Kezdőlap Címkék Momentum Mozgalom

Címke: Momentum Mozgalom

Kis győzelem is győzelem

A Momentum Mozgalom nevében Fekete-Győr András kifogással élt a kőbányai Választási Bizottságnál, mivel 2019. szeptember 2-án a helyi Fekete István Általános iskolában Dr. Mátrai Gábor jelenlegi fideszes önkormányzati képviselő és Molnár Róbert, fideszes képviselőjelölt részt vettek a tanévnyitón és beszédet is mondtak a gyerekeknek. 

Dr. Mátrai Gábor az eseményről Facebook bejegyzést is írt, amelyben tájékoztatta az Újhegyieket, hogy látogatást tett az általános iskolában, ahol is beszédben bátorította a gyermekeket tanulásra, sok sikert kívánva nekik. Azzal, hogy Mátrai és Molnár tanítási időben, iskolai ünnepség keretén belül találkozott iskolás gyerekekkel, a hivatalos önkormányzati választás kampány ideje alatt és erről Facebook posztot is megjelentetett, tehát kampányolásra használta fel a gyerekeket, megsértette a köznevelési törvény pártpolitizálást tiltó rendelkezését.

Ezt a kifogást a Kőbányai Helyi Választási Iroda befogadta, majd határozatában megjelölte, hogy dr. Mátrai Gábor valóban megsértette a törvényt, mivel az eseményről készített Facebook posztban nem úgy hivatkozott magára, mint az iskola intézményi tanácsának az elnöke, hanem mint önkormányzati képviselő. Ezzel pedig a választókat befolyásoló, kampányban felhasználható tartalmat hozott létre.

Tehát gyakorlatilag megvalósította a politikai pedofília fogalmát.

Molnár Róbert tevékenységét a benyújtott kifogás alapján nem marasztalták el, mivel abban nem szerepelt semmilyen nyilvános bizonyítéka annak, hogy akár beszédében, akár későbbi kommunikációjában képviselőjelölti mivoltát emelte volna ki.

A Választási Bizottság kötelezte dr. Mátrai Gábort, hogy mellőzzön minden további ilyen jellegű jogsértést és távolítsa el a Facebook oldaláról a bejegyzést a mellé feltöltött képekkel együtt – ez utóbbi meg is történt.

Fidesz: az ellenzék a hatalomért és a pénzért mindenre képes

Az ellenzéki pártok újra és újra tanúbizonyságát adják, hogy a hatalomért és a pénzért tényleg mindenre képesek – közölte hétfőn a Fidesz az MTI-vel a Jobbik, a Momentum és az LMP nemzetközi kampányára reagálva.

Az ellenzéki pártok közéleti aktivitásra, az európai parlamenti (EP-) választáson való részvételre biztatták az utóbbi hetekben tartott rendezvényein a londoni, a müncheni és a bécsi magyarokat.

A nagyobbik kormánypárt reagálásában azt írta, a Jobbik összeborult a Soros pénzelte bevándorláspárti erőkkel, azok pedig az antiszemita Jobbikkal.

Fekete-Győr: A helyi ügyeken lesz a hangsúly

Nagyobb szabadságot kapnak a Momentum helyi szervezetei, és több hangsúlyt kapnak a helyi ügyek – ezt mondta a Független Hírügynökségnek Fekete-Győr András, a Momentum újraválasztott elnöke.

A hétvégén újra Fekete-Győr Andrást választotta meg a Momentum elnökének a párt küldöttgyűlése. A tavaly párttá alakult mozgalom az április 8-ai választáson valamivel több mint 175 ezer listás szavazatot kapott, ez a 3,08%-os eredmény nem volt elég ahhoz, hogy bejussanak a parlamentbe.

Ahogy az újraválasztott elnök a Független Hírügynökségnek elmondta, ezzel kapcsolatban

„ambivalens érzés van a tagságban”.

Mint mondta, elsőre nem érezték jónak az eredményt, de azóta több ezren csatlakoztak hozzájuk, és, ahogy fogalmazott, „a taktikai szavazás borzalmát” is érezték, így most a körülményekhez képest jónak tartják az eredményt, tekintve, hogy egy mindössze egyéves párt érte el.

Fekete-Győr az újraválasztása után 5000 emberről beszélt, akik csatlakoztak a párthoz, kérdésünkre ezt most pontosította: 1200 új párttagot vettek fel, a többiek aktivistaként csatlakoztak. Korábban egyébként 1500 tagjuk volt.

Az, hogy az elnökséget viszont szinte teljesen lecserélték, szerinte kimerültségre utal, mint mondta, a vezetés nem karrierpolitikusokból állt, többen közülük mást szeretnének csinálni, de a Momentum keretein belül.

„Mozgalmi politizálásra van szükség”

– mondta a Momentum régi-új elnöke a hétvégi küldöttgyűlés után. A Független Hírügynökség kérdésre, hogy ez pontosan mit is jelent, azt mondta: tulajdonképp azt kell folytatni, amit eddig csináltak: akciókat, akár gerillaakciókat, népszavazásokat kezdeményezni, közösséget szervezni. Ahogy fogalmazott: „mi egy mozgalmi párt vagyunk”.

Beszélt arról is, hogy a szervezet mögött van egy országos hálózat, amely szerinte egyedülálló az ellenzéki pártok között.

„A hangsúly a helyi szervezetek felé tolódik”,

mondta, helyi ügyeket, helyi embereket akarnak találni, és így aktivizálni a lakosságot. Ahogy fogalmazott: „helyi NOlimpiákra van szükség” – utalva az olimpiáról szóló népszavazási kezdeményezésre, amellyel a Momentum tavaly bekerült az országos politikába.

Mint mondta, az elmúlt egy évben inkább országos ügyekre koncentráltak, most viszont nagyobb szabadságot kapnak majd a helyi szervezetek, „aminek nagyon örülnek”.

Szél Bernadett javára is visszalépett a Momentum

Péntek délután jelentette be Soproni Tamás, a Momentum Mozgalom elnökségi tagja, hogy ő és rajta kívül még öt képviselőjelöltjük visszalép a legesélyesebb ellenzéki javára.

Soproni azzal kezdte a sajtótájékoztatót, hogy mindent megtesznek a kormányváltásért, és ígéretükhöz híven visszalépnek azokban a körzetekben, ahol van egyértelmű ellenzéki esélyes, aki egyben hiteles jelölt. Hangsúlyozta, hogy ezt egyoldalúan, “nem kérve semmit” teszik meg, ezért is nem vettek részt a “tárgyalgatásokban”.

A következő momentumosok lépnek vissza:

  • Fejér 1. (Székesfehérvár): Pintér András Gábor, Rácné Földi Judit javára
  • Csongrád 4. (Hódmezővásárhely): Jakab Tamás, dr. Kiss Attila (Jobbik) javára
  • Budapest 13. (XVI. kerület): Hollai Gábor, Vajda Zoltán (Együtt) javára
  • Heves megye 1 (Eger), Tóth Zoltán Mirkóczki Ádám (Jobbik) javára
  • Pest 2. (Budakeszi): Szemző Áron Szél Bernadett (LMP) javára
  • Budapest 5. (Terézváros-Erzsébetváros), Soproni Tamás dr. Oláh Lajos (DK) javára

Soproni Tamás emlékeztetett, hogy a hét elején Fekete-Győr András, a párt elnöke is visszalépett Budapest 1-es számú választókerületében.

Ütött az óra, az a párt, amelyik akar még tenni a kormányváltásért, most tegye meg – üzent Soproni a bejelentés végén az ellenzéknek. Majd azzal zárta le a sajtótájékoztatót, hogy mindenki szavazzon a legesélyesebb jelöltre az egyéni választókerületben, listán viszont a Momentumra, mert nem fog elveszni a szavazat.

https://www.facebook.com/momentum.mozgalom/videos/1058918990916582/

Szombaton 11 óráig léphetnek vissza az egyéni választókerületben induló jelöltek,

így további bejelentések is várhatóak más ellenzéki pártoktól. Az már biztos, hogy még péntek délután Szekszárdon is lesz visszalépés.

Juhász Péter azonnal reagált is a Momentum bejelentésére: az Együtt elnöke azt írta a Facebookon, hogy hat jelölt visszaléptetése alibizés, nem valós cselekvés. Szerinte a kormányváltás feltétele az, hogy legalább ötven helyen legyen koordináció, és az erről szóló tárgyalást eddig azzal utasította el a Momentum, hogy majd egyoldalúan visszalépnek ott, ahol nincs esélyük. Juhász úgy véli, ehhez képest a hat visszalépés “szimpla kamu”. “Magatok sem hihetitek, hogy 84 helyen a ti jelöltetek az esélyes. Azonban egy-egy választókerület sorsát bizony eldöntheti az az 1-2% amit esetleg elvisznek” – írta. 

Fekete-Győr András is visszalépett Budapest belvárosában

Húsvét hétfőn, a Facebook-oldalán jelentette be Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, hogy visszalép Budapest 1-es számú választókörzetében az MSZP-Párbeszéd jelöltje, V. Naszályi Márta javára.

Fekete-Győr András videoüzenetben számolt be a döntéséről, de a lényeget szövegként is kiemelte:

“A német szövetségi parlamentben azt tanultam meg, hogy kompromisszumok és kiegyezések nélkül nem lehet sikerre vinni egy közösséget. Éppen ezért javasoltam jelölttársaimnak azt, hogy a döntésünkhöz hívjunk segítségül egy közvéleménykutatást. Ebbe ők sajnos nem mentek bele, ezért megcsináltattam nélkülük.

A Medián 1200 főt kérdezett meg, és orrhosszal ugyan, de V. Naszályi Márta lett a legesélyesebb jelölt.

Ezért én tartom magam az ígéretemhez, vállalom a felelősséget, és visszalépek V. Naszályi Márta javára a Budapest 1-es választókerületben” – írta Fekete-Győr András.

Választókerületi szimpatizánsait arra kérte, hogy ne csüggedjenek, mert mindenkinek így lesz a legjobb, listán pedig szavazzanak a Momentum-generációra.

Tartom magam az ígéretemhez: visszalépek!

A német szövetségi parlamentben azt tanultam meg, hogy kompromisszumok és kiegyezések nélkül nem lehet sikerre vinni egy közösséget. Éppen ezért javasoltam jelölttársaimnak azt, hogy a döntésünkhöz hívjunk segítségül egy közvéleménykutatást. Ebbe ők sajnos nem mentek bele, ezért megcsináltattam nélkülük. A Medián 1200 főt kérdezett meg, és orrhosszal ugyan, de V. Naszályi Márta lett a legesélyesebb jelölt. Ezért én tartom magam az ígéretemhez, vállalom a felelősséget, és visszalépek V. Naszályi Márta javára a Budapest 1-es választókerületben. A sok ezer választókerületi szimpatizánsomat pedig arra kérem: ne csüggedjetek, így lesz jó mindannyiunknak, a listán pedig szavazzatok a Momentum-generációra! Listavezetőként azért fogok dolgozni, hogy ne kelljen innen elmenni, és hogy érdemes legyen hazajönni. Előtte viszont győznünk kell a Belvárosban!

Közzétette: Fekete-Győr András – 2018. április 2.

“Listavezetőként azért fogok dolgozni, hogy ne kelljen innen elmenni, és hogy érdemes legyen hazajönni.

Előtte viszont győznünk kell a Belvárosban!”

– fejezte be a posztot.

Bejelentése nyomán mostanra V. Naszályi mellett az LMP-s Csárdi Antal, illetve a visszalépéstől elzárkózó jobbikos Losonczy Pál maradt a Fidesz-KDNP jelöltjével, Hollik Istvánnal szemben.

A budapesti 1-es választókerületben először Juhász Péter lépett vissza azért, hogy csak egyetlen ellenzéki jelölt maradjon állva Hollikkal szemben. Fekete-Győr ekkor azonnal kezdeményezte, hogy a megmaradt jelöltek egyeztessenek arról, hogy ki legyen az, illetve új közvélemény-kutatást javasolt. Végül V. Naszályi és Csárdi is elzárkózott ettől, de ennek ellenére Fekete-Győr elkészítette a kutatást, amelynek eredménye most derült ki.

Három forgatókönyvet vizsgáltak meg: kire szavaznának a választók, ha az MSZP-P, az LMP vagy a Momentum jelöltje maradna a szavazólapon a Jobbik és a Fidesz-KDNP jelöltje mellett. A Medián arra jutott, hogy a jobbikos jelölt csak 8-10 százalékot szerezne, V. Naszályi, Csárdi és Fekete-Győr pedig néhány százalékkal maradna el a kormánypártok jelöltje mellett, de az MSZP-P jelöltje esetében lenne legszorosabb a verseny, ezért az ő javára lépett vissza a Momentum elnöke.

Karácsony Gergely is elment a Momentum tüntetésére

0

Csütörtök este 6-tól demonstrációt szervezett a Momentum Így világít a magyar! – Tüntetés Orbánék sikkasztása ellen címmel. Az esemény nem sok embert mozgatott meg, de az MSZP miniszterelnök-jelöltje ott volt.

A héten megszervezett tüntetésre már a Facebookon sem volt túl nagy érdeklődés, csak néhány százan jelezték, hogy elmennének. A demonstáricót a Szabadság térre szervezték, mert ott van az az étterem, ahol Lázár János miniszter és Tiborcz István, Orbán Viktor veje találkozott a közvilágítási projekt kapcsán.

Körülbelül 100 ember lehetett jelen a tüntetésen. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke, illetve Nemes Balázs, a párt pécsi képviselőjelöltje szólalt fel. A résztvevők között viszont ott volt Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, aki az MSZP miniszterelnök-jelöltje is.

Karácsony a Facebook-oldalán élőben jelentkezett a tüntetésről. A videó mellé azt írta, hogy “Orbán Viktor családilag érintett az Elios bűnszervezetben elkövetett, 13 milliárdos csalásában. Itt vagyunk a tüntetésen, hogy megüzenjük: nem lehet mindent lenyomni a magyarok torkán!”

Az élő bejelentkezésben pedig azzal magyarázta, hogy egy másik párt eseményére ment el, hogy nagyon sok tüntetésre jár, és ez az ügy egyébként is kiemelten fontos. Arról is beszélt, hogy a résztvevők számán látszik, hogy nehezen mozgósíthatóak az emberek, pedig ezt a csalássorozatot nem lehet annyiban hagyni.

Pár ezer forintért tehetik nevetségessé a pártokat a Facebookon

0

Szerda este a Jobbik sajtóközleményben adta tudtunkra, hogy támadás érte Vona Gábor Facebook-oldalát. Azóta kiderült, hogy a Momentum Mozgalmat is érte már hasonló támadás az elmúlt egy hónapban. Mutatjuk, hogyan lehet már pár ezer forintért nevetségessé tenni egy pártot, politikust – vagy gyakorlatilag bárkit, ki jelen van a közösségi médiában.

“A támadás során rövid időn belül több ezer új külföldi követője lett az oldalnak, melyek egytől-egyig kelet-ázsiai álprofilok voltak. A manipulációs kísérletet a Jobbik munkatársai elhárították, az álprofilokat fokozatosan távolítjuk el az oldalról. A támadás vélhetően a Jobbik lejáratására irányult. Az eset kivizsgálása folyamatban van.”

írta a Jobbik a közleményében.

A józan gondolkodás jegyében érdemes rögtön elvetnünk azt a lehetőséget, hogy a Jobbik néppártosodásának híre eljutott Kelet-Ázsiába is és ottani lakosok ezrei kezdtek el rajongani a hajdanán radikális jobboldali Vonáért.

Talán abban sem érdemes gondolkodnunk, hogy a Jobbik elnökét összetévesztették egy bőgatyás, nyakában virágfüzérrel táncoló bollywoodi filmsztárral – főleg amióta kiderült, hogy nemcsak Vona, hanem a Momentum Mozgalom Facebook-oldalán is furcsán aktívak voltak a távol-keletiek bizonyos januári időpontokban.

Így sajnos egyetlen eshetőség maradt: a szóban forgó oldalakat célzott támadás érte. De miért állna érdekében bárkinek is, hogy hetyke bajszú ázsiai úriemberek kövessék Vona Gábort vagy erőszakolják meg a nevetős reakciógombot a Momentum élő közvetítései alatt?

Ahhoz, hogy erre választ kaphassunk, először meg kell értenünk a Facebook algoritmusának működését. Szerencsére nem kell részletekbe menően ismernünk a mechanizmusát, elég csak annyit tudnunk, hogy a közösségi oldal bizonyos oldalakat és bejegyzéseket nagyobb valószínűséggel és előrébb jelenít meg a felhasználók hírfolyamában, mint másokat.

Az algoritmust folyamatosan változtatják, de általánosságban elmondható, hogy a Facebook a nagy aktivitást mutató oldalakat, bejegyzéseket részesíti előnyben. Ennek az oka egyszerű: ha valamit már sokan osztottak meg, lájkoltak, kommentáltak, nyomtak rá egyéb reakciót, azt valószínűleg érdekesnek fogják tartani más felhasználók is. A Facebooknak pedig az az érdeke, hogy minél többen kattintsanak a felületükön, tehát ezeket a tartalmakat prioritizálják, rakják ki olyan helyekre, ahol minél többen láthatják.

Ha tehát azt szeretné valaki, hogy sok emberhez eljusson az oldala, akkor először viszonylag nagy aktivitást kell összehoznia a bejegyzéseire. A Facebook-algoritmus mellett ennek pszichológiai oka is van: a felhasználók számára sokkal vonzóbb egy olyan oldal vagy bejegyzés, amelyet már sokan lájkoltak, ugyanis az bizalmat ébreszt bennük.

A lájkolók megszerzése azonban hosszadalmas folyamat lehet, olyan tartalmakat kell gyártani hozzá, amely érdekli a facebookozókat. Vannak viszont olyan szolgáltatások, amellyel már az induláskor “berúghatjuk” az oldal “motorját”, könnyen sok száz vagy akár ezer lájkolót szerezhetünk – csupán pár dollárt kell fizetnünk érte.

Léteznek ugyanis úgynevezett klikkfarmok, ahol vagy három műszakban, éjjel-nappal dolgoznak azon, hogy a kért oldalakat és bejegyzéseket lájkolják, vagy pedig a főnök egy közös Facebook-csoportba belinkeli ezeket, ahonnan a “farmerek” saját időbeosztásuk szerint, önkéntes alapon kattintják azokat.

Előbbiek általában kifejezetten erre a célra létrehozott álprofilokkal dolgoznak, egy ember akár több száz álprofil alatt is lájkolhat, utóbbiak viszont gyakrabban dolgoznak a saját, valódi Facebook-profiljukkal. Ez nem illegális, viszont szembemegy a Facebook gazdasági érdekeivel, mert az oldal fizetett hirdetésekkel akarja rávenni a felhasználókat, hogy új lájkolókat szerezzenek oldaluknak. A Facebookos hirdetési rendszerét 2013-ban vezették be, de előkészületként már 2012-ben elkezdték levadászni a pénzért lájkokat és egyéb aktivitást kínáló csoportokat.

Ez viszont gyakorlatilag egy lehetetlen küldetés, így továbbra is van lehetőség lájkokat, kommenteket vásárolni. A legnagyobb klikkfarmok olyan helyeken működnek, ahol magas a munkanélküliség és a fiatalok nem tudnak normális állást találni maguknak. A fizetett lájkok 30-40 százaléka a bangladesi Dakkából származik, ahol becslések szerint 25 ezer ember dolgozik klikkfarmerként, de elterjedt a módszer Indiában, Kínában és más távol-keleti országokban is.

Ha a több lájkoló nagyobb elérést biztosít a közösségi profiloknak, akkor viszont miért beszélünk támadásokról  Vona Gábor és a Momentum esetében?

Vona Gábor Facebook-oldalát több ezer fizetett lájkoló követte be és ha kiderül, hogy valaki pénzért lájkoltatta az oldalát, akkor azt az oldalt akár be is zárhatja a Facebook. Ezen kívül más magyarázatot nehéz elképzelni, viszont úgy tűnik Vonáék időben észrevették a támadást és kézileg eltávolították a kamulájkolókat, így nem lehet bajuk ebből.

A Momentum Mozgalommal már más a helyzet. Az ő oldalukat nem lájkolták a klikkfarmerek, hanem egy élő közvetítésükre és egy videójukra nyomtak nevetős reakciókat, illetve írtak kommenteket. A két videóban közös, hogy sejthető volt, hogy sok emberhez fog eljutni, illetve pontosan 800 nevetős reakció érkezett mindkettőre. A Momentum Facebook-oldalának körülbelül ötperces elemzése után bárki számára világossá válhat, hogy 800 nevetős reakcióval minden esetben ezek a reakciók fognak többségbe kerülni, azaz ha valaki megrendel 800 ilyen reakciót, akkor úgy fog tűnni, hogy a párt videóit a legtöbben szimplán kiröhögik.

Külön figyelmet érdemel, hogy a kecskeméti kampányindító élő közvetítése alatt már válogatott blődségeket is kommentáltak a klikkfarmerek, ráadásul magyarul. A kommentek vásárlása kicsit máshogy működik, mint a lájkoké és egyéb reakcióké: a reakciók rögtön megérkeznek a kért bejegyzésre, a kommentek átfutási ideje viszont akár 2-3 nap is lehet.

Tehát ebben az esetben száz százalékosan kizárhatjuk a véletlent, mert ahhoz, hogy távol-keleti bérkommentelők élőben trollkodjanak szét egy közvetítést, napokkal előre tudniuk kell annak az időpontját – a Momentum pedig ezt már jóval az esemény előtt beharangozta, nem úgy, mint Fekete-Győr András újévi köszöntőjét, ahova nem is érkezet fizetett komment, csak fizetett reakciók.

Elméletünket Hajnal Miklós, a Momentum Mozgalom szóvivője is alátámasztotta, aki a Független Hírügynökség megkeresésére  elmondta, hogy a nevetős reakciók az élő közvetítésre rendkívül gyorsan érkeztek, 2-3 másodpercenként kattinthatták a gombot, amely normál esetben meglehetősen szokatlan lenne. A párt Facebook-oldalának ország szerinti statisztikáját is megosztották velünk az utóbbi 28 napról:

Nocsak, pont Indiából és Bangladesből kezdtek el hirtelen aktívkodni a Momentum Facebook-oldalán. Micsoda véletlen!

A különböző csomagok ráadásul kifejezetten olcsók még egy átlagos fizetéssel rendelkező magánember számra is: 100 követő körülbelül 440, 100 reakció 1000, 100 komment pedig 2500 forintba kerül az egyik legismertebb ezzel foglalkozó oldal tájékoztatása szerint.

Bréking nyúz, február 2. – Tudósítás a másik valóságból

0

A viccpárt, a muszlimokért rajongó Vona család, Gyurcsány mesébe illő vagyona és Orbán, aki “lázadó, a konzervatív értékeket elutasító kamaszból komoly, felnőtt ember lett” a mai brékingben.

Az Origo megint megtalált egy momentumost

“A helyzet tehát az, hogy a Momentum pécsi elnöke, egyben a párt országos listájának nyolcadik helyezettje a hírhedt jobbikos radikális mozgalmár Polgár “Tomcat” Tamás hóna alól jutott el a Momentum Mozgalom liberális politikájáig. Kikezdhetetlen hitelesség.

Így már érthető, hogy Nemes miért zsidózik, “buzizik”, vagy hiányolja az antiszemitizmust. Fekete-Győr Andráséknak mindenesetre ezzel sem lehet túl sok problémája, ha már egyszer Nemes Balázs ilyen sokra vitte a viccpártban. …

Fekete-Győr András előszeretettel hangoztatja, hogy a Momentum olyan párt, ahol a döntéseknek és a tetteknek következménye van. Érdeklődéssel várjuk, hogy annak lesz-e következménye, hogy a viccpárt pécsi elnökéről, egyben az országos lista nyolcadik helyezettjéről kiderül, hogy szélsőséges nézeteket vall. Persze lehet, hogy az Y generációba ez is belefér.” (Origo: Így buzizik, cigányozik és zsidózik a Momentum pécsi elnöke)

Gyurcsány gazdagsága a Rotschildokéval vetekszik?

„Gyurcsány feltartotta a kezét és beismerte, hogy vagyona nagy részét a bécsi Rothschild-palotában tartja. Itt székel ugyanis az osztrák milliárdosok kedvenc luxusbankja, a Schoeller bankház. …

Szép látvány lehetett, amikor a Rothschild-palota ajtaján, kezében egy netán odabilincselt aktatáskával belépett Magyarország egykori miniszterelnöke, hogy megnyissa a diszkrét privát számlát… A gazdagokat évszázadok óta kiszolgáló híres bécsi Schoeller Bank vezetői nyilvánvalóan hajlongtak előtte…

Ahol, amint az Bécsben köztudomású, sok offshore-tulajdonos ügyeskedő is tartja a pénzét. Süppedő szőnyegek, egy palota minden csillogása és kényelme, no és a diszkréció ígérete jár a kétes pénzek gazdáinak.”(Ripost: Gyurcsány a bécsi Rothschild-palotában rejtette el a vagyonát. Beismerte…)

Apáti Bence rájött, mi Orbán fő bűne a balliberálisok szemében

„Mi sem természetesebb annál, mint hogy a nemzetközi balliberális média, esetünkben az elvileg pénzügyi szaklap, a Financial Times is beszállt a magyarországi választási kampányba. Minekutána Magyarországon sajtószabadság van, a több mint átlátszó kampánycikket kéjes örömmel, önigazolásként szemlézte a komplett hazai ellenzéki hírportálszekció, televízió, rádió és maga a nyomtatott sajtó is. Szokásos módon legendásan hiteles forrásokból rittyentették a remekbe szabott lejáratást. …

Magára az írásra nem vesztegetnék sok szót. Csak a szokásos, semmi meglepő. Ha az elmúlt húsz évből bármelyik külföldi lapot előbogarásznánk, szinte szóról szóra ugyanezt az írást találnánk azokban is. Orbán autoriter rendszert épített ki, intézkedései a legsötétebb időket idézik, diktatúra van, a rendőrsége, a karhatalom szalámis szendvics helyett szír kis­fiúk vérét kapja ellátmányként, valamint előkerül Orbán legnagyobb főbűne, miszerint a 90-es évek elején megtért, vallásos lett, egyházi esküvőn is hűséget esküdtek egymásnak a feleségével, és elkezdett jó kapcsolatot kialakítani a keresztény egyházakkal.
Ez utóbbi fáj a legjobban a ballibeknek.

Pedig mennyivel EU-konformabb lenne, ha Vonához hasonlóan Allahot éltetné! No és persze az is, hogy Orbán egyszer csak felnőtt, levágatta dús loboncát, megborotválkozott, és lázadó, a konzervatív értékeket elutasító kamaszból komoly, felnőtt ember lett. Ez az, amit sosem fognak tudni neki megbocsátani.” (Magyar Idők: Karaktergyilkosság futószalagon)

Újabb bizonyíték, hogy a teljes Vona-klán muszlimmániás

„Miközben a Mandiner bemutatta az a felvételt, amin Vona Gábor törökül tett hitet Allah mellett, addig úgy tűnik felesége is az iszlámot élteti.

Vörös félhold, imára készülő muszlimok, mecsetek – egyebek mellett ilyen és ehhez hasonló fényképeket mutat Vona Gábor feleségének egy 2014-es fotóalbuma, amelyet a saját közösségi oldalán osztott meg.” (Lokál: Vona felesége is a muszlimokért rajong – Fotók!)

A párt miatt távolodott el a szélsőségektől a buzizással vádolt momentumos

0

Péntek reggel egy 2010-es rádiófelvételre alapozva próbálta az Origo bizonygatni, hogy “Pécsen papírforma a Momentum lefekvése a Jobbiknak.” A felvételen Nemes Balázs, a Momentum Mozgalom pécsi elnöke és országgyűlési képviselőjelöltje hallható, amint 17 évesen jelenlegi pártja álláspontjánál  szélsőségesebb nézeteket vall.

“Buzizik, cigányozik és zsidózik a Momentum pécsi elnöke” – írja Hecker Flórián, az Origo Momentumért felelős munkatársa, aki hónapról hónapra “leleplező” anyagokkal támogatja nemcsak saját lapját, hanem a többi hasonló irányultságú médiumot is. Azok ugyanis szinte azonnal átveszik, és erősen kattintásvadász címmel (“Brutális felvétel!” – Lokál) látják el az alig egyéves ellenzéki párt ellen irányuló anyagokat.

A kormányközeli sajtóban megjelent felvételen Nemes Balázs valóban arról beszél, hogy a Pride-on felvonuló homoszexuálisok étellel való megdobálása nála beletartozik a “véleménynyilvánítás kategóriájába”. Emellett sor kerül némi jópofának szánt cigányozásra és néhány olyan kijelentésre is, amely inkább nevezhető anticionistának, mint antiszemitának.

A cikk szerzője ugyan nem tudott dűlőre jutni, hogy Nemes most akkor exszélsőséges-e vagy szélsőséges – egyszer az egyik kifejezést használja, egy bekezdéssel később pedig már a másikat –, úgy döntöttünk, hogy megkérdezzük a Momentum Mozgalmat, hogy mi a véleményük az ügyről.

Hajnal Miklós, a Momentum szóvivője a Független Hírügynökségnek megerősítette, hogy

az előkerült hangfelvételen valóban Nemes hallható, továbbá, hogy a rádióadás idején mindössze 17 éves volt.

Arra a kérdésünkre, hogy Nemes tagja volt-e a Jobbiknak, annak ifjúsági tagozatának vagy bármely radikális jobboldali csoportosulásnak, határozott nemet kaptunk.

A párt közleményben korábban azt is tudatta, hogy

“Nemes Balázs pont a Momentum közössége miatt is távolodott el a szélsőségektől”.

Soproni Tamás: Hogy soha ne legyünk olyan, mint a Fidesz

Eltelt egy év, a Momentum Mozgalom pedig mintha nyitottabbá, együttműködőbbé vált volna. Emellett pedig Papp Gergő, a párt volt kommunikációs igazgatójának kiszivárgott levele óta belső viszályokról is lehet hallani, amely miatt sokan a Fidesz első éveire asszociálnak. A sokak által emlegetett “stratégiaváltásról”, a párt konfliktusairól és a miniszterelnök-jelölt nélküliségről kérdeztük Soproni Tamás alelnököt, aki Fekete-Győr András szakállán kívül semmi hasonlóságot nem lát a Momentum és a Fidesz között.

Egy éve állt a nyilvánosság elé a Momentum Mozgalom. Azóta több változás is tapasztalható a pártnál, például sokkal együttműködőbbek lettek a korábbiaknál. Mi az oka ennek?

Az újságírók megírták, hogy stratégiaváltás van, de én nem annyira látom ezt. Az a száznegyven ember, aki tavaly januárban csinálta a Momentumot, mind fiatalok voltak, tizennyolc évestől harmincvalahányig. Nyilván volt egy generációs jelleg, de alapvetően három alapérték mentén tettük le a voksot:

teljesítményelvűség, szolidaritás és pozitív nemzetkép.

Emellett pedig egy olyan centrista gondolatban hiszünk, ami azt mondja, hogy felül kell emelkedni az elmúlt huszonhét év bal- és jobboldali megosztottságán. Ilyen szempontból a mi stratégiánk nem változott. A fiatalok könnyebben megközelíthető célcsoport számunkra, akikhez nekünk szólnunk kell és küldetésünk, hogy minél többüket bevonjuk a politikába. Nemrég volt a TizenX nevű új ifjúsági szervezetünknek az alapítója és nagyon jól sikerült, körülbelül húszan voltak a rendezvényen.

Az egyik ismerősöm, aki korábban egy szintén viszonylag új pártban dolgozott, mesélte, hogy ők három éven keresztül próbáltak meg összehozni egy rendes ifjúsági szervezetet és nem sikerült tizennyolc és huszonéves éves embereket bevonniuk. Három év alatt tudtak nagyjából tíz főt összehozni. A fiatalok természetes célközönség számunkra és azt érezzük, hogy bizony már mi is kicsit másképp gondolkodunk, mint a nálunk tíz-tizenöt évvel fiatalabbak. Nagyon fontos a politikusoknál, hogy engedjék a teret az újaknak. Én például nem szeretnék életem végéig vagy még harminc-negyven évig sem politizálni. Szerintem az nem egészséges,

a politikusoknak vissza kell menniük néha a piacra és átélni azt, hogy hogyan találkoznak az emberek a mindennapi problémáikkal.

Az ifjúsági szervezet létrehozását eredetileg is tervezték vagy csak nem számítottak arra, hogy fel fog menni az átlagéletkor harminc fölé és kompenzálniuk kellett?

Mindig terveztük, hogy bevonjuk a politikába főleg az első szavazókat. Egyébként meg hiszünk abban, hogy igazából lehetne az iskolában politizálni, ha képesek lennének arra a tanárok és jól csinálnák ezt a fajta gondolatébresztést.

És ha egyáltalán engednék.

Most is engedik sokszor, vannak olyan történelemtanárok, akik boldogan viszik a jobboldali narratívát. Tegnap is emlegettek néhány olyan tesitanárt, akinek minden alkalommal sikerül valahogy elmondania, hogy mi van a migránsokkal vagy hogy előlük kell futni.

A politikát inkább úgy kéne behozni a mindennapokba, hogy közéletről gondolkodunk és a közéleti aktivitást növeljük.

Arra akarjuk serkenteni a politikával foglalkozó fiatalokat, hogy gondolkozzunk közösen.

Tehát nem történt stratégiaváltás amiatt, hogy a párt támogatottsága 2 százalék körül stagnál?

A legtöbb közvélemény-kutatónál a biztos pártválasztók körében 3-4 százalékon állunk. Nyilván az a minimumcélunk, hogy bevigyük a fiatalok hangját a parlamentbe, ezért kell elérnünk az 5 százalékos küszöböt. Az ismertségünk országosan olyan 50 százalék körül van, így a kampány nagyon nagy lehetőség lesz nekünk, hogy minél több emberrel megismertessük az új politikai generációt szerte az országban. Most 1500 tagunk van, Kolozsvártól Londonig vannak alapszervezeteink és országszerte is közel száz van. Ezeknek most még inkább aktivizálni kell magukat. Most jöttem a kampányközpontunkból, ahol éppen arról beszélgettünk, hogy ez a bizonyos kéthetes aláírásgyűjtés hogyan fog zajlani, milyen feszített munka lesz. Az is igaz, hogy az alapszervezeteink körülbelül fele Budapesten van, de a vidékieket is meg kell mozgatni, el kell mennünk Szabolcstól Zaláig mindenhova, hogy kisegítsük a helyi szervezeteinket.

A külföldön népszerű női vonal követése sem azt célozza, hogy elmozduljon a párt arról  a 3-4 százalékról? Az utóbbi időben a “nők momentuma” címszó alatt sokkal nagyobb hangsúlyt fektetnek a nőket érintő ügyekre. 

A kampánynak a fő üzenete az, hogy politikai generációt kell váltani. Célunk, hogy visszaadjuk a reményt az embereknek arra, hogy van esély egy újfajta gondolkodásra, illetve hogy utolérjük Nyugat-Európát, ami közös álmunk volt a kilencvenes évek elején. Ez a fő üzenet, de a kampányt tizennégy hétre osztottuk fel és minden hétnek megvan a maga “momentuma”, a maga témája. A múlt hétnek valóban a nők momentuma, a nők helyzete Magyarországon volt a témája. Megpróbáltuk felhívni a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel kifejezetten nők néznek szembe. Ez a politikában különösen megjelenik: a kormányban egyetlen egy nő sem ül és nem csak Kovács Ákos mondja el, hogy a nőknek a princípiumukat leginkább a szülésen keresztül kéne beteljesíteniük, hanem

sajnos nála magasabb rangban lévő kormányzati és állami tisztségviselők is elmondják, hogy a nők legfontosabb dolga a szülés és hogy teleszüljék a Kárpát-medencét.

Mi inkább abban gondolkodunk, hogy egy másfajta szellemiség is meg tud jelenni a politikában, ha minél több nőt bevonunk. A Momentumban például – noha nincsen kvótánk –, az elnökségen belül 40 százalék a nőknek az aránya.

És nem is lesz kvóta?

Nem tervezzük, de egyszer volt erről szó. 2016 novemberében volt egy közgyűlés, ahol erről vitatkoztunk, beszélgettünk és úgy döntött a közösség, hogy nem szeretne kvótát. Jelenleg ehhez tartjuk magunkat. Én egyébként a kvóta mellett voltam, azt gondolom ez egy eszköz arra, hogy felzárkóztassuk a politikát és akár a pártot ebben a tekintetben. Persze demokratikus gondolkodású emberek vagyunk a Momentumban, elfogadjuk a többségi döntést és ennek megfelelően dolgozunk tovább. Örülök annak, hogy a közösség ténylegesen figyel erre és vannak olyan tehetséges női politikusaink, akik így is bekerülnek az elnökségbe és a vezetőségbe.

Fotó: FüHü

A legszembetűnőbb változás talán az, hogy mintha visszavettek volna a megmondóemberes, “mi tudjuk a megoldást” hozzáállásból, ezzel együtt pedig kevésbé zárkóznak el másoktól.

Sosem zárkóztunk el és mindig arra hívtuk fel a figyelmet, hogy ügyek mentén bárkivel együttműködünk. Az első ilyen Paks II volt, ahol ha átment volna az LMP-nek a népszavazási kezdeményezése, akkor mi is beleálltunk volna. Az ügynökakták kérdése ilyen lett volna hogyha azzal kapcsolatban sikerül elérni valamit. Amiben megmondóként viselkedünk szerintem, az az, hogy például a programunkban van rengeteg olyan elem, ami rendkívül innovatív és amiben azt gondoljuk, hogy merni kell innovatívnak lenni. Ilyen az elektronikus útdíjnak a rendszere, amely a jövedéki adót váltaná ki és egy igazságosabb eloszlású díjbefizetést jelentene az autósok esetében.

Ezt értem, viszont például régebben szó sem volt arról, hogy az egyéni választókerületekben hajlandóak visszalépni az erősebb ellenzéki jelölt javára. Ahogyan arról sem, hogy nem fog egyedül kormányozni a Momentum.

Azt gondolom, hogy 2018-nak nagyon sok tétje van. Az egyik fontos tétje ennek a választásnak az, hogy ténylegesen kit akarunk ellenzéknek. Akarjuk-e, hogy a fiatalok hangja bekerüljön a parlamentbe vagy azt gondoljuk, hogy az az ellenzék, aki most bent van, az el tudja végezni azt a munkát, ami ahhoz szükséges, hogy közép-rövidtávon leváltsuk a Fideszt. Az elmúlt nyolc év azt bizonyította be, hogy nem, nem képes erre, ezért új hangoknak kell erőt adni. A másik viszont az, hogy lesz-e kétharmada vagy többsége a Fidesznek.

Morális felelősségünk van a Momentumban, hogy ha lehetőségünk van ezt megakadályozni, akkor mindent megtegyünk.

Hogy akkor bizony visszaléptessük jobb, tisztességes jelöltek számára a mi jelöltjeinket, ha nem a miénk éppen a legerősebb egy körzetben.

Mondhatjuk akkor, hogy megszólalt a lelkiismeretük?

Nem mondhatjuk, mert a visszaléptetésekről mindig is úgy nyilatkoztunk, hogy nincs itt az ideje még erről beszélni. Még mindig nem tudjuk, hogy mekkora párt leszünk márciusban, kik lesznek a legerősebb jelöltjeink. Lakatos Béla, Ács polgármestere például könnyen a legerősebb jelölt lesz az ő körzetében. Nagyon örülnék annak, hogyha mások is ugyanúgy gondolkodnának mint mi, azaz a Fidesz kétharmadának megakadályozása érdekében ők is felelősségteljesen visszaléptetnék a jelöltjeiket. Mi ezt meg fogjuk tenni.

Feltétel nélkül?

Így van. Nem kell koordinálni, egyoldalúan kell visszaléptetni. Remélem, hogy mások is ebben gondolkodnak.

Hol látnak esélyt a visszalépésre jelenleg?

Fontos ezt felmérni, de az esetleges visszalépések márciusban lehetnek aktuálisak, akkor tudunk majd erre választ adni.

Néha azért előfordul még, hogy egy-egy ötletet úgy adnak elő, mintha feltalálták volna a spanyolviaszt. Amikor kiírták a bulinegyedes népszavazás időpontját, akkor pont önnek volt egy közleménye, amelyben azt a megoldást javasolta, hogy a helyi szórakozóhelyek bevételéből nyílászárócsere programot kéne indítani, ezzel növelve a lakások hangszigetelését. Próbált már aludni éjszaka a bulinegyedben?

Igen. Itt fontos tudni, hogy ez egyetlen egy elem, ami ki lett emelve abban az üzenetben. Viszont tegnap volt egy összeülésünk a szakpolitikai stábnak azzal a részével, akik ezzel foglalkoznak és a bulinegyed minden problémáját átfogó programot fogunk lerakni az asztalra február elején, még a népszavazás előtt. A fő probléma itt az, hogy a megoldás amit javasolnak – hogy éjfélkor zárjon be minden –, megölné a bulinegyedet, tönkretenné az egész lakóteret, a lakóközösségeket. Klasszikus XX. századi megoldás, hogy ha valami nem megy vagy valamivel van baj, akkor tiltsuk be. Ez nem járható út.

A legbosszantóbb ebben az, hogy valamiért az önkormányzat meg a hatalom azt állítja, hogy itt valahol a szórakozóhelyek néznek szembe a lakókkal, holott ez nem igaz.

A szórakozóhelyeknek és a lakóknak közös érdekük, hogy nyugalom legyen ezen a környéken, és az önkormányzattal néznek szembe, amely nem végzi el a munkáját.

Főleg az idősebbektől hallom, hogy a Momentum első éve kísértetiesen hasonlít a Fidesz kezdeteire, pláne most, a belső hatalmi harcokról szóló cikkek után.

Fekete-Győr András szakállában sokan felismerni vélik Orbán Viktor korai szakállát, de én ennél közelebbi hasonlóságot nem látok. Sőt, 2017 elején elhívtunk egy rendezvényre három olyan volt fideszest, akik a nyolcvanas évek végén, a kilencvenes évek elején fontos pozíciókat töltöttek be a pártban. Megkérdeztük őket, hogy hol csúszott félre ez az egész, hogy történhetett meg az, hogy egy alapvetően pozitív kezdeményezés, amely sok fiatalt bevonzott a politikába, ennyire romlott lett és mocskos. Ennek megfelelően

próbáltunk belső garanciákat alkalmazni arra, hogy ne történhessen meg az, amit ott megtörtént.

Mondok egy példát: nálunk az elnökség minden tagját külön választja a küldöttgyűlés. Az elnöknek, illetve az alelnöknek semmiféle extra döntési jogköre nincs, egyedül adminisztratív jogkörei vannak pluszban. Az elnökség testületként funcionál, az elnöknek ilyen módon nincsen kiemelt szerepe. A másik amit tanultunk tőlük, hogy mire kéne odafigyelni, azok a pénzügyek.

Ha beszélünk egy közepes adományozóval, akkor nagyon fontos, hogy soha ne ugyanaz a kör menjen a tárgyalásra, hanem mindig más emberek, hogy ne kötődhessenek, a pénzemberek ne tudjanak megvásárolni valakit,

még ha az nyitott is lenne erre. Rengeteg ilyen belső kontrollt próbálunk meg bevezetni, amivel megakadályozható az, hogy mi soha ne legyünk olyan, mint a Fidesz. A belső viszályokra visszanézve pedig: szakmai viták vannak. A kampány indításával kapcsolatban nyilván voltak szakmai viták. Ezt nem lehet összekeverni a hatalmi harcokkal.

Ugye nincs miniszterelnök-jelöltje a Momentumnak, de hogyan is nézett ki ez a döntés a párton belül, hogy ne legyen miniszterelnök-jelölt?

Nagyon hosszú gondolkodás volt arról, hogy akarunk-e miniszterelnök-jelöltet, akarunk-e belsőt, akarunk-e kívülről – és volt ez a koncepció is. Valami hetvenvalahány százalék szavazta meg ezt a gondolkodást, a csapatkoncepciót.

Nem azért lett végül a csapatkoncepció, mert mégiscsak van rivalizálás ön és Fekete-Győr között, viszont egyikük sem akarja, hogy szétszakadjon a párt, ezért belementek egy kompromisszumos megoldásba?

Nem, de őszintén mondom, hogy én sem szerettem volna miniszterelnök-jelölt lenni. Papp Gergő kiszivárgott levelében nagyon sok hülyeség volt, legalább kilencven százalék, de az volt az egyik legnagyobb hülyeség, hogy én miniszterelnök-jelöltségre pályáznék. Erről tényleg szó sincsen.

Egyébként alkalmasabbnak gondolja magát a miniszterelnök-jelöltségre, mint Fekete-Győr András? Ön egyrészt HÖK-ös is volt, amiről tudjuk, hogy a politika előszobája, illetve volt már 2014-ben az Összefogás egyéni jelöltje is.

Nagyon tisztelem Andrásban, hogy ő is felismerte, hogy nem biztos, hogy egészséges ha valaki huszonévesen miniszterelnök-jelöltséget vállal. Ahogyan ő is, én is a csapatban gondolkodom és

a miniszterelnök-jelöltség, főleg azoknál a pártoknál, amelyek még nem kihívói a Fidesznek – ilyen mondjuk az LMP vagy az Együtt –, teljesen a választók áltatása, becsapása.

Mi inkább arról szeretnénk beszélni, hogy abban a csapatban, amelyet szeretnénk, hogy Magyarországot vezesse, ott lenne Lakatos Béla, aki a leghitelesebb cigány politikus Magyarországon, vagy ott lenne éppen Donáth Anna, aki korábban civil szervezetekben végzett komoly munkát. Azt bemutatni, hogy ez egy sokszínű közösség, amiben soha nem fordulhat elő két dolog. Egyrészről az nem fordulhat elő, hogy csak egy társadalmi réteget képviseljen, mint mondjuk a Fidesz, amely csak a fehér, jómódú, keresztény  férfiak érdekeit képviseli.

A másik dolog ami nem fordulhat elő, hogy egyszemélyi vezetés legyen, amit pedig már más pártokban is láttunk, akár a baloldalon is. Mi nem akarunk személyi kultuszt felépíteni semmiképp. És nem csak Fekete-Győr Andrásra, hanem senkire nézve nem akarunk. Amikor majd a Momentum miniszterelnököt ad ennek az országnak, akkor is az lesz a fontos, hogy ez az ember csapatban, közösségben gondolkodjon.

Nem császárt választunk Magyarországon, mint ahogy Orbán Viktort szokás, hanem egy vezetőt. És a vezetőnek tulajdonsága az is, hogy közösségben és csapatban gondolkodjon.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK