Kezdőlap Címkék Vodka

Címke: vodka

Oltás és vodka

Az orosz lélek ismerői azzal próbálkoznak, hogy vodkát csak védettségi igazolványra lehessen vásárolni.

Ezzel kísérleteznek Oroszországban, ahol a katasztrófálisan alacsony oltottsági mutató miatt igen magas a halálozási arány a negyedik vírushullámban. Egyelőre Szverdlovszk tartományban próbálkoznak  ezzel a módszerrel, amely, ha beválik, akkor máshol is alkalmazhatják Oroszországban.

144 millió orosz közül csak 48 millióan kapták meg mind a két védőoltást. Legkevesebb egy oltással 51 millióan rendelkeznek – írja a Reuters hírügynökség. A vírus halottainak száma hivatalosan 256 ezer – közli  a Moscow Times, de a londoni Economist szerint ennek három és félszerese lehet a valós szám. Egyetlen napon a halottak száma több mint 1200!

Biztosat senki sem tud, mert Putyin a titkosszolgálatra bízta a járvány menedzselését. Néhány orvos, aki a hivatalostól eltérő véleményt hangoztatott, kiesett az ablakon.

Maga Putyin annyira tart a vírustól, hogy elzárkózott a külvilágtól. Nem fogad senkit. A CIA Moszkvában tartózkodó igazgatójával is csak virtuális találkozót tartottak.

Vállalják-e az oltást a vodkáért?

Peszkov, Putyin szóvivője is elismerte, hogy az orosz nép évszázadok óta annyira bizalmatlan a hatalommal szemben, hogy az oltási kampányok sikertelenek maradnak. Putyin egyelőre elveti a kötelező védőoltást. A járvány elleni harcban bizonyos önállóságot enged a helyi kormányzatnak.

Szverdlovszk tartomány fővárosában Jekatyerinburgban  komolyan megvitatják, hogy vodkához sem kocsmában sem boltban nem juthatnak azok, akik nincsenek beoltva.

Ez radikális módszer, de az oroszok és a vodka különleges kapcsolatát ismerve talán beválik.

Egész Oroszországban védettségi igazoláshoz kötik a repülőterek és vasúti állomások használatát. Tilos lesz az éttermekbe beengedni embereket védettségi igazolás nélkül – írja a Moscow Times, amely beszámol arról is, hogy Oroszország először vált világelsővé a vírus halálozásokban azóta, hogy a korona vírus pandemia megkezdődött.

Atomik – kézműves vodka Csernobilból

Egyetlen palack van még csak a vodkából, mely a zónából, a katasztrófa miatt lezárt övezetben aratott rozsból készült. Csernobilban 33 éve következett be a világ legnagyobb nukleáris balesete a V. I. Lenin atomerőműben, mely akkoriban a Szovjetunióhoz tartozó Ukrajna  területén működött.

“Bár a rozs és a víz is a lezárt zónából származik, de a radioaktivitás mértéke  nem éri el a veszélyes szintet” – sietett megnyugtatni a potenciális vásárlókat Jim Smith professzor, aki a BBC-nek nyilatkozott az Atomikról. “A desztillálás az egésznek a titka”- magyarázta a Portsmouth-i egyetem tanára, aki a brit-ukrán vegyes csapatot vezette. Jim Smith professzor benne van a Chernobyl Spirit Company igazgató tanácsában. Ez nem elsősorban üzleti vállalkozás: részt szeretnének venni Csernobil fellendítésében. Idén ötszáz palackot akarnak még piacra dobni. A bevételt a zóna fejlesztésére fordítják. Vagyis ahogy a professzor fogalmazott: az Atomik szociális vodka! Csernobil környékén több mint 300 ezer embert telepítettek ki a katasztrófa következtében. Ők mindmáig nem térhettek vissza lakóhelyükre. Csak egy-két család úszta meg a kitelepítést. Az egyik családnak később lánya született, aki a kijevi egyetem diákja. Az orvosok semmilyen különösebb jelét nem észlelték a testén annak, hogy olyan szülők gyermeke, akik bennmaradtak a zónában a kitelepítés után is. “A katasztrófának nem olyan súlyosak a következményei mint ahogy azt sokan kezdetben gondolták” – hangsúlyozta Jim Smith professzor.

Csernobil turista paradicsom szeretne lenni

Az HBO sorozata világszerte felidézte a nukleáris katasztrófát, és ez megnövelte az érdeklődést Csernobil és környéke iránt. A turizmus azóta 40%-al növekedett. Csakhogy eddig minden illegálisan ment. “Meg kell szüntetni azt, hogy korrupt tisztviselők gazdagodjanak a turizmusból ” – jelentette ki a helyszínen Volodimir Zelenszkij ukrán köztársasági elnök. Aki abból az alkalomból járt Csernobilban, hogy az Európai Unió átadta az új szarkofág felügyeletét Ukrajnának. Európai támogatással 1,5 milliárd euróért építettek egy új szarkofágot az erőmű köré, hogy megakadályozzák a radioaktív sugárzást. A régi szarkofágot még a szovjet időkben készítettek el – óriási emberi áldozatokkal és gyenge minőségben. Az új szarkofág a tervek szerint 100 évig kitart majd Csernobilban.

Gennaggyij Laptyev, Ukrajna meteorológia és vízügyi hivatalának illetékes szakértője úgy nyilatkozott, hogy megpróbálnak valamiféle gazdasági fellendülést produkálni – kihasználva a világméretű érdeklődést. Ukrajna mezőgazdasága a csernozjom (fekete föld) miatt igen kiváló minőségű termést produkál. Sok nagy nyugati cég tart fenn itt versenyképes gazdaságokat, melyek külföldre exportálják Ukrajna terményeit. Erről beszélt Volodimir Zelenszkij elnök is Csernobil környékén. A nemrég megválasztott színészből lett elnök, akinek pártja is a legerősebb lett a Radaban, a kijevi parlamentben, komoly gazdasági kihívás elé néz: meg kell állapodnia az IMF-el Ukrajna fejlesztési terveiről. Az Atomik kézműves vodka Csernobil környékéről ennek a nagy változásnak az egyik kissé talán furcsa szimbóluma de hát Ukrajnában már szinte mindent láttak azóta, hogy 33 éve a V.I. Lenin nukleáris erőmű katasztrófája majdnem az egész Európát fenyegette…

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK