Kezdőlap Címkék Kerpel-Fronius Gábor

Címke: Kerpel-Fronius Gábor

A SZOVJET HŐSI EMLÉKMŰNEK A SZABADSÁG TÉREN A HELYE

A Jobbikot követően a Momentum is politikai napirendjére vette a Szabadság téri szovjet hősi emlékmű ügyét. Előbb a párt három vezetője (köztük Gelencsér Ferenc pártelnök-frakcióvezető) tartott performanszt az emlékműnél, és magyar nemzetiszínű szalaggal takarták le az emlékmű feliratát, majd Kerpel-Fronius Gábor elnökségi tag, főpolgármester-helyettes érvelt a Facebookon az emlékmű eltávolítása, a rákoskeresztúri temetőbe való áthelyezése mellett (ahova az 1945-ben az emlékműhöz eltemetett katonák maradványait már korábban átszállították).

Kerpel-Fronius szerintem téved, az emlékműnél tartott performansz pedig ízléstelen és tartalmilag elhibázott volt.

Már korábban a Jobbik frakcióvezetőjétől is hallottuk azt a Momentum által most megismételt érvelést, miszerint, ha már az elesett katonák földi maradványait áthelyezték, nyugodtan el lehet vinni az emlékművet is. Ez félreértés. A hősi emlékmű ugyanis nem síremlék, hanem történelmi állásfoglalás. Állásfoglalás arról, hogy miként tekint a magyar állam, amely ezt az emlékművet ma is fenntartja Budapest szívében, a második világháborúra.

Az emlékmű felállításáról 1945-ban a szovjet megszálló hatóságok döntöttek Budapesten is, miként Berlinben és Bécsben, ahol szintén mindmáig állnak az akkor létrehozott emlékművek a város szívében. Berlinben kettő is, az első a Brandenburgi Kaputól nyugatra, a Charlottenburger Chausseen, ma már Június 17-e úton, a második az egykori Kelet-Berlinben, Treptowban. (Kelet-Berlin sem maradhatott szovjet hősi emlékmű nélkül.) Bécsben is a város szívében, a Schwarzenberg téren áll mindmáig a szovjet hősök emlékműve.

Sem Berlinben, sem Bécsben nem merül fel az emlékművek eltávolítása.

Vajon miért?

Az emlékművek felállítása 1945-ben a győztes Szovjetunió diadalát és elesett katonái emlékének megőrzését volt hivatott kifejezni. Az emlékműnek a német illetve osztrák hatóságok általi fenntartása pedig azt fejezi ki, hogy mind a demokratikus német, mind a demokratikus osztrák állam szakított a Szovjetuniót megtámadó náci állam örökségével, a háború kimenetelét, a náci állam megsemmisülését pedig felszabadulásnak tekinti, amely felszabadulást jórészt a Szovjetunió Vörös Hadseregének köszönheti. Németországban a háború végének negyvenedik évfordulóján, 1985. május 8-án tartott beszédében Richard von Weizsäcker szövetségi elnök, a CDU politikusa mondta ki, hogy a háborús vereség a németek számára felszabadulás, a náci rendszer alóli felszabadulás volt, és azóta a német politikai establishment jó része is felszabadulásként beszél a háború kimeneteléről. Mindezt függetlenül attól, hogy az országnak a Szovjetunió által megszállt részén kommunista diktatúra jött létre, négy évtizeden át mint Német Demokratikus Köztársaság, és a szovjet hadsereg verte le 1953-ban a berlini felkelést.

Van-e okunk nekünk, magyaroknak másképpen gondolni a második világháborúra és a szovjet győzelemre, mint a németeknek és osztrákoknak?

Kerpel-Fronius Facebook-bejegyzésében azzal érvel, hogy a magyar társadalom erősen megosztott a szovjet hadsereg magyarországi szerepének megítélésében: a magyarok egy része akkor is felszabadítóként tekintett a szovjet katonákra, és ma is ekként tekint rájuk, másik része viszont hódítókként, megszállókként. A szovjet katonák erőszakoskodása, a nők tömeges megerőszakolása, magyarok százezreinek hadifogságba hurcolása, majd az ország tartós megszállása és az 1956-os forradalom leverése erősíti ezt az értelmezést. Ugyan miért kellene a Szabadság-téren tartani az azoknak emelt obeliszket, akik úgymond ezt tették a magyarokkal?

Kerpel-Fronius érvelésével az a baj, hogy későn kezdi a történet leírását. Márpedig a történet ott kezdődik, hogy Horthy-Magyarország a náci Németország szövetségeseként belépett a második világháborúba, nem akart kimaradni a Szovjetunió megtámadásából, a magyar hadsereg részt vett az elfoglalt területek megszállásában, a pusztításban. A Horthy-féle magyar állam akkor sem volt képes a kiugrásra, amikor Olaszország, Finnország és Románia már elhagyta a tengelyhatalmakat, a román hadsereg pedig már átállt a szövetségesek oldalára.

A Vörös Hadsereg ezt követően verte ki az országból a német és magyar hadsereget, az 1945-ig fennállt magyar állam pedig megsemmisült.

Debrecenben új magyar állam alakult, amely az antifasiszta koalíció szövetségesének tekintette magát, elkezdte új hadsereg szervezését és részvételét a németekkel szembeni harcban, felszabadulásnak tekintette a háború kimenetelét, és felszabadítóknak a Vörös Hadsereg katonáit. Nemcsak a kommunisták, hanem az új magyar közélet szereplői is, mint például írásaiban Bibó István.

A szabad választás nyomán 1990-ben megalakult új Országgyűlés szimbolikus gesztussal, az 1945-ös Ideiglenes Nemzetgyűlés még élő tagjának, Vörös Vincének az alakuló ülésen való szerepeltetésével ezzel az új magyar állammal vállalt kontinuitást, és nem a háborúban megsemmisült, korábban a Szovjetunió elleni háborúban részt vevő magyar állammal. Ezzel van összhangban, hogy – miközben a többi budapesti szovjet emlékművet lebontották, és a gellérthegyi Szabadságszoborról is lehántották a szovjet emlékművi elemeket – a Szabadság téri emlékművet megtartották. Ugyanúgy, mint Berlinben és Bécsben.

Így van ez jól: azt fejezi ki, hogy a magyar állam utólag sem azonosul a korabeli magyar állam és hadserege szerepével a második világháborúban. Nem volna helyes ezen változtatni:

az emlékmű helye továbbra is a Szabadság téren van.

Ha pedig valaki Oroszország Ukrajna elleni támadására hivatkozva vetné fel a szovjet emlékmű eltávolítását, annak azt mondhatjuk: az Ukrajnát megtámadó orosz hadsereg nem a náci Németország ellen előbb védekező, majd ellentámadó szovjet hadsereg, hanem a Lengyelországot, majd a Szovjetuniót megtámadó német hadsereg példáját követi. Putyin háborúja nem indok a második világháborúban elesett katonák emlékművének megőrzésével szemben: az ő örököseik a Putyin hadseregének ellenálló ukránok.

Nyomás alatt

Ma délben Kerpel-Fronius Gábor bemutatta a Momentum jelöltjét az XIII. kerületi időközi választáson, főpolgármester-helyettessé történő megválasztásával ugyanis a XIII. kerületi egyéni képviselői mandátumáról összeférhetetlenség miatt le kellett mondania. 

Kerpel-Fronius Gábor Facebook-posztjában jelezte: a Momentumnak továbbra is az a szándéka, hogy az időközi választásra a jelenlegi MSZP-Párbeszéd-DK-LPE13-Momentum-LMP közös jelöltje induljon.

“Azt tartjuk fairnek és helyesnek, ha ebben a körzetben a Momentum állíthat jelöltet, ahogy eddig is. Annak ellenére, hogy

Tóth József és a kerületi szocialisták a Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtti estén erős nyomás alá helyeztek, hogy a jelölés jogát adjam át nekik.

Ezt az erős nyomás alatt meg is tettem, néhány perccel az alakuló ülés kezdete előtt. A Momentum országos elnöksége azonban ezt a döntésemet egy héttel később felülbírálta – bár ez nekem személyesen kellemetlen helyzetet eredményezett, a döntés tartalmi részével messzemenően egyetértek. (…) az ellenzéki pártok közötti együttműködés szelleméből az következik, hogy ilyen esetben az addigi jelölő szervezetet illeti meg a jelölés joga.” Hozzátette: Momentum már eleve nagyon komoly kompromisszumot kötött, amikor az EP-választás 21,37%-os XIII. kerületi eredményét követően elfogadta azt a kerületi együttműködési megállapodást (a DK-val teljesen azonos módon), amely az EP-választáson 13,54%-ot elért MSZP 13 jelöltjével szemben egyetlen képviselőjelölti helyet juttatott a Momentumnak.

A Momentum új jelöltje, a 28 éves Polyák Krisztina elmondta: azért döntött úgy, hogy Gábor nyomdokain a Momentum és remélhetőleg az összellenzék jelöltjeként elindul az önkormányzati választáson, mert kerületiként, valamint az EP- és önkormányzati kampányok során betekintést nyert a 9-es körzet nehézségeibe. Példaként említette, hogy a környék számos lakóházában a lakások nem összkomfortosak, és az ivóvíz minősége sem megfelelő. “A körzet önkormányzati képviselőjeként a lakóházak felújításán, az utcák megtisztításán, a macskaköves utak cseréjén és a gyermekes családok számára több szabadidős zöldterület létrehozásán fogok dolgozni.” – mondta.

Az időközi választásra várhatóan tavasszal kerül sor.

Hivatalos: Kerpel-Fronius lesz Karácsony egyik helyettese

Okosvárosért és részvételiségért felelős főpolgármester-helyettes lesz Kerpel-Fronius Gábor, a Momentum politikusa. Bejelentették: vizsgálóbizottság nézi át a parkolási maffiát, a 4-es metró ügyét is.

Karácsony Gergely egyik helyettese Kerpel-Fronius Gábor lesz – jelentette be a Facebookon Fekete-Győr-András, a Momentum elnöke, miután találkoztak a főpolgármesterrel. Kerpel-Fronius alulmaradt a tavaszi előválasztáson Karácsonnyal és Kálmán Olgával szemben.

Fekete-Győr András azt mondta, hogy tudásbarát és környezetbarát várost akarnak építeni Karácsony Gergellyel „nagyon szoros szövetségben”. Az aláírt megállapodás értelmében

antikorrupciós forródrótot hoznak létre,

amelyen bárki névtelenül tehet bejelentést. Mindezek mellett

Karácsony bizottságot alakít a múltbeli korrupciógyanús ügyek kivizsgálására. 

A Fekete-Győr elnöke a parkolási maffiát említette, továbbá a 2010. előtti olyan ügyeket, mint a Margit híd felújítása és a 4-es metró.

Kerpel-Fronius az okosvárosért és részvételiségért lesz felelős helyettes főpolgásmesterként. Az érintett szerint ennek kulcsszava a jövő. Budapestet fel kell készíteni a XXI. század kihívásaira, a fővárosban rengeteg adat keletkezik, amit fel kell használni az élet jobbá tételére. Innováció és partnerség egyetemekkel, hogy a legjobbakat itthon lehessen tartani, netán hazacsábítani.

Kerpel-Fronius felel a klímaváltozás problémájáért, továbbá az önkormányzat és cégeinek átlátható működéséért. Közérthető döntéselőkészítés és ügyintézés, a térkövezés visszaszorítása, ivókutak, zöldítés, a város és a Duna közti kapcsolat rendezése – sorolta Kerpel-Fronius.

Karácsony nyerte az előválasztást

Karácsony Gergely nyerte a főpolgármester-jelölti előválasztást 33 355 szavazattal a 68 363-ból. Második Kálmán Olga lett, harmadik Kerpel-Fronius Gábor.

A főpolgármester-jelölti előválasztást az MSZP-Párbeszéd jelöltje, Karácsony Gergely nyerte. A hivatalos eredmény:

 • Karácsony Gergely: 33 355 szavazat,
 • Kálmán Olga: 25 093 szavazat,
 • Kerpel-Fronius Gábor: 9792 szavazat.

Az előválasztáson 68 363 szavazatot adtak le a rendelkezésre álló hat nap alatt. Érvénytelen voks alig volt.

Karácsony a leadott szavazatok 49 százalékát kapta. Éppannyit, mint Tarlós István öt évvel ezelőtt a főpolgármester-választáson.

Az eredményhirdetésen nem jelent meg Kálmán Olga. A Civil Választási Bizottság vezetője, Magyar György ügyvéd nem tudott válaszolni a kérdésre miért nem volt jelen. Mint mondta, a bejelentés nyilvános volt, minden szervezet elküldhette képviselőjét.

Magyar György szerint elsősorban a demokrácia és Budapest győzött.

Nem igazi ellenzékieknek nevezte azokat, akik nem vettek részt az előválasztáson,

hanem csak később akarnak indulni az októberi választáson.

Karácsony Gergely megköszönte elsősorban az aktivistáknak a munkát. Mint fogalmazott, most véget ért a rivalizálás köztük.

„Nem nézünk hátra, csak előre, közösen fogjuk megváltoztatni Budapestet.”

Ettől kezdve a budapestiek jelöltjének tekinti magát – szögezte le Karácsony. „Mindenkire számítunk, hogy a hatalom emberét az emberek hatalmával tudjuk megváltoztatni” – mondta. Párhuzamot vont a vasárnapi isztambuli polgármester-választási sikerre, ahol az ellenzék jelöltje le tudta győzni Recep-Tayyip Erdogan jelöltjét.

Kerpel-Fronius Gábor gratulált Karácsonynak,

aki szerinte le fogja győzni Tarlós Istvánt.

Bejelentette, hogy korábbi ígéretéhez híven meg fogja keresni Karácsonyt, hogyan tudja segíteni kampányát.

Kálmán Olga rövid videóban gratulált a győztesnek. Fantasztikusan nagy meccs volt – mondta.

„Gratula a nyertesnek, és innentől kezdve munka van”.

Vagyis korábbi ígéretének megfelelően ő is beáll a győztes mögé a további kampányt segítendő. Ezt közölte délután Gyurcsány Ferenc is a Facebookon.

Az eredmény messze magasabb a CVB által 50 ezerben megjelölt érvényességi küszöbnél. Ahogyan azt délben megírtuk, a választásra jogosult 1,4 millió budapesti 4,8 százaléka adta le szavazatát az elmúlt napokban. Az öt évvel ezelőtti főpolgármester-választáson leadott 604,5 ezer szavazatnak pedig 11,3 százaléka.

Bőven az érvényesség felett az előválasztás

Az előre kitűzött ötvenezret lényegesen meghaladó számban adtak le szavazatot a budapestiek a főpolgármester-jelöltekre. Eddig már 57 ezren nyilvánítottak véleményt.

A főpolgármester-jelöltek előválasztási kampányában a Civil Választási Bizottság 50 ezerben határozta meg az érvényesség határát. Ezt már jelentősen túllépte az érdeklődés. Kedd délután a leadott szavazatok száma elérte az 57 ezret – mondta a civil testület vezetője, Magyar György ügyvéd a Klubrádióban.

A téli első előválasztási fordulóban 34 ezer szavazatot adtak le budapestiek a Karácsony Gergely (Párbeszéd) és Horváth Csaba (MSZP) közti versengésben. Ezt Karácsony elsöprő fölénnyel (27 ezer szavazat) nyerte meg. A két párt most már őt indítja Tarlós Istvánnal szemben, vetélytársa Kálmán Olga (DK) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum).

Az öt napja kezdődött elővoksolás holnap délig tart, tizenöt fővárosi közlekedési csomóponton lehet véleményt nyilvánítani.

Elindult az előválasztási szavazás

A főpolgármester-jelölti előválasztás szavazása ma reggel elkezdődött. Aki eddig nem regisztrált online, az már csak személyesen voksolhat jövő szerda délig Budapest 15 forgalmas pontján.

Ma reggel nyolc órakor elkezdődött a budapesti főpolgármester-jelöltek közti előválasztás szavazása. Ehhez regisztráció szükséges, de az online voksolásra jelentkezés már lezárult, tehát az Ügyfélkapun keresztül csak azok élhetnek ezzel az eszközzel, akik eddig elvégezték a regisztrációt.

Így mostantól június 26-a 12 óráig már csak a személyes részvételre van lehetőség. Minden fontos tudnivaló a szervező civil szervezet honlapján megtalálható.

A főbb tudnivalók. A regisztrációhoz valamilyen hivatalos fényképes igazolvány és fővárosi lakcímkártya szükséges, nem Budapesten bejelentettek nem szavazhatnak. A jelentkezésre és a szavazásra szolgáló pontokból 15-öt állítottak fel a következő helyeken:

 • Móricz Zsigmond körtér
 • Széll Kálmán tér
 • Blaha Lujza tér
 • Nyugati tér
 • Örs vezér tere
 • Boráros tér
 • Csepel, Görgey tér
 • XV. kerület Fő tér
 • Lehel tér
 • Nagyvárad tér (aluljáró)
 • Újpest Városközpont
 • Flórián tér
 • XVII. kerület, Rákoskeresztúri központ
 • Kispest, Határ út
 • Kőbánya-Kispest metróállomás

A szervezők ígérete szerint a személyes adatokat bizalmasan kezelik. Az előválasztás eredményét még az utolsó nap végére tervezik. Szavazni Kálmán Olgára (DK), Karácsony Gergelyre (MSZP-Párbeszéd) és Kerpel-Fronius Gáborra (Momentum) lehetséges. (Tegnapi jelölti vitájukról itt olvashat.) Az érvényességhez 50 ezer szavazat kell.

Főpolgármester-jelölti vita: alig voltak ellentétek

Vita helyett inkább egymás kiegészítése hangzott el az előválasztási vitában az Atriumban. Négy témakört érintettek részletesen a főpolgármester-jelöltek.

Második vitájukat tartották meg az előválasztási kampány indulása előtt a főpolgármesterségre pályázó politikusok, Kálmán Olga (DK), Karácsony (MSZP-Párbeszéd) és Kerpel-Fronius Gábor (Momentum). Négy témakörben fejtették ki álláspontjukat 20-20 percben: lakhatás és hajléktalanság, közlekedés, klímavédelem, roma közösségek.

Leginkább egymáséra hajazó elképzelések bontakoztak ki. De – ennyi személyes megjegyzés engedtessék meg –

legalább volt vita, egymás nézeteinek összevetése. Már ez se kevés mifelénk.

A bevezető körben arról beszéltek, hogy vissza kell szerezni Budapestet, a fővárosnak szabadságát. Karácsony Gergely: a várost zöldebbé és szolidárisabbá tenné, amely így mindenki otthona lehet, Kálmán Olga: legyen jó budapestinek lenni, amihez szerinte a várost biztonságossá, tisztává és élhetővé kell tenni, havonta tíz busz cseréje elektromos meghajtásúakra, Kerpel-Fronius Gábor: élhető Budapesthez hosszú távú vízióra van szükség.

MTI/Balogh Zoltán

Lakhatás

 • Kerpel-Fronius: 5 ezer új bérlakás, szociális bérlakáskataszter az üresen álló lakásokról. Az új társasházakban az építtetők a lakások egyharmadát alacsonyabb áron adják át az önkormányzatnak. Sőt, lakatlansági adót vetne ki az üres lakásokra.
 • Kálmán Olga: a piacba beavatkozást általában nem szereti. Felmérni, mennyi önkormányzati lakás áll üresen. Öt év alatt 10 ezer új lakást lehetne építeni. Túl sok az üres önkormányzati lakás.
 • Karácsony Gergely: a közhiedelemmel szemben egész Budapest lakhatási válságban szenved. Szerinte se jó beavatkozni a piacba a társasházépítőknél, de más városok tapasztalata azt mutatja, hogy ez működik, másutt önkormányzatok vásárolnak lakásokat.

Hajléktalanság

 • Kálmán Olga: ezer új befogadóhelyet ígér. A hajléktalanság nem rendészeti ügy.
 • Karácsony Gergely: a nagy értékű magánlakások megadóztatásával, a Tiborcz-adóból évente több milliárd forint folyna be, ami a lakhatási szegénység enyhítésére fordítható.
 • Kerpel-Fronius Gábor: a Tiborcz-adó gazdagellenes hangulatkeltést válthat ki, és vannak, akiknek saját érdemük szerint van drága ingatlanuk, nem mindenki NER-lovag. A zuglói szociális rendszert viszont a személyre szóló megoldások miatt követendőnek tartja.

Közlekedés

 • Kálmán Olga: 10 év alatt az összes busz elektromosra cserélhető, havi tíz darabonként, jelentős kedvezmény érhető el. Felidézte, hogy a kormány 3 ezer új busz beszerzését tervezi. „Kérünk belőle.”
 • Karácsony Gergely megemlítette, hogy Budapestnek 150 milliárdos adóssága lesz, mire az új főpolgármester munkába áll, ő a kötött pályás közlekedés fejlesztését ajánlja: pesti fonódó villamos (a 14-es összekötése a 47-essel), a 4-es metró meghosszabbítása, a 2-es összekötése a Gödöllői HÉV-vel. Az éves BKV-bérlet árát csökkentené, mert akkor ez a forma lenne az első szempont a lakosoknak.
 • Kerpel-Fronius Gábor: 13 év alatt le lehetne cserélni a fővárosi buszflottát 14,8 milliárd forintból. A vasutat is lehetne használni Budapesten belül. P+R parkolók kellenek, a jelenlegi 2200 helyett legalább 40 ezer. És a kerékpár, de így most életveszélyes a közlekedés.
 • Kálmán Olga: biciklizni nem mer, és autósként is fél tőlük. A bicikliút nem egyszerűen sárga festék kérdése.

Klímaváltozás

 • Karácsony Gergely: nagy területeket kell kijelölni parkoknak, például Csepelen, ahol olimpiai létesítményt építenek olimpia nélkül. Jelenleg alig öt négyzetméter zöld terület jut fejenként. Az esővizet is összegyűjtené locsolásra.
 • Kálmán Olga: a fővárosi a széndioxid-kibocsátás 70 százalékát a fűtés okozza, nem a közlekedés, ezért újraindítaná a panelprogramot. Szigetelés, nyílászárók cseréje, napelemek uniós pénzből a középületek felújítása helyett.
 • Kerpel-Fronius Gábor: a globális felmelegedés európai szintű intézkedést követel, de egyetért, hogy lakásokból származik a szmog zöme, ezért kell fűtéskorszerűsítés.

Köztes: dugódíj

 • Karácsony Gergely: a stockholmi példa, társadalmi vita, népszavazás.
 • Kálmán Olga: ha már kész a körgyűrű.
 • Kerpel-Fronius Gábor: inkább használatarányos útdíj, mindenki aszerint fizet, mennyit használja az utat.

Romák helyzete

 • Kálmán Olga: Budapesten nem a nyomor és szegénység a romák jellemző problémája, hanem a roma kultúra megőrzése, az oktatás és a tanoda programok.
 • Karácsony, Kerpel-Fronius: nem vitatták ezt.

Miért jó, ha ellenzéki a főpolgármester, ha neki egy fűszál se terem?

 • Kerpel-Fronius Gábor: szimbolikus, jó érzés, hogy le lehet győzni a Fideszt. Tarlós István se ért el lényegében semmit a kormánynál.
 • Kálmán Olga: megfordítva a kérdést, a kormánypárti főpolgármester mit tett? Tarlósnál csak jobb jöhet. Erős főpolgármesterrel nem fordulhat elő, hogy nem hallják meg a hangját.
 • Karácsony Gergely: a Fidesz vajon szereti a várost, az önkormányzatiságot? Ez a választás nem pártokról szól, hanem hogy ki szereti a várost.

A záró kétpercesekben végül – nézői kérdésre – mindhárman vállalták, hogy főpolgármesterként kihirdetik a klíma-vészhelyzetet.

Mai kérdés – Ön szerint ki nyerte a főpolgármester-jelöltek vitájának második fordulóját?

 

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint ki nyerte a mai második főpolgármester-jelölti vitát?

Mai kérdés – Ön szerint ki nyerte az első főpolgármester-jelölti vitát?

Klikkelj a fotóra és szavaz!

This poll is no longer accepting votes

Ön szerint ki nyerte az első főpolgármester-jelölti vitát?

Kálmán Olga nagyon vezet?

Jelentős támogatottsági fölényt mutat a három főpolgármester-jelölt között Kálmán Olga. Az IDEA Intézet mérése a biztos szavazók között 44 százalékot mért az extévésnek, de a fiatalok embere a momentumos Kerpel-Fronius Gábor.

Az IDEA intézet közvélemény-kutatásának eredménye szerint azon budapestiek körében, akik már most tudják, hogy biztosan elmennek a fővárosi előválasztásra, Kálmán Olgának 44 százalékos, Karácsony Gergelynek 26 százalékos, Kerpel-Fronius Gábornak 18 százalékos támogatottsága van. A szavazáson biztosan részt kívánók 12 százaléka viszont még nem tudja, hogy kit támogat az előválasztás jelöltjei közül.

Forrás: IDEA

A számok azt mutatják, hogy a képzettségi létrán felfelé haladva csökken Kálmán Olga, és növekszik a két rivális népszerűsége. Kor szerint viszont a tévés és a zuglói politikus támogatottsága halad párhuzamosan, míg a fiatalok körében egyértelműen a Momentum jelöltje vezet.

Az IDEA Intézet 2019. június 8–június 9. között végezte a mérést 800 fős mintán. Az eredmények hangsúlyozottan azon politikailag aktívak preferenciáit tükrözik, akik már június elején biztosra mondták, hogy elmennek szavazni az előválasztáskor. Kutatásunk tehát hangsúlyozottan nem a budapestiek véleményét tükrözi, hanem azon fővárosiakét, akik részvételüket június 8-9-én már biztosra mondták. A hagyományait tekintve előzmény nélküli előválasztás intézménye minden bizonnyal így is a leginkább elkötelezett, involvált szavazókat fogja mobilizálni.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK