Kezdőlap Címkék Nyaralás

Címke: nyaralás

Hőhullám: “Nem akarok belehalni a nyaralásba”

A hőhullám Európa déli részén sok turistát elijeszt különösen miután Észak Olaszországban hőgutát kapott és meghalt egy munkás, aki a napon dolgozott a 40 fokos hőségben.

“Általában Nagy Britanniában nyaralunk, de most valami másra vágytunk, ezért befizettünk egy hajós körutazásra a Földközi tengeren. Olyan dögmeleg van, hogy állandóan a hajón kuksolunk, mert nem merünk partra szállni a hőség miatt. Jövőre csak Húsvét tájban tervezünk hasonló körutat és nem nyáron“ – nyilatkozta a londoni Guardian-nek egy 61 éves brit asszony. A lap szerint a hőhullám miatt sokan lemondták a nyaralást Európa déli részén, ahol jócskán 40 fok felett van tartósan a hőmérséklet.

“Görögországba fizettem be, de inkább Barcelonába megyek, mert ott nincs akkora hőség. Félek attól, hogy rosszul leszek az utcán a melegben”

– mondja egy másik brit turista.

Korfun nyaral egy négyszemélyes család, amely el sem mozdul a strandról: “szörnyű unalmas egész nap a strandon ülni vagy feküdni, de nem tehetünk mást. Minden városi túrát lemondtunk. Azt ígérték, hogy 31 fok lesz, ehelyett inkább 37 van vagy ennél is több”-  mondja a családanya.

Megdőlhet a 49 fokos hőség rekord Olaszországban és Görögországban

Erre figyelmezteti a turistákat a brit külügy. Szardínia szigetén 49 fok is lehet a héten. Olaszországban 16 városban hirdették ki a legmagasabb fokozatú vörös hőségriadót.

Erdőtüzeket is okoz a hőség a Földközi tenger medencéjében: Spanyolországban és Törökországban sokezer embert kellett kitelepíteni, mert a tűzoltók csak nehezen tudják megfékezni a lángokat.

Az előző anticiklont Cerberusról, az Alvilág őréről nevezték el, a mostanit pedig Kháronról, aki ladikján a túlvilágra szállítja a halottak lelkét. Nem is túlságosan finom célzás ez arra, hogy a hőség életveszélyes.

Olaszország egészségügyi minisztere arra szólította fel a turistákat, hogy készüljenek fel a nagy hőségre, mert különben kínos meglepetések érhetik őket.

“Kedves turisták! Ne látogassátok a Colosseumot Rómában, ha a hőmérő 43 fokot mutat! Inkább maradjatok otthon 11 és este 6 óra között”

– tanácsolta az olasz egészségügyi miniszter, aki az Il Messageronak nyilatkozott.

Bariban, Firenzében és Palermóban éppúgy hőség riadó van mint Rómában – írja a londoni Daily Mail. Amely hozzáteszi: Spanyolországban hétfőre 44 fokot jósolnak a Guadalquivir völgyében Sevilla közelében. A Kanári-szigeteken 4000 embert kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt.

Európa hőségrekordját, 48,8 fokot Szicíliában mérték két évvel ezelőtt, de ezen a héten megdőlhet ez a rekord.

A Földközi tenger keleti medencéjében sem jobb a helyzet: a hőség miatt kiszáradt izraeli miniszterelnököt kórházba kellett vinni. A 74 éves kormányfőt vasárnap már kiengedték, de mindenkit figyelmeztettek Izraelben is, hogy a szokatlanul magas hőség nagyon megviseli a szervezetet különösen az idősebbeknek kell vigyázniuk.

“Minél kevesebb időt töltsetek a napon és igyatok sok vizet, akkor jó hetünk lehet”

– intette honfitársait Benjamin Netanjahu.

A Nature Medicine szaklap közölte, hogy tavaly volt a legmelegebb nyár Európában, és ez legkevesebb 61 ezer halottal járt.

  Sokkolja a briteket a kormány karantén rendelete

1,4 millió brit polgár életét dúlja fel, hogy a Spanyolországban újrakezdődő Covid-19 vírus járvány miatt karanténba kerülhetnek. 600 ezren ott nyaralnak, 800 ezren pedig már befizettek…

Csak az utazzon Spanyolországba, akinek feltétlenül muszáj – közölte a külügy Londonban látva a Covid-19-es vírussal kapcsolatos legfrissebb adatokat. Bár a madridi kormányzat megkísérli kisebbíteni a veszélyt, hogy megmentse a turizmust, de Londonban döntöttek: két hét karantén minden hazatérőnek!

Jelenleg valamivel több mint 600 ezer brit polgár nyaral spanyol földön – írja a Times, de sokan már befizettek a nyaralásra. Így jön ki az 1,4 millió brit, akiknek az életét alaposan felforgathatja a kormány döntése a karanténról. Boris Johnson miniszterelnök viszont nem véletlenül óvatos: kezdetben megpróbálták elviccelni a járványt. Az eredmény: maga a miniszterelnök is kórházba került korona vírus fertőzéssel, és épphogy megúszta ép bőrrel. Mások nem voltak ilyen szerencsések: Nagy Britanniában haltak meg a legtöbben a korona vírus következtében egész Európában, és a világon is csak két sokkal népesebb állam, az USA és Brazília előzi meg őket.

A hétvégén hosszú sorok várakoztak a hazatérésre Madridban a repülőtéren – számolt be a Daily Mail helyszíni tudósítója. Aki megjegyzi, hogy egész Spanyolország érintett bár a Baleari és a Kanári-szigetek megpróbálták kivonni magukat a karantén alól.

Mit szólnak a munkaadók?

Nem lehet megbüntetni a brit turistákat azért, mert Spanyolországban nyaraltak – hangsúlyozta Dominic Raab brit külügyminiszter. De akkor ki fizet a kéthetes karanténért?

A munkaadók lelkesedés meglehetősen visszafogott. Jogilag pedig a munkavállalók ki vannak szolgáltatva. Egy munkajogász így vázolta fel a helyzetet a Daily Mailben: „ha valakivel közli a munkaadó, hogy lejárt a szabadsága és ezért be kell jönnie, akkor nem hivatkozhat a kormány karantén rendeletére. Akkor ugyanis a munkaadó azt mondhatja: nem jöttél be dolgozni? Akkor nem fizetlek!”

A külügyminiszter persze másképp látja mindezt. Szerinte a törvény elég rugalmas ahhoz, hogy a munkaadók figyelembe vegyék: a munkavállaló nem azért nem jön be dolgozni, mert lógni akar, hanem azért, hogy megóvja munkatársait a potenciális fertőzés veszélytől. Végső soron azonban a munkaadók belátására van bízva: kifizetik-e a karantént vagy sem?!

Az érintettek borzasztó dühösek

„14 héten át éjjel-nappal dolgoztunk az egészségügyben. Most eljöttünk egy hétre Spanyolországba, de itt is dolgozunk egy járvány elleni programon. Erre jön ez a két hét karantén!” – mondta egy dühös brit turista, aki azért kérte a nevének elhallgatását a Daily Mail tudósítójától.

Emily Harrison, aki saját névvel nyilatkozott a madridi repülőtéren, azért hibáztatja a kormányt, mert „derült égből villámcsapásként jött a karantén rendelet. Mindenki bepánikolt. Rohamtempóban csomagoltunk és húzunk haza. Az egész nyaralásunk el van rontva!” Boris Johnson kormánya légi hidat hirdetett meg Spanyolország és Nagy Britannia között a több mint 600 ezer turista „kimentésére”. A légi híd egyelőre akadozva működik számol be Spanyolországból a Daily Mail. Amely a londoni repülőtereken sem talált sok elégedett embert, aki Spanyolországból érkezett. Egy családanya így nyilatkozott: „sokkolt minket a karantén döntés. Főként az, hogy ilyen gyorsan történt. Ha sejtettük volna, hogy ez lehetséges, akkor bele sem vágtunk volna egy nyaralásba Spanyolországban.”

A nap kérdése: Szavazzon a nyaralásról!

0

Nyár közepe van, már az egyetemi vizsgaidőszakok is véget értek, a legtöbb család ilyenkor megy nyaralni. Ön is megy? Ha igen, hova? Szavazzon!

This poll is no longer accepting votes

Ön megy idén nyaralni?
×

Már nem titok, hogy hol nyaral Orbán

1

A sajtóban visszatérő téma, hogy hol nyaral Orbán Viktor. A miniszterelnök ugyanis nem mindig köti a választók orrára, hogy hol tölti föl – ahogyan évekkel ezelőtt egy interjúban fogalmazott – lemerült akkumulátorait.

Legutóbb a fuhu.hu is írt Orbán rejtélyes nyaralásairól, valamint arról, hogy az idén sem tudjuk, hogyha szükség lenne rá, merre keressük Orbánt. Mostanra azonban eloszlott a homály, és kiderült, hogy hol tölti szabadságát a miniszterelnök.

A 444 a Kötöttségek nélkül blog információi alapján leleplezte a Nagy Titkot: Orbán Viktor ezúttal is egy számára igen kedves országban, Horvátországban nyaral. Egy fotó is megörökítette a nevezetes feltöltődést, a képen a magyar miniszterelnök egy horvát étteremtulajdonos társaságában örül a nyárnak, és feltehetőleg annak is, hogy sem a saját párttársai, sem az ellenzéki képviselők képét nem kell bámulnia.

A fotó többek egybehangzó állítása szerint Krk szigetén készült.

Ha nem kellene dolgoznunk, csapot-papot odahagyva rohannánk, hogy személyesen meggyőződhessünk a hír valódiságáról.

Így azonban inkább elhisszük.

A miniszterelnök titkos nyaralásai

A legtöbb embert érdekli, hogy a hírességek hol töltik a nyári szabadságukat, hogyan és merre kapcsolódnak ki a mindennapok forgatagából. Ez alól a politikusok sem kivételek, a bulvárlapok rendszeresen be is számolnak arról, hogy „nemzetünk nagyjai,” azaz, az ismertebb politikusok hol pihenik ki az egész évi munka fáradalmait.

Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg háromhetes szabadságát tölti, augusztus 20-a után tér vissza a munka világába. Hogy hol van, merre jár, azt Havasi Bertalan szóvivő nem árulta el a sajtónak. Ez nem volt mindig így,

a korábbi években többször is előfordult, hogy maga a miniszterelnök számolt be arról, hogyan és hol töltötte szabadságát.

Közzétette: Orbán Viktor – 2010. május 22.

2012-ben horvátországi nyaralásról tett föl képeket a Facebookra, de volt olyan év is, amikor a magyar sajtómunkások hiába igyekeztek kideríteni, hogy merre jár.

Magyar, dalmát,Két jó barát.

Közzétette: Orbán Viktor – 2015. július 21.

2009-ben annyit lehetett megtudni, hogy

feleségével, Lévai Anikóval, Mexikóban nyaralt a miniszterelnök,

elmondása szerint egy barátjuknál töltöttek néhány napot. Orbán a nyaralásról a sajtó megkeresésére csak annyit mondott, hogy egy barátjuknál voltak, így tudták kifizetni az egyébként igen drága mulatságnak számító kirándulást.

Az ügy érdekessége, amely egyébként a sajtóban is találgatásokra adott okot, hogy a Hunvald-ügy egyetlen fideszes vádlottja, Czibula Csaba, aki még mielőtt őrizetbe vehették volna, megszökött, a hírek szerint Mexikóban bujkált. Czibula ellen 2009 novemberében bocsátott ki nemzetközi elfogatóparancsot a Fővárosi Bíróság.

2012-ben, már kormányfőként, két hétig volt szabadságon Orbán, de akkor sem közölték hivatalosan, hogy hol pihen.

Nyaralása előtt az akkor még a kormánnyal és a Fidesszel nagyon baráti viszont ápoló Hír TV-nek azt mondta, hogy a legszívesebben farmernadrágban kormányozna, mert „több energiát emésztett fel ez a két év, mint amire gondoltam.

Mostanra az akkumulátoraim lemerültek.”

A megelőző évben a hivatalos közlés szerint Bulgáriában pihent. Igaz, elindulni, megérkezni nem látta senki, voltak is találgatások, hogy hol lehetett valójában. Már csak azért is, mert a külföldön nyaraló miniszterelnökökkel szinte mindig összefutott néhány szintén ott időző magyar, akik rendszerint közös fotót is készítenek a politikusokkal. Ezúttal azonban nem készült ilyen, és a miniszterelnöknek mindössze egy „sajtpapírra” futotta bulgáriai anzikszként – onnan üzente meg, hogy Schmitt Pált jelöli köztársasági elnöknek.

Orbán a felcsúti házánál 2011-ben
MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Árulkodó ugyanakkor, hogy amikor ugyanazon év őszén a feleségével a Vatikánba utazott,

Lévai Anikó azt mondta az újságíróknak: idén nem voltunk nyaralni, ezért örül, hogy végre egy kicsit kimozdulhatnak.

Hogy ebben az évben hol készül Orbán az őszi szezon várhatóan heves politikai csatározásaira, nem tudja senki. Még az sem kizárt, hogy Ausztriában, a Fertő-tó ausztriai részén fekvő Rust városában – ezt a valóban meseszép kisvárost nagyon kedveli a miniszterelnök – tölti föl lemerült akkumulátorait.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!