A román csendőrök egy osztrák operatőrt és négy izraeli turistát is megvertek

0
782
MTI/EPA/Bogdan Cristel

Az ORF operatőrének bántalmazása miatt kollégája azt kérdezte az Európai Bizottság szóvivőjétől: az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió soros elnökségének átvételére. Az izraeliek pedig feljelentést tesznek.

Az osztrák közszolgálati televízió (ORF) egyik operatőre is megsérült a pénteki, bukaresti kormányellenes demonstráción. “Nem kívánjuk kommentálni Románia belügyeit. Ami az operatőr esetét illeti, kategorikusan állítjuk,

fontos, hogy az újságírók szabadon, akadályok nélkül gyakorolhassák mesterségüket”

– válaszolt egy sajtótájékoztatón Christian Spahr, az Európai Bizottság egyik szóvivője az ORF munkatársának, aki a tüntetés közben megsérült kollégája esete kapcsán azt kérdezte a szóvivőtől, az EB szerint készen áll-e Románia az Európai Unió Tanácsa soros elnökségének átvételére.

Korábban Sebastian Kurz osztrák kancellár két Twitter-üzenetben is elítélte a bukaresti demonstráción történt erőszakos cselekményeket, sajnálatát fejezve ki, hogy a sérültek között újságírók is vannak, köztük egy, az ORF-nél dolgozó operatőr. “A szólásszabadság és a sajtószabadság az Európai Unió alapvető szabadságai, amelyeket feltétel nélkül védeni kell” – fogalmazott Kurz. Július elsejétől hat hónapon át Ausztria tölti be az Európai Unió soros elnökségét.

Négy izraeli turista is a csendőrök brutalitásának áldozatává vált pénteken

– közölte Izrael bukaresti nagykövetsége. “A rendelkezésre álló adatok szerint a turisták péntek este a szállodából egy vendéglőbe tartottak egy taxival, (…) amikor megállították őket, kirángatták az autóból és annak ellenére, hogy felmutatták idegen útlevelüket és mondták, hogy semmi közük sincs az eseményekhez, megverték őket. (…) A turisták feljelentést tesznek a rendfenntartó erők ellen” – írja a nagykövetség közleményében.

Pénteken körülbelül 80 000-en tüntettek a kormány ellen, a csendőrség többször bevetett könnygázt, és bántalmazta a tüntetőket, több, mint 450-en sérültek meg az incidensekben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .