Kezdőlap Címkék Gorilla

Címke: gorilla

Bunkókáim, ne kopogtassátok a gorillákat!

Be kellett zárni a Fővárosi Állatkert emberszabású házát, mert az állatkert látogatói nem hagyták békén a gorillákat. A gorillák mindig is érdekesek az emberek számára, mert majdnem olyanok, mint mi, de „mi, szerencsénkre, mégsem vagyunk olyanok, mint ők.”

Ráadásul karácsony előtt nem sokkal egy gorillabébi is született az állatkertben, ami fokozta a gorillák iránti érdeklődést. Az állatkert dolgozói ugyan kérték a látogatókat, hogy viselkedjenek normálisan, és ne zavarják az újszülöttet és édesanyját, ám nem hatott a kérő szó. Hiába érveltek, hogy a gorilláknak pihenésre, nyugalomra van szükségük, bunkóékat mindez hidegen hagyta. Kopogtattak az üvegen, vakuztak rendületlenül, nem hagyták békén a gorilla-családot.

Nem a gorillák az egyedüliek, akiket ily módon zaklatni szoktak az emberek. Egy, a ketrece, vagy a kifutója sarkában pihenő állat nem elég érdekes. Az állat akkor jó, ha csinál valamit: mozog, ugrál, netán vicsorít. Akkor jó az állat, ha megmutatja, hogy mire képes, mert akkor bunkókáim megnyugszik, és úgy érzi, hogy megérte megváltani a belépőt a bejáratnál. Ha egy állat csak úgy van, vagyis, a saját kedve szerint mozog, vagy, ha úgy jó neki, mozdulatlan, akkor a magát felsőbbrendűnek tekintő kétlábú bunkó szemében az állat nem is igazi állat.

Még tán az is megfordul bunkókáim fejében, hogy visszakérjék a pénzüket az állatkerttől, mondván: az állat, amire befizettek, nem mozgott, csak ült a helyén és nézett maga elé. Nem azért mentünk ki az állatkertbe, mondhatnák bunkókáim, hogy maga elé révedő, ki tudja mire gondoló állatot lássanak. Nekik a pénzükért jár a produkció, nekik egy állat ugrabugráljon, vagy legalább üvöltsön és vicsorítson.

Bunkókáim persze nemcsak a gorillákkal vannak így. És nem is csupán az állatokkal. Ahhoz, hogy bunkókáim kimutathassák a foguk fehérjét, és olyan bunkók legyenek, amilyenek csak ők tudnak lenni, nem kell nekik állat. A kisebbel, gyengébbel, elesettebbel is szeretnek lekezelően, néhol kifejezetten ellenségesen bánni. Különösen akkor, ha ők sincsenek a társadalom topján, vagyis, vannak náluk nagyobbak, erősebbek, akik akkor és ott rúgnak beléjük, ahol, és amikor csak tudnak. Bunkókáim úgy érzik, hogy valahogyan ki kell egyenlíteniük ezt a társadalmi hátrányt. Ezért kopogtatják a gorillák üvegét, mert azt hiszik, hogy ettől többek lesznek, és ezért vakuznak a kéthetes gorillabébi szemébe.

Eltiltották a látogatókat a budapesti gorillabébitől

Hiába kérték a gondozók a Fővárosi Állat- és Növénykert látogatóit, hogy ne zavarják a karácsony előtt született kis gorillát, ezért inkább lezárták az emberszabásúak házát.

Facebook-oldalán jelentette be az állatkert, hogy a neveletlen látogatók miatt be kellett zárni a gorillák lakhelyét. „Sajnos az állatokra vigyázó munkatársaink ismételt kérései ellenére tisztelt látogatóink egy része hangoskodással, kopogással, vakuzással idegesítette az állatokat, így erre a döntésre kényszerültünk” – írják.


A kis gorilla december 23-án született, és már karácsony első napjától megnézhették az érdeklődök. Igaz, január 5-én már arról írt az állatkert, hogy korlátozásokat kellett bevezetni a kéthetes bébi nyugalma érdekében. Úgy tűnik, ezek nem bizonyultak elengendőnek, hiszen teljesen lezárták az gorillák lakhelyét.

Nemrég ezt a videót tette közzé az állatkert a gorillacsaládról:

Bemutatták az eltérő színű nyíregyházi jaguárikreket

0

Két jaguárkölyök született a Nyíregyházi Állatparkban, az ikrek egyik tagjának sárga, a másiknak fekete a bundája. Az egy hónapos jaguárok már átestek az első orvosi vizsgálaton, és egyedi azonosítójukat is megkapták – közölte az állatpark. A Fővárosi Állatkertben pedig december 23-án egy gorillabébi született.

A 103 napnyi vemhesség után született nőstény jaguárokról anyjuk szépen gondoskodik – közölte az állatkert az MTI-vel. Mivel ezeknél a nagymacskáknál az utódgondozás csak a nőstény feladata, a hím – mivel veszélyes lehet a kicsikre – egy elkülönített kifutóban él. Az egyre aktívabb kölykök egyelőre anyatejjel táplálkoznak, de hamarosan ők is a ragadozóknak megfelelő táplálékot kapják majd.

A Franciaországból, az Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett jaguárpár hároméves nőstény tagja fekete, míg a négyéves hím sárga bundájú; és az anyának ezek az első kölykei. A jaguároknál gyakoribb a sárga, fekete foltos színváltozat, de fekete példányok is előfordulnak. Ezt a mutációt a fekete pigmentanyag, az eumelanin túltengése okozza a narancssárga pigment (feomelanin) ellenében.

MTI Fotó: Kovács Attila

A hétvégén a fővárosi állatkertbe is új jövevény érkezett: szombaton egy gorillakölyök született. Az anyaállat, a 17 éves N’Yaounda és kicsinye is jól van az állatkert tájékoztatása szerint. A kölyök nemét viszont még nem tudták megállapítani, mert az anya féltve őrzi.

A gorillabébi apja Golo, a csapat vezérhíme, az anyának ez már a második kicsinye. Legutóbb 2010-ben született gorilla Budapesten, jelenleg hatan élnek az állatkertben, közülük kettő kölyök. A család legfiatalabb tagját hétfőtől már láthatja is a közönség.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben egyébként december 24-én az állatokat is megajándékozták.

Halálfejes mókusmajmok nézik a karácsonyi ajándékba kapott lisztkukacokat, kedvenc csemegéjüket a Fõvárosi Állat- és Növénykert Dél-Amerika kifutójában 2017. december 24-én.
MTI Fotó: Kovács Attila

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK