Kezdőlap Címkék Posta

Címke: posta

Nem a mi óránk, nem a mi időnk

Épp az orrom előtt csukta be az ajtót. Az üvegajtó két oldalán álltunk: ő odabent, én odakint, a hivatalnak kinevezett ostromlott vár bejárata előtt. Az órám szerint még volt három perc, zárásig. Mondtam neki, hogy sajnálom, de nem tudtam hamarabb jönni. Különben is, csak egy csekket szeretnék feladni, azt hittem, még belefér.

Nem fér bele, mondja az ajtó túloldalán. Az ő óráján már 6 óra van, és az számít. Ebben speciel igaza volt: a hivatalban nem a mi óránk, nem a mi időnk érvényes.

Rendnek kell lenni, mondta magyarázatként az ember, aki nem engedett be a hivatalba. Akik odabent dolgoznak, azok is haza akarnak menni.

Évekkel ezelőtt egy üvegvisszaváltós nővel skellett vitatkoznom, neki attól volt jó, hogy nem akarta visszaváltani az egyik üvegemet. Pedig az a palack is épp olyan volt, mint a többi húsz, amelyeket gond nélkül elfogadott, de ezzel az eggyel valamiért problémázott. Persze, nem az üveggel volt baja szegénynek. Nem is velem vitázott, hanem az egész elrontott életével. Talán nehéz gyerekkorára gondolt, lehet, most tudta meg, hogy megcsalta a férje. A gyerek megbukott a suliban, vagy nem neki, hanem az új kolléganőnek emelték a fizetését, pedig alig néhány hónapja van még csak ott.

Álltam a bezárt bejárat előtt, és közben valóban elmúlt 6 óra. Emberünk, láttam az üvegajtón keresztül, elégedetten nézett maga elé. Megint neki lett igaza, ismét megnyert egy kis csatát. Próbáltam haragudni rá, utálni őt, ahogyan az mifelénk normális üzemmenetben jogos elvárás, de nem sikerült. Eszembe jutott, hogy feladom a csekket egy másik postán, utána hazamegyek, előveszek egy doboz hideg sört, és elfelejtem az embert, aki nem engedett be zárás előtt. Miért is gondolnék rá többet, amikor nincs benne semmi érdekes.

Neki holnap is ugyanaz lesz, mint ami ma volt. Jönnek az emberek, csekkel a kezükben, délelőtt, délután, és lesz, aki éppen három perccel 6 óra előtt esik be. És holnapután megint, mindennap, ugyanúgy.

Nekem meg legközelebb csak egy hónap múlva kell újból csekket befizetnem.

Erzsébet-utalványok miatt nem visz ki csomagokat a Posta?

Több olvasónk is azt tapasztalta, hogy napok alatt sem jut el hozzá a postás egy-egy csomaggal. Volt, amelyiknek meg is mondták: az Erzsébet-utalványok miatt ennyire leterheltek.

Nem viszi ki nekik a postás a már napokkal korábban megérkezett csomagot – erről panaszkodott a Független Hírügynökség több olvasója is. Egyikük azt mondta: külföldről küldtek neki egy kisebb csomagot, a küldeménykövető rendszerben azt látta, hogy az meg is érkezett Budapestre és már a postásnál van, aki ezt kiviszi neki. Ezek után viszont

napokig nem történt semmi.

Felhívta az ügyfélszolgálatot, de ott is csak azt tudták neki mondani: a postásnál van a csomag, de nem ért oda hozzá vele, mert túlságosan leterhelt, túl sok küldeményt kell kézbesítenie.

Egy másik olvasónk hasonlóképpen járt. Ő végül megkapta a várt csomagját, és ekkor megkérdezte, hogy mi az a rengeteg küldemény, ami ennyire leterheli a postásokat.

Mint kiderült: az Erzsébet-utalványokról van szó,

vagyis a kormány nyugdíjasoknak szóló választási „ajándékáról”, amelynek kiosztásáról a hódmezővásárhelyi vereség után döntöttek.

A 24.hu korábban írt is arról, hogy a szűkös határidő miatt a posták körüzenetet kaptak, hogy március 29-ig mindenkihez el kell juttatni az utalványokat.

Kerestük a Magyar Postát is, hogy reagáljanak, e-mailben kérték kérdésünket, amint válaszuk megérkezik, frissítjük cikkünket.

Az ajándék Erzsébet-utalványok egyébként nem először okoznak fennakadást. Decemberben az RTL Klub Híradójának rejtett kamerás riportjából derült ki, hogy, többek között a karácsonyi Erzsébet-utalványok miatt, annyira leterheltek a postások, hogy levélküldeményeket nem tudnak kivinni. A Posta akkor a leterheltséget elismerte, de közleményük szerint ennek oka nem az utalványok kézbesítése volt.

FRISSÍTÉS:

A Magyar Posta végül négy nappal cikkünk megjelenése után válaszolt. Azt írták:

“Kétségtelen, hogy február-március hónapokban megemelkedett a kézbesítendő küldemények mennyisége,

főleg a címezetlen reklámkiadványok és a hivatalos iratok száma nőtt, illetve az Erzsébet-utalványt tartalmazó küldemények kézbesítése is megkezdődött

március 12-én.” Szerintük ugyanakkor zavartalanul zajlik a levelek, csomagok kézbesítése is, és azt írják: nem kaptak ezzel kapcsolatban panaszt.

A Posta válaszlevelében azt is írja:

az Erzsébet-utalványokat 2018. április közepéig és nem március 29-ig kézbesítik.

Szerintük az utalványok kézbesítése nem okozott korábban problémát.

Változások jönnek a Postán

0

Január 1-től okmányok bemutatása nélkül lehet csekkeket befizetni, ha valaki bankkártyával fizet, de nem kellenek okmányok az adó-, illeték-, és bírságcsekkek befizetésénél, és akkor sem, ha 300 000 forintig készpénzzel fizetnek áruért, szolgáltatásért.

A Magyar Posta azt is közölte az MTI-vel, hogy be kell majd mutatni az okmányokat a készpénzes fizetéseknél, ha az áru, szolgáltatás értéke meghaladja a 300 ezer forintot, valamint nemzetközi postautalvány feladásakor szintén 300 000 forinttól.

A közlemény szerint az FM jelzésű (áru- és szolgáltatás ellenértékének megfizetésére szolgáló) csekkeknél sincs szükség a befizető azonosítására 300 000 forintos összeghatárig. Ha viszont a csekken szereplő érték 300 000 és 2,5 millió forint közötti, és az ügyfél ezt készpénzben fizeti ki, akkor

a posta egyszerűsített átvilágítást végez,

az ügyfél azonosításával, adatai felvételével. Ha pedig a befizetett összeg meghaladja a 2,5 millió forintot – szintén készpénzes fizetésnél -, akkor normál átvilágítás szükséges. Ez esetben az ügyfélnek számolnia kell azzal, hogy okmányait a posta lemásolja, valamint a törvényben meghatározott nyilatkozatokat is meg kell adnia. Ilyen átvilágítási intézkedések nem végezhetők el minden postán.

Arra is felhívták a figyelmet, hogy a jelöletlen csekkeknél és a belföldi postautalványoknál a szabályozás szigorúbb. Ezekben az esetekben gyakorlatilag már 1 forinttól szükség lesz az okmányokra az adatrögzítési szabályok miatt, amelyek értelmében 300 000 forinttól 2,5 millió forintig egyszerűsített ügyfél-átvilágítást végez a posta, de csak akkor, ha az ügyfél nyilatkozik arról, hogy áru- és szolgáltatás ellenértékét fizeti meg. Ha az egyszerűsített átvilágítás nem alkalmazható, akkor a szigorúbb, normál átvilágítási szabályok érvényesülnek.

Jóska, nem hozott levelet a posta!

0

Megkezdte a Magyar Posta a mintegy 2,7 millió magyar nyugdíjas számára az Erzsébet-utalványok kézbesítését. Ez lenne a hír, de ez így csak részben fedi a valóságot.

A dolog ennél ugyanis bonyolultabb. A RTL Klub híradójának egy rejtette kamerával készült felvételen azt mondta csütörtökön egy alkalmazott, hogy van egy belső utasítás, mely szerint a megnövekedett karácsony előtti forgalom miatt az utalványokat nem viszik ki a lakásokba, ehelyett a postaládákba bedobnak egy előre elkészített értesítőt. Ilyen értesítőt egyébként akkor szokott kapni a címzett, ha nem találják otthon, vagy a kézbesítés valamilyen okból meghiúsult.

A Magyar Posta most közleményben válaszolt a kézbesítéssel kapcsolatos felvetésekre. Mint írják, ilyen utasítás nincs, az illető munkatárs bizonyára félreértett valamit.

Valami azonban mégiscsak van. A postai szabályzatnak ugyanis van egy pontja, mely szerint a kézbesítő mérlegelheti, hogy kézbesít-e egy adott levelet, vagy értesítést hagy a helyszínen.

Hogy mit kell és lehet mérlegelni, azt nem részletezték. Így nem tudhatjuk, hogy csak a műszak vége felé, amikor már sok kilométer van a kézbesítő lábában, dönthet-e úgy, hogy ez már nem fér bele a megbízatásába, vagy már a munkaidő közepe táján is gondolhatja úgy, hogy inkább egy értesítőt hagy a ládában, az ügyfél pedig menjen be személyesen az erre kijelölt postahivatalba.

Ahol, aki járt már ilyen helyen, tudja, „békeidőben” sem túlságosan egyszerű, és főleg nem gyors fölvenni bármilyen küldeményt, karácsony előtt pedig értelemszerűen még ennél is rosszabb a helyzet.

Az Erzsébet-utalványok kézbesítése egyébként már tavaly is okozott némi galibát. Akkor Kósa Lajos bejelentette, hogy az önkormányzati dolgozók viszik majd ki a nyugdíjasoknak az utalványokat, ám ők beintettek, mondván, év végén amúgy is sok a munkájuk, így nem tudják vállalni a pluszfeladatot.

Végül tavaly is a Magyar Posta juttatta el a nyugdíjasoknak az Erzsébet utalványokat.

A Momentum pedig már a karácsonyi csomagküldés problémáira is gondolt: felajánlotta segítségét a Magyar Postának, hogy az ajándékok és levelek mindenhova odaérjenek. Hajnal Miklós, a párt szóvivője közleményében azt írta, hogy várják a Magyar Posta jelentkezését, ha szívesen igénybe vennék aktivistáik segítségét a kiszállításokban.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK