Kezdőlap Címkék Turisták

Címke: turisták

Hőhullám: “Nem akarok belehalni a nyaralásba”

A hőhullám Európa déli részén sok turistát elijeszt különösen miután Észak Olaszországban hőgutát kapott és meghalt egy munkás, aki a napon dolgozott a 40 fokos hőségben.

“Általában Nagy Britanniában nyaralunk, de most valami másra vágytunk, ezért befizettünk egy hajós körutazásra a Földközi tengeren. Olyan dögmeleg van, hogy állandóan a hajón kuksolunk, mert nem merünk partra szállni a hőség miatt. Jövőre csak Húsvét tájban tervezünk hasonló körutat és nem nyáron“ – nyilatkozta a londoni Guardian-nek egy 61 éves brit asszony. A lap szerint a hőhullám miatt sokan lemondták a nyaralást Európa déli részén, ahol jócskán 40 fok felett van tartósan a hőmérséklet.

“Görögországba fizettem be, de inkább Barcelonába megyek, mert ott nincs akkora hőség. Félek attól, hogy rosszul leszek az utcán a melegben”

– mondja egy másik brit turista.

Korfun nyaral egy négyszemélyes család, amely el sem mozdul a strandról: “szörnyű unalmas egész nap a strandon ülni vagy feküdni, de nem tehetünk mást. Minden városi túrát lemondtunk. Azt ígérték, hogy 31 fok lesz, ehelyett inkább 37 van vagy ennél is több”-  mondja a családanya.

Megdőlhet a 49 fokos hőség rekord Olaszországban és Görögországban

Erre figyelmezteti a turistákat a brit külügy. Szardínia szigetén 49 fok is lehet a héten. Olaszországban 16 városban hirdették ki a legmagasabb fokozatú vörös hőségriadót.

Erdőtüzeket is okoz a hőség a Földközi tenger medencéjében: Spanyolországban és Törökországban sokezer embert kellett kitelepíteni, mert a tűzoltók csak nehezen tudják megfékezni a lángokat.

Az előző anticiklont Cerberusról, az Alvilág őréről nevezték el, a mostanit pedig Kháronról, aki ladikján a túlvilágra szállítja a halottak lelkét. Nem is túlságosan finom célzás ez arra, hogy a hőség életveszélyes.

Olaszország egészségügyi minisztere arra szólította fel a turistákat, hogy készüljenek fel a nagy hőségre, mert különben kínos meglepetések érhetik őket.

“Kedves turisták! Ne látogassátok a Colosseumot Rómában, ha a hőmérő 43 fokot mutat! Inkább maradjatok otthon 11 és este 6 óra között”

– tanácsolta az olasz egészségügyi miniszter, aki az Il Messageronak nyilatkozott.

Bariban, Firenzében és Palermóban éppúgy hőség riadó van mint Rómában – írja a londoni Daily Mail. Amely hozzáteszi: Spanyolországban hétfőre 44 fokot jósolnak a Guadalquivir völgyében Sevilla közelében. A Kanári-szigeteken 4000 embert kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt.

Európa hőségrekordját, 48,8 fokot Szicíliában mérték két évvel ezelőtt, de ezen a héten megdőlhet ez a rekord.

A Földközi tenger keleti medencéjében sem jobb a helyzet: a hőség miatt kiszáradt izraeli miniszterelnököt kórházba kellett vinni. A 74 éves kormányfőt vasárnap már kiengedték, de mindenkit figyelmeztettek Izraelben is, hogy a szokatlanul magas hőség nagyon megviseli a szervezetet különösen az idősebbeknek kell vigyázniuk.

“Minél kevesebb időt töltsetek a napon és igyatok sok vizet, akkor jó hetünk lehet”

– intette honfitársait Benjamin Netanjahu.

A Nature Medicine szaklap közölte, hogy tavaly volt a legmelegebb nyár Európában, és ez legkevesebb 61 ezer halottal járt.

Dílervilág a bulinegyedben

Komoly dilemmával kerül szembe az ember, ha a bulinegyed legutóbbi botrányáról szeretne írni – van is benne bűn meg nincs is, de hogy nem a vétkesek kapják a büntetést, hanem az ártatlanok, az is bizonyos. Hogy ha a törvény betűjét nézzük, akkor bizony büntethető a járda graffitizése, de ha a törvény szellemét, akkor esetünkben tán még jutalmazni is kéne.

Jutalmazni bizony, mert a bűnmegelőzést szolgálja. Arról van szó, hogy a pesti bulinegyedben bizony akad kábítószer, nem is kevés, nem is egyfajta. Európai főváros vagyunk, kérem, ez elkerülhetetlen: és még akkor járunk viszonylag jól, ha a dílerek nem a pokoli bioherbált vagy a dizájnerdrogokat terítik a klienseiknek, ami dühöngő őrültet is csinálhat a fogyasztóból, ha valamit rosszul adagolnak, hanem valódi, hagyományos kábítószereket, abba csak a kliens pusztul bele előbb vagy utóbb.

No, de mi van, ha sem nem ezt árulják, sem nem azt, hanem mondjuk sütőport?

Akkor a kedves vevő megjárta és mehet panaszra Sztálinhoz, mert a kábítószernek még a vásárlása is büntetendő, tehát saját magát is feljelentené az, aki panaszt tenne a rendőrségen egy csaló terjesztőre. Márpedig nem kis pénzekbe kerülnek ezek a szerek: egy adag kokain már öt évvel ezelőtt is húszezer forintokba került, legalábbis a Nagymező utcában és a 24.hu információi szerint, mert én sem akkor, sem később, sem korábban nem foglalkoztam ezzel a kemikáliával, így tapasztalatból nem is ismerhetem az árakat. És ha nem kokaint, hanem sütőport adnak el ennyiért, akkor elég magas az üzlet haszonkulcsa, ráadásul kicsi a lebukás esélye – a vevő is kerüli a feltűnést, az eladó is, mindenki sietne a tranzakcióval, mi több, a dörzsöltebb csibészek egy kis lidokaint is kevernek a sütőporba, így ha valaki belekóstol, ugyanúgy lezsibbasztja az ínyt, mint a valódi kokain.

És bizony ez az üzletág a bulinegyedben virul mostanság a leginkább

Hemzsegnek a turisták, a zsebük sem üres, az angol legénybúcsúk többségét nálunk tartják, hiszen más országokhoz képest mifelénk hihetetlenül olcsó az alkohol (csak a mi keresetünkhöz képest nem kerül olyan potom pénzbe), és hát aki otthon, valahol Nyugat-Európában vagy Amerikában, Kelet-Ázsiában, bárhol drogokat is használ az ünnepléshez vagy csak a mindennapi élethez, az egy itteni út kedvéért nem fog leszokni.

Át is verik a nálunk forgó idegeneket, napi rendszerességgel.

A dílerek úgy szólítják le őket, hogy:

„Hello! Hey, Sir! Want something? Cocaine, weed?”

és a kokain sütőpor, a marihuána majoranna náluk. (Ha magyarul válaszolunk nekik, elfordulnak tőlünk). A becsapottak rendőrt nem hívnak – annyi eszük még van – de a helyi kocsmárosoknak elpanaszolják a bajukat, meg leginkább elmaradnak a környékről is. Ez viszont a teljesen legálisan működő, adózó kocsmárosnak rossz.

Ezt unták meg páran a bulinegyedben, többek között a Szimpla két alkalmazottja, Molnár Bence, a hely kommunikációs vezetője, és a bulinegyed éjszakai életének rendbetételéről szóló Night Embassy of Budapest projekt vezetője, Német G. Dániel. Megunták és tettek is ellene: a két férfi krétaalapú festékszóróval a bulinegyed több részén is olyan angol nyelvű üzeneteket fújt fel, amelyek arra hívják fel a figyelmet, hogy a környéket ellepték a kamudrog-árusítók.

Szóltak pedig ezek az üzenetek emígyen:

„All drugs are fake here”.

Nem is először jelzik ők ezt a járdákon

Magam is láttam már ilyen feliratokat, ha arra akadt dolgom – nézetem szerint, mivel krétaalapú, tehát lemosható festékkel van dolgunk, nagyon még büntetni se kéne az ilyesmit, ráadásul meglehetősen közhasznú a tevékenység. Aki kábítószerfogyasztó, megtudja belőle, hogy arrafelé ne vásároljon, aki meg nem az, azt tudja meg, hogy errefelé drogüzlet is folyik, legyen óvatos.

Ehhez képest a térfigyelő kamerák képei alapján kiszálltak előbb a közterület-felügyelők, majd a rendőrség, és a két „tetten ért” elkövetővel előbb másfél órán keresztül tisztázták a helyzetet, aztán biztos, ami biztos, letartóztatták őket. Hét órát töltöttek magánzárkában. A graffitizés miatt komoly pénzbírság néz ki nekik – és azt már a tapasztalat mondatja velem, hogy a magyar bíróságok egészen különösen kezelik ezt a cselekményt.

Én magam ezért még nem álltam bíróság előtt, de mivel a Szabadság téri tüntetéssorozatot végigtudósítottam, tanúsíthatom, hogy ott még az építkezési ponyvára festés miatt is büntetni akartak, sőt, nagy per lett belőle, sok vádlottal, akiket végül azért mentettek fel, mert az akkori bírói gyakorlat szerint a falfestéshez fal kell, ott pedig ponyváról volt szó – habár nem mindenkit mentettek fel, két ügy is elhúzódott, más bíróhoz került, őket bizony megbüntették ötvenezer forint körüli összegre. Az okozott kár mértékét azonban négyezer forintban állapították meg.

Pár évvel később, vagyis tavaly Gulyás Mártont a Sándor-palotához vágott vízfesték-alapú anyagot tartalmazó palack elhajításáért háromszáz óra közmunkára büntették, nála a becsült kár huszonháromezer forint volt, a cselekedete garázdaságnak minősült, mivel kihívóan közösségellenes, erőszakos volt és alkalmas volt a köznyugalom megzavarására is a bíró szerint. Mondjuk az első eső lemosta volna, de az kormányépületeknél nem játszik – egy másik esetben az Állami Számvevőszék képes volt azt állítani, hogy a narancssárga festékkel az épületükre került felirat hatmillió forint kárt okozott. Hát hígul a forint, hígul, de nem ennyire…

Az ügy különben is aggályos

Ugyanis ha az áldílereket valahogy mégis előállítja a rendőr, lévén, hogy nincs náluk tiltott anyag, legkésőbb tizenkét óra után el kell őket engedni és a rendőrök arcába nevetve kezdhetik elölről az üzletet. Ellenben azokat, akik a csalásra felhívják a figyelmet, komoly összegre büntetik. Az „okozott kár” értékét ötszázezer forintra becsülik, ha arányosan gondolkodunk, és tekintetbe vesszük, hogy a négyezer forintos kárért a Szabadság téren ötvenezres bírság járt, itt a félmilliósért járhat több, mint öt-hatmillió is.

Ritka eset, hogy a rendőrség drogdílerek, ráadásul csaló dílerek malmára hajtsa a vizet, nekik segítsen, de most megtörtént, méghozzá jogszerűnek tűnő alapon: ugyanis utcán sütőport vagy majorannát árulni nem tilos (bár szigorúan véve szabálysértés, ha nincs az árusnak területfoglalási engedélye, de az lenne csak a cifra, ha a dílerek megpróbálnák kiváltani… a még cifrább meg az, ha meg is kapnák). Azonban graffitizni mindenképpen tilos, van is rá törvény, a Btk. 371. paragrafusa vonatkozik rá, ugyanis rongálásnak minősül. Vagy, mint Gulyás Márton esetében láthattuk, garázdaságnak.

Tehát előáll az az abszurd helyzet, hogy a törvény és a jog szellemében a rendőrség csaló szélhámosok érdekeit kell megvédje egyszerű, adófizető állampolgárokkal szemben, akik társadalmilag veszélyesnek találják a csalók tevékenységét.

Furcsa egy világ ez, én mondom.

Csak nekem van egy olyan érzésem, hogy valami nincs rendben?

A román csendőrök egy osztrák operatőrt és négy izraeli turistát is megvertek

0

Az ORF operatőrének bántalmazása miatt kollégája azt kérdezte az Európai Bizottság szóvivőjétől: az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió soros elnökségének átvételére. Az izraeliek pedig feljelentést tesznek.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) egyik operatőre is megsérült a pénteki, bukaresti kormányellenes demonstráción. „Nem kívánjuk kommentálni Románia belügyeit. Ami az operatőr esetét illeti, kategorikusan állítjuk,

fontos, hogy az újságírók szabadon, akadályok nélkül gyakorolhassák mesterségüket”

– válaszolt egy sajtótájékoztatón Christian Spahr, az Európai Bizottság egyik szóvivője az ORF munkatársának, aki a tüntetés közben megsérült kollégája esete kapcsán azt kérdezte a szóvivőtől, az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére.

Korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár két Twitter-üzenetben is elítélte a bukaresti demonstráción történt erőszakos cselekményeket, sajnálatát fejezve ki, hogy a sérültek között újságírók is vannak, köztük egy, az ORF-nél dolgozó operatőr. „A szólásszabadság és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető szabadságai, amelyeket feltétel nélkül védeni kell” – fogalmazott Kurz. Július elsejétől hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét.

Négy izraeli turista is a csendőrök brutalitásának áldozatává vált pénteken

– közölte Izrael bukaresti nagykövetsége. „A rendelkezésre álló adatok szerint a turisták péntek este a szállodából egy vendéglőbe tartottak egy taxival, (…) amikor megállították őket, kirángatták az autóból és annak ellenére, hogy felmutatták idegen útlevelüket és mondták, hogy semmi közük sincs az eseményekhez, megverték őket. (…) A turisták feljelentést tesznek a rendfenntartó erők ellen” – írja a nagykövetség közleményében.

Pénteken körülbelül 80 000-en tüntettek a kormány ellen, a csendőrség többször bevetett könnygázt, és bántalmazta a tüntetőket, több, mint 450-en sérültek meg az incidensekben.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!