Borat szavaival csábítgatja a turistákat Kazahsztán

0
1442
Borat_2

A paródiából reklám lett, és az angolul csak alig beszélő fiktív újságíró állandóan ismételgetett „very nice” kifejezése  a kazahsztáni turizmus hívószava lett.

„E két szó remekül leírja Kazahsztánt és annak óriási lehetőségeit a turisták számára” – nyilatkozta a Huffington Postnak az idegenforgalmi hivatal vezetőjének helyettese, aki hozzátette: „szeretnénk, ha minél többen meggyőződnének arról 2021-ben vagy azután, hogy Borat hazája szebb mint ahogy azt korábban elképzelték mások véleménye alapján.”

Kazahsztán very nice

A turista csalogató filmen látunk hegymászókat, aztán olyan külföldieket, akik megízlelik az erjesztett ló tejet, és akik végül népviseletben pompázó helyi lakosokkal fényképeztetik magukat abban a Kazahsztánban, amely a legdinamikusabban fejlődött a poszt szovjet államok közül.

A kazah kormányzat épp erre hivatkozva bírálta a Borat filmet 2006-ban. Amikor Bush elnök épp kezet rázott Nazarbajevvel, aki szovjet párttitkárból lett a haza atyja Kazahsztánban.

Közben Sacha Baron Cohen, aki maga alakította Borat figuráját, újabb filmmel jelentkezett, amely mondanivalóját tekintve alig különbözik az előzőtől kigúnyolva az elmaradott tekintélyuralmi rendszert.

Nazarbajev időközben nyugdíjba ment, utóda egy a világot jól ismerő diplomata lett. Aki zöld utat adott a Very nice kampánynak, melyet egy amerikai fiatalember javasolt Almatyban.

Dennis Keen még középiskolás csere program keretében érkezett Kazahsztánba – írja a New York Times, de hazatérve is kapcsolatban maradt az ázsiai országgal. A Stanford egyetemen egyik legjobb barátja egy kazah diák volt. Ezek után nem csoda, hogy Kazahsztán gazdasági fővárosába költözött, ahol idegenvezetőként állandó kapcsolatban áll a nyugati turistákkal. Rájött arra, hogy döntő többségük épp Borat miatt érkezik Kazahsztánba, melyről korábban nem is igen hallott.

A Covid-19 járvány Kazahsztánban is leállította a turizmust. Szabadidejében találta ki az amerikai fiatalember a 12 másodperces hirdetést. Amely most már az egész világon Borat szavaival hirdeti, hogy Kazahsztán very nice!…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .