Donald Trump, a Star Wars rajongó

0
8101
Darth Trump, az amerikai elnök
Darth Trump, az amerikai elnök

Az amerikai elnök bizonyára nem réges-régen, egy messzi-messzi galaxisból érkezett, most mégis a csillagok háborújára, pontosabban az űrhadviselésre akarja költeni az adófizetők pénzét.

Szerencsére a halálcsillagot még ők sem tudják megépíteni, nincs annyi pénz és főleg annyi acél és energia a Földön, amennyi egy működőképes halálcsillaghoz kell. 2013-ban a harcias amerikai állampolgárok közül vagy 25 ezren már petícióban követelték a halálcsillag megépítését, ám a Fehér Ház ezt elutasította – persze, hiszen akkor még Obama volt az elnök.

Donald Trump viszont most utasította a Pentagont, hogy dolgozza ki az űrhaderő felállításához szükséges törvényjavaslat részleteit. Az erről szóló rendeletet az Ovális Irodában, újságírók előtt írta alá. Az elnöki rendelet aláírásának ceremóniája közben azt mondta: “Készen kell állnunk … az űrhaderő felállítása nemzetbiztonsági kérdés … az Egyesült Államok ellenségei már a világűrben vannak, akár tetszik ez nekünk, akár nem”.

Szerinte az amerikai űrhaderő nemcsak védelemre, hanem támadásra is alkalmas lesz, de – mint fogalmazott – “inkább országunk védelméről beszéljünk”. (MTI)

A terv nem teljesen új, Trump már tavaly nyáron bejelentette, hogy fel akarja állítani az űrhaderőt, ami az amerikai fegyveres erők többi haderőnemétől elkülönül és azokkal egyenrangú. Utoljára a légierő vált önálló haderőnemé még a II. Világháború után, 1947-ben.

Ahhoz, hogy Trump terve megvalósuljon, a demokrata párti többségű kongresszusnak is meg kell szavaznia. A törvényhozás jóváhagyásáig az űrhaderő nem önálló fegyvernemként, hanem a légierő részeként, egy azon belül felállított külön parancsnokság vezetésével működik majd.

Az MTI híre szerint az űrhaderő első feladata az lesz, hogy az esetleges támadásoktól megvédje az amerikai eszközöket a világűrben. Megelőző lépés lehet az ellenséges műholdpusztító fegyverek megsemmisítése, még mielőtt azok eljutnának a céljukhoz. Katonai szakértők arra hívják fel a figyelmet, hogy e kapacitások kifejlesztése egyúttal elrettentő hatású lehet egy világűrbeli háború megindításával szemben.

Az űrhaderő további feladata lehet a világűr megtisztítása a veszélyes űrszeméttől. Ez háborús helyzetben az ellenséges műholdak kölcsönös, tömeges megsemmisítése esetén rendkívül fontos lehet.

Felrúgják az eddigi megállapodásokat

Az űrkutatás eredményeit, a különböző műholdakat Amerika és Oroszország eddig is felhasználta katonai célokra, főleg megfigyelésre és kémkedésre, a Pentagon pedig eddig is foglalkozott az űreszközök katonai felhasználásának kidolgozásával. Donald Trump azonban most a részben lepapírozott, részben hallgatólagos megállapodásokon nyugvó nemzetközi egyezmények felrúgásával szintet lépett. Eddig ugyanis az űrhatalmak kerülték az űrhaderő felállítását és a támadó célú űreszközök fejlesztését, pláne a bevetését.

Kérdés, mit válaszol majd erre Putyin Oroszországa és Kína. Újabb horribilis összegeket fognak a nagyhatalmak elkölteni káros és veszélyes dolgokra, ahelyett, hogy a valódi problémák megoldásán fáradoznának. Darth Vader most boldog lehet.

Azt, hogy milyen eszközök fejlesztéséről lehet szó, jól bemutatja az amerikai légierőnél 1982 óta működő Air Force Space Command (AFSPC) nevű űrparancsnokság tavaly közzétett videója:

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .