Kezdőlap Címkék Hőhullám

Címke: hőhullám

Hőhullám: “Nem akarok belehalni a nyaralásba”

A hőhullám Európa déli részén sok turistát elijeszt különösen miután Észak Olaszországban hőgutát kapott és meghalt egy munkás, aki a napon dolgozott a 40 fokos hőségben.

“Általában Nagy Britanniában nyaralunk, de most valami másra vágytunk, ezért befizettünk egy hajós körutazásra a Földközi tengeren. Olyan dögmeleg van, hogy állandóan a hajón kuksolunk, mert nem merünk partra szállni a hőség miatt. Jövőre csak Húsvét tájban tervezünk hasonló körutat és nem nyáron“ – nyilatkozta a londoni Guardian-nek egy 61 éves brit asszony. A lap szerint a hőhullám miatt sokan lemondták a nyaralást Európa déli részén, ahol jócskán 40 fok felett van tartósan a hőmérséklet.

“Görögországba fizettem be, de inkább Barcelonába megyek, mert ott nincs akkora hőség. Félek attól, hogy rosszul leszek az utcán a melegben”

– mondja egy másik brit turista.

Korfun nyaral egy négyszemélyes család, amely el sem mozdul a strandról: “szörnyű unalmas egész nap a strandon ülni vagy feküdni, de nem tehetünk mást. Minden városi túrát lemondtunk. Azt ígérték, hogy 31 fok lesz, ehelyett inkább 37 van vagy ennél is több”-  mondja a családanya.

Megdőlhet a 49 fokos hőség rekord Olaszországban és Görögországban

Erre figyelmezteti a turistákat a brit külügy. Szardínia szigetén 49 fok is lehet a héten. Olaszországban 16 városban hirdették ki a legmagasabb fokozatú vörös hőségriadót.

Erdőtüzeket is okoz a hőség a Földközi tenger medencéjében: Spanyolországban és Törökországban sokezer embert kellett kitelepíteni, mert a tűzoltók csak nehezen tudják megfékezni a lángokat.

Az előző anticiklont Cerberusról, az Alvilág őréről nevezték el, a mostanit pedig Kháronról, aki ladikján a túlvilágra szállítja a halottak lelkét. Nem is túlságosan finom célzás ez arra, hogy a hőség életveszélyes.

Olaszország egészségügyi minisztere arra szólította fel a turistákat, hogy készüljenek fel a nagy hőségre, mert különben kínos meglepetések érhetik őket.

“Kedves turisták! Ne látogassátok a Colosseumot Rómában, ha a hőmérő 43 fokot mutat! Inkább maradjatok otthon 11 és este 6 óra között”

– tanácsolta az olasz egészségügyi miniszter, aki az Il Messageronak nyilatkozott.

Bariban, Firenzében és Palermóban éppúgy hőség riadó van mint Rómában – írja a londoni Daily Mail. Amely hozzáteszi: Spanyolországban hétfőre 44 fokot jósolnak a Guadalquivir völgyében Sevilla közelében. A Kanári-szigeteken 4000 embert kellett kitelepíteni az erdőtüzek miatt.

Európa hőségrekordját, 48,8 fokot Szicíliában mérték két évvel ezelőtt, de ezen a héten megdőlhet ez a rekord.

A Földközi tenger keleti medencéjében sem jobb a helyzet: a hőség miatt kiszáradt izraeli miniszterelnököt kórházba kellett vinni. A 74 éves kormányfőt vasárnap már kiengedték, de mindenkit figyelmeztettek Izraelben is, hogy a szokatlanul magas hőség nagyon megviseli a szervezetet különösen az idősebbeknek kell vigyázniuk.

“Minél kevesebb időt töltsetek a napon és igyatok sok vizet, akkor jó hetünk lehet”

– intette honfitársait Benjamin Netanjahu.

A Nature Medicine szaklap közölte, hogy tavaly volt a legmelegebb nyár Európában, és ez legkevesebb 61 ezer halottal járt.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!