Kezdőlap Címkék Huffington Post

Címke: Huffington Post

Borat szavaival csábítgatja a turistákat Kazahsztán

A paródiából reklám lett, és az angolul csak alig beszélő fiktív újságíró állandóan ismételgetett “very nice” kifejezése  a kazahsztáni turizmus hívószava lett.

“E két szó remekül leírja Kazahsztánt és annak óriási lehetőségeit a turisták számára” – nyilatkozta a Huffington Postnak az idegenforgalmi hivatal vezetőjének helyettese, aki hozzátette: “szeretnénk, ha minél többen meggyőződnének arról 2021-ben vagy azután, hogy Borat hazája szebb mint ahogy azt korábban elképzelték mások véleménye alapján.”

Kazahsztán very nice

A turista csalogató filmen látunk hegymászókat, aztán olyan külföldieket, akik megízlelik az erjesztett ló tejet, és akik végül népviseletben pompázó helyi lakosokkal fényképeztetik magukat abban a Kazahsztánban, amely a legdinamikusabban fejlődött a poszt szovjet államok közül.

A kazah kormányzat épp erre hivatkozva bírálta a Borat filmet 2006-ban. Amikor Bush elnök épp kezet rázott Nazarbajevvel, aki szovjet párttitkárból lett a haza atyja Kazahsztánban.

Közben Sacha Baron Cohen, aki maga alakította Borat figuráját, újabb filmmel jelentkezett, amely mondanivalóját tekintve alig különbözik az előzőtől kigúnyolva az elmaradott tekintélyuralmi rendszert.

Nazarbajev időközben nyugdíjba ment, utóda egy a világot jól ismerő diplomata lett. Aki zöld utat adott a Very nice kampánynak, melyet egy amerikai fiatalember javasolt Almatyban.

Dennis Keen még középiskolás csere program keretében érkezett Kazahsztánba – írja a New York Times, de hazatérve is kapcsolatban maradt az ázsiai országgal. A Stanford egyetemen egyik legjobb barátja egy kazah diák volt. Ezek után nem csoda, hogy Kazahsztán gazdasági fővárosába költözött, ahol idegenvezetőként állandó kapcsolatban áll a nyugati turistákkal. Rájött arra, hogy döntő többségük épp Borat miatt érkezik Kazahsztánba, melyről korábban nem is igen hallott.

A Covid-19 járvány Kazahsztánban is leállította a turizmust. Szabadidejében találta ki az amerikai fiatalember a 12 másodperces hirdetést. Amely most már az egész világon Borat szavaival hirdeti, hogy Kazahsztán very nice!…

Európában a populista őrület újabb fordulója következik

0

„A menekültválságig úgy tűnt, hogy Vona Gábor és a Jobbik veszélyes lehet Orbán számára, de mostanra már más a helyzet. Mivel a Jobbik iránt is minden hatodik magyar lelkesedik, a jobboldali radikális és szélsőjobb pártok – a Fidesz és a Jobbik – együtt mintegy 70 százalékot szerezhetnek.”

A Huffington Post liberális amerikai portál német kiadása politikai előrejelzést közölt 2018-ra. A rossz hír az, hogy természetesen nem lehet pontosan megmondani előre a jövendő történéseket. Ám mégis lehet a múlt és a jelen ismeretéből a jövőre nézve következtetéseket levonni – írta a szerző (Sebastian Christ), aki már tavaly is megpróbálkozott hasonló előre jelzésekkel, és csak néhány esetben tévedett.

(1) Elsőként megállapította: Bajorországban véget ér a CSU egyeduralma, és a párt a jövőben koalíciókra szorul. Ehhez azonban a pártnak újra fel kell találnia önmagát, mert öntelt választási egyletként és középszerű vidéki politikusok karrierjének gyorsítójaként nemigen számíthat sikerekre a továbbiakban.

(2) Az oroszországi elnökválasztás Putyin végének a kezdete lesz. Tévedés az oroszországi rendszert klasszikus diktatúrának tekinteni, ennél bonyolultabb a helyzet. Nem minden hatalom az elnöktől való, hanem alapját a kölcsönös függőségek szövete adja: az államfő a pénzfolyamokhoz és támogatásokhoz való hozzáférést szervezi, és a kedvezményezettek tartják hatalmon az elnököt. Putyin a látszat ellenére nem mindenható: a hálózat azt akarja, hogy a saját üzletei hosszú távon zavartalanul működjenek. A választások fontosak, hogy megmutassák, milyen szilárdan ül a nyeregben a patrónus. Ám a mostani lehet az utolsó választás, amelyen Putyin elindul: mert az orosz alkotmány szerint 2024-től hat év szünetet kell tartania. Azt követően pedig már 77 éves lesz, ami kockázatot jelent a hálózat számára. Még Alekszander Navalnij kizárása a választásokból is felgyorsíthatja Putyin hanyatlását, mert a csekély részvétel azt jelzi a hálózatnak, hogy elégedetlenség mutatkozik a patrónussal szemben.

(3) Az amerikai kongresszusi választásokon Trump republikánusai lesznek a fő vesztesek. Az elnök megosztja Amerikát, és ezen belül a republikánusokat is: a konzervatívok között a mérsékeltek számára Trump egyszerűen kínos. Idén novemberben ez meg fog mutatkozni: azon politikusok felének kell újra indulni, akik 2016-ban felelősek voltak Trump jelöléséért, és ez lesz az első alkalom, hogy Amerika nemzeti szinten szavazhat az elnök politikájáról. A republikánus szavazók kemény magja már nem lesz elegendő az abszolút többségek megszervezéséhez, a republikánusok mandátumokat fognak elveszíteni, és ez megnehezíti Trump számára választási ígéretei teljesítését.

(4) Európában a populista őrület újabb fordulója következik – írta a szerző. Szólt Olaszországról, majd Magyarországgal kapcsolatban megállapította: a menekültválságig úgy tűnt, hogy Vona Gábor és a Jobbik veszélyes lehet Orbán számára, de mostanra már más a helyzet. Mivel a Jobbik iránt is minden hatodik magyar lelkesedik, a jobboldali radikális és szélsőjobb pártok – a Fidesz és a Jobbik – együtt mintegy 70 százalékot szerezhetnek.

(5) Angela Merkel az év végén is Németország kancellárja lesz. Tény, hogy pártja a választásokon története legrosszabb eredményét érte el, és már vannak viták arról, hogy az első német kancellár asszony kora véget ér-e, és ha igen, mikor, de egyelőre Merkelnek nincs komoly alternatívája. Egyfelől azért, mert az SPD jelenleg nem képes kancellárt állítani, másfelől az unión belül is csak olyan jelöltek vannak, akik túl fiatalok, túl öregek, vagy túl népszerűtlenek.

(6) Németország és Franciaország újra közelebb húzódik egymáshoz. Macron megtette az első lépést a németországi választások másnapján, Merkel számára pedig nyilvánvalóan fontos, hogy várhatóan utolsó periódusában rendezze külpolitikai hagyatékát. Nem állhat érdekében, hogy úgy vonuljon be a történelembe, mint aki gondatlanságból megölte az európai eszmét. Az unió megreformálása irányába ható nyomást most megkapja Macrontól, és ketten együtt a német-francia kapcsolatok történetének legizgalmasabb tandemjét alkothatják: reform-igyekezet és tapasztalat, energia és nyugalom – ideálisan kiegészíthetik egymást.

(7) Hessen tartományban fennmarad a CDU és a zöldek közös kormányzása – írta a szerző.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK