A hivatalos vizsgálati eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedőknél 14-szer nagyobb valószínűséggel fordult elő súlyos vagy kritikus COVID-19-es eset, mint azoknál, akiknél nem.
A Bar-Ilan Egyetem kutatói szerint egyértelmű kapcsolat van a D-vitamin hiánya és a COVID-19 mortalitása és súlyossága között.
A PLOS ONE folyóiratban csütörtökön megjelent tanulmány az elsők között volt, amely a D-vitamin szintjét vizsgálta a COVID-fertőzés előtt. A kutatók több mint 1100 ember adatait rögzítették, akik 2020 áprilisa és 2021 februárja között vettek részt a tanulmányban a Galileai Egészségügyi Központban, és akiknek pozitív PCR-tesztjei voltak az életkorhoz, nemhez és krónikus betegségekhez igazítva.
Minden érintett résztvevőnél a fertőzés előtt két év s két hét közötti időszakban mértek
D-vitamin-szintet.
A hivatalos eredmények azt mutatták, hogy a D-vitamin-hiányban szenvedőknél 14-szer nagyobb volt az új koronavírus súlyos vagy kritikus eseteinek valószínűsége, mint azoknál, akiknél nem. A D-vitamin-hiányos csoport mortalitása 25,6%, a megfelelő szinttel rendelkezőké pedig 2,3%.
A tanulmány vezetője elmondta, hogy „az eredmények azt sugallják, hogy nagyon fontos lenne fenntartani a D-vitamin normál szintjét mindannyiunknak. Ez határozottan előnyös a vírussal súlyosan fertőzöttek számára, hiszen ezáltal jelentősen megnövekedik a fertőzés túlélésének esélye..
„Egyértelmű konszenzus alakult ki a rendszeres D-vitamin-pótlás mellett, a helyi egészségügyi hatóságok és a globális egészségügyi szervezetek tanácsai szerint.”