Kezdőlap Címkék Kim Jodzsong

Címke: kim Jodzsong

A diktátor húga bekerült az Államtanácsba

Észak Korea fura ura előléptette 34 éves húgát, aki ezentúl a legfontosabb állami testület nevében nyilatkozhat. Kim Jodzsong a fontos nemzetközi tárgyalásokon mindig ott állt bátyja mögött.

Olykor meg is előzte őt: az Észak Koreában 1945 óta uralkodó Kim család első olyan tagja volt, aki Dél Korea földjére tette a lábát. Így készítette elő a két Korea vezetőinek csúcstalálkozóját. Jelenleg Kim Jodzsong Észak Korea propaganda főnöke és a diktátor „szóvivője”. Amikor Kim Dzsong un valamilyen oknál fogva eltűnik a nyilvánosság elől, akkor a külvilág a húgát lesi, hátha megtud valamit a diktátor állapotáról. Ez általában hiú remény, mert Észak Koreában a Kim család ügyei szigorúan őrzött államtitkok. Aki fecseg,meghal. A diktátor nagynénjének férje, aki egyben Kim Dzsong un mentora is volt, a kivégző osztag előtt végezte életét, mert Pekingben kissé túl sokat árult el a hatalom belső ügyeiről a nagy kínai szövetségesnek.

Észak Korea felértékelődött

Az Egyesült Államok létrehozta a Quad szövetséget Kína bekerítésére, de ebben Dél Korea nem vesz részt. Épp ezért Kim Jodzsong jelezte: készek találkozni a dél-koreai elnökkel persze nem feltételek nélkül. Közben viszont háborús tervekkel vádolta meg Washingtont. Ez azért érdekes, mert a diktátor húga szerepet játszott abban, hogy létrejöjjön a csúcstalálkozó Trump ex elnökkel Szingapúrban. Bátyjával együtt megtette a 60 órás vonat utat Hanoiba, ahol végül nem sikerült megállapodni Donald Trumppal. Kiderült, hogy csak PR eseményről volt szó, amely Trump belpolitikai érdekeit szolgálta.

Amíg jók voltak Peking és Washington kapcsolatai addig a kínaiak mérsékelni próbálták a duci diktátort, aki rendszeresen háborúval fenyegette az Egyesült Államokat. Most viszont az észak-koreai ballisztikus rakéták, amelyek nukleáris robbanófejet is tudnak az USA fölé szállítani, felértékelődtek. Nemrég hiperszonikus rakétát próbáltak ki Észak Koreában – emlékeztet a CNN, amely arra hívja fel a figyelmet, hogy a fegyverkezési program eddigi katonai vezetőjét kitették az Államtanácsból. Helyét épp az a Pak tábornok foglalta el, aki felelős a hiperszonikus rakétáért Észak Koreában.

Állhat-e nő a militarista dinasztia élén?

Erről vitatkoznak a szakértők Kim Jodzsong előléptetése kapcsán. A diktátor ugyanis gyakran tűnik el a nyilvánosság elől, és ilyenkor felröppennek a találgatások az egészségi állapotáról. A dél-koreai hírszerzés szerint a diktátor húga de facto a rendszer második embere függetlenül attól, hogy épp milyen állami vagy párt tisztséget tölt be. Dél Koreában azt gondolják, hogy Kim Jodzsong intézi a legfontosabb diplomáciai ügyeket is: a két Korea közötti viszonyt illetve az Egyesült Államokhoz fűződő kapcsolatot.

A szakértők emlékeztetnek arra is, hogy Észak Koreában nem mindenki örül Kim Jodzsong gyors karrierjének: az év elején kitették a kormányzó párt nagyhatalmú politikai bizottságából, ahol csak póttag volt. Ez a büntetés állítólag azért érte, mert az ő parancsára robbantották fel a két Korea összekötő irodáját Keszon városában. Most a diktátor közölte, hogy visszaállítják a kommunikációt a két Korea között.

A dél-koreai hírszerzés nem hisz abban, hogy a diktátor húga második emberből első lehet. Hiába tagja a mindenható dinasztiának, de a tábornokok nem fogadnának el egy nőt a parancsnoki poszton, ahol Észak Koreában 1945 óta egy Kim családból származó férfi áll.

Kivégzés a járványtilalmak megsértése miatt

Észak Koreában nem viccelnek a Covid-19 járvánnyal, amely hivatalosan ugyan nem létezik, de a hatalom mégiscsak elszántan harcol ellene. Olyannyira, hogy lezárták a kínai határt, amely pedig létfontosságú az észak-koreai gazdaság és persze a csempészet szempontjából.

Kim Dzsong un, az ifjú generális állítólag maga is megkapta a Covid-19 fertőzést, ezért szerepel oly ritkán a nyilvánosság előtt. A szövődmények megtámadták idegrendszerét is. Ennek kettős hatása van: egyrészt sírva kérte honfitársai bocsánatát azért, hogy képtelen volt jobb életszínvonalat teremteni. Ilyesmire évtizedek óta nem került sor Észak Koreában, melyet a Kim dinasztia irányít vaskézzel 1945 óta.

A másik következmény az, hogy több munka hárul a diktátor húgára. Kim Jodzsong immár nemcsak a propaganda irányítója és bátyjának kabinetfőnöke, de ő helyettesíti a diktátort akkor amikor az nincs abban az állapotban, hogy az államügyeket intézhesse.

Kivégzés a határ övezetben

Egy csempészt állítottak kivégző osztag elé a kínai határ közelében, hogy ily módon riasszák el az észak koreaiakat attól, hogy a dinamikusan fejlődő kínaiaktól szerezzék be a létfontosságú cikkeket is.

A korábban kevésbé őrzött határon megsokszorozták a határőrök számát, és hangszórókon tudatják a lakossággal: a határőröknek tűzparancsuk van!

Csakhogy Kim Dzsong un már a határőrökben sem bízhat meg 100%-ig.

Többször kiderült ugyanis, hogy a határőrség összejátszik a csempészekkel, akiktől védelmi pénzeket szednek illetve osztoznak a biznisz hasznán.

Ezért a diktátor a titkosszolgálat különösen megbízható alakulatait is a határra rendelte azzal a feladattal, hogy ők ellenőrizzék a határőröket!

Az eredmény? Idén már 75%-al csökkent Észak Korea kereskedelme Kínával, a csempészetre vonatkozóan nincsenek adatok, de abban minden szakértő egyetért, hogy dollár milliárdokról van szó. A legfőbb csempész maga a titkosszolgálat, amelynek mindenáron pénzt kell produkálnia a fegyverkezési programhoz.

Kim Dzsong un valószínűleg újabb rakéta kísérleteket hajt végre, hogy felhívja magára Joe Biden figyelmét – állítja a dél-koreai hírszerzés, mely szerint januárban a pártkongresszus előtt nagyszabású katonai parádé is lesz. Mit szól mindehhez a Covid-19 vírus?!…

A diktátor húga kulcsszerepben

Kim Dzsong un helyett húga, Kim Jodzsong dönthet ezután néhány fontos ügyben Észak Koreában. A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszer feje ezenkívül azt is közölte, hogy a jövőben más vezetők jogköre is bővül, hogy ezzel csökkentsék az első számú vezetőre jutó terheket. A dél-koreai hírszerzés szerint ez komoly problémákra utal az észak-koreai rendszeren belül.

Egészségügyi válság

Bár hivatalosan nincs Covid-19 vírus Észak Koreában, de Keszon városát a fegyverszüneti vonal közelében lezárták „megelőzés céljából”. Kim Dzsong un is megkaphatta a fertőzést, mert hónapok óta keveset mutatkozik és nem tart beszédeket. A Covid-19 vírus megbetegedésnek szövődményei lehetnek, melyek a túlsúlyos és cukorbeteg első számú vezető munkaképességét komolyan korlátozhatják. Minderről természetesen a hivatalos propaganda, melyet már eddig is Kim Jodzsong irányított egy kukkot sem szól.

Éhezés és kutya élet

A dél-koreai hírszerzés arra hívja fel a figyelmet, hogy újra az éhezés jeleit mutatja a vidéki élet Észak Koreában, ahol még mindig jegyrendszer van érvényben pedig a koreai háború már 1953-ban lezárult. A piramis legalján elhelyezkedő parasztok csak minimális fejadagot kapnak, a munkatáborok népe még azt sem. Ezért a lakosságot felszólították: szolgáltassák be a kutyákat! Észak Koreában kutyahúst is fogyasztanak – főként akkor, ha nincs más.

Mindeközben a fegyverkezési programok folytatódnak

A nemzeti jövedelem nagy részét katonai célokra fordítják: a legtöbb pénzt a nukleáris és rakéta fegyverzet emészti fel. Az USA hírszerzése ezenkívül felfedezte, hogy Észak Koreának óriási vegyi fegyver készletei is vannak. Ez komoly aggodalmat okoz Dél Koreában, melynek fővárosa, a 12 milliós Szöul egészen közel fekszik a két Koreát elválasztó fegyverszüneti vonalhoz.

Szimbolikus robbantás a két Korea határán

„A hadseregre bízom, hogy reagáljon e korcs kutyák kihívására” – jelentette ki néhány napja a diktátor húga. Észak Korea beváltotta Ki Jodzsong minapi  fenyegetését és ma megsemmisítette a két Korea közötti határmenti városban, Kaesongban lévő közösen használt hivatalt. – irja a Reuters.

Mint azt korábban a fuhu.hu megírta Kim Jodzsong fenyegetését az váltotta ki, hogy a déliek rendszeresen propaganda anyagokat szórnak az Észak Koreához tartozó településekre amiben az észak-koreai vezető Kim Dzsong Un-t támadják és az emberi jogok megsértésével vádolják.

A koreai közötti összekötő irodát 2018-ban hozták létre egy olyan projekt sorozat részeként, mely a párbeszéd szimbóluma volt a két Korea között.

Az épületben normál esetben mindkét oldal emberei dolgoztak. A dél-koreaiak hetente utaztak északra.

Az iroda január óta bezárt a koronavírusos félelmek miatt.

Szöul védelmi minisztériuma felszólította Phenjant a 2018. évi megállapodás betartására, amelyben mindkét fél katonasága megígérte, hogy megszünteti az „ellenséges cselekedeteket”   demilitarizált zónát hoz létre.

„Komolyan vesszük a helyzetet” – mondta Choi Hyun-soo a minisztérium szóvivője. „Katonáink készenlétben, hogy bármilyen helyzetre reagálni tudjanak.”

A dél-koreai elnök, Moon Jae-in hétfőn sürgette Phenjant, hogy tartsa fenn a két vezető által megkötött békemegállapodásokat, és térjen vissza a párbeszédbe.

A diktátor húga katonai akcióval fenyeget

„A hadseregre bízom a választ a korcs kutyák propaganda akciójára”- jelentette ki Kim Jodzsong a KCNA hírügynökség szerint. Észak Korea diktátorának húga mind nagyobb szerepet kap hazája politikai életében amióta kétségek merültek fel Kim Dzsong un egészségi állapotát illetően.

Az ifjú diktátor komoly keringési problémákkal küzd. Emiatt nem vett részt azokon az ünnepségeken, melyeket a rendszer alapítójának születésnapján rendeztek. Kim Ir Szen, a diktátor nagyapja, szentnek számít Észak Koreában. Szülőháza hivatalos zarándokhely. Április 15-e a nagyapa születésnapja, a világtól elzárkózó nemzeti kommunista állam legnagyobb ünnepe. A diktátor távollétét azóta sem indokolták meg. Kim Dzsong un azóta is ritkán jelenik meg a nyilvánosság előtt. Csakis a hazai fotósok fényképezhetik. A propaganda irányítója a diktátor húga. Kim Jodzsong egyben bátyja kabinet főnöke is. Ezért utasításai a diktátor parancsának számítanak.

Újabb fenyegetések

Ha a dél-koreai kormányzat nem fékezi meg azokat az antikommunista szervezeteket, melyek luftballonnal próbálnak meg röplapokat eljuttatni a világtól elzárkózó Észak Koreába, akkor Phenjan megszüntetheti a két Korea közötti diplomáciai képviseleteket illetve a különleges gazdasági körzetet Keszon közelében. Ezzel is fenyegetőzött Kim Jodzsong – minden bizonnyal bátyja nevében.

Észak Korea külügyminisztere az Egyesült Államokat fenyegette meg. Új fegyverkezési programokat sürgetett „az amerikai fenyegetéssel szemben”.

Mindez figyelem elterelés – mondják a szakértők, akik szerint a diktátor egészségi gondjai komoly politikai problémává válhattak Észak Koreában. Kim Dzsong un-nak ugyanis nincs olyan örököse, aki átvehetné a kommunista dinasztia trónját. Fia 10 év körül lehet. Húgát pedig nem fogadná el a hadsereg, melynek meghatározó szava van Észak Koreában. Kim Jodzsong legfeljebb a mentora lehetne a diktátor fiának, akinek még hosszú évekig kellene várnia a trónra lépésre. Közben a hazai és kínai orvosok a hírek szerint kétségbeesetten küzdenek azért , hogy életre galvanizálják az ifjú diktátort, aki nélkül a rendszer hosszú távon működésképtelen Észak Koreában, ahol több mint hetven éve uralkodik a Kim dinasztia, a nemzeti kommunista eszme, a dzsucse nevében.

Megszakadt a forró drót a két Korea között

  • Luftballon média
  • A diktátor húga, aki jelenleg kabinetfőnök és esetleges mentor, de utód nem lehet
  • Trump most nem ér rá, így a nyomorról a Dél Koreával megszüntetett forró dróttal takarják el az esztelen fegyverkezést és az emberek nyomorát

Észak Koreában ezt azzal indokolták, hogy Délről továbbra is röplapokat küldenek luftballonnal. A világtól elzárt nemzeti kommunista rendszer alattvalóit így próbálják meg felvilágosítani arról, hogy sokkal rosszabbul élnek mint honfitársaik Dél Koreában. Szöulban megerősítették a kapcsolatok megszakadását, de nem tudják mire vélni a dolgot hiszen a léggömbös propaganda évek óta tart…

Műhiszti

A duci diktátor távollétében húga, Kim Jodzsong vetette fel: tűrhetetlen a léggömbös propaganda! Kim Jodzsong jelenleg bátyjának kabinet főnöke és a propaganda legfőbb felelőse Észak Koreában. Ő az egyetlen a Kim dinasztiából, aki politikai szerepet játszik jelenleg Észak Koreában, ahol a Kim család több mint hetven éve uralkodik. Az első kommunista dinasztia teljes mértékben függ az uralkodótól: jelenleg Kim Dzsong un-tól. Csakhogy az ifjú diktátor bár még csak harmincas éveiben jár, de betegeskedik. Éppúgy keringési problémákkal küzd mint diktátor papája Kim Dzsong il, aki 59 éves korában lett agyvérzés áldozata. Az utóbbi időben Kim Dzsong un nemigen szerepel a nyilvánosság előtt. Még a halálhíre is elterjedt. Sokan találgatják: ebben az esetben ki lehetne a dinasztia negyedik uralkodója? A diktátor fia még túl fiatal ehhez: tíz év körül járhat. Lehet persze, hogy így is trónra léphet, de mindenképp mentorra lesz szüksége. Ezt a szerepet tölthetné be a nagynéni, Kim Jodzsong. Ez nem veszélytelen állás: Kim Dzsong un megölette a mentorát, aki nagynénje férje volt.

Dél Koreában valószínűnek tartják, hogy Északon azért döntöttek a kapcsolatok felfüggesztése mellett, hogy eltereljék a figyelmet a problémákról: minthogy a nemzeti jövedelem jó részét fegyverkezésre költik, a lakosság jó része nyomorog. A diktátor eltűnt a nyilvánosság elől. Ha elő is kerül, akkor sem számíthat arra, hogy hamarosan Trump elnökkel együtt fényképeztetheti magát habár az USA elnöke szereti a látványos PR alkalmakat éppúgy mint a duci diktátor. Addig marad a durcás szakítás a világgal, amely fütyül Észak Koreára, ahol mindennek a 24 milliós lakosság issza meg a levét.

A diktátor vagy a húga utazott vonaton Pekingbe?

0

Észak-Koreából befutott a Kim-dinasztia vonata a kínai fővárosba – jelentette a Nippon News Network japán hírügynökség. A sárga sávos vonat korábban Kim Ir Szent, a kommunista rendszer alapító diktátorát vitte külföldre, ezzel jött Magyarországra is a nyolcvanas években.

A veterán kommunista vezér félt a repüléstől, és attól még jobban, hogy a gépet lelövik. Ezért ragaszkodott a vonathoz. Éppúgy, mint fia, a dinasztia második uralkodója, Kim Dzsongil, aki 2011-ben meghalt. Ekkor került hatalomra Kim Dzsongun, aki Svájcban végezte középiskolai tanulmányait, majd otthon, a Kim Ir Szen egyetemen tanult. Hivatalosan eddig sehol sem járt külföldön.

Most viszont találkozóra készül Dél-Korea elnökével, majd pedig Donald Trumppal. Illene tehát, hogy előbb találkozzon egyetlen szövetségesével, a kínai elnökkel. Pekingben gyanakodva figyelik a ténykedését, hiszen ők reformokat javasoltak háborús politika helyett. Kim Dzsongun viszont korábban kivégeztette nagynénje férjét, aki Kína emberének számított.

A bizalom tehát nem mondható teljesnek, de mindkét félnek szüksége van a másikra.

Észak-Korea külkereskedelmének 80 százaléka Kínára jut. Az illegális ügyek jórészét is kínai fedőcégeken keresztül bonyolítja le az észak-koreai titkosszolgálat. Peking mindenképp szeretné elkerülni a háborút a koreai félszigeten.

A fő kérdés most az: ki utazott a Kim-család vonatán Pekingbe? Hivatalosan senki sem mond semmit. Korábban is az volt a szokás, hogy csak utólag jelentették be az észak-koreai diktátor látogatását Kínában. Akkor is csak egy semmitmondó közlemény jelezte a csúcstalálkozó megtartását, de senki sem tudta, hogy valójában miről is tárgyaltak.

A külföldi tudósítók szerint valószínű, hogy maga Kim Dzsongun érkezett a kínai fővárosba, de néhányan úgy vélik: a húga, Kim Jodzsong képviseli a családot. Az előfutár szerepet ő már betöltötte, amikor a téli olimpián képviselte Észak-Koreát. Ezzel megtört a jég, és lehetővé vált a koreai csúcs éppúgy, mint a találkozó Donald Trumppal.

A hazatérő Kim Jodzsongot annak idején nemzeti hősként fogadták Phenjanban. Ő volt ugyanis a Kim-család első tagja, aki Dél-Koreában járt.

Kim Jodzsong egyébként nem akárki a hierarchiában: tagja a Politikai Bizottságnak, és ő a felelős a propaganda irányításáért.

Még egy levegőt sem hajlandók szívni a másikkal

0

Az amerikai alelnök nem volt hajlandó egy asztalhoz ülni Észak-Korea parlamentjének az elnökével. Persze – téli olimpia ide, olimpiai eszme oda – erre senki nem is számított.  

 

Mike Pence alelnök képviseli az Egyesült Államokat a phjongcshangi téli olimpiai játékokon, Dél-Koreában. A pénteki megnyitó előtt díszvacsorát rendeztek, amelyen részt vett Észak-Korea – hogy úgy mondjuk -parlamenti elnöke is. Ezért Pence lemondta a díszvacsorát. A két ország kapcsolatai ugyanis a végletekig feszültek, a két ország első számú vezetője között állandó és durva szócsaták dúlnak, Észak-Korea pedig rendszeresen atomháborúval fenyegeti az Egyesült Államokat.

Észak-Korea vezetői közül egyébként nem csak az ország – névleges, de valódi hatalmat kevésbé gyakorló – államfője utazott délre az olimpia apropóján: Kim Dzsongun vezér húga is képviseli hazáját.

Kim Jodzsong látogatása azért is váltott ki nagy figyelmet, mert ő a Kim dinasztia első olyan tagja, aki Dél-Korea földjére tette a lábát.

A dinasztia egyébként 1945 óta uralja Észak-Koreát. Az államalapító Kim Ir Szen szovjet századosi egyenruhában érkezett hazájába, amelyet vaskézzel irányított csaknem ötven éven át. A trónon fia, Kim Dzsongil követte. Halála után jött az unoka, az ifjú diktátor, Kim Dzsongun. Ő 2011 óta vezeti a világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert, amely pénzének nagy részét fegyverkezésre költi. Épp az olimpia megnyitója előtt rendeztek újabb – igaz, megfigyelők által a szokásosnál visszafogottabbnak mondott – díszszemlét Phenjanban.

A téli olimpia alkalmából az ifjú diktátor mosolyoffenzívát folytat. Ezért is küldte a húgát Dél-Koreába. Kim Jodzsong fiatal kora ellenére már a Politikai Bizottság tagja és az agitáció és propaganda legfőbb felelőse Észak-Koreában. Bár nem ő az Észak-koreai küldöttség hivatalos vezetője (hanem az államfő), de a hatalma sokkal nagyobb, hiszen jóval közelebb áll az első számú vezetőhöz, Kim Dzsongunhoz.

A mosolyoffenzíva részeként egyébként újságírók népes csoportját is elküldte Phenjan Phjongcshangba.

A diktátor húga is ott lesz a téli olimpia megnyitóján Dél-Koreában

0

Hivatalosan az államfő lesz a legmagasabb rangú vendég az olimpián, de Kim Jodzsong sokkal közelebb áll a hatalomhoz. Már politikai tisztsége is van: bekerült a kormányzó Munkapárt politikai bizottságába, ahol a hírek szerint hozzá tartozik az agitáció és a propaganda.

Ez a gyakorlatban a Kim dinasztia végtelen dicsőítését jelenti. Mindez olvadást jelez, hiszen a koreai háború befejezése (1953) óta most először látogat Észak-Korea parlamenti elnöke Délre: Kim Jongnam – más vezetőkhöz hasonlóan – megtekinti a téli olimpiát, melyet február. 9 és 25. között rendeznek meg Dél Koreában. Kim Jongnam élőben látta az előző téli olimpiát is, melyet Szocsiban tartottak (Oroszország) illetve a nyári olimpiát, melyet 2008-ban Pekingben rendeztek meg. Kim Jongnam tagja a legfelső vezetésnek Észak-Koreában, de a döntések meghozatalában valószínűleg nincs nagy szava.

A világtól elzárkózó nemzeti kommunista rendszert a Kim dinasztia irányítja vaskézzel azóta, hogy Kim Ir Szen – szovjet századosi egyenruhában – visszaérkezett Koreába 1945-ben.

Hetven éve – 1948-ban – kiáltották ki a népi demokratikus köztársaságot. Jelenleg a Kim dinasztia harmadik tagja, Kim Dzsongun uralkodik a 24 milliós ország fölött.

Észak-Korea nemzeti jövedelmének legnagyobb részét katonai célokra fordítja. Nukleáris és rakétaprogramja miatt számos szankció sújtja a világtól elzárkózó államot, mely Kína és Oroszország segítségével próbálja meg kijátszani a szankciókat.

Az ifjú diktátor mosolyoffenzívát indított Dél-Korea irányában, miközben továbbra is fenyegeti az Egyesült Államokat. Annyit sikerült elérnie, hogy az olimpia miatt elhalasztották a közös amerikai – dél-koreai hadgyakorlatot. Most Dél-Koreában ott lesz Mike Pence amerikai alelnök is, de gyakorlatilag kizártnak tekinthető, hogy találkozzon Kim Jongnammal. A két Korea vezetői között viszont kialakulhat párbeszéd: Kim Jongnam 22 főnyi küldöttség élén érkezik Dél Koreába. Köztük lesz a diktátor húga is.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!