Kezdőlap Címkék Huwara

Címke: Huwara

Ex Moszad főnök: Izrael politikája mindinkább a náci Németországra hasonlít

Amikor február 26-án izraeli telepesek százai tomboltak Huwarában és a környező palesztin városokban a megszállt Ciszjordániában, és legalább egy palesztin ember meghalt, több százan megsérültek, ezt egyszerűen csak „bosszúnak” minősítették.

Annyira brutális erőszak bontakozott ki, hogy Ciszjordánia izraeli katonai parancsnoka „pogromnak” nevezte, és azt mondta, hogy az Izraeli Védelmi Erők nem készültek fel kellőképpen a bosszúálló támadásokra. Az IDF vizsgálata megállapította, hogy a hadsereg nem tudott elegendő katonát bevetni a zavargások megakadályozására.

„Ez egy súlyos incidens, amelyben a mi felelősségünk is benne van, és soha nem lett volna szabad megtörténnie”

– nyilatkozta márciusban Herzi Halevi altábornagy, Izrael legmagasabb rangú katonatisztje.

Amaram Levin tábornok egy izraeli rádiónak úgy nyilatkozott: “Az a politika, amelyet a Netanjahu kormány Ciszjordániában a palesztinok ellen alkalmaz, egyre inkább emlékeztet a nácik antiszemita akcióira.”

A titkosszolgálat egykori főnöke úgy véli, hogy

“Ciszjordániában teljes apartheid uralkodik a palesztin többség és a zsidó kisebbség között.”

A fanatikus telepesek brutálisan lépnek fel a palesztinok ellen miközben a hadsereg félreáll, és ezzel bűntárssá válik.

Nem Amaram Levin tábornok az első magasrangú izraeli tiszt, akinek eszébe jutott a kínos párhuzam a náci Németországgal: “Ha valami igazán megrémít a holokauszt visszaemlékezésben, akkor az az, hogy most magam körül hasonló eseményeket látok” – fogalmazta meg véleményét az izraeli hadsereg akkori helyettes vezérkari főnöke, Jair Golán tábornok még 2016-ban.

Most Amaran Levin tábornok  így beszélt arról, amit a 160 ezer lakosú Hebron városában tapasztalt:

”Nézzenek körül Hebronban! Vannak olyan utcák, melyeket csakis zsidók használhatnak, arabok nem! Ugyanez volt a rendszer a náci Németországban is.”

A szélsőséges izraeli telepesek új generációja jelent meg, akik Ciszjordániában nőttek fel, ahol nincs demokrácia. Netanjahu kormányában sok ilyen szélsőséges politikus van. A Netanjahu kormány emiatt elnéző a fanatikus telepesek iránt, akik olykor pogromot rendeznek a palesztinok között. Ez történt például februárban amikor meggyilkoltak két zsidó telepest. Akkor válaszul Huwara településen egész éjszaka gyújtogattak és palesztin családokat fenyegettek és bántalmaztak. Egy halottat és többszáz sebesültet hagytak maguk után. A hadsereg félreállt, sőt egyes katonák támogatták az arab ellenes pogromot.

Miért csinálják ezt a fanatikus telepesek?

Az ok a demográfia: a palesztin családokban sokkal több gyerek születik, és ennek következtében egyre jobban tolódnak el az arányok a zsidók hátrányára. A brutális bánásmóddal menekülésre akarják kényszeríteni az arab lakosságot, hogy megállítsák a zsidók számára kedvezőtlen demográfiai változásokat. A zsidók mindössze a 15%-át teszik ki Ciszjordánia lakosságának. A zsidó telepek létesítését az ENSZ jogsértőnek tartja, de a jobboldali kormányok általában támogatják. A mostani Netanjahu kormány nem működhetne szélsőjobboldali támogatás nélkül. Mit jelent ez a gyakorlatban? Azt, hogy a huwarai pogrom idején Netanjahu a hadügyminiszterrel és a pénzügyminiszterrel közösen hívott fel a palesztin terrorizmus elleni harcra.

A pénzügyminiszter még egyértelműbben fogalmazott:

“Huwarát el kell törölni a föld színéről!”

Két izraeli fiatalt meggyilkoltak egy terrortámadásban Ciszjordánia északi részén

0

Két izraelit meggyilkoltak egy lövöldözésben vasárnap délután Ciszjordánia északi részén, Huwara városában – jelentette a Jerusalem Post.

Az Izraeli Védelmi Erők szerint egy palesztin fegyveres tüzet nyitott egy izraeli tulajdonú autóra a 60-as főúton, mielőtt elmenekült a helyszínről. Az áldozatok autója golyókkal volt tele.

A helyszínre érkező Magen David Adom mentőápoló kijelentette: „Amikor megérkeztünk, láttuk, hogy a két sebesült a jármű közelében feküdt, eszméletlenek voltak. Az orvosok két 20 év körüli férfit láttak el, akik súlyosan megsérültek, és helikopterrel kórházba szállították őket. Később azonban bejelentették, hogy meghaltak.

„változtasson paradigmán és térjen át a védekezésről a támadásra”.

„Nem lehet, hogy a terroristák világos nappal megengedik maguknak, hogy ártatlan civileket lőjenek le, ez pedig azt jelenti, hogy nincs kellő mértékű elrettentés” – mondta Dagan.

Hajtóvadászatot indítottak a fegyveresek után, és több utat is lezártak a környéken. Huwara régóta gyújtópont Ciszjordániában, mivel ez az egyetlen palesztin város, amelyen keresztül izraeliek rendszeresen utaznak, hogy elérjék az északi ciszjordániai településeket.

„Izrael népe és Szamária lakosai erősek, nem fogunk megtörni a Palesztin Hatóság gyilkos terrorjával szemben.”

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!