Dédanyja sírját is felkeresi Izraelben Vilmos herceg

1
1280

Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén temették el Alíz hercegnőt, Erzsébet királynő anyósát, aki Londonban halt meg, de az volt a kívánsága, hogy ide temessék, nagynénje mellé.

Vilmos herceg, Erzsébet királynő unokája, látogatást tesz a hétvégén Izraelben és Jordániában, a diplomáciai tárgyalásokon túl elmegy a dédanyja sírjához is. Nagyapja, a 97 éves Fülöp herceg kérte meg őt erre. Fülöp herceg ugyanis nagyon kötődött édesanyjához, akit a brit közvélemény akkor ismert meg, amikor

apácaruhában jelent meg Erzsébet királynő koronázásán

1953-ban.

Alíz hercegnő életére nagy befolyást gyakorolt nagynénje, a cári család nagyhercegnője, akit szintén Erzsébetnek hívtak, és ő alapította az apácarendet Jeruzsálemben. Fülöp herceg édesanyja az ő útmutatásait követte, miután családi élete szerencsétlenül alakult.

A windsori születésű hercegnő ugyanis András görög és dán királyi herceghez ment feleségül. Az első világháború alatt azonban sógorát, Konstantin görög királyt lemondatták, és

az egész családnak menekülnie kellett.

Svájcba költöztek, néhány évvel később azonban visszamehettek Görögországba. A monarchia azonban néhány év múlva, főleg az elvesztett görög-török háború miatt megbukott, a családot egy brit hadihajó menekítette ki az országból.

Franciaországba mentek, ahol Alíz áttért a görög ortodox vallásra, majd hangokat kezdett hallani, és azt állította, naponta társalog Jézussal és a szentekkel.

Az orvosok skizofréniát állapítottak meg nála,

egy svájci gyógyintézetben kezelték, ahol megpróbált többször is öngyilkos lenni. Miután gyógyultak nyilvánították, közép-európai utazásokba kezdett, majd visszaköltözhetett Görögországba.

Alíz hercegnő
Forrás: Wikimedia Commons

Amikor a németek a világháború alatt megszállták az országot, elbújtatott egy zsidó családot, ezért 1993-ban Izraeltől megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

1949-ben alapította meg, nagynénje mintájára, Márta és Mária keresztény apácarendjét. Ennek központja Tinosz szigete lett.

1967-ben fia és menye, megromlott egészségi állapota miatt, meghívták Londonba, két évvel később itt is halt meg a Buckingham-palotában. Eredetileg a windsori Szent György kápolnában temették el, de

utolsó kívánsága az volt, hogy végső nyughelye az Olajfák hegyén, nagynénje mellett legyen.

Ezt a kívánságát 1988-ban tudták teljesíteni.

Vilmos hercegnek Jeruzsálemben a kényes diplomáciai helyzetre is figyelnie kell majd. Nem csak izraeli, hanem palesztin vezetőkkel is találkozni fog.

1 hozzászólás

  1. “…a diplomáciai tárgyalásokon túl…” Eddig nem mindenhol azt hangsúlyozták, hogy a királyi család tagjai nem politizálhatnak és ennek folyományaként nem is szavaznak?

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .