Kezdőlap Címkék Momentum Mozgalom

Címke: Momentum Mozgalom

Bocsánatot kérni

Példátlan dolog történt tegnapelőtt, tegnap és ma Berlinben. Tegnapelőtt délután – a szokásos módon – megtartotta szokásos konferenciáját a tartományi miniszterelnökökkel a szövetségi kormány: Merkel kancellár, Scholz pénzügyminiszter, alkancellár, Spahn egészségügyi miniszter. A téma: a további járványügyi intézkedések.

A járvány kezdete, tavaly március óta rendszeresen ebben a körben döntenek a járványügyi intézkedésekről, aminek az az oka, hogy a korlátozó intézkedések – kijárási korlátozások, iskolabezárások – tartományi hatáskörbe tartoznak, a tartományokhoz tartozik a korlátozások betartását ellenőrző rendőrség. Három hete még a fokozatos nyitásról állapodtak meg azzal, hogy az egyes városokban, járásokban kimutatott fertőzöttséghez igazítják az esetleges enyhítést illetve szigorítást. Azután a járványhelyzet – a brit mutáció terjedése miatt – újra exponenciális módon romlott, és emiatt most újra szigorításról kellett tárgyalni. A szokásostól eltérően nem sikerült estére befejezni a tanácskozást: este, majd éjszaka szüntetet rendeltek el, és csak hajnalra jutottak dűlőre. Már az esti híradásokból megtudhattuk:

felmerült, hogy a húsvéti ünnepekre teljes lezárást rendelnek el, mégpedig nem három, hanem öt napra: csütörtöktől hétfőig minden leáll azzal, hogy csak szombaton nyitnak ki az élelmiszerüzletek. A tanácskozáson ezt tegnap, kedden hajnalban el is határozták.

Ma, szerdán délben azután váratlanul rövid sajtótájékoztatót tartott Merkel kancellár, és bejelentette: délelőtt rendkívüli egyeztetést tartott a tartományi miniszterelnökökkel és a parlamenti pártok frakcióvezetőivel, mivel úgy kellett döntenie: a húsvéti öt napos leállás elmarad, mert nem megvalósítható. Nem állhatnak le ilyen prompt módon a szállítások, nem rövidíthető le így az élelmiszerboltok nyitva tartása stb.

Merkel elismerte, hogy hiba történt, ami tovább növeli a bizonytalanságot az országban, és hozzátette: ő maga követte el a hibát, amiért mindenkitől bocsánatot kér.

A többi, a hét elején elhatározott intézkedés érvényben marad.

Ezt követően a szászországi és a baden-württembergi miniszterelnök olyan nyilatkozatot tett, hogy a hibás döntés a kancellár és a tartományi miniszterelnökök közös hibája volt, együttesen felelősek a hibáért. (A szászországi miniszterelnök CDU-s, a baden-württembergi viszont az ellenzéki zöldekhez tartozik.)

Az ellenzéki pártok többsége elismeréssel fogadta Merkel lépését, csak a Balpárt és a szélsőjobboldali AfD vetette fel, hogy a kancellár kérjen bizalmi szavazást a Bundestagban, s csak az AfD ütött meg élesen elutasító hangot. A sajtó elég élesen bírálja a Merkel-kormány járványkezelését, miközben a húsvéti leállás visszavonását elismerően fogadják.

A történet önmagában is érdekes, de számunkra különösen tanulságos.

Hallottunk olyat a járvány kezdete óta, hogy a kormány bármiben elismerte volna, hogy hibázott?

Elismerte-e valaki is, hogy hiba volt a tisztiorvosi szolgálat felszámolása még a harmadik Orbán-kormány, Lázár János minisztersége idején? Merthogy a tesztelés, a fertőzöttek nyomon követése éppen a tisztiorvosi hálózat feladata lett volna, és nem a rendőrségé. Elismerte-e valaki, hogy hiba volt a tizenhatezer lélegeztetőgép beszerzése?

Kért-e valaki bocsánatot az erre elfecsérelt százmilliárdokért?

Elismerte-e valaki, hogy hiba volt augusztus végén arra helyezni a hangsúlyt, hogy „Magyarországnak működnie kell”, és egészen november elejéig tartózkodni érdemi korlátozások bevezetésétől, noha azt még a kormány egyes tanácsadói is, mint Jakab Ferenc pécsi virológus, is sürgették?

Kért-e bocsánatot bárki, amiért Magyarországon még nézők előtt rendeztek labdarúgó kupamérkőzéseket akkor, amikor sehol máshol a civilizált világban?

Elismerték-e, hogy hiba volt a nyitásról hirdetni „nemzeti konzultációt” akkor, amikor már számolni lehetett a harmadik hullám indulásával?

Amikor az ellenzék arra figyelmeztet, hogy a lakosságarányos Covid-halálozások száma Magyarországon a legmagasabbak közé tartozik a világon, Gulyás miniszter a parlamentben azzal válaszol, hogy a Covid miatti többlethalálozás százalékos aránya alacsonyabb nálunk, mint sok nyugati országban. Ez ugyan igaz, de ez azért van így, mert nálunk a járvány előtt is jóval magasabb volt a halálozások népességhez viszonyított aránya, mint a fejlettebb országokban. Ezért lehet az abszolút számban magasabb többlethalálozás százalékosan magasabb. Ez

a statisztikai játék mutatja: hogyan menekül a kormány a súlyos helyzet miatti felelősségétől.

Mindannyian tudjuk, hogy sem Orbán, sem más fideszes politikus nem ismert el semmilyen hibát, folyamatosan a járvánnyal szembeni sikeres védekezéssel dicsekednek. Tudjuk, ehhez vagyunk szokva. Itt be is fejezhetném, de sajnos hozzá kell tennem valamit.

Nemcsak a kormány hibázott a járvány ügyében. Nemcsak Orbán kezdett el akkor beszélni a nyitásról, amikor a harmadik hullámmal kellett számolni. Nem,

ezt ellenzékiek kezdték: először Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő állt elő azzal, hogy nyitni kell, mert a turisztikai szektor nem viseli már el a korlátozásokat, azután a Momentum politikusai folytatták, majd Jakab Péter dörögte a parlamentben, hogy „adják vissza az életünket”.

Még szerencse, hogy a DK és a Párbeszéd nem szállt be ebbe. Az előbbieknek el kellene ismerniük, hogy ezek hibás kezdeményezések voltak, ellenzékben is lehet hibázni. Angela Merkelről vegyenek példát, ne Orbán Viktorról.

Kár volt

Amikor az unokám oltást kap, pontosan tudja, hogy utána kap egy szép matricát a doktor bácsitól. Így csinálja minden okos doktor bácsi. Egy kisgyereknek nem kell tudnia, hogy érdemes vállalni a fájdalmas szúrást. Egy kisgyereknek nem. Egy felnőtt embernek viszont igen.

Ha egy kormány, vagy akár egy ellenzéki politikus felnőttnek tekinti, felnőttként kezeli az ország polgárait, akkor nem juthat eszébe, hogy bármiképpen megjutalmazza a felnőtt embereket azért, hogy hagyják magukat beoltani. Tudom, az Orbán vagy Trump féle politikusok nem tekintik felnőttnek a választókat, és mindenféle zöldséggel etetik őket. A demokrata politikusok ezt nem tehetik. Az oltás elsősorban magának az egyénnek érdeke, de a társadalom egészének is. Felnőtt embert százezer forintos jutalommal ösztönözni arra, hogy oltassa be magát, képtelen gondolat.

Van rá pénz, mondja Fekete-Győr András, és arra hivatkozik, hogy mennyit költ a kormány a Belgrád-Budapest vasútvonalra, és hogy mennyi pénzt kapunk az Uniótól az újjáépítési program keretében. A „van rá pénz” mondatot nap, mint nap halljuk ellenzéki politikus barátainktól, amikor különféle követeléseiket a kormánnyal szemben előadják.

Akármennyi pénzt szór el a kormány helytelen célokra, ez nem érv arra, hogy felelős politikusnak ne kelljen minden forint javasolt elköltésével kapcsolatban megvizsgálnia: tényleg helyes-e ennek a költésnek az érdekében adót szedni, hitelt felvenni. Mert amit az Unió az újjáépítési program keretében úgymond ingyen ad nekünk, azt is valahol valaki befizeti adóban, illetve felvesz rá hitelt, amit vissza kell fizetni valahol valaki adójából. A pénzteremtés akkor és annyiban nem jár kockázattal, ha vannak kihasználatlan és ugyanakkor piacképes termékeket gyártó kapacitások a gazdaságban, amelyeket a pénzteremtő hitelekkel kihasználhatóvá tesznek. De ha a pénzteremtés túllép ezen a mértéken, akkor baj lesz belőle.

Azt hallom politikusoktól, hogy megdőlt az a korábbi közgazdasági hiedelem, hogy nincs ingyenleves. A jegybankok teremthetnek pénzt, amit el lehet költeni. Igen, de utána azt valahol valakinek vissza kell fizetni. A meggondolatlan hitelpénz-kibocsátásból lett a 2008-as pénzügyi világválság. A pénzteremtésnek van kockázata, és csak akkor nem okoz bajt, ha elég gyors gazdasági növekedés biztosít fedezetet a bővülő hitelkibocsátásra.

Az is hamis érv, hogy az ajándékpénzt majd elköltik, és abból is fogyasztás lesz, és az termelést és foglalkoztatást generál. Ez vagy így lesz, vagy nem. Ha például külföldön költik el az ajándékpénzt, akkor a mi országunkban nem generál termelést és foglalkoztatást.

Ne legyen félreértés: amikor a legtöbb európai ország átvállalja a járvány miatt leállásra kényszerülő vállalkozások bérkifizetéseinek 70-80 százalékát, akkor helyesen jár el, és az Orbán-kormány helytelenül teszi, hogy nem csinálja ezt. Ez is pénzkibocsátás adósságból, amit a jelenlegi különleges helyzet indokol.

Fekete-Győr ötlete azonban más. Nem munkahelyek átmentését szolgálja, mint a Kurzarbeit-típusú bérátvállalás, hanem az oltás elfogadásának jutalmazását. Hangzatos ötlet, de helytelen. Lejáratja a Momentumot és magát Fekete-Győrt. Kár volt. Sokan sokat várunk a Momentumtól, kár szertefoszlatni a reményeinket.

Kis győzelem is győzelem

A Momentum Mozgalom nevében Fekete-Győr András kifogással élt a kőbányai Választási Bizottságnál, mivel 2019. szeptember 2-án a helyi Fekete István Általános iskolában Dr. Mátrai Gábor jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő és Molnár Róbert, fideszes képviselőjelölt részt vettek a tanévnyitón és beszédet is mondtak a gyerekeknek. 

Dr. Mátrai Gábor az eseményről Facebook bejegyzést is írt, amelyben tájékoztatta az Újhegyieket, hogy látogatást tett az általános iskolában, ahol is beszédben bátorította a gyermekeket tanulásra, sok sikert kívánva nekik. Azzal, hogy Mátrai és Molnár tanítási időben, iskolai ünnepség keretén belül találkozott iskolás gyerekekkel, a hivatalos önkormányzati választás kampány ideje alatt és erről Facebook posztot is megjelentetett, tehát kampányolásra használta fel a gyerekeket, megsértette a köznevelési törvény pártpolitizálást tiltó rendelkezését.

Ezt a kifogást a Kőbányai Helyi Választási Iroda befogadta, majd határozatában megjelölte, hogy dr. Mátrai Gábor valóban megsértette a törvényt, mivel az eseményről készített Facebook posztban nem úgy hivatkozott magára, mint az iskola intézményi tanácsának az elnöke, hanem mint önkormányzati képviselő. Ezzel pedig a választókat befolyásoló, kampányban felhasználható tartalmat hozott létre.

Tehát gyakorlatilag megvalósította a politikai pedofília fogalmát.

Molnár Róbert tevékenységét a benyújtott kifogás alapján nem marasztalták el, mivel abban nem szerepelt semmilyen nyilvános bizonyítéka annak, hogy akár beszédében, akár későbbi kommunikációjában képviselőjelölti mivoltát emelte volna ki.

A Választási Bizottság kötelezte dr. Mátrai Gábort, hogy mellőzzön minden további ilyen jellegű jogsértést és távolítsa el a Facebook oldaláról a bejegyzést a mellé feltöltött képekkel együtt – ez utóbbi meg is történt.

Fidesz: az ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes

Az ellenzéki pártok újra és újra tanúbizonyságát adják, hogy a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képesek – közölte hétfőn a Fidesz az MTI-vel a Jobbik, a Momentum és az LMP nemzetközi kampányára reagálva.

Az ellenzéki pártok közéleti aktivitásra, az európai parlamenti (EP-) választáson való részvételre biztatták az utóbbi hetekben tartott rendezvényein a londoni, a müncheni és a bécsi magyarokat.

A nagyobbik kormánypárt reagálásában azt írta, a Jobbik összeborult a Soros pénzelte bevándorláspárti erőkkel, azok pedig az antiszemita Jobbikkal.

Fekete-Győr: A helyi ügyeken lesz a hangsúly

Nagyobb szabadságot kapnak a Momentum helyi szervezetei, és több hangsúlyt kapnak a helyi ügyek – ezt mondta a Független Hírügynökségnek Fekete-Győr András, a Momentum újraválasztott elnöke.

A hétvégén újra Fekete-Győr Andrást választotta meg a Momentum elnökének a párt küldöttgyűlése. A tavaly párttá alakult mozgalom az április 8-ai választáson valamivel több mint 175 ezer listás szavazatot kapott, ez a 3,08%-os eredmény nem volt elég ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe.

Ahogy az újraválasztott elnök a Független Hírügynökségnek elmondta, ezzel kapcsolatban

„ambivalens érzés van a tagságban”.

Mint mondta, elsőre nem érezték jónak az eredményt, de azóta több ezren csatlakoztak hozzájuk, és, ahogy fogalmazott, „a taktikai szavazás borzalmát” is érezték, így most a körülményekhez képest jónak tartják az eredményt, tekintve, hogy egy mindössze egyéves párt érte el.

Fekete-Győr az újraválasztása után 5000 emberről beszélt, akik csatlakoztak a párthoz, kérdésünkre ezt most pontosította: 1200 új párttagot vettek fel, a többiek aktivistaként csatlakoztak. Korábban egyébként 1500 tagjuk volt.

Az, hogy az elnökséget viszont szinte teljesen lecserélték, szerinte kimerültségre utal, mint mondta, a vezetés nem karrierpolitikusokból állt, többen közülük mást szeretnének csinálni, de a Momentum keretein belül.

„Mozgalmi politizálásra van szükség”

– mondta a Momentum régi-új elnöke a hétvégi küldöttgyűlés után. A Független Hírügynökség kérdésre, hogy ez pontosan mit is jelent, azt mondta: tulajdonképp azt kell folytatni, amit eddig csináltak: akciókat, akár gerillaakciókat, népszavazásokat kezdeményezni, közösséget szervezni. Ahogy fogalmazott: „mi egy mozgalmi párt vagyunk”.

Beszélt arról is, hogy a szervezet mögött van egy országos hálózat, amely szerinte egyedülálló az ellenzéki pártok között.

„A hangsúly a helyi szervezetek felé tolódik”,

mondta, helyi ügyeket, helyi embereket akarnak találni, és így aktivizálni a lakosságot. Ahogy fogalmazott: „helyi NOlimpiákra van szükség” – utalva az olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezésre, amellyel a Momentum tavaly bekerült az országos politikába.

Mint mondta, az elmúlt egy évben inkább országos ügyekre koncentráltak, most viszont nagyobb szabadságot kapnak majd a helyi szervezetek, „aminek nagyon örülnek”.

Szél Bernadett javára is visszalépett a Momentum

Péntek délután jelentette be Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, hogy ő és rajta kívül még öt képviselőjelöltjük visszalép a legesélyesebb ellenzéki javára.

Soproni azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy mindent megtesznek a kormányváltásért, és ígéretükhöz híven visszalépnek azokban a körzetekben, ahol van egyértelmű ellenzéki esélyes, aki egyben hiteles jelölt. Hangsúlyozta, hogy ezt egyoldalúan, “nem kérve semmit” teszik meg, ezért is nem vettek részt a “tárgyalgatásokban”.

A következő momentumosok lépnek vissza:

  • Fejér 1. (Székesfehérvár): Pintér András Gábor, Rácné Földi Judit javára
  • Csongrád 4. (Hódmezővásárhely): Jakab Tamás, dr. Kiss Attila (Jobbik) javára
  • Budapest 13. (XVI. kerület): Hollai Gábor, Vajda Zoltán (Együtt) javára
  • Heves megye 1 (Eger), Tóth Zoltán Mirkóczki Ádám (Jobbik) javára
  • Pest 2. (Budakeszi): Szemző Áron Szél Bernadett (LMP) javára
  • Budapest 5. (Terézváros-Erzsébetváros), Soproni Tamás dr. Oláh Lajos (DK) javára

Soproni Tamás emlékeztetett, hogy a hét elején Fekete-Győr András, a párt elnöke is visszalépett Budapest 1-es számú választókerületében.

Ütött az óra, az a párt, amelyik akar még tenni a kormányváltásért, most tegye meg – üzent Soproni a bejelentés végén az ellenzéknek. Majd azzal zárta le a sajtótájékoztatót, hogy mindenki szavazzon a legesélyesebb jelöltre az egyéni választókerületben, listán viszont a Momentumra, mert nem fog elveszni a szavazat.

https://www.facebook.com/momentum.mozgalom/videos/1058918990916582/

Szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek,

így további bejelentések is várhatóak más ellenzéki pártoktól. Az már biztos, hogy még péntek délután Szekszárdon is lesz visszalépés.

Juhász Péter azonnal reagált is a Momentum bejelentésére: az Együtt elnöke azt írta a Facebookon, hogy hat jelölt visszaléptetése alibizés, nem valós cselekvés. Szerinte a kormányváltás feltétele az, hogy legalább ötven helyen legyen koordináció, és az erről szóló tárgyalást eddig azzal utasította el a Momentum, hogy majd egyoldalúan visszalépnek ott, ahol nincs esélyük. Juhász úgy véli, ehhez képest a hat visszalépés “szimpla kamu”. “Magatok sem hihetitek, hogy 84 helyen a ti jelöltetek az esélyes. Azonban egy-egy választókerület sorsát bizony eldöntheti az az 1-2% amit esetleg elvisznek” – írta. 

Fekete-Győr András is visszalépett Budapest belvárosában

Húsvét hétfőn, a Facebook-oldalán jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hogy visszalép Budapest 1-es számú választókörzetében az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára.

Fekete-Győr András videoüzenetben számolt be a döntéséről, de a lényeget szövegként is kiemelte:

“A német szövetségi parlamentben azt tanultam meg, hogy kompromisszumok és kiegyezések nélkül nem lehet sikerre vinni egy közösséget. Éppen ezért javasoltam jelölttársaimnak azt, hogy a döntésünkhöz hívjunk segítségül egy közvéleménykutatást. Ebbe ők sajnos nem mentek bele, ezért megcsináltattam nélkülük.

A Medián 1200 főt kérdezett meg, és orrhosszal ugyan, de V. Naszályi Márta lett a legesélyesebb jelölt.

Ezért én tartom magam az ígéretemhez, vállalom a felelősséget, és visszalépek V. Naszályi Márta javára a Budapest 1-es választókerületben” – írta Fekete-Győr András.

Választókerületi szimpatizánsait arra kérte, hogy ne csüggedjenek, mert mindenkinek így lesz a legjobb, listán pedig szavazzanak a Momentum-generációra.

Tartom magam az ígéretemhez: visszalépek!

A német szövetségi parlamentben azt tanultam meg, hogy kompromisszumok és kiegyezések nélkül nem lehet sikerre vinni egy közösséget. Éppen ezért javasoltam jelölttársaimnak azt, hogy a döntésünkhöz hívjunk segítségül egy közvéleménykutatást. Ebbe ők sajnos nem mentek bele, ezért megcsináltattam nélkülük. A Medián 1200 főt kérdezett meg, és orrhosszal ugyan, de V. Naszályi Márta lett a legesélyesebb jelölt. Ezért én tartom magam az ígéretemhez, vállalom a felelősséget, és visszalépek V. Naszályi Márta javára a Budapest 1-es választókerületben. A sok ezer választókerületi szimpatizánsomat pedig arra kérem: ne csüggedjetek, így lesz jó mindannyiunknak, a listán pedig szavazzatok a Momentum-generációra! Listavezetőként azért fogok dolgozni, hogy ne kelljen innen elmenni, és hogy érdemes legyen hazajönni. Előtte viszont győznünk kell a Belvárosban!

Közzétette: Fekete-Győr András – 2018. április 2.

“Listavezetőként azért fogok dolgozni, hogy ne kelljen innen elmenni, és hogy érdemes legyen hazajönni.

Előtte viszont győznünk kell a Belvárosban!”

– fejezte be a posztot.

Bejelentése nyomán mostanra V. Naszályi mellett az LMP-s Csárdi Antal, illetve a visszalépéstől elzárkózó jobbikos Losonczy Pál maradt a Fidesz-KDNP jelöltjével, Hollik Istvánnal szemben.

A budapesti 1-es választókerületben először Juhász Péter lépett vissza azért, hogy csak egyetlen ellenzéki jelölt maradjon állva Hollikkal szemben. Fekete-Győr ekkor azonnal kezdeményezte, hogy a megmaradt jelöltek egyeztessenek arról, hogy ki legyen az, illetve új közvélemény-kutatást javasolt. Végül V. Naszályi és Csárdi is elzárkózott ettől, de ennek ellenére Fekete-Győr elkészítette a kutatást, amelynek eredménye most derült ki.

Három forgatókönyvet vizsgáltak meg: kire szavaznának a választók, ha az MSZP-P, az LMP vagy a Momentum jelöltje maradna a szavazólapon a Jobbik és a Fidesz-KDNP jelöltje mellett. A Medián arra jutott, hogy a jobbikos jelölt csak 8-10 százalékot szerezne, V. Naszályi, Csárdi és Fekete-Győr pedig néhány százalékkal maradna el a kormánypártok jelöltje mellett, de az MSZP-P jelöltje esetében lenne legszorosabb a verseny, ezért az ő javára lépett vissza a Momentum elnöke.

Karácsony Gergely is elment a Momentum tüntetésére

0

Csütörtök este 6-tól demonstrációt szervezett a Momentum Így világít a magyar! – Tüntetés Orbánék sikkasztása ellen címmel. Az esemény nem sok embert mozgatott meg, de az MSZP miniszterelnök-jelöltje ott volt.

A héten megszervezett tüntetésre már a Facebookon sem volt túl nagy érdeklődés, csak néhány százan jelezték, hogy elmennének. A demonstáricót a Szabadság térre szervezték, mert ott van az az étterem, ahol Lázár János miniszter és Tiborcz István, Orbán Viktor veje találkozott a közvilágítási projekt kapcsán.

Körülbelül 100 ember lehetett jelen a tüntetésen. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, illetve Nemes Balázs, a párt pécsi képviselőjelöltje szólalt fel. A résztvevők között viszont ott volt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, aki az MSZP miniszterelnök-jelöltje is.

Karácsony a Facebook-oldalán élőben jelentkezett a tüntetésről. A videó mellé azt írta, hogy “Orbán Viktor családilag érintett az Elios bűnszervezetben elkövetett, 13 milliárdos csalásában. Itt vagyunk a tüntetésen, hogy megüzenjük: nem lehet mindent lenyomni a magyarok torkán!”

Az élő bejelentkezésben pedig azzal magyarázta, hogy egy másik párt eseményére ment el, hogy nagyon sok tüntetésre jár, és ez az ügy egyébként is kiemelten fontos. Arról is beszélt, hogy a résztvevők számán látszik, hogy nehezen mozgósíthatóak az emberek, pedig ezt a csalássorozatot nem lehet annyiban hagyni.

Pár ezer forintért tehetik nevetségessé a pártokat a Facebookon

0

Szerda este a Jobbik sajtóközleményben adta tudtunkra, hogy támadás érte Vona Gábor Facebook-oldalát. Azóta kiderült, hogy a Momentum Mozgalmat is érte már hasonló támadás az elmúlt egy hónapban. Mutatjuk, hogyan lehet már pár ezer forintért nevetségessé tenni egy pártot, politikust – vagy gyakorlatilag bárkit, ki jelen van a közösségi médiában.

“A támadás során rövid időn belül több ezer új külföldi követője lett az oldalnak, melyek egytől-egyig kelet-ázsiai álprofilok voltak. A manipulációs kísérletet a Jobbik munkatársai elhárították, az álprofilokat fokozatosan távolítjuk el az oldalról. A támadás vélhetően a Jobbik lejáratására irányult. Az eset kivizsgálása folyamatban van.”

írta a Jobbik a közleményében.

A józan gondolkodás jegyében érdemes rögtön elvetnünk azt a lehetőséget, hogy a Jobbik néppártosodásának híre eljutott Kelet-Ázsiába is és ottani lakosok ezrei kezdtek el rajongani a hajdanán radikális jobboldali Vonáért.

Talán abban sem érdemes gondolkodnunk, hogy a Jobbik elnökét összetévesztették egy bőgatyás, nyakában virágfüzérrel táncoló bollywoodi filmsztárral – főleg amióta kiderült, hogy nemcsak Vona, hanem a Momentum Mozgalom Facebook-oldalán is furcsán aktívak voltak a távol-keletiek bizonyos januári időpontokban.

Így sajnos egyetlen eshetőség maradt: a szóban forgó oldalakat célzott támadás érte. De miért állna érdekében bárkinek is, hogy hetyke bajszú ázsiai úriemberek kövessék Vona Gábort vagy erőszakolják meg a nevetős reakciógombot a Momentum élő közvetítései alatt?

Ahhoz, hogy erre választ kaphassunk, először meg kell értenünk a Facebook algoritmusának működését. Szerencsére nem kell részletekbe menően ismernünk a mechanizmusát, elég csak annyit tudnunk, hogy a közösségi oldal bizonyos oldalakat és bejegyzéseket nagyobb valószínűséggel és előrébb jelenít meg a felhasználók hírfolyamában, mint másokat.

Az algoritmust folyamatosan változtatják, de általánosságban elmondható, hogy a Facebook a nagy aktivitást mutató oldalakat, bejegyzéseket részesíti előnyben. Ennek az oka egyszerű: ha valamit már sokan osztottak meg, lájkoltak, kommentáltak, nyomtak rá egyéb reakciót, azt valószínűleg érdekesnek fogják tartani más felhasználók is. A Facebooknak pedig az az érdeke, hogy minél többen kattintsanak a felületükön, tehát ezeket a tartalmakat prioritizálják, rakják ki olyan helyekre, ahol minél többen láthatják.

Ha tehát azt szeretné valaki, hogy sok emberhez eljusson az oldala, akkor először viszonylag nagy aktivitást kell összehoznia a bejegyzéseire. A Facebook-algoritmus mellett ennek pszichológiai oka is van: a felhasználók számára sokkal vonzóbb egy olyan oldal vagy bejegyzés, amelyet már sokan lájkoltak, ugyanis az bizalmat ébreszt bennük.

A lájkolók megszerzése azonban hosszadalmas folyamat lehet, olyan tartalmakat kell gyártani hozzá, amely érdekli a facebookozókat. Vannak viszont olyan szolgáltatások, amellyel már az induláskor “berúghatjuk” az oldal “motorját”, könnyen sok száz vagy akár ezer lájkolót szerezhetünk – csupán pár dollárt kell fizetnünk érte.

Léteznek ugyanis úgynevezett klikkfarmok, ahol vagy három műszakban, éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy a kért oldalakat és bejegyzéseket lájkolják, vagy pedig a főnök egy közös Facebook-csoportba belinkeli ezeket, ahonnan a “farmerek” saját időbeosztásuk szerint, önkéntes alapon kattintják azokat.

Előbbiek általában kifejezetten erre a célra létrehozott álprofilokkal dolgoznak, egy ember akár több száz álprofil alatt is lájkolhat, utóbbiak viszont gyakrabban dolgoznak a saját, valódi Facebook-profiljukkal. Ez nem illegális, viszont szembemegy a Facebook gazdasági érdekeivel, mert az oldal fizetett hirdetésekkel akarja rávenni a felhasználókat, hogy új lájkolókat szerezzenek oldaluknak. A Facebookos hirdetési rendszerét 2013-ban vezették be, de előkészületként már 2012-ben elkezdték levadászni a pénzért lájkokat és egyéb aktivitást kínáló csoportokat.

Ez viszont gyakorlatilag egy lehetetlen küldetés, így továbbra is van lehetőség lájkokat, kommenteket vásárolni. A legnagyobb klikkfarmok olyan helyeken működnek, ahol magas a munkanélküliség és a fiatalok nem tudnak normális állást találni maguknak. A fizetett lájkok 30-40 százaléka a bangladesi Dakkából származik, ahol becslések szerint 25 ezer ember dolgozik klikkfarmerként, de elterjedt a módszer Indiában, Kínában és más távol-keleti országokban is.

Ha a több lájkoló nagyobb elérést biztosít a közösségi profiloknak, akkor viszont miért beszélünk támadásokról  Vona Gábor és a Momentum esetében?

Vona Gábor Facebook-oldalát több ezer fizetett lájkoló követte be és ha kiderül, hogy valaki pénzért lájkoltatta az oldalát, akkor azt az oldalt akár be is zárhatja a Facebook. Ezen kívül más magyarázatot nehéz elképzelni, viszont úgy tűnik Vonáék időben észrevették a támadást és kézileg eltávolították a kamulájkolókat, így nem lehet bajuk ebből.

A Momentum Mozgalommal már más a helyzet. Az ő oldalukat nem lájkolták a klikkfarmerek, hanem egy élő közvetítésükre és egy videójukra nyomtak nevetős reakciókat, illetve írtak kommenteket. A két videóban közös, hogy sejthető volt, hogy sok emberhez fog eljutni, illetve pontosan 800 nevetős reakció érkezett mindkettőre. A Momentum Facebook-oldalának körülbelül ötperces elemzése után bárki számára világossá válhat, hogy 800 nevetős reakcióval minden esetben ezek a reakciók fognak többségbe kerülni, azaz ha valaki megrendel 800 ilyen reakciót, akkor úgy fog tűnni, hogy a párt videóit a legtöbben szimplán kiröhögik.

Külön figyelmet érdemel, hogy a kecskeméti kampányindító élő közvetítése alatt már válogatott blődségeket is kommentáltak a klikkfarmerek, ráadásul magyarul. A kommentek vásárlása kicsit máshogy működik, mint a lájkoké és egyéb reakcióké: a reakciók rögtön megérkeznek a kért bejegyzésre, a kommentek átfutási ideje viszont akár 2-3 nap is lehet.

Tehát ebben az esetben száz százalékosan kizárhatjuk a véletlent, mert ahhoz, hogy távol-keleti bérkommentelők élőben trollkodjanak szét egy közvetítést, napokkal előre tudniuk kell annak az időpontját – a Momentum pedig ezt már jóval az esemény előtt beharangozta, nem úgy, mint Fekete-Győr András újévi köszöntőjét, ahova nem is érkezet fizetett komment, csak fizetett reakciók.

Elméletünket Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője is alátámasztotta, aki a Független Hírügynökség megkeresésére  elmondta, hogy a nevetős reakciók az élő közvetítésre rendkívül gyorsan érkeztek, 2-3 másodpercenként kattinthatták a gombot, amely normál esetben meglehetősen szokatlan lenne. A párt Facebook-oldalának ország szerinti statisztikáját is megosztották velünk az utóbbi 28 napról:

Nocsak, pont Indiából és Bangladesből kezdtek el hirtelen aktívkodni a Momentum Facebook-oldalán. Micsoda véletlen!

A különböző csomagok ráadásul kifejezetten olcsók még egy átlagos fizetéssel rendelkező magánember számra is: 100 követő körülbelül 440, 100 reakció 1000, 100 komment pedig 2500 forintba kerül az egyik legismertebb ezzel foglalkozó oldal tájékoztatása szerint.

Bréking nyúz, február 2. – Tudósítás a másik valóságból

0

A viccpárt, a muszlimokért rajongó Vona család, Gyurcsány mesébe illő vagyona és Orbán, aki “lázadó, a konzervatív értékeket elutasító kamaszból komoly, felnőtt ember lett” a mai brékingben.

Az Origo megint megtalált egy momentumost

“A helyzet tehát az, hogy a Momentum pécsi elnöke, egyben a párt országos listájának nyolcadik helyezettje a hírhedt jobbikos radikális mozgalmár Polgár “Tomcat” Tamás hóna alól jutott el a Momentum Mozgalom liberális politikájáig. Kikezdhetetlen hitelesség.

Így már érthető, hogy Nemes miért zsidózik, “buzizik”, vagy hiányolja az antiszemitizmust. Fekete-Győr Andráséknak mindenesetre ezzel sem lehet túl sok problémája, ha már egyszer Nemes Balázs ilyen sokra vitte a viccpártban. …

Fekete-Győr András előszeretettel hangoztatja, hogy a Momentum olyan párt, ahol a döntéseknek és a tetteknek következménye van. Érdeklődéssel várjuk, hogy annak lesz-e következménye, hogy a viccpárt pécsi elnökéről, egyben az országos lista nyolcadik helyezettjéről kiderül, hogy szélsőséges nézeteket vall. Persze lehet, hogy az Y generációba ez is belefér.” (Origo: Így buzizik, cigányozik és zsidózik a Momentum pécsi elnöke)

Gyurcsány gazdagsága a Rotschildokéval vetekszik?

„Gyurcsány feltartotta a kezét és beismerte, hogy vagyona nagy részét a bécsi Rothschild-palotában tartja. Itt székel ugyanis az osztrák milliárdosok kedvenc luxusbankja, a Schoeller bankház. …

Szép látvány lehetett, amikor a Rothschild-palota ajtaján, kezében egy netán odabilincselt aktatáskával belépett Magyarország egykori miniszterelnöke, hogy megnyissa a diszkrét privát számlát… A gazdagokat évszázadok óta kiszolgáló híres bécsi Schoeller Bank vezetői nyilvánvalóan hajlongtak előtte…

Ahol, amint az Bécsben köztudomású, sok offshore-tulajdonos ügyeskedő is tartja a pénzét. Süppedő szőnyegek, egy palota minden csillogása és kényelme, no és a diszkréció ígérete jár a kétes pénzek gazdáinak.”(Ripost: Gyurcsány a bécsi Rothschild-palotában rejtette el a vagyonát. Beismerte…)

Apáti Bence rájött, mi Orbán fő bűne a balliberálisok szemében

„Mi sem természetesebb annál, mint hogy a nemzetközi balliberális média, esetünkben az elvileg pénzügyi szaklap, a Financial Times is beszállt a magyarországi választási kampányba. Minekutána Magyarországon sajtószabadság van, a több mint átlátszó kampánycikket kéjes örömmel, önigazolásként szemlézte a komplett hazai ellenzéki hírportálszekció, televízió, rádió és maga a nyomtatott sajtó is. Szokásos módon legendásan hiteles forrásokból rittyentették a remekbe szabott lejáratást. …

Magára az írásra nem vesztegetnék sok szót. Csak a szokásos, semmi meglepő. Ha az elmúlt húsz évből bármelyik külföldi lapot előbogarásznánk, szinte szóról szóra ugyanezt az írást találnánk azokban is. Orbán autoriter rendszert épített ki, intézkedései a legsötétebb időket idézik, diktatúra van, a rendőrsége, a karhatalom szalámis szendvics helyett szír kis­fiúk vérét kapja ellátmányként, valamint előkerül Orbán legnagyobb főbűne, miszerint a 90-es évek elején megtért, vallásos lett, egyházi esküvőn is hűséget esküdtek egymásnak a feleségével, és elkezdett jó kapcsolatot kialakítani a keresztény egyházakkal.
Ez utóbbi fáj a legjobban a ballibeknek.

Pedig mennyivel EU-konformabb lenne, ha Vonához hasonlóan Allahot éltetné! No és persze az is, hogy Orbán egyszer csak felnőtt, levágatta dús loboncát, megborotválkozott, és lázadó, a konzervatív értékeket elutasító kamaszból komoly, felnőtt ember lett. Ez az, amit sosem fognak tudni neki megbocsátani.” (Magyar Idők: Karaktergyilkosság futószalagon)

Újabb bizonyíték, hogy a teljes Vona-klán muszlimmániás

„Miközben a Mandiner bemutatta az a felvételt, amin Vona Gábor törökül tett hitet Allah mellett, addig úgy tűnik felesége is az iszlámot élteti.

Vörös félhold, imára készülő muszlimok, mecsetek – egyebek mellett ilyen és ehhez hasonló fényképeket mutat Vona Gábor feleségének egy 2014-es fotóalbuma, amelyet a saját közösségi oldalán osztott meg.” (Lokál: Vona felesége is a muszlimokért rajong – Fotók!)

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK