Kezdőlap Címkék Légicsapás

Címke: légicsapás

Hamász az alagútban

0

A Hamász valószínűleg rendkívül mély és megerősített alagutakkal rendelkezik a kulcsfontosságú infrastruktúra számára, mondta egy izraeli mérnök a brit lapnak.

A Hamász valószínűleg több réteg földalatti alagutat épített, amelyekben az alsóbb szintű alagutak jobban védettek, és valószínűleg a palesztin terrorcsoport legjelentősebb infrastruktúrájának ad otthont – mondta a brit Financial Timesnak az IDF egyik tartalékos mérnöke.

Jehuda Kfir, a földalatti hadviselés szakértője szerint a Hamász ezt a taktikát valószínűleg a korábbi, 2021-es izraeli légicsapásokból tanulta, amelyek során „bunkerrombolókat” használtak.

„A lecke, amelyet a Hamász valószínűleg levont a 2021-es légicsapásokból… az volt, hogy mélyebbre kell ásni, és vasbetonnal kell bekeríteni az alagútrendszert” – idézi a férfi. „A Hamasz [valószínűleg] különböző rétegű alagutakat épített: egy felső „védelmi” szintet csapdákkal, nagyon keskeny alagutakat és a robbanásbiztos ajtókat, amelyeket már láttunk, és egy alacsonyabb „támadó” szintet, amely mélyebb. és tágabb, és olyan dolgokat tárolhat, mint a logisztikai központok, lakóterek és fegyverboltok.”

Izrael háborúban – frissítjük

 • Izrael éjszakai csapásokat mér Gázára

  Sötétedés után felerősödtek az izraeli légicsapások Gáza ellen, lakóépületeket, köztük több tucat lakásnak otthont adó tizennégy emeletes tornyot, valamint a város központjában lévő Hamász irodákat lebombázták. Az izraeli erők korábban figyelmeztetést adtak ki: 3 óra körül egy gázai mecset tetején lévő hangszóró figyelmeztette a közeli épületek lakóit, hogy haladéktalanul hagyják el otthonaikat. Percekkel később egy izraeli légicsapás hamuvá rombolkt egy ötemeletes épületet.

 • Netanjahu javasolta Yair Lapidnak és Benny Gantznak, hogy lépjenek be a kormányba

  A Likud, Benjamin Netanjahu pártja szerint az izraeli miniszterelnök felkérte fő riválisait, Yair Lapidot és Benny Gantzot, hogy csatlakozzanak a kormányhoz. A két férfi este találkozott, de még nem született megállapodás.

 • Netanjahu bejelentette, hogy Izrael leállítja a gázai áramellátást

  Az izraeli biztonsági kabinet ülése után Benjámin Netanjahu miniszterelnök bejelentette, hogy az ország „megszakítja a gázai áram-, üzemanyag- és áruszállítást”. Valójában Gáza nagy része sötétségbe borult az éj leszálltával, mivel Izrael biztosítja szinte az összes áramot a területeken.

 • Az izraeli hadsereg arra kéri a gázai lakosokat, hogy hagyják el otthonaikat

 Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) arra szólítják fel Gáza több negyedének lakosait, hogy         hagyják el otthonaikat, mivel ott katonai műveletek folynak. – írta Avichay Adraee, az IDF arab sajtószóvivője az X-en (Twitteren). Az üzenetet videók kísérik, amelyek elmagyarázzák, hova érdemes menni a lakónegyedtől függően.

 • A harcok még mindig folynak

A harcok Izrael déli részein tovább folynak a harcok az izraeli hadsereg és a Hamász terroristái között helyi idő szerint hajnalban is folytatódtak. A helyzet alakulása és Izrael reagálása a Hamász által foglyul ejtett nagyszámú polgári és katonai túszok helyzetétől függhet – mondta az izraeli hadsereg szóvivője..

 • Az Egyesült Államok tárgyalásokat folytat Egyiptommal a Hamász offenzíva „azonnali leállításáról”

  A külügyminisztérium szerint Antony Blinken, az amerikai diplomácia vezetője abban a reményben beszélt egyiptomi kollégájával, hogy Egyiptom, amely kulcsfontosságú közvetítő Izrael és a Hamász között, segít véget vetni a palesztin iszlamista mozgalom offenzívájának. Blinken hangsúlyozta, hogy „sürgősen véget kell vetni a Hamász terroristáinak Izrael elleni támadásainak ” – mondta a külügyminisztérium szóvivője, Matthew Miller.

 • Legalább 250 embert öltek meg Izraelben

Az izraeli média a segélyszolgálat tisztviselőire hivatkozva arról számolt be, hogy legalább 250-en meghaltak és 1590-en megsérültek Izraelben a Hamász-támadás kezdete óta. A túszul ejtett személyek – civilek és katonák – száma egyelőre nem ismert.

Moszkvai bírálat Izraelnek

0

Hat izraeli harci gép megsértette Szíria légterét amikor támadást intézett Damaszkusz külvárosa ellen – állítja a hadügyminisztérium közleménye Moszkvában. Az oroszok „baráti figyelmeztetésnek” szánják a tiltakozást – közölte a hadügyminisztérium.

Oroszország Iránnal együtt Asszad elnököt támogatja Izraelben míg Izrael – az USA-val és az EU államaival együtt – Asszad ellenfeleinek nyújt támogatást. Trump nemrég közölte: az USA kivonja csapatait Szíria területéről. Ezt Moszkvában lelkesen üdvözölték.
Szeptemberben az izraeli légierő megtévesztő akciója miatt a légelhárítás tévedésből lelőtt egy orosz repülőgépet Szíria fölött. Putyin elnök és Netanjahu miniszterelnök telefonon tisztázta „a tévedést”, de azóta az oroszok nagyon figyelnek az izraeli légierő minden akciójára. A hadügyminisztérium közleménye most is megemlíti, hogy az izraeli légitámadás miatt civil gépek is veszélybe kerültek Bejrút és Damaszkusz légikikötőinek a közelében.
Izraelt aggasztja, hogy az USA kivonul Szíriából. Halálos ellenfele, Irán viszont egyre jobban berendezkedik ott. Az izraeli légicsapások elsősorban az irániak támaszpontjait támadják Szíriában. Ahol a légvédelem orosz import, és ma is orosz tanácsadók segítik annak munkáját. Izrael ezért a légicsapások előtt elvben értesíti az oroszokat a tervezett akcióról, de Moszkva azt kifogásolja, hogy ez nem minden esetben történik meg. Sok esetben ugyanis az izraeli légierő nem vállalja nyíltan fel a légicsapást Szíriában, ahogy ez a karácsonyi akció esetében is történt. Az orosz hadügyminisztérium nyílt bírálata Izraellel szemben azt mutatja, hogy az amerikaiak kivonulása után Moszkva a térség urának tekinti magát, egy olyan nagyhatalomnak, mely garantálhatja „Szíria szuverenitását”.

Asszad presztízst nyert a bombázással

0

A Szíria elleni légicsapás Asszad elnöknek tett jót – állítja az izraeli Haaretz, arra alapozva a véleményét, hogy a Közel-Kelet arab államaiban egy nyugati akció mindig dühös ellenszenvet vált ki.

 

Különösen így van ez most, amikor Izrael hetvenedik születésnapját ünnepeli, méghozzá Donald Trump amerikai elnök ajándékával. Az USA nagykövetségét épp ebből az alkalomból nyitják meg a zsidók, a keresztények és a muzulmánok számára is szentnek számító városban, Jeruzsálemben. Ebben a helyzetben egy Asszad elnököt érő szimbolikus légicsapás jelentős mértékben megerősíti őt a pozíciójában. Asszad katonailag visszaszerezte a fölényét, és hála két támogatójának, Oroszországnak és Iránnak, győztesen kerülhet ki a 2011 óta tartó polgárháborúból.

Irán és Oroszország katonai támaszpontokat tart fenn Szíriában. Ott ered azoknak az iráni drónoknak a nagy része is, amelyeket a libanoni Hezbollah Izrael ellen vet be. Benjámin Netanjahu miniszterelnök hiába hangsúlyozza, hogy nem tűri el Irán katonai berendezkedését Szíriában, de a valóságban ez már réges-régen megtörtént. Asszad jelentős részben Iránnak és szövetségesének, a libanoni Hezbollah milíciának köszönheti hatalmának a megtartását. Az együttműködés abban is megmutatkozik, hogy az irániak saját területüknek tekintik Szíriát. Izrael ezért is hajt végre légicsapásokat iráni célpontok ellen Szíriában.

Csakhogy Vlagyimir Putyin orosz elnök nem hiába figyelmeztette Netanjahut arra, hogy maradjon ki az amerikai-brit-francia akcióból. Az oroszok ellenőrzik ugyanis a szíriai légvédelmet, vagyis rajtuk múlik egy-egy légicsapás sikere. Miután pedig az izraeliek minden légicsapás előtt gondosan egyeztetnek Moszkvával, a támadó gépek sértetlenül érkezhetnek vissza Izraelbe. Legalábbis eddig így volt.

Ám a Haaretz értesülései szerint Putyin közölte Netanjahuval, hogy ennek vége lehet, ha Izrael beszáll az amerikai-brit-francia akcióba.

Izrael ezért taktikusan kimaradt, bár a maximális támogatásáról biztosította a nyugati hatalmak légicsapását.

Ám hiába maradt ki Izrael, az arab közvélemény ítélete sommás: az USA, Nagy Britannia, Franciaország és Izrael együtt támadják Asszad elnök rendszerét. Amely így csak nyert presztízsben a nyugati légitámadással miközben komoly károkat nem szenvedett, hiszen bőven volt idő a fontos katonai támaszpontok kiürítésére Szíriában.

Orosz légicsapások: két tucat civil halt meg Szíriában

0

Legalább 23 civil halt meg szerdán a szíriai fővároshoz közeli, ostromlott kelet-gútai térségben, többségük az orosz légierő csapásai következtében.

„Huszonhárom civil halt meg szerdán Kelet-Gútában, 18-an közülük a Miszrába városát ért orosz légicsapásokban, a többiek pedig a rezsim által lövetett két másik városban” – közölte a francia hírügynökséggel Rámi Abder-Rahmán, az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja vezetője.

A Nagy-Britanniában működő, kiterjedt helyi aktivistahálózatra támaszkodó megfigyelőcsoport szerint a halálos áldozatok között három gyermek, tizenegy nő van és egy „fehérsisakos” önkéntes, a lázadó övezetekben működő mentőszolgálat soraiból. A szerdai támadásoknak több tucat sebesültje is volt.

Rámi Abder-Rahmán szerint a Dzsais al-Iszlam lázadó csoport által ellenőrzött Miszrábában

belvárosi lakóépületeket értek az orosz légicsapások, miközben a lázadók főhadiszállása a város szélén található.

Dúma egyik kórházában a francia hírügynökség tudósítója saját szemével látta, amint a mentők sebesülteket vittek be, többségükben nőket és gyermekeket.

A lázadó erők utolsó „fellegvárát”, a Damaszkusz melletti Kelet-Gúta térségét 2013 óta tartják ostromzár alatt Bassár el-Aszad szíriai elnök csapatai. Nemzetközi jogvédő és segélyszervezetek számtalan alkalommal figyelmeztettek, hogy a mintegy 400 ezer lakosú, hatalmas térségben fenntarthatatlan állapotok uralkodnak, rengeteg embert került az éhezés szélére, mások pedig a gyógyszerhiány miatt kerültek válságos állapotba.

Harci gázt gyártó üzemet támadott Szíriában az izraeli légierő

0

A hadiüzem a nemzetközi egyezményekben tiltott harci gázokat gyártott.

A párizsi Figaro tudósítójának nyilatkozó izraeli katonai szakértők viszont egyértelműen állítják: Mesyafban olyan hadi üzem működik, melyben mérges gázokat állít elő a szíriai hadsereg. Asszad elnök rendszerét többször is érte olyan vád, hogy tiltott harci gázokat vet be a polgárháborúban, mely 2011 óta tart Szíriában. Ugyanitt nemrég működni kezdett

egy iráni gyár is, mely rakétákat készít a libanoni Hezbollah milícia számára.

Izrael hivatalosan nem erősítette meg a légicsapás hírét, de korábban légiereje támadta azokat a konvojokat Szíriában, melyek rakétákat vittek Iránból Libanonba a Hezbollah milíciának.

Amos Yadlin tábornok, aki nemrég még a katonai hírszerzést vezette Izraelben, most pedig egy stratégiai kutatóintézet igazgatója arra hívta fel a figyelmet, hogy Naszrallah sejk, a libanoni Hezbollah milícia vezére nemrég Damaszkuszban tárgyalt Asszad elnökkel. Minden bizonnyal akkor egyeztek meg arról, hogy a Szíriában működő iráni gyár rakétákat szállít Libanonba a Hezbollah számára.

Izraelben jelenleg háromnapos hadgyakorlat zajlik,

mely egy feltételezett Hezbollah támadásra adott izraeli válaszcsapást gyakorol az ország libanoni határa mentén.

Netanjahu miniszterelnök amikor Szocsiban Putyin elnökkel találkozott, azt kérte az orosz államfőtől, hogy akadályozza meg Irán katonai jelenlétét Szíriában. Erre az orosz elnök nem tett ígéretet, de az orosz légvédelem nem akadályozta meg az izraeli légicsapást. Korábban az izraeli sajtó arról számolt be, hogy orosz rakéta egység települt az iráni gyár közelében Szíriában.

Júliusban Oroszország és Amerika megegyezett abban, hogy légierejük elkerül mindenfajta konfrontációt Szíria felett vagyis előzetesen tájékoztatják egymást az akciókról. Izrael mint az USA szövetségese eddig betartotta ezt az egyezményt és nem kizárt, hogy a légicsapásról az oroszok előzetesen értesültek.

Izraelben most valamiféle válasz csapásra számítanak a szíriai-iráni-Hezbollah hármasszövetség részéről- számol be a párizsiFigaro tudósítója a helyszínről.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK