Kezdőlap Címkék Remény

Címke: remény

Békétlen és zavaros évre számít a magyarok zöme

Nő a pesszimizmus a világban, a magyaroknak csak szűk egyharmada vár úgy általában jobb évet a tavalyinál – derül ki a Gallup globális felméréséből. De az ország lakosságának 68 százaléka szerint békétlen, zavaros év következik. Ez a második legrosszabb érték a világban.

A Gallup International 51 országban végezte el 42. év végi felmérését október és december között arról, milyen évet várnak az emberek: jobbat, rosszabbat vagy változatlant. Meglepő módon Afrikában inkább optimisták az emberek, más térségekben is növekvő reményt tapasztaltak a válaszok alapján. Elsősorban Európán kívüli országokban.

Forrás: Gallup

A listát India vezeti (64 százalék), majd Albánia, Mexikó, Örményország és Ghána következik. Ebbe a csoportba tartozik még az Egyesült Államok, Latin-Amerika, az EU-n kívüli Európa. Növekvő pesszimizmus látható például Törökországban, Szerbiában, az Egyesült Királyságban, Lengyelországban, Csehországban, Oroszországban, Boszniában, Bulgáriában, Hong Kongban, Franciaországban, Olaszországban, a Koreai Köztársaságban.

A magyar értékek (32 százalék: jobb, 31: rosszabb, 30: változatlan kilátások) nagyjából belesimulnak a világátlagba.

Arra is rákérdeztek, hogy milyen (békésebb vagy inkább zavaros) évre számítanak az emberek 2019-ben. Itt már kézzel fogható a borúlátók nagyobb hányada.

Forrás: Gallup

Ebben a sorban is India vezeti a mezőnyt Ghána, Paraguay, Albánia és Pakisztán előtt. Az abszolút pesszimista országok élén a „sárga mellényes” tüntetések heteit élő Franciaország (70 százalék).

Hazánk a második, a lakosság 68 százaléka rossz világot jövendöl 2019-ben.

A hong-kongiak, a finnek, a spanyolok és a jordánok vannak még a negatív top-5-ben.

Kutyátlanság

Milyen kutya ez? Ezt kérdezi tőlem a férfi. Még meg sem válaszolhattam a kérdést, már mondta is tovább. Hogy neki is van kutyája, akkora, mint amelyik velem van, csak az övé más fajta. És épp ez az ő nagy problémája. Hogy már évek óta nem láthatta a kutyát. A felesége ugyanis nem engedi. A volt felesége, pontosabban.

Aki papíron még mindig az ő asszonya, de már külön élnek, évek óta. Ez az egykori asszony nem hagyja, hogy lássa a kutyát. Néha messziről meglesi persze, innen tudja, hogy él, és jól van. Már amennyire a gazdája nélkül egy kutya jól lehet. Merthogy, mondja, a kutyát kicsi kora óta ő gondozta. Sétáltatta, etette, vele volt minden szabadidejében. És az asszony most így akar rajta bosszút állni.

Alaposabban megnézem a kutyátlan embert. Végigmérem a cipőjétől a feje búbjáig, és várom, hogy mikor kér valamit. Mert ezek a történetek többnyire úgy végződnek, hogy kellene neki egy kis pénz. Kenyérre, ruhára, buszra, vonatra. Hogy hazajusson. Van, aki egyből kér, mások szemérmesebbek. Vagy csak újak még a szakmában, nem szoktak bele ebbe a létbe, bennük még a megszokás, hogy meg kell dolgozniuk a pénzükért. Ezért mondják el a történeteiket, afféle előjáték ez a valódi aktushoz. Utójáték már nemigen van – miután átveszik a pénzt, szinte azonnal újabb áldozat után néznek.

De a kutyátlan férfi nem kér semmit. Elmondja még egyszer, hogy mennyire hiányzik neki a kutyája, és hogy nem tehet semmit, mert az asszony, aki már csak volt az asszonya, ha meghallja a hangját, leteszi a telefont.

Megszánom az embert. Lehet az is, hogy unom is már egy kicsit. Miért nem vesz magának egy másik kutyát? Vagy fogadjon örökbe egyet, mondom neki. Rengeteg gazdátlan kutyus van a telepeken, az egyikükkel legalább jót tenne.

Rám néz, mintha megőrültem volna: másik kutyát? Ha maga nem láthatná a gyerekét, elfogadna helyette egy másikat?

Próbáltam neki valami biztatót mondani, búcsúzóul, hogy ha már pénzt nem kért, legalább kapjon valamit. De nem volt kéznél nálam semmi bölcsesség. Ami meg igen, azt megtartottam magamnak. Mert ahogy indultunk hazafelé a mellettem vidáman bandukoló kis szőrgombóccal, az jutott az eszembe, hogy hiába rossz a világ, talán mégsem minden reménytelen.

Remény Központot nyitott a Momentum

A mai napon hivatalosan is megnyílt a Remény Központ. A fórumot Fekete-Győr András nyitotta meg. A Momentum elnöke beszédét a hódmezővásárhelyi választás értékelésével kezdte, aki szerint Hódmezővásárhely és Márki-Zay Péter ma a változás szimbólumai.

Fekete-Győr szerint Vásárhelyen tehát győzött a tisztesség, mert bár innen indult Tiborcz István cége, az Elios közpénz-bekebelező turnéra, és innen indult az EU-s pénzek elosztásáért és szétlopásáért felelős Lázár Jánosnak is a karrierje, most vasárnap innen indult el a remény is.

Fekete-Győr elmondta: a Remény Központ is arra szolgál majd, hogy a választók – éljenek akár Budapesten, akár Szegeden, akár Dombóváron – alá tudjanak írni azoknak a hiteles jelölteknek, akik az ő körzetükben indulnak. Azt mondta:

“A központba meghívtuk az LMP és a Kétfarkú Kutyapárt aktivistáit is,

akik, akárcsak a Momentum, a hóval-faggyal dacolva, reggeltől estig járják a településeket, a házakat. Mi nem adatbázisok, listák segítségével állítunk jelöltet, hanem véres és verejtékes munkával.”

Fekete-Győr szerint a Fidesz győzelmi mítosza leomlott, a rendszer leváltható, Orbán és NER lovagjai elzavarhatók. “Ha meg akarjuk ismételni a hódmezővásárhelyi diadalt országszerte, félre kell tennünk a szekértábor-logikát!”

Szerinte olyan jelöltekkel van remény a Fidesz jelöltjének legyőzésére, akik középen állnak, akit a konzervatív szavazók is elfogadnak. A Fidesz kisebbségben van, de a régi ellenzék nem elég a legyőzéséhez. 106 Márki-Zay Péter kell, aki ugyanúgy fel tudja rázni azokat is, akiket a régi ellenzék már nem. Új, hiteles, integratív indulókra van szükség országszerte.

A hódmezővásárhelyi választás legfontosabb tanulsága Fekete-Győr szerint, hogy

olyan jelöltekkel van remény legyőzni a Fidesz jelöltjét, aki tiszteli a választókat, akit a választók széles spektruma elfogad,

mert tudják, hogy pártállástól függetlenül az ő érdekeiket fogja képviselni.

Azt ígérte, hogy a Momentum sosem fogja figyelmen kívül hagyni a választók érdekeit. “Mi örömmel működünk együtt bármely magyar párttal az értékeink és elveink mentén a rendszerváltás érdekében. A feltételeink ismertek – három dologra van szükség az ellenzéki pártokkal való együttműködéshez:

  1. Legyen hiteles és tisztességes az ellenzéki jelölt.
  2. Legyen matematikai esélye győzni.
  3. A többi párt is lépjen vissza az egy esélyes javára.

Azonban nekünk a cselekvés az első. Ez a cselekvés pedig március 5-ig arról szól, hogy kiállhassanak a Momentum jelöltjei, akik megszerezték a választóik bizalmát, és felkerültek a szavazólapokra.”

A Momentum elnöke szerint együttműködésről beszélni csak azt követően lehet, hogy a pártok országos listái és jelöltjei csatasorba álltak. Aztán kiderül, hogy az ellenzéki jelöltek közül ki mennyire esélyes, ki mennyire hiteles. Azt mondta: a Momentumnak már megvannak a félidős adatai, harmincezer aláírást gyűjtött vasárnapig a párt az elnök tájékoztatása szerint.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!