Kezdőlap Címkék MLP

Címke: MLP

Bősz Anett: Fodor is egyetértett

A Magyar Liberális Párt elnöke helyett az MSZP választmánya Bősz Anettet javasolta a közös lista 15. helyére, ami a mai számítások szerint befutó helyet jelent a liberális ügyvivő számára. Ezzel egyszersmind azt is üzenték a szocialisták, hogy az elnöknek, Fodor Gábornak nem kívánnak helyet biztosítani. A Független Hírügynökség Bősz Anettet kérdezte a kialakult helyzetről.

Okozott-e önnek dilemmát, hogy elfogadja ezt a jelölést? Vagyis, hogy az MSZP döntsön önök helyett?

A Liberális Párt ragaszkodott ahhoz, hogy más párt ne avatkozzon bele a belső ügyeibe. Ezt megnyugtató módon tisztáztuk a szombati tárgyaláson, az MSZP kongresszusa előtt. Ezzel együtt elfogadtuk az ajánlást, főként azért is, mert maga Fodor Gábor is üdvözölte a megoldást.

Akkor véglegesnek tekinthető a megállapodás?

Véglegessé csak a hétfő esti országos küldöttgyűlésünkön válik, az ottani szavazás erősítheti meg az egyezséget.

Van kockázat?

Azt gondolom, hogy nincs. Nagyon nehéz tárgyaláson, időszakon vagyunk túl, egy ideig nem igazán mentek jó irányba a dolgok. Most azonban, hogy a legfőbb célkitűzést elértük, és létrejött valóban a Változás Szövetsége, amelynek alapján lesz, illetve lehet képviselete a liberális értékeknek, minden bizonnyal az országos küldöttek is rábólintanak az alkura.

Önök kiadtak egy közleményt erről a megállapodásról, az azonban nem teljesen világos, hogy vannak-e további helyeik a 106-os listán, illetve azok valamelyikén szerepel-e Fodor Gábor?

Most egyelőre ott tartunk, hogy a mi pártunk kért további, nem befutó, szimbolikus helyeket, ezekről pedig a későbbiekben fogunk tárgyalni a partnereinkkel.

De vannak ilyen helyek?

Ezek egyelőre anonim helyek, a Változás Szövetségeként vannak feltüntetve a listán.

És önök javasolni fogják, hogy ezek egyikén ott legyen Fodor Gábor neve?

Mi azt szeretnénk, ha öten a liberálisok közül, az ügyvivő testület tagjai megkaphatnák ezeket

Azért kérdezzük, mert vannak olyan pletykák, hogy, ha rajta lesz Fodor a listán, ön visszalép a javára.

Mi komolyan vettük a megállapodást, ráadásul, mint mondtam Fodor Gábor is helyeselte a jelölésemet. Tehát

nem pusztán elfogadja a döntést, és nem akar trükközni, hanem egyet is ért vele.

Azzal, hogy befutó helyet kínáltak önöknek elhárult az a veszély, hogy esetleg április 8-a után megszűnjön a párt?

Inkább azt hangsúlyoznám, hogy a parlamenti képvislete a pártnak rendkívül fontos, stabilizáló erővel bír.

A Liberálisok a diákokkal való tárgyalásra szólítják fel a kormányt

0

Bősz Anett, a Magyar Liberális Párt szóvivője sajtótájékoztatóján Balog Zoltánt, az emberi erőforrások miniszterét és Palkovics László oktatásért felelős államtitkárt szólította fel arra, hogy kezdjenek tárgyalni a diákok képviselőivel az oktatási rendszer átalakításáról.

A Kossuth téri diáktüntetésre utalva azt mondta: a Független Diákparlament egy olyan javaslatcsomagot készített, ami alkalmas lehet egy új, diák- és személyiségközpontú oktatási rendszer kialakítására.

Szerinte most sem az intézményrendszeri sem az egyéb keretfeltételek nincsenek meg ahhoz, hogy létrejöjjön egy a 21. századi kihívásoknak megfelelő iskolarendszer.

Az utóbbi években a magyar diákok borzalmasan teljesítenek a PISA-felméréseken.

Bősz Anett beszélt arról is, hogy Csömör önkormányzata pert nyert a település iskolájának államosítása miatt, amely sérti az alaptörvényt.

Azt is elmondta, hogy

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke feltehetően rajta lesz az MSZP és a Párbeszéd listáján,

de a többi listás helyről és az egyéni választókerületi indulókról még tárgyalnak. Azt viszont kizárta, hogy a választáson bármilyen formában együttműködjenek a Jobbikkal.

Gyűlik a pénz a Jobbiknak

0

„Vasárnap estig összesen 82 811 013 forint érkezett a Jobbik központjához, amelyet 5774 magyar ember adott össze, hogy a Jobbik, mint a legerősebb ellenzéki párt a fideszes tervekkel szemben mégis el tudjon indulni a választáson” – írja a párt közleménye. A többi, az ÁSZ által megbüntetett párt nem indított gyűjtést – igaz, az ő bírságuk nagságrenddel kisebb. De nem fizetnek.

 

A Jobbik mind a 20 ezer legyártatott támogatói csekket kiosztotta az azt igénylőknek, emiatt újabb csekkek elkészítését rendelte meg, és nagy erőkkel tovább folytatja a közösségi adományozási kampányát – áll a párt közleményében.

Mint portálunk is beszámolt róla, az Állami Számvevőszék a múlt év végén tiltott pártfinanszírozásra való hivatkozással mintegy 660 millió forintra büntette a Jobbikot. A szokatlanul nagy büntetés a Jobbik szerint politikai célból született, s ellehetetleníti a pártot, mert ekkora összeg befizetése után nem marad pénzük kampányra és ily módon kérdésessé válik a párt indulása a 2018-as választáson.

De nem csak a Jobbikot érte utol az ÁSZ büntetési aktivitása: több ellenzéki pártot is megbüntetett különböző szabálytalanságok miatt. Az ÁSZ közölte, hogy a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek.

A pártok nem hajlandók fizetni.

Igaz, az ÁSZ utóbb jelezte, hogy a pártok haladékot kapnak a választások utánra, július 1-jéig a büntetés kifizetésére.

Nyikos László, az ÁSZ egykori alelnöke – Róna Péterhez hasonlóan – úgy gondolja, hogy az ellenőrző szervezet törvényt, illetve alkotmányt sértő módon működik, mert a pártvizsgálatok mellett az államháztartás ellenőrzését elmulasztja. A FüHü-nek adott interjújában Nyikos leszögezte:

„A pártok vegzálása helyett az állam működését kéne vizsgálnia az Állami Számvevőszéknek, mert a költségvetésben 17 ezer milliárd forint fordul meg, a politikai szervezetek ennek az összegnek az ezrelékével sem gazdálkodnak”.

 

„Pártállami számvevőszék” – ezzel a kommentárral osztotta meg a Clark Ádám téren kihelyezett molinójáról készült képet a Közös Ország Mozgalom. Gulyás Mártonék egy olyan transzparenst függesztettek ki az alagút felett, amelyen arra utalnak, hogy Orbán Viktor irányítása alatt áll a pártok ellenőrzését gyakorló szervezet.

Hazugságokkal kampányol a DK szerint az Állami Számvevőszék

0

Már hétfőn bejelentette a Demokratikus Koalíció, hogy nem hajlandó befizetni az Állami Számvevőszék által kiszabott 16 milliós bírságot. Az ÁSZ ma közleményben részletezte, hogy a DK és a Magyar Liberális Párt sem tartotta be az előírásokat gazdálkodása során.

A DK saját közleményük megfogalmazásua szerint „egyetlen forintot sem fizet a Fidesz által megszállt, annak politikai utasítására eljáró (Párt) Állami Számvevőszéknek”.

Kedden az ÁSZ közölte az MTI-vel, hogy a DK 8,2 millió, az MLP pedig 6,1 millió forint tiltott vagyoni hozzájárulást fogadott el, amelyet 15 napon belül be kell fizetnie a központi költségvetésnek. A határidő tehát ugyanaz, mint a Jobbik esetében, akik szintén azt mondták, hogy nem fognak fizetni.

Molnár Csaba, a DK alelnöke kedd este Kálmán Olga vendége volt az ATV-ben, és ott is megerősítette, hogy nem hajlandóak fizetni, inkább megvárják az esetleges végrehajtást. Molnár szerint semmi sem derül ki az ÁSZ határozatából, például azt is felróják a pártnak, hogy ingatlanokat bérel áron alul, holott ugyanazokat az ingatlanokat bérelik, mint két éve, és az akkori vizsgálat nem talált semmi rendellenességet.

A DK alelnöke szerint a kormány egy jó előre elkészített színjátékot játszik, amellyel el akarják lehetetleníteni az ellenzéki pártok indulását. Molnár úgy fogalmazott, hogy a színjáték helyett inkább zárják őket börtönbe, mint egy tisztességes dikatatúrában.

MSZP-DK: sikertelen tárgyalás; Fodor: teljes együttműködést

Sikertelen lett az újabb tárgyalási forduló a Demokratikus Koalíció és az MSZP között –  értesült a Független Hírügynökség. Az álláspontok, információink szerint egyelőre egy lépéssel sem közeledtek egymáshoz, ami azt jelenti, hogy egyelőre nagy távolságban van a megegyezés lehetősége. A legélesebb különbség a budapesti erőviszonyok megítélésében mutatkozik; a DK szerint ma jóval közelebb állnak egymáshoz a népszerűségi listán, mint korábban.

Budapesten kilenc olyan körzet van, amely nyerési esélyeket kínál az ellenzék számára, ebből a szocialisták hatot kívánnának lefedni és hármat adnának át a DK-nak, míg a Gyurcsány vezette párt 5-4 arány találna helyesnek. A Független Hírügynökségnek nyilatkozó szakemberek, elemzők szerint az MSZP ugyan a múlt hét végén, úgymond, keményvonalas politikára váltott, ez azonban nem jelenti azt, hogy valóban meg is erősödtek; az utóbbi idők belső csatái túlságosan legyengítették a pártot, ami az érdekérvényesítésben is jelentkezik. Ebből viszont az a következtetés vonható le, hogy a DK akarata fog érvényesülni, már, ha valóban mindkét fél a megegyezésre törekszik.

Fotó: Wikimedia Commons

Az együttműködés szükségességéről nyilatkozott Fodor Gábor, a Magyar Liberális Párt elnöke is. A Független Hírügynökségnek azt hangsúlyozta: változatlanul támogatják az MSZP-t abban a törekvésében, hogy továbbra is a teljes összefogás koncepcióját képviselik. Fodor szerint ez az egyetlen lehetséges út, amellyel elérhető a kormányváltás, a liberálisok kezdettől ezt az utat járták és járják továbbra is. Arra a kérdésre, hogy vajon a DK miért hagyja ki folyamatosan, még a felsorolásból, a potenciális partnerek közül az MLP-t, Fodor szerint egyfajta személyes bosszú a válasz. Ők minden lehetséges egyeztetésen ott vannak, ott voltak a Közös Ország Mozgalom által szervezett akciókon, ott az egészségügyről szóló megállapodásnál is, kizárólag a DK-MSZP megbeszélésekről hiányoznak, nem saját maguk miatt. A pártelnök arra a kérdésre, hogy vajon tényleg lehetséges-e, hogy a személyes ellentét – feltételezzük, hogy ez Gyurcsány-Fodor konfliktus – erősebb lehet-e a kormányváltás szándékánál, csak annyit mondott: ezt nem tőle kell megkérdezni. Mindenesetre bízik benne, hogy végül győz a józan ész, és a Demokratikus Koalíció is elfogadja Molnár Gyula MSZP elnök érveit, amelyek megegyeznek Fodor Gábor érveivel.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK