Kezdőlap Címkék Királyi család

Címke: királyi család

Dédanyja sírját is felkeresi Izraelben Vilmos herceg

1

Jeruzsálemben, az Olajfák hegyén temették el Alíz hercegnőt, Erzsébet királynő anyósát, aki Londonban halt meg, de az volt a kívánsága, hogy ide temessék, nagynénje mellé.

Vilmos herceg, Erzsébet királynő unokája, látogatást tesz a hétvégén Izraelben és Jordániában, a diplomáciai tárgyalásokon túl elmegy a dédanyja sírjához is. Nagyapja, a 97 éves Fülöp herceg kérte meg őt erre. Fülöp herceg ugyanis nagyon kötődött édesanyjához, akit a brit közvélemény akkor ismert meg, amikor

apácaruhában jelent meg Erzsébet királynő koronázásán

1953-ban.

Alíz hercegnő életére nagy befolyást gyakorolt nagynénje, a cári család nagyhercegnője, akit szintén Erzsébetnek hívtak, és ő alapította az apácarendet Jeruzsálemben. Fülöp herceg édesanyja az ő útmutatásait követte, miután családi élete szerencsétlenül alakult.

A windsori születésű hercegnő ugyanis András görög és dán királyi herceghez ment feleségül. Az első világháború alatt azonban sógorát, Konstantin görög királyt lemondatták, és

az egész családnak menekülnie kellett.

Svájcba költöztek, néhány évvel később azonban visszamehettek Görögországba. A monarchia azonban néhány év múlva, főleg az elvesztett görög-török háború miatt megbukott, a családot egy brit hadihajó menekítette ki az országból.

Franciaországba mentek, ahol Alíz áttért a görög ortodox vallásra, majd hangokat kezdett hallani, és azt állította, naponta társalog Jézussal és a szentekkel.

Az orvosok skizofréniát állapítottak meg nála,

egy svájci gyógyintézetben kezelték, ahol megpróbált többször is öngyilkos lenni. Miután gyógyultak nyilvánították, közép-európai utazásokba kezdett, majd visszaköltözhetett Görögországba.

Alíz hercegnő
Forrás: Wikimedia Commons

Amikor a németek a világháború alatt megszállták az országot, elbújtatott egy zsidó családot, ezért 1993-ban Izraeltől megkapta a Világ Igaza kitüntetést.

1949-ben alapította meg, nagynénje mintájára, Márta és Mária keresztény apácarendjét. Ennek központja Tinosz szigete lett.

1967-ben fia és menye, megromlott egészségi állapota miatt, meghívták Londonba, két évvel később itt is halt meg a Buckingham-palotában. Eredetileg a windsori Szent György kápolnában temették el, de

utolsó kívánsága az volt, hogy végső nyughelye az Olajfák hegyén, nagynénje mellett legyen.

Ezt a kívánságát 1988-ban tudták teljesíteni.

Vilmos hercegnek Jeruzsálemben a kényes diplomáciai helyzetre is figyelnie kell majd. Nem csak izraeli, hanem palesztin vezetőkkel is találkozni fog.

Ilyen volt a királyi esküvő

Május 19-én, szombaton egybekelt Harry herceg, II. Erzsébet unokája és Meghan Markle amerikai sorozatszínész, akiket ezután a Sussex hercege és hercegnője cím illet meg.

A windsori Szent György-kápolnában megtartott szertartás egyszerre volt modern és tradicionális, amelyről itt írtunk bővebben, a menyasszonyról és az esküvői tudnivalókról pedig ide kattintva olvashat. Az alábbi képgalériát pedig már csak azért is érdemes megnézni, mert egy jó darabig biztosan nem lesz ilyen nagyszabású esküvő a brit királyi családban.

Harry hercegé volt eddig a legmodernebb királyi esküvő

Minden szakértő egyetértett abban, hogy Harry herceg és Meghan Markle esküvője volt eddig a legmodernebb, amelyet valaha látott a brit királyi család. Harry herceg karikagyűrűjétől kezdve az eskü szövegének megváltoztatásán át számos újítás volt. A vendégsereg celebek által dominált összetétele is szokatlan volt, de azért a legfontosabb tradíciókhoz is hű maradt az ifjú pár, amely az esküvő után a Sussex hercege és hercegnője címet kapta meg.

 

A hagyományok és a modernsége keveréke – már az előkészületek idején így jellemezték Harry herceg és az amerikai sorozatszínész, Meghan Markle házasságkötését, amelyet a windsori kastély mellett található Szent György-kápolnában tartottak.

A meghívott hatszáz vendég között a királyi család tagjain kívül nem voltak jelen más európai uralkodóházak arisztokratái, és politikusokat sem hívtak meg, viszont jópár sztárt lehetett látni Harry herceg és Meghan Markle baráti köréből. Részt vett többek között az esküvőn

Serena Williams, George és Amal Clooney, David és Victoria Beckham, James Corden, Idris Elba, Carey Mulligan és Elton John is.

Meghan Markle családjából egyedül az édesanyja vett részt az esküvőn.

Hónapokig tartó spekulációnak vetett véget, amikor a szertartásra utolsónak érkező menyasszony kilépett a kápolna előtt az 1950-ben készült Rolls-Royce-ból, és láthatóvá vált egyszerűségében modern, de klasszikus vonalú ruhája. Az öltözék összességében szinte teljesen dísztelen volt a hosszú, arcot is takaró fátyoltól, illetve a gyémántokkal kirakott tiarától eltekintve. Ez utóbbi különös jelentősségel bír a királyi családban: V. György felesége, Mária királyné vásárolta még 1925-ben, és II. Erzsébet ékszergyűjteményének darabja – írja a People magazin.

A ruhát a híres brit divattervező, Clare Waight Keller tervezte, akit tavaly az a megtiszteltetés ért, hogy az első művészeti vezetője lett a francia Givenchy divatháznak.

Úgy tűnik, ez a döntés mindenkit meglepett, a protokollszakértőket és a divatipart is. A különleges fátylat a Brit Nemzetközösséget szimbolizáló hímzett virágok díszítették. A menyasszony csokrát pedig olyan virágokból kötötték, amelyeket maga Harry herceg szedett a londoni Kensington palota kertjében, derült ki a Guardian közvetítéséből. Összességében az egyszerű frizurával és a sminkkel Meghan Markle természetességet sugárzott, és valószínűleg ezt a hatást akarta elérni.

Harry herceg és Vilmos herceg érkezik (MTI/EPApool/Neil Hall)

Harry herceg uniformisban vett részt az esküvőn csakúgy, mint testvére, Vilmos herceg, aki a tanúja volt. Az egyik legfeltűnőbb és legvidámabb öltözék meglepő módon a 92 éves királynőé volt, aki lime színű kabátban és lila virágmintás ruhában érkezett.

A szertartás pontosan kezdődött, és az egész esemény szelleméhez híven Harry herceg és Meghan Markle nem volt annyira komoly a házasságkötéskor, mint annak idején Vilmos herceg és Katalin hercegné.

Rendhagyó volt az is, hogy a menyasszony egyedül lépett be a kápolnába, mögötte haladtak a fiatal koszorús fiúk és lányok, köztük Vilmos herceg két idősebb gyereke. Egészségi állapota miatt távol lévő édesapja helyett

Meghan Markle-t Károly herceg kísérte az oltárig tartó útja utolsó szakaszán.

A menyasszonyi esküből kimaradt az engedelmeskedés kitétel, és ugyanazt a szöveget mondta a menyasszony, mint a vőlegény. Harry herceg pedig azzal teremtett precedenst, hogy ő is kapott egy gyűrűt, amelyet viselni fog, ami ellentétes a korábbi szokásokkal.

A szertartáson Diana hercegnő testvére is beszélt, illetve az anglikán világunióba tartozozó amerikai episzkopális egyház első fekete püspöke, Michael Curry prédikált. Ez szintén elég szokatlanul érzelemdús volt egy brit, pláne egy királyi esküvőhöz mérten, és még a Facebook és az Instagram is szóba került a szeretet erejéről szóló beszédben. Az esketést Justin Welby, canterbury érseke végezte.

A ceremónián nagyon fontos szerepe volt a zenének: a hagyományos énekeken kívül elhangzott például a Standy by Me is egy gospelkórustól, és amíg az újdonsült házastársak aláírták a házassági anyakönyvi kivonatot, a fiatal tehetség, Sheku Kanneh-Mason csellista játszott a vendégeknek.

A templomi rész után a királyi pár nyitott hintóban körbekocsikázott Windsorban, hogy az esküvő miatt a városba gyűlő tömeg is láthassa őket.

https://twitter.com/BBC/status/997811612856733697?ref_src=twsrc%5Etfw&ref_url=https%3A%2F%2Findex.hu%2Fkulfold%2F2018%2F05%2F19%2Fharry_herceg_eskuvoje_percrol_percre%2F&tfw_site=indexhu

A szertartást a hivatalos program szerint fogadás követi a windsori kastély Szent György termében a királynő vendéglátásával. Utána egy kötetlenebb, szűkebb körű, kétszáz fős ünneplés is lesz Frogmore House-ban, melynek házigazdája Károly herceg.

Elvált sorozatszínész lesz a brit királyi család legújabb tagja

Visszafogott, hatszáz fős szertartáson házasodik össze II. Erzsébet unokája, Harry herceg és az amerikai sorozatszínész, Meghan Markle. A szombati esküvő több korábbi hagyománnyal is szakít, bár Harry herceg párválasztása is szokatlannak számít a királyi családban. Ott lesz-e a menyasszony apja az esküvőn? Milyen ruhát visel majd Meghan Markle? Meghívták-e Donald Trumpot? Összeszedtünk mindent, amit tudni érdemes a nagy nap előtt.

 

A legutóbbi nagyszabású királyi esküvő, azaz Vilmos herceg és Katalin hercegné 2011-es egybekelése előtt még arról beszélt mindenki, hogy milyen nagy dolog, hogy egy közember kerül a királyi családba. Nos, Harry herceg jóval messzebbre ment, mint bátyja. Az ő választottja nemcsak közember, hanem egy sorozatszínész, aki idősebb a hercegnél, amerikai, elvált, színes bőrű és még a rokonsága is balhés.

Ehhez érdemes felidézni, hogy amikor a brit királyi család egy magas rangú tagja utoljára arra vetemedett, hogy elvegyen feleségül egy elvált amerikai nőt, története egyik legnagyobb válságával kellett szembenéznie a monarchiának. VIII. Edward 1936-ban kénytelen volt lemondani a trónról, hogy házasságra léphessen Wallis Simpsonnal. Ehhez képest hatalmas előrelépés, hogy Harry herceg minden további nélkül megteheti szombaton ugyanezt, ráadásul egy fényes ünnepség keretében, még akkor is, ha csak hatodik a trónutódlási sorban.

Érdekesség, hogy épp a hatodik helyen álló trónörökösig van arra szükség, hogy az uralkodó, azaz jelen esetben II. Erzsébet hivatalosan is áldását adja a királyi család tagjainak házasságkötésére. A királynő a hétvégén alá is írta az ehhez szükséges dokumentumot (Instrument of Consent), tehát semmi akadálya nincs, hogy szombaton megtartsák az esküvőt.

Az eljegyzés

Harry herceg és Meghan Markle 2016 nyarán jöttek össze, a Buckingham palota pedig 2016 novemberében közleményben erősítette meg, hogy néhány hónapja egy párt alkotnak, egyben a herceg arra kérte a médiát, hogy fejezze be kedvese és családja zaklatását. Hivatalosan viszont csak 2017 szeptemberében mutatkoztak először együtt a háborús veteránoknak rendezett, és Harry herceg által életre hívott Invictus Games-en, Torontóban.

Harry herceg, a brit trónörökös másodszülött fia és jegyese, Meghan Markle amerikai színésznõ a londoni Kensington-palota kertjében 2017. november 27-én (MTI/EPA/Facundo Arrizabalaga)

November 27-án pedig már be is jelentették az eljegyzést. Annak idején Vilmos herceg anyja, Diana hercegnő gyűrűjével jegyezte el Katalint, Harry pedig egy olyan gyűrűt csináltatott Meghan Markle-nek, amelybe

két gyémántot is belefoglaltak Diana ékszergyűjteményéből.

A legnagyobb gyémánt viszont Botswanából származik, ahol sok időt töltött együtt a pár, elrejtőzve a nyilvánosság elől. A lánykérés maga viszont egyszerűen történt: az eljegyzés után adott interjújukban Meghan Markle elárulta, hogy egy csöndes estén kérte meg a kezét Harry, miközben csirkét sütögettek otthon. Ebből ugye nyilvánvaló, hogy a herceg és Markle már az eljegyzés előtt is együtt éltek, ami egy átlagos párnál nem lenne nagy dolog, de a királyi család esetében már ez is elég merésznek számít. Igaz, ebben már bátyja is úttörő volt: Vilmos és Katalin volt az első királyi páros, akik együtt éltek a házasság előtt.

A menyasszony

Mikor kiderült, hogy Harry herceg új párja Meghan Markle, hirtelen az egész világot elkezdte érdekelni, hogy ki is ez a szerencsés nő. Ez nem csak feltételezés: a 2017-es összesítéséből kiderül, hogy amikor személyekre kerestek rá az emberek a Google-ban, a második legtöbbször Meghan Markle nevét írták be a szexuális zaklatási botrányba keveredett Harvey Weinstein után.

A 36 éves Rachel Meghan Markle három évvel idősebb Harry-nél, és egy közös barátjuk mutatta be őket egymásnak Londonban. Markle Los Angelesben született, és a Vanity Fair portréja szerint igazi kaliforniai lány, aki számára a jótékonykodás mindig kiemelten fontos volt a munkája mellett. Harryvel való kapcsolata előtt a világ nagy részének ismeretlen volt,

legsikeresebb szerepe 2011 és 2018 között a Suits című drámasorozatban volt

(Magyarországon Briliáns elmék néven ment egy darabig a TV2-n), amelyben egy Rachel nevű ügyvédnőt alakított. Előtte csak kisebb epizódszerepekben tűnt fel a tévében, és színházban is játszott.

Harryvel való eljegyzése után bejelentette, hogy visszavonul a színészettől, és a hetedik évad végeztével befejezte munkáját a Suits-ban is. Érdekesség, hogy utolsó jelentében éppen férjhez megy sorozatbeli szerelméhez. Ez az epizód április 25-én került adásba Amerikában.

Markle családi háttere egyébként közemberségétől eltekintve sem éppen kifogástalan, hiszen szülei is elváltak hatéves korában. Anyja, Doria Loyce Ragland szociális munkás és jógaoktató, apja Thomas Markle viszont szintén tévésorozatokon dolgozott fővilágosítóként, de már visszavonult, és Mexikóban él.

Meghan Markle-nak apja révén két féltestvére is van, akik közül az egyik, az 51 éves Thomas Markle Jr a család fekete báránya. Egyszer már le is tartóztatták, mert pisztolyt tartott exbarátnője fejéhez egy vita során.

A két féltestvért, habár együtt nőttek fel a menyasszonnyal, nem hívták meg az esküvőre.

Erről Thomas Markle Jr a Mirorr-nak azt mondta, hogy nem esett jól neki, hogy húga megfeledkezett saját húsáról és véréről. Később viszont a Daily Mail által közzétett levél szerint már könyörgött azért, hogy hívják meg az esküvőre, és elnézést kért, amiért korábban azt nyilatkozta, hogy Harry ne vegye el a húgát… Egyébként Meghan Markle másik féltestvére, Samantha Grant is többször kifakadt húgára, muníciót szolgáltatva ezzel a bulvárlapoknak.

Meghan Markle számára afroamerikai édesanyja a legfontosabb családtag, aki az esküvői előkészületekben is fontos szerepet vállalt. Doria Ragland, és így Meghan Markle felmenői között egyébként még rabszolgák is voltak. A királyi frigy szempontjából az is érdekes, hogy Markle egyszer már volt férjnél: 2011-ben hozzáment egy kollégájához, Trevor Engelsonhoz. A házasságuk két évig tartott.

Azt még nem lehet tudni, hogy a házasság után mi lesz Meghan Markle hivatalos rangja, de valószínűleg Katalinéhoz hasonló hercegnői rangot kap majd. Ezt angolul duchess-nek hívják, ami nem ugyanaz, mint a princess, ami mondjuk Diana hercegnő rangja is volt. A legtöbben arra tippelnek, hogy a pár a Duke és Duchess of Sussex rangot kapja majd, amelyet jelenleg senki sem visel.

Harry herceg és Meghan Markle fotójával díszített emléktárgyak egy windsori ajándéküzletben 2018. május 16-án (MTI/EPA/Andy Rain)

Meghan Markle-t egyébként még márciusban, titokban megkeresztelte canterbury érseke az anglikán egyház szertartása szerint, amelyet úgy értkeltek, hogy egy fontos gesztus II. Erzsébet felé, aki királynőként az anglikán egyház feje is.

Zűrös családi háttere egyébként nem akadályozza meg a briteket abban, hogy kedveljék a herceg választottját, és sokan már most úgy látják, hogy Meghan Markle jó hatással van a korábban elég zabolátlan Harryre.

Az esküvő menete és a helyszínek

Harry herceg és Meghan Markle május 19-én házasodnak össze, ami már eleve megtöri a protokollt, hiszen hétvégére esik, míg korábban a királyi esküvőket hétköznapokon tartották. Erre az lehet a magyarázat, hogy a kormány úgy döntött az eljegyzés bejelentése után, hogy az esküvő napját nem nyilvánítják szabadnapnak, de a szombati dátum miatt így is sokan követhetik az eseményeket.

A ceremónia helyi idő szerint pontban délben kezdődik a windsori kastély gótikus Szent György kápolnájában,

tehát nem a londoni Westminister apátságban, ahol Vilmos hercegék esküvőjét is tartották. A kápolnában 800 vendégnek van hely, míg az apátságban kétezren is elférnek. Több királyi esküvőt tartották már egyébként ezen a meghittebb helyszínen is: utoljára éppen Harry apja, Károly herceg és második felesége, Kamilla kapott itt áldást a frigyére, habár maga az esketés nem itt volt. Illetve fontos kiemelni, hogy Harry herceget ebben a kápolnában keresztelték meg, és több korábbi uralkodó, köztük VIII. Henrik sírja is itt található.

Az emberek már gyülekeznek a windsori kastély közelében az esküvőre várva (MTI/EPA/Andy Rain)

A kápolnabeli szertartás után Harry herceg és Meghan Markle a tervek szerint áthajtatnak Windsoron, majd a kastély Szent György termében csatlakoznak a vendégeikhez. Ez a bizonyos kocsikázás az, amikor a köznép is láthatja és üdvözölheti a párt.

Az első vendéglátás után, amelynek házigazdája maga II. Erzsébet, egy másik, szűkkörű fogadást is tartanak, vagyis inkább bulit.

Ennek a házigazdája Harry apja, Károly herceg lesz, és a 17. században épült Frogmore House nevű udvarházban tartják, amely a Korona birtokában van, de jelenleg senki sem lakja, és fogadásokra használják elsősorban. Itt a Mirror szerint egy karneváli témájú, kötetlenebb partit tartanak majd, és a pletykák szerint a Spice Girls is felléphet a bulin, más források pedig a Coldplay-t és Ed Sheerant is emlegetik, de valószínűleg Elton John is játszani fog valamikor az esküvőn.

A vendégek

Az esküvői meghívókat március közepén küldték ki, és körülbelül hatszáz vendéget várnak, akik közül kétszázan hivatalosak Frogmore House-ba is. Európai királyi családok tagjai Vilmos herceg esküvőjétől eltérően várhatóan nem lesznek jelen, de celebekben biztos nem lesz hiány, hiszen Harry hercegnek jó pár híres barátja van. Meghan Markle vendégei között is biztosan lesznek sztárok, jó barátnője például a 39-szeres Grand Slam győztes teniszező, Serena Williams.

Az viszont biztos, hogy az esküvő politikusmentes lesz:

így az amerikai elnök, Donald Trump (aki ellen Meghan Markle korábban szót emelt) és a brit miniszterelnök, Theresa May sincs a vendégek között, és áprilisban kiderült, hogy a korábbi pletykákkal ellentétben az Obama-házaspárt sem hívták meg, akikkel egyébként Harry herceg jóban van. Összességében tehát ebből a szempontból is viszonylag visszafogott lesz az esküvő, a hatszázfős vendéglistát a család és a barátok teszik ki.

A meghívók a londoni Barnard and Westwood nyomda és könyvkötõ mûhelyben 2018. március 22-én (MTI/EPA/PA/Victoria Jones)

Eredetileg úgy volt, hogy Meghan Markle-t apja, Thomas Markle fogja az oltárhoz kísérni, de ekörül már eddig is számos bonyodalom adódott. A bulvárlapok nem túl előnyösen mutatták be a menyasszony apját, amit paparazzinak beállított, de megrendezett fotókkal akart orvosolni Samantha Grant, akit zavart, hogy miket írnak az apjáról. Mikor ezzel lebuktak, Thomas Markle azt nyilatkozta, hogy inkább mégsem megy el az esküvőre, mert nem akarja kínos helyzetbe hozni a lányát és a királyi családot. Ez volt hétfőn. Kedden pedig kiderült, hogy mégis szeretne elmenni, ha egészsége engedni. Viszont most úgy tűnik, szívműtéte miatt egyáltalán nem lehet ott az esküvőn. De mivel még csak csütörtök van, bármi lehet szombatig.

Harry herceg tanúja testvére, Vilmos lesz, ahogy korábban, Vilmos esküvőjén pedig ő volt a tanú. Katalin hercegné viszont várhatóan háttérbe vonul majd, annál is inkább, mert nemrég adott életet harmadik gyereküknek.

Felnőtt koszorúslányok nem lesznek a szertartáson, de Vilmos hercegék két idősebb gyereke, György és Charlotte szerepet kapnak majd. Az ifjú koszorúslányok között vannak Meghan Markle és Harry keresztlányai is, illetve „koszorús fiúk” is lesznek Györgyön kívül, a vőlegény keresztfiai.

Érdekesség, hogy

a pár több mint 2600 „normális” embert, azaz nem hírességet, barátot és családtagot is meghívott,

hogy ugyan a kápolnán kívül, a parkban, de részei lehessen az esküvőnek, és figyelhesse a vendégek érkezését. Őket speciális kritériumok alapján választották ki több régióból, köztük iskolás gyerekek és jótékonysági szervezetek dolgozói is vannak, illetve a királyi „háztartás” alkalmazottai.

A ruha

A királyi esküvőknek (is) kardinális kérdése a menyasszony ruhája, amelynek csakúgy, mint a helyszínnek és a vendéglistának, mindig üzenetértéke van. A legtöbben azt várják, hogy Meghan Markle egy brit tervező ruháját viselje a nagy napon, és a szakértők szerint valószínűleg a Ralph & Russo divatházat kérhették fel a feladatra. A Harper’s Bazaar informátorai szerint

a ruha 100 ezer font körüli összegbe (több mint 36 millió forint) kerül, de máshol ennek a kétszeresét is lehet olvasni.

A költségeket jelentősen megnöveli, hogy a teljes ruha kézzel készült.

Meghan Markle egyébként az eljegyzési fotókon is a londoni székhelyű márka egyik darabját viselte, amely 75 ezer fontba került.

A brit állami postaszolgálat, a Royal Mail 2018. május 15-én közreadott, bélyegei a jegyesfotókkal (MTI/EPA/Royal Mail)

Elképzelhető, hogy a menyasszonynak lesz egy másik ruhája is, amelyet a magazin szerint a szűkkörű fogadáson, Frogmore House-ban visel majd. Markle korábban arról beszélt, hogy alapvetően a klasszikus menyasszonyi ruhák tetszenek neki, amelyekben mégis van valami különlegesség, egyediség, tehát valószínűleg ilyesmire lehet számítani, de nagy a titkolózás.

Az egész esküvő költségét a hozzáértők egyébként 1 millió fontra (körülbelül 360 millió forint), vagy még annál is nagyobb összegre becsülik, amelyet a királyi család áll.

Habár a windsori esküvő jobban el lesz zárva az utca embere elől, mint Vilmos és Katalin házasságkötése, az eseményt ugyanúgy élőben közvetíti majd a tévé. (Azt az esküvőt annak idején több mint 35 millió ember nézte élőben Nagy-Britanniában.) Magyarországon az ATV közvetíti majd élőben a hercegi esküvőt.

Letartóztattak több szaúdi herceget

0

Szaúd-Arábia új korrupcióellenes testülete 11 szaúdi herceget tartóztatott le, köztük jelenlegi és volt minisztereket, illetve a királyi család külföldön legismertebb tagját.

A BBC beszámolója szerint a letartóztatások néhány órával azután történtek, hogy felállt volna az új bizottság, amelyet királyi rendeletre hoztak létre, Mohamed bin Szalmán koronaherceg vezetésével.

A letartóztatások okát, illetve a királyi családtagokat nem nevezték meg, de a New York Times szerint köztük van al-Valíd bin Talál bin Abdel-Azíz al-Szaúd herceg is, aki

az uralkodóház külföldön legismertebb képviselője, és a világ egyik leggazdagabb embere.

A New York Times szerint al-Valíd herceg letartóztatása sokként éri a külföldi pénzügyi központokat is. Ő irányítja ugyanis a Kingdom Holding beruházási társaságot, és jelentős részvényei vannak többek között a News Corpban, a Time Warner-nél, a Citigroup bankcsoportban, illetve az Apple-nél és a Twitternél. A herceg amerikai egyetemeket támogat, köztük a tekintélyes washingtoni Georgetown Egyetemet is.

Mohamed bin Szalmán a szaúdi király, Szalmán bin Abdel-Azíz fia, az első számú trónörökös, és már az ország védelmi minisztere is (MTI/EPApool/Olivier Douliery)

Al-Valíd herceg októberben még több interjúban arról beszélt, hogy Szaúd-Arábia az Aramco állami olajvállalat nyilvános tőzsdei bevezetését tervezi.  A New York Times felidézte azt is, hogy al-Valíd nyilvános vitába keveredett Donald Trumppal 2015-ben, amikor kiderült, hogy Trump elnökjelölt szeretne lenni.

A lap szerint szombaton kiürítették a rijádi Ritz Carlton hotelt, mert állítólag ott helyeznék el a királyi család letartóztatott tagjait. Lezárták a rijádi repülőtér magángépeket fogadó részét is. Lehetséges, hogy Mohamed bin Szalmán koronaherceg így szeretné megakadályozni, hogy mások, akiket még le akarnak tartóztatni, esetleg külföldre meneküljenek.

A trónörökös reformok bevezetésére készül, és a BBC szakértői szerint a letartóztatásokkal már így is jelentős hatalmát akarja megszilárdítani. Bin Szalmán nagyszabású reformtörekvéseiről ebben a cikkünkben olvashat részletesen.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK