Kezdőlap Címkék Háziorvos

Címke: háziorvos

97 éves holokauszt túlélő doktor még mindíg gyógyít

„Apám is orvos volt, 1920 óta praktizált. Én 1950-ben kezdtem. 1989-ben ugyan nyugdíjba mentem, de tovább folytatom a gyógyítást” – mondta az AFP tudósítójának Körmendi István doktor, aki Budapesten a Vár közelében él és dolgozik.

„Amikor apám dolgozni kezdett, akkor nem voltak még nagy rendelők. Minden orvos a lakásán rendelt.” A papa katonaorvos volt az első világháborúban. Katonai egyenruhás portréja most a fia lakását díszíti.

Egyetemre nem járhatott volna zsidó származása miatt, de miután titkolta azt, orvosi tanulmányokat folytatott. Aztán 1944-ben behívták munkaszolgálatra. A hátizsákjában ott voltak az orvosi tankönyvek.

Budapest ostroma idején még egy sebesült SS tiszten is segített. Eszébe sem jutott, hogy az SS tiszt esetleg lelőheti őt, ha megtudja, hogy egy zsidó segített rajta.

Körmendi doktornak a lánya is orvos.

A 97 éves háziorvosnak még mindig 300 páciens van a listáján. Köztük egy nagymama is, akit még kislány korában kezdett el kezelni.

A Covid-19 járvány miatt kénytelen a betegeivel telefonon vagy e-mail segítségével tartani a kapcsolatot.

„Nem nagyon szeretem ezt. Nagyon fontos a betegek arckifejezése, amely sokat elárul az állapotukról” – mondta a 97 éves doktor. Aki nem akarja abbahagyni:

„A gyógyítás a szenvedélyem. Amíg tudom , csinálom.”

– nyilatkozta a csaknem 100 éves holokauszt túlélő doktor Budapesten az AFP tudósítójának.

Nincs ok pánikra a „rákkeltő” vérnyomáscsökkentő miatt

Egyrészt megnyugtató, hogy kiderült bizonyos vérnyomáscsökkentő szerek „fertőzöttsége”,másrészt elgondolkodtató, hogyan és emennyi ideje kerülhettek hazai forgalomba ezek. Sokféle információ kering a köztudatban, mi a teendője annak a mintegy 200 ezer betegnek, akiknek az orvosa az érintett készítmények valamelyikét írta fel, de mást állítanak az orvosok, és mást javasolnak a patikusok.

Magam is érintett lévén, a minap felhívtam a háziorvosomat, felír-e új gyógyszert a régi helyett, vagy szedhetem tovább a korábbit, amelyből amúgy már éppen a közelmúltban „spájzoltam be” a három havi adagot? Ő úgy gondolja, addig, amíg a hivatalos vizsgálatok nem zárulnak le, és az illetékes hatóságok csak a felfüggesztés mellett döntenek, nem érdemes kapkodni.

Beszélgetésünk után azonban fordulat állt be: az Európai Gyógyszerügynökség (EMA), a nemzeti gyógyszerügyi hatóságokkal együttműködve, megvizsgálva a szennyeződés mértékét és a betegekre gyakorolt esetleges hatását, elővigyázatosságból

a kínai Huahai Pharmaceuticals által gyártott valsartan hatóanyagú gyógyszerek forgalomból való kivonását javasolta minden tagállamban.

A vérnyomás beállítása nem egyszerű dolog, jelezte az orvosom is. Nem elég a betegnek felírni egy hatóanyagot, több hetes, vagy akár hónapos kísérletezés után derül csak ki, hogy az adott gyógyszer milyen adagolásban éri el a kívánt hatást. Megtudtam, a botrány kirobbanásakor nem voltak könnyű helyzetben a háziorvosok, hiszen jó ideig ők sem kaptak tájékoztatást sem az érintett szerek listájáról, sem az esetleges helyettesítő medicinákról.

Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) tegnapi tájékoztatóján Merkely Béla, a kardiológiai szakmai kollégium, tagozat vezetője ezzel kapcsolatban elmondta:

a terápiaváltásról a szakmai vezetők részletes ajánlást készítettek a háziorvosoknak, szakorvosoknak.

Ebben leírták azt is, hogy az eddig szedett dózis mellett pontosan melyik készítmény, milyen adagban írható fel a betegnek. Ami pedig a gyártás során a tablettákba került rákkeltő valsartant illeti, megnyugtatásul közölték, nagyon hosszú ideig, nagyon sokat kell fogyasztani belőle ahhoz, hogy valaki megbetegedjen. (Amúgy a hétköznapi ételeinkben, például a füstölt húsokban is jelen van ez az anyag.)

A háziorvosi rendelőnk szomszédságában lévő patikában próbáltam választ kapni: mit tehetnek ilyen helyzetben a gyógyszerészek. A patika vezetője nem vállalta, hogy névvel nyilatkozzon, ő csak „alkalmazott” ebben az üzletben, azt ajánlotta, a tulajdonost kérdezzem. Annyit azonban elárult:

nehezen állják a betegek rohamait, minden nap több tucat törzsvásárlójuk fordul hozzájuk a gyógyszerével kapcsolatos kérdéssel.

Egyelőre annyit tehetnek, hogy a rendelkezésükre bocsátott lista alapján tájékoztatják a betegeket, érintett-e az általuk használt medicina a tiltásban, vagy sem.

Viszonylag gyakran vonnak ki forgalomból készítményt, ezen a patikusok nem szoktak meglepődni és tulajdonképpen hírértéke sem volna a történteknek, ha egyszerre nem ilyen sok gyógyszer került volna tiltólistára. Bizonyos értelemben mind a betegek, mint a patikusok kiszolgáltatott helyzetbe kerültek, hiszen az előbbiek egészsége, akár az élete függhet a megoldástól, az utóbbiak pedig arra tettek fogadalmat, hogy minden helyzetben tudásuk legjava szerint segítenek a hozzájuk fordulóknak. Ebben a helyzetben azonban meg van kötve a kezük, legfeljebb a tanácsadásra van lehetőségük.

Arra kérdésre, hogy miért nem váltják vissza a már listázott, de bontatlan csomagokat, azt a feleletet kaptam, hogy ez nem a patika döntési kompetenciája. A megkérdezett szakemberek egybehangzóan azt nyilatkozták, hogy a hatóság kezében van a döntés joga. Erre az OGYÉI-nek és akár több minisztériumnak is közösen kellene megoldást találnia.

A gyógyszerrendelés joga az orvosé, mondta névtelenséget kérve a szakmai egyik tekintélyes vezetője is. Hozzátette:

ilyen esetben a gyógyszerészeti törvény sem ad felhatalmazást a pult túlsó felén álló szakembereknek a cserére,

mert most a vérnyomáscsökkentők esetében nem az ár a probléma, hanem a hatóanyag, és ebben az esetben a molekulák nem helyettesíthetők kockázatok nélkül. Függ a döntés a beteg társbetegségeitől, az alkalmazás gyakoriságától, a kiegészítő gyógyszerek jellegétől is. A vérnyomás beállításáért nem a patikus, hanem a szakorvos felel, jegyezte meg nyomatékosan a szakember, tehát a betegeknek minden esetben vissza kell menniük az orvoshoz.

Sok készítményt vontak ki a piacról, illetve tiltottak be, s ma még nehezen lehet áttekinteni, hogy a gyógyszertárakat ellátó nagykereskedelmi központokban milyen helyettesítő szerekből mekkora készletek állnak rendelkezésre. A megoldás részben az illetékes hatóság – az OGYÉI – illetve a nagykereskedők kezében van.

Egy ilyen váratlan helyzetre szinte lehetetlen a felkészülés, akkora tartalékokat felhalmozni, amelyekből heteken, hónapokon keresztül a mintegy 200 ezer beteg biztonságosan ellátható volna, aligha lehetséges.

Hatalmas készleteket kellene tárolni, amelyek sok pénzt kötnének le, és egy részük akár időközben le is járna.

Most olyan megoldást kell keresniük az illetékeseknek, amellyel mind a betegek, mint az ellátórendszer érdekei a legkisebb kockázattal érvényesíthetők. Optimális döntési helyzet – a megkérdezett szakemberek szerint – nincs. Türelmet és megértést kérnek, mert most ez a legfontosabb.

Azt, hogy mely gyógyszerek érintettek, ide kattintva olvashatja el.

Lapszem – 2018. május 7.

0

Ma a Gizellák ünneplik a névnapjukat. Az időjárás kedvez nekik: nagyrészt derült vagy gyengén felhős, napos idő várható, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24, 25 fok körül várható. Késő estére 13 és 19 fok közé hűl le a levegő.

Népszava: Kiszállási díjat kérnek a háziorvosok

Felélénkült a vita az elmúlt hetekben a háziorvosok között arról, hogy a rendeletben foglalt eseteken kívül miért, és miként kérhetnek pénzt betegeiktől. A közösségi portálon gyakran emlegetik az orvosi kamara két évvel ezelőtti ajánlását arról, hogy mennyit kérhetnek az úgynevezett kényelmi szolgáltatásokért. Van, aki a rendelőjében már is ki is függesztette: ha csak a beteg kényelme miatt kell a páciens lakására mennie, akkor azért 2-5 ezer forintot kér. Mindenesetre enélkül is csökkent már a házhoz kiszállások száma: míg 2010-ben 3 millió rendelőn kívüli esetet láttak el a háziorvosok, 2016-ra 1,5 milliót. És egyre több háziorvos számol fel betegeinek az „indokolatlan” házhoz hívásért néhány ezer forintot.

A legtöbben ötezer forintért mennek házhoz, de a fórumozók ismernek olyan orvost is, aki ezért a szolgáltatásért 28 ezret kér.

Csakhogy Kovácsy Zsombor egészségügyi jogász állítja: az egészségbiztosításról szóló törvény alapján a háziorvosoknak egyelőre nincs lehetőségük kényelmi díjat kérni az indokolatlan házhoz hívásért.

Magyar Idők: Hipsztermessiás

Ezúttal a Marxról kimondott véleménye miatt megy neki Jean-Claude Junckernek a Magyar Idők publicistája, aki szerint az Európai Bizottság (tegyük hozzá, Orbánt nem egyszer bíráló) elnöke beáll a sorba, és mosogatja a gondolkodó emlékét, relativizálja a múltat, s kimondja a varázsszót: ellentmondásos. Egyetlen olyan ember sincs a világtörténelemben, aki azzal lépett volna fel, hogy ő márpedig mindenkit meg fog gyilkoltatni, és a poklot hozza el. Ennek megfelelően ellentmondásos figura lehet az összes vérgőzös diktátor, hiszen lám, Hitler szerette a kutyákat, Mobutu Sese Seko stílusos ruhát tervezett népének, Kádár János pedig híresen puritán életet élt és jól sakkozott.

De ők nem ellentmondásos figurák, hanem gyilkosok, véreskezű gazemberek

– szögezi le az írás, amely így folytatódik: iztosan nehéz lehetett Luxemburgban küzdeni az eszméért, miközben a kapitalisták palotái egyre növekedtek, a munkásság meg nyomorgott.

Magyar Hírlap – Az egészségügy zászlóshajója lesz a budai centrum

Teljesen új, ezerkétszáz ágyas központi kórház épül a fővárosban, amely a nap huszonnégy órájában, a hét minden napján valamennyi sürgős esetet képes lesz az intézményen belül ellátni – hangsúlyozta Bedros J. Róbert miniszterelnöki megbízott a lapnak adott interjújában. A cikk az újkori Magyarország történetének legnagyobb egészségügyi beruházásának nevezi

a Dél-budai Centrum projektet, amely 1,2 millió ember ellátásáért felel majd.

A beruházás irányításával Bedros J. Róbertet bízták meg, aki meghúzta „a projekt képzeletbeli startpisztolyának ravaszát”. A miniszterelnöki megbízott közölte, néhány héten belül elindulhat a tervpályázat, és ha minden a tervek szerint alakul, öt év múlva megnyithatja kapuját a „szuperkórház. A Dél-budai Centrum megépítése az Egészséges Budapest program része, a főváros történetének legnagyobb kórházfejlesztési programjában is a legnagyobb beruházás.

 

„Minden nagyon szép, mindennel meg vagyok elégedve”, április 17. – Vidéki lapokban olvastuk

0

Ugyanaz a publicisztika jelent meg az összes, a Mediaworks-csoporthoz tartozó lapban az ellenzékről és a hétvégi tömegtüntetésről, emellett szó esik az orvoshiány megoldásáról, munkaerőhiányról és nagy beruházásokból is. Megnéztük, miről írnak a vidéki lapok.

Ellenzékváltó hangulat

„Az április 8-i választás olyan pofont adott az ellenzéknek, mint Sallai R. Benedek Hadházy Ákosnak az LMP etikai (!) bizottságának ülésén feltüzesedett vitában. Nem csoda. A szélsőjobb és a szélsőbal is egy médiabuborékban élt a választások előtt. (…)

A buborék szétpukkadt, nem maradt más utána csak a vákuum.

A megsemmisülő ellenzék nem tudott emelt fővel veszíteni. Már az első pillanatban elhangzott több fenyegetés is a győztesek felé. Ahogyan azt igazi demokraták teszik… A sokk közepette fénysebességgel mondott le több vezető – persze eltűnni azért nem akarnak.

Demokratákhoz méltó módon tüntetéssel ünnepelték meg választási vereségüket. Állítólag a kormány ellen tüntettek, állítólag választási csalást sejtenek, állítólag új választást követelnek.

Kívülről azonban másmilyennek látszik a tüntetés. A leszerepelt pártok vezetői csak farvizezhettek a rendezvényen, „új arcok” jelentek meg a mikrofonok mögött. Ők megérezték a vákuumot az ellenzék oldalán, és azonnal megpróbálnak benyomulni oda.

A harc csak látszólag folyik a kormány ellen, valójában ellenzékváltás zajlik, újfent a pozíciók elosztása a tét.”

(Mindegyik, a Mediaworkshöz tartozó megyei lapban megjelent)

Nincs elég „dolgos kéz”

„Egyre nehezebb fizikai munkára embert találni, a problémával a siklósi önkormányzat is küzd. A városgondnokság feladatait egyre nehezebben tudják ellátni, folyamatosan és drasztikusan csökken a közmunkára jelentkezők száma.” (bama.hu)

Orvoshiány esetén is van háziorvos

„Helyettesítéssel egészen addig tartható az orvoshiány, amíg a helyettesítő doktorok ellátják a feladatukat – fogalmazta meg válaszát érdeklődésünkre a Hajdú-Bihar Megyei Orvosi Kamara. Kifejtették, törvény szerint az önkormányzat feladata gondoskodni arról, hogy a településen legyen doktor.

A praxisok betöltésére pénzügyi eszközökkel, illetve kedvező feltételek biztosításával tudják motiválni az orvosokat. Abban az esetben pedig, ha huzamosabb ideig nincs doktor az adott településen, senki sem szankcionálható. Hozzátették, megyénkben szerencsére elég kevés a betöltetlen körzet, ráadásul az utóbbi években javult a háziorvosok korösszetétele, így az átlagéletkor jelenleg 55 év.” (haon.hu)

3,4 milliárd forintot kap Tokaj-Hegyalja

„Vallási helyszínek, kastélyok, műemlék épületek, történelmi utcarészek újulnak meg a „Tokaj-hegyaljai történelmi borvidék kultúrtáj világörökségi helyszíneinek fejlesztése” című projekt keretében, amelynek megvalósítására 3,4 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyert a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. konzorciumi partnereivel a Széchenyi 2020 programból – mondta el lapunknak Kolossváry Ivett, a Tokaj Borvidék Fejlődéséért Nonprofit Kft. kommunikációs referense.” (boon.hu)

Durva bűnügy Ászáron

„Ittas állapotban elkövetett járművezetés vétség elkövetésének megalapozott gyanúja miatt folytatott büntetőeljárást a Kisbéri Rendőrkapitányság egy 36 éves ászári férfival szemben, aki március 6-án okozott balesetet személyautójával.

A férfi kora délután ismerőseivel italozott egy ászári fagyizóban, ezt követően beszállt a parkolóban hagyott járművébe, amivel tolatás közben nekiütközött a mellette parkoló személygépkocsinak. A helyszínre kiérkező járőrök mintavételre előállították a Kisbéri Rendőrkapitányságra.” (kemma.hu)

Nyúlgát épült

„Nemzeti minősítő gyakorlatot végeztek szombaton az Őrség-Goricko-Raab Mentőcsoport tagjai Csákánydoroszlón, az árvíz idején mindig kritikus pontnak számító Dózsaligetben.

A reggel 7 órára a helyszínre érkezőket hatalmas homokdomb fogadta: abból készült a nyúlgát.

A nyúlgát építése az árvízi védekezés során fontos feladat.

A feladat leírásából, mely felkészülésül szolgált a gyakorlatozóknak, megtudhattuk, miként kell biztonságos munkát végezni.” (vaol.hu)

Lapszem – 2018. február 27.

0

Ma az Ákosok és a Bátorok ünneplik a névnapjukat. Az Ákos török-magyar eredetű, az Akkus török névből. Jelentése: fehér sólyom. A Bátor szintén török-magyar eredetű, mely helynévként is megmaradt. Jelentése: hős, bátor. Olvassa el, hogy mit olvastunk az országos napilapokban!

Magyar Hírlap: Nincs országos jelentősége a hódmezővásárhelyi választásnak

Deák Dániel politológus, a Figyelő főmunkatársa szerint nincs országos jelentősége a vasárnapi hódmezővásárhelyi polgármester-választásnak, az önkormányzati időközi választásokat mindig a helyi viszonyok és politikai események befolyásolják – olvasható a Magyar Hírlapban.

Deák Dániel az M1 aktuális csatornán az ellenzéki pártok „önbecsapásának” nevezte, hogy ebből a választásból igyekeznek az országgyűlésire stratégiát alkotni, hiszen utóbbin nem független jelöltek indulnak az egyéni körzetekben, hanem pártjelöltek. Ezzel összefüggésben felidézte: a független Tétényi Éva 2010-ben polgármester lett Esztergomban egy fideszes jelölttel szemben, miközben a kormánypártok elsöprő győzelmet arattak. Majd 2014-ben – folytatta – Tétényi Éva veszített a Fidesz jelöltjével szemben, miközben listán a Fidesz-KDNP rosszabb eredményt ért el, mint 2010-ben.

Szólt arról is, hogy hódmezővásárhelyi választás felélénkítette az „összefogásvitát” az ellenzéki oldalon. Jelenleg azt próbálják tesztelni, hogy melyikük „adja be a derekát” – mondta. Szerinte ennek a legnagyobb vesztese az LMP, amely folyamatosan őrizte az önállóságát, de most, hogy nyitott a Jobbik és a baloldal felé, lemorzsolódhatnak a szavazói.

Magyar Nemzet: A háziorvosok nem oldják meg a kormány helyett a sportorvos-hiányt

Úgy tűnik, megbukott a kormány terve, amely szerint a háziorvosokkal oldanák meg a sportorvos-hiányt. Az alapellátók közül ugyanis mindössze 13-an kötöttek szerződést az Országos Sportegészségügyi Intézettel, vagyis a Sportkórházzal négy hónap alatt – tudta meg a Magyar Nemzet. Még októberben írtak arról, hogy egy kormányrendelet-módosítás miatt jelentősen lazultak a sportorvosi vizsgálat szabályai, miután a sportorvos feladatait az amatőr sportoló háziorvosa, házi gyermekorvosa is elláthatja. A tavaly életbe lépő kormányrendelet ellen a sportorvosok is felemelték a szavukat, és úgy tűnik, hogy a pluszmunkát a háziorvosok sem vállalnák.

Selmeczi Kamill, a Fakoosz Alapellátó Orvosok Országos Szövetségének elnöke arról beszélt lapunknak: a rendelet átgondolatlan, és nem segített a kevés sportorvos helyzetén, nem lett belőlük több az országban. Az elnök ezt a lépést inkább a felelősség áthelyezésének tartja, és a szakma sem ért egyet a döntéssel. Ezt tükrözi a megvalósulása is.

A Sportkórház honlapján elérhető friss lista alapján 13 olyan háziorvos van az országban, akinek élő szerződése van az intézménnyel. Valószínűleg rajtuk kívül nincs is más, aki vállalta a feladatot, ugyanis a rendelet úgy szól, ha a háziorvos, házi gyermekorvos vállalja a feladatok ellátását, írásban tájékoztatnia kell a települési önkormányzat jegyzőjét és a Sportkórházat.

Magyar Idők: Magyarország nem fog bólogatni

Nem volt olyan régen, nagyjából nyolc évvel ezelőtt, amikor minden külpolitikai jellegű kérdésben az aktuális kormányzati tisztviselő azt mondta, Budapest megvárja az Európai Unió állásfoglalását, majd csatlakozik hozzá – írja a Magyar Idők. Ezt úgy is lehet érteni, hogy Magyarország önként lemondott a diplomáciai tevékenységről, a soktagú Európai Unió pedig ezért roppant hálás, ugyanis hazánkat be tudja tenni a mindig bólogatók fiókjába. Alapvetően ez is az elképzelés Brüsszelben.

A később felvett tíz ország nagyon boldog, hogy egyáltalán tag lehet, és az ő bólogatásukat előre borítékolni lehet. De a világ nem ilyen statikus, folyamatosan mozgásban van, s lám, Magyarország már nem fog bólogatni, ha az ügyek az ő bőrére mennek. Mondjuk most, az ENSZ plénuma előtt.

Federica Mogherini mégis azt találta mondani, hogy egységes uniós álláspont van a kérdésben, a 28 tagú szervezet egyöntetűen támogatja az ENSZ elé kerülő migrációs tervezetet. Ő az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője, azaz megbízható fődiplomata, aki mégis elfelejtette, hogy a tagok közül legalább egy nem támogatja a szóban forgó dokumentumot. Vagy a régi reflex lépett működésbe, vagy nagyon is tudatosan gondolták úgy az uniós diplomácia vezetői, hogy Magyarország véleményét nem veszik figyelembe, hiszen a közös álláspont igazi varázslat, azzal sokkal többet ér az EU, mint egy „voltaképpeni” közös állásponttal.

Népszava: Rohamtempóban költi a kormány az uniós pénzeket

Az Európai Unió a 2014-2020-as gazdasági ciklusában Magyarország 8923 milliárd forintnyi uniós támogatást költhet el fejlesztési célokra olvasható a Népszavában.

A pályázatok többségét 2016-tól kezdve hirdették meg. Már ebben az évben az egész ciklusra érvényes források felére győztest is hirdetett Magyarország. A Miniszterelnökség a G7 internetes portál kérdésére közölte, hogy azóta már 96 százaléknál járunk, vagyis 8595 milliárd forintot kötöttek le a nyertes pályázók. A tárca azzal magyarázta a rohanást, hogy rossz tapasztalatokat gyűjtöttek az előző, 2007-2013-as ciklusban, amikor is, állítják, annyira beszorultak a pénzek és elmaradásban voltak a projektek, hogy a 2010-es kormányváltás után „azonnali intézkedések meghozatalára volt szükség a forrásvesztés elkerülése érdekében”.

Furcsa, hogy más uniós tagállamok nem tartják valós veszélynek a forrásvesztést, és lassabban, időben sokkal kiegyensúlyozottabban használják fel a támogatásokat, derül ki a G7 régiós körképéből.

Több megyében a további havazás, emellett országszerte a hófúvás veszélye miatt vannak érvényben elsőfokú figyelmeztetések

Mire szánják és mire elég a sok-sok milliárd?

0

Adósságkonszolidáció, egészségügyi béremelés, háziorvosi praxisok – a többi között ezek voltak azok a témák, amelyekről részleteket is lehetett hallani mind kormányzati, mind szakmai megközelítésben egy keddi budapesti konferencián.

Augusztus 31-én 34 milliárd forint volt a kórházak összes adóssága, 21 milliárd forintnyi harminc napon túli; még ha ez utóbbit a kormány – ahogy jelezte – ki is fizeti, az év végére, a kivetített, újratermelődővel  együtt mintegy 45 milliárdnyira rúghat az adósságállomány, amit tavaly – a konszolidációval – sikerült 13 milliárdra leszorítani. Természetesen merül fel tehát  a kérdés, terveznek-e az idén is nagyobb mértékű adósságkonszolidációt az egészségügyben – hangzott el a kérdés egy budapesti szakmai fórumon.

Az őszi Medicina konferencián nem csak a kérdés merült fel, válasz is érkezett: Mészáros János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának helyettes államtitkára már a kérdést megelőző előadásában is érintette, majd részletezte a konszolidációt. Mint mondta: évről-évre olyan megoldáshoz kénytelenek nyúlni, amely biztosítja a működőképességet.

A kormány elvi döntése már megszületett, az ágazat rendelkezésére bocsátja a szóban forgó összeget, ám az már az ágazat felelőssége, hogy meghatározza, miként juttatja el a forrásokat az intézményrendszerhez.

Ha szolgai módon feltöltik az intézmények adósságállományát, az nem küld megfelelő üzenetet – hangsúlyozta –, mivel az adott helyzetben okkal feltételezhető a nem felelős gazdálkodás miatti hiány, s ezt akkor szolgai módon támogatnák. Ezt pedig nem akarják – húzta alá. Olyan szempontrendszert akarnak felállítani, amely ösztönözni az intézményeket a felelős gazdálkodásra – szögezte le, hozzátéve: a konszolidációval kapcsolatos belső arányok meghatározásához még kell finomhangolás. De az összeg nagyságrendje biztosítva van.

A „Biztonságos és költséghatékony betegellátás” címet viselő, a Magyar Orvostársaságok és Egyesületek Szövetségének (MOTSZ) stratégai partnerségével megvalósult Medicina konferencián a szűken vett szakmai kérdések mellett általánosabb és a közérdeklődésre is inkább számot tartó témák is terítékre kerültek. Mészáros János helyettes államtitkár például a többi között beszélt az egészségügyi béremelésekről is – végigvezetve a két évvel ezelőtt megkezdett folyamatot, amelynek eredményeként az első ütemben az orvosok havi plusz 130 ezer forintot kaptak, a második ütemben a háziorvosok és főállású iskolaorvosok, védőnők és fogászati ellátásban dolgozók is megkapták az összeget, majd a harmadik ütemben az idén a szakmai feladatokat ellátók kerültek be a kedvezményezettek körébe.

Kérdésre válaszolva a helyettes államtitkár elismerte, hogy

ez, az egészségügyben végbemenő béremelés nem érinti a műszaki állományt (amelynek tagjai, a kérdést feltevő szavai szerint tíz éve nem részesültek béremelésben),

ugyanakkor Mészáros arra hivatkozott, hogy  a minimálbér és a garantált bérminimum emelése következtében sokuknak szintén nőtt a jövedelme.  Ezzel együtt is folynak szakmai egyeztetések a kérdésben – tette hozzá.

Szóba került a tanácskozáson a háziorvosi praxisok kérdése, a helyettes államtitkár szerint a praxisoknál a cél az volt, hogy az utánpótlást tudják biztosítani, illetve a tartósan be nem töltött praxisokat betöltsék. Ezért 2017-ben a pályázható forrásokat megduplázták: öt éve betöltetlen szolgálatnál 20 millió forintra lehet pályázni. A pályázat két részből áll: a letelepedést támogató, valamint a praxisvásárlást segítő részből.

Tavaly közel harmincan nyertek el letelepedéshez támogatást, s hetvenen praxisvásárlásit – mondta.

De elsősorban nem is ezt kell szerinte nézni, hanem a tendenciát: a 2015-os és 16-ös, valamint a még nem lezárt idei adatok azt mutatják, hogy

„A feladatot ugyan még nem oldották meg, de tendenciájában a betöltés emelkedő pályán van”.

Üres praxisok
Korábbi sajtóhírek szerint erőteljesen emelkedik a tartósan, vagyis legalább fél éve betöltetlen háziorvosi körzetek száma. Évek óta nem volt olyan sok üres praxis, mint most – írta még augusztus  végén a Magyar Nemzet. Akkor megszerzett friss adatai szerint 317-ben nem volt állandó háziorvos, ezek közül 65 házi gyermekorvosi körzet volt. Az Állami Egészségügyi Ellátóközpont adataiból készített összesítésük szerint míg 2015 júliusában még „csak” 231 betöltetlen körzet volt, addig 2016 januárjában már 238, tavaly decemberben pedig 281. A betöltetlen praxisok jellemzően az ország félreeső területein találhatók, ráadásul gyakran több kisebb környező település ellátásáért kellene felelnie a háziorvosnak.
Azt egy korábbi Világgazdaság-cikk írta meg, hogy Magyarországon 2015-ben 4817 háziorvos dolgozott, míg az ezredfordulón még 5159 működő praxis volt, vagyis tizenöt év alatt 6,6 százalékos volt a csökkenés. A praktizáló orvosok 44 százaléka elmúlt 60 éves, 11 százalékuk pedig már 70 felett jár.

E-recept: a páciensnek szinte semmi se változik

A szerdán élesedő elektronikus egészségügyi rendszerből a betegek remélhetően szinte semmit se fognak észrevenni. Ugyanúgy kapnak receptet és beutalót, bár ezek tartalma átkerül a láthatatlan informatikai térbe. Első körben a közfinanszírozású intézmények lépnek be, a betegek szempontjából legfontosabb a háziorvos és a patika lesz. Kérdés, hogy az egészségügyi személyzetek minden tagja felkészült-e a rendszer használatára.

A vizsgálatra és támogatott gyógyszerre igényt tartó páciensek lényegében ugyanazt az „utat” fogják bejárni november elsejétől, mint eddig, noha szerdától működésbe lép az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT).

Az EESZT-t első körében a közfinanszírozású intézmények kezdik el használni:

a háziorvosok, a gyógyszertárak, a rendelőintézetek és a kórházak.

Amikor a beteg megjelenik a háziorvosnál, ugyanaz a háttérrendszer fogja elvégezni azonosítását, és annak ellenőrzését, hogy jogosult-e a szolgáltatás igénybevételére. Amikor az orvos megírja a receptet vagy a további ellátásra szolgáló beutalót, azt ugyanúgy odaadja papíron, mint most. A különbség annyi lesz, hogy mire az orvos aláírja és lepecsételi, a számítógépbe bevitt adatok átkerülnek az úgynevezett informatikai felhőbe, amelyen keresztül minden jogosult egészségügyi alkalmazott hozzáférhet ezekhez – mondta Komáromi Zoltán háziorvos a fuhu.hu-nak.

Annyi látható változás lesz, hogy például a receptre az eddigi két vonalkód helyett három kerül, ezek egyike lesz a voltaképpeni gyógyszerrendelvény, a patikus ezt fogja „azonosítani” a nála lévő leolvasókészülékkel. Vagyis ha a recept, beutaló elvész, elszakad, nem kell visszamenni az orvoshoz, mert

a felírás tartalma a papírról átkerül az elektronikus adatbázisba,

a beteg azonosítása elegendő a vény kiváltásához.

A páciensnek arra kell figyelnie, hogy tisztában legyen azzal, milyen személyi igazolványa van. A régi típusú kártyaformájú (és az időseknek életük végéig érvényes könyvalakú) dokumentumhoz nélkülözhetetlen lesz a taj-kártya is. Ezt vált(hat)ja ki az elektronikus csippel ellátott kártya, amely minden személyes adatot tárol.

A változások fontos pontja azonban

a más nevére kiállított (e-)recept beváltásakor érkezik el, az EESZT-ben meghatalmazásra lesz szükség

(két tanúval), ha a jogosult és a gyógyszert (felírt segédeszközt) kiváltó személy nem azonos. Ezt a papírt azonban csak egyszer kell megírni, és mindig kézközelben tartani.

Abban se fognak újat tapasztalni az emberek, ha az orvos lakásra kiszállva a vizsgálat végén írja fel a receptet. Ezt ugyanúgy kézírással végzi a jövőben is, ilyenkor a patikus viszi be a rendszerbe az e-receptet.

Az EESZT a betegek szemszögéből tehát alig látható előnyökkel jár, az orvosok viszont több és jobb minőségű adathoz juthatnak hozzá. Komáromi Zoltán elmondta, hogy jelenleg két hónap késéssel férnek hozzá pácienseik olyan alapadataihoz, hogy milyen szakellátásban részesültek és milyen gyógyszert írtak fel nekik (illetve, hogy ezt kiváltották-e). Az új rendszerrel viszont megszűnhet minden visszaélés a többszörösen kiváltott gyógyszerekkel is, mert a recept érvényesítését a patikus azonnal rögzíti a rendszerben. A háziorvos pedig késedelem nélkül nézheti meg, valamely betegét hová vitte a mentő, és ott milyen ellátásban részesítették. A háziorvosok havonkénti egyszeri adatkapcsolatát is felváltja a folyamatos információcsere a tb-vel.

Az EESZT kialakításakor

az is cél volt, hogy minden párhuzamosságot, többszöröződő vizsgálatot felszámoljanak,

a betegek ne a papírra leírt kórelőzményekkel legyenek kénytelenek menni orvoshoz, további vizsgálatra.

Komáromi Zoltán azt reméli, hogy a páciensek hamar hozzászoknak az új metódushoz, és mielőbb eljuthatnak oda, hogy például a „beutaló” – ami voltaképpen másodpercek alatt a rendelőben vagy kórházban landol – tényleg csak tájékoztató legyen arról, hogy mikor és hol kell megjelenni.

Az e-személyik leolvasásához szükséges készülékekből 25 ezret már kiszállítottak, 14 ezeré pedig folyamatban van – mondta Lázár János a csütörtöki kormányinfón. Továbbá nagy mennyiségben fognak tudni előállítani csipes okmányt is.

Fennakadást az okozhat szerdától, ha az EESZT-t kezelő egészségügyi személyzetek nem minden tagja végezte el azt az elektronikus tanfolyamot, amelynek végén egy tíz kérdésből álló kérdőívet kell kitölteni – mondta Komáromi Zoltán. A rendszer használatához szükséges programháttér rendelkezésre áll, a háziorvosok eddig is minden hónap elején megkapták a frissítéseket. A megnövekedő informatikai igény kielégítéséhez viszont az orvosok nem kaptak külön hozzájárulást, a hardvereket és kiszolgáló programokat eddig is a költségvetéstől kapott javadalmazásból kellett fejleszteniük – mondta a háziorvos.

Egy év múlva kötik be a mentőket és a magánszolgáltatókat az EESZT-be,

2019-ben pedig a tervek szerint hozzáférhetővé válnak a megelőző öt évben keletkezett egészségügyi adatok. Ezek digitalizációját addigra kell elvégezni.

Az ezekkel kapcsolatos adatkezelési kérdések ezután kerülhetnek terítékre. A betegeknek azonban lesz idejük arról dönteni, hogy mely adataik hozzáférését kik számára teszik lehetővé, illetve tiltják meg. Ehhez mindenekelőtt tanácsos lesz a széles körű tájékozódáson túl Ügyfélkapu-belépést kiváltaniuk a kormányhivataloknál.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK