Kezdőlap Címkék Foci

Címke: foci

Foci

Mikor az ember felveti a következő témát, annak áttekintése a feladat, hogy korábban írt-e róla. Persze mindenki rájön, ez egy hülyeség, hiszen Szerző ugyan emlékszik a saját gondolataira (ma sem mások, mint akkor), meg aztán le is írta őket, ami rögzíti az ott szereplő dolgokat, ám az olvasója igencsak másként van vele. Tán még nem is látta azt az irományt, vagy ha olvasta volna, ezer dolga közt már nem emlékszik arra, mit is olvasott. Így aztán mindkettőnk érdekében ismételni kell. Ha ehhez hozzávesszük a fideszes szajkók heti 168 órás, ellenirányú működését, az ismétlési kényszer még nagyobb.

Ott van például a nyugdíj. A ténylegesen fennálló helyzet regnálóékat nem hatja meg, tovább szédítik a népet minden vonalon. Múlt év őszén kezdődött annak mantrázása, hogy januárban „emelt” nyugdíj érkezik, ezt a FIDESZ nevű párt szajkói az összes rendelkezésre álló fórumon állandóan ismételgetik, így aztán a mi részünkről nagyon kevés, ha egyszer halkan leírja valaki, hogy ez nem ám emelt nyugdíj, hanem csak az infláció kompenzációja, így a nyugdíjak vásárlóértéke a svájci indexálás Orbánék általi eltörlése óta (2010.) egy fillérrel sem emelkedett. Ha valamilyen konkrét hatást akarunk a választópolgárok tudatában, nekünk is nagyon sokszor és minden lehetséges helyen le kell írnunk, meg el kell mondanunk, hogy Orbánék megint csak átverésre játszanak, már csak azért is, mert a nyugdíjasok száma 2,5 millió. És mind választókorú.

Ugyanez van a 13. havi nyugdíjjal is, amelyet nem Gyurcsány vett el, hanem Bajnai (Gyurcsány a regnálása alatt végig fizette), ő sem „megszorítási” céljából, hanem mert válság volt, ráadásul nem örökre gondolta, hanem csak addig, amíg tart a válság. Orbánék azonban másképp gondolták, és hatalomra jutásuktól 10 éven keresztül (amely szerintük Magyarország legjobb 10 éve volt, válság sehol és semerre, a világpiac szárnyalt, az EU-ból dőlt a pénz) egyszerűen ellopták a nyugdíjasoktól, azaz, bár semmi oka sem volt már a visszatartásnak, nem fizették ki nekik. A fentiek ellenére a fideszes szajkók éjjel nappal azt hajtogatják, hogy szegény nyugdíjasoktól a 13. havit a gonosz Gyurcsány vette el, és Orbán volt az, aki jóságosan visszaadta (hát persze, hogy visszaadta, mivel igencsak megijedt a közelgő választástól, ahol tényleg volt esély az Összefogás győzelemre, ha MZP meg a független sajtó nem szúrta volna el). Nehéz észérvekkel egy ilyen kórus ellen, de nincs más fegyverünk. Mindent el kell a népnek magyarázni. Sokunknak, sokszor, sok helyen.

Az infláció már magától értetődik. Egyetlen leleplező írás nem fogja még csak kicsit sem megkarcolni annak a fideszes ráutalásnak a titánötvözetű felületét, hogy az infláció csökkenése az árak csökkenését jelenti, holott az árak kisebb inflációnál is tovább nőnek, kizárólag a növekedésük lassul. Négy év alatt az árszint 60 százalékkal lett magasabb, nincs hová drágulni már, az emberek pénze elfogyott. A vágyott akármi persze idén is drágább lesz, de már „csak” 6 százalékkal! Lehet örülni emberek! Az inflációról tudjuk még, hogy Magyarország kezelte a legrosszabbul, ebből egyértelmű, hogy a növekedés nagy részét maga a kormányzat okozta, a fentebb írtakból látható az is, hogy viszont a csökkenéséhez a kormánynak nincs köze (akármennyit csapdossa is Orbán fejszével a levegőt), ugyanis a kereslet az, ami megszűnt, mert a bérek nem követték az inflációt. Nincs már értelme tovább emelni a kereskedőknek, mert ha pénz híján úgysem veszik meg, tökmindegy az ára. Ezért csökken az infláció. Hiába hazudnak mást a szajkók. Na, ezt kell nekünk megírni, minél többször minden vonalon.

A további témákat illetően a szuverenitásról már szó esett (pl.: itt) a FIDESZ közpénzből folytatott propagandájáról szintén (itt), a tanári fizetésekről ne is beszéljünk (itt), de azért még van ilyen.

Például a foci. Ha megvizsgáljuk az ország mai helyzetének legfőbb jellemzőit, akkor a korlátlan hatalmú, nárcisztikus, állandó győzelmi kényszerben élő egyszemélyes vezetési jelleg után következő két legfontosabb: a keresztény ideológia meg a focizmus.

Egy olyan ember, aki már az ötvenes években azt kiabálta a boldogult emlékű Népstadionban, hogy „Hajrá magyarok!”, a hatvanas években meg BVSC ifistaként próbálta előbbre lökdösni a magyar labdarúgás szekerét (kevés sikerrel, pláne Törőhöz képest), nyilván elfogult kedvenc sportágával, ezért a tárgyilagos értékeléshez el kell távolodni önmagától. Szerencsére egyre hűvösebben és távolságtartóbban figyelem az ott történteket. Két ok miatt. Egyrészt a magyar foci teljes, már-már a múlt század ötvenes éveire jellemző átpolitizáltsága, másrészt a változás okán, mivel a hajdani játék egyre inkább küzdelemmé torzul.

Hogy miért ment el a foci az amerikai futball irányába, azt nem egészen értem, hiszen olyan már van. Ahogy rögbi is, a birkózásról nem is beszélve. A változás olyan, mintha egy asztaliteniszező a labdának a másik asztalfélre való átütése után rögtön átrohanna az ellenfélhez, és két kézzel ellökné, aki persze így nem tudná visszaadni, viszont a bíró jóváírná a pontot a lökdösőnek, mondván, az ellenfél nem állt elég határozottan ellent neki. Főleg az idegesít, mikor a levegőben lökik meg a fejelni felugró játékost, mert arra nagyon kíváncsi lennék, hogy a FIFA meg az UEFA vezérkara ott fent mibe kapaszkodva tudna ellenállni. A meccseken több már a handwork, mint a foot, az azonos testhelyzet hiánya semmit nem jelent, és a közelharcban nehéz a labdát még vezetni is, nemhogy trükközni vele.

Az én gyerekkoromban minden fiú kipróbálta a focit, tehetség nem veszett el egy sem, manapság viszont rengeteg az egyéb lehetőség, akár az okostelefonon és a videójátékon kívül is. Ráadásul megszűntek a grundok, a Mekiben nem lehet kapura lőni, a focipalánta-neveldék meg nem úgy működnek, hogy mindenkit  próbajátékra invitálnak, hanem úgy, hogy ha jön az apuka a gyerekkel, és nagyon erőlteti, akkor addig ott maradhat, amíg nem jön egy másik apuka egy másik gyerekkel, akinek az agitáló képessége jobb. Így aztán kevesebb tehetség nyer teret. Lényegesen kevesebb. A válogatottat tekintve nagy szerencsénk, hogy ez a tendencia az összes fejlett ország esetében érvényesül.

A másik baj az átpolitizáltság. A „mimagyarok” elv a fociban is dominál, a nemzeti tizenegy valamiféle szentséggé magasztosul, de a többi klubcsapat is nagyon magyar, és ha valaki nem szurkol nekik kellő intenzitással, árulóvá minősíttetik. A dolog érdekessége, hogy például kirakatcsapatunk, azaz a Ferencváros Abu Fani, Besic, Pesic, Zachariassen, Marquinhos középpályája (Szűcs Lajos be se férne) olyan sok „mimagyarsággal” nem rendelkezik, sem vérvonalilag, sem kulturálisan, mégis a tenyerünkön hordozzuk őket, lelkesen követjük nemzetközi szereplésüket, le egészen a Konferencia Ligáig. Kár, hogy nincs egy még lejjebbi szint, mert így a többi magyar nagycsapatnak kupameccsen nem szurkolhatunk. Például a Puskás Akadémiának sem, amelynek jelenlegi összeállítása: Markek, Ormond, Stronati, Szolnoki, Maceiras, Favorov, Corbu, Nagy, Soisalo, Levi, Colley. Ebből látható, hogy milyen jó ott az utánpótlás nevelés. Tisztára Ajax már, nem hiába dől oda a pénz.

Persze ezek még úgy, ahogy bírhatók. Az embernek igazából akkor megy el a kedve, mikor minden magyar focisiker egyszemélyi dicsőséggé kezd válni. Megjelenik a terepen a Gazda, ő adja a pénzt, ő építi a stadionokat meg a fűtött edzőpályákat, ő várja el az eredményeket, neki húzza a cigány… illetve neki játszik a csapat, olyan szövetségi kapitány lesz, amilyent ő akar, kerül, amibe kerül, nem érdekes, ebből nem enged, és nem sajnálja rá a pénzt. Igaz, hogy a miénket nem sajnálja. Ahogy másra sem.  Ott van a rokonság meg a baráti kör, sok éhes szájat kell etetnie, még szerencse, hogy telik, a magyar költségvetés főösszege 40 000 000 000 000 HUF.

A Gazda megbecsüli az érte fáradókat. A Szoboszlaik (jelenleg egy van belőle) Nobel díjas magasságokba emelkednek, újságok garmadája foglalkozik azzal naponta, hogy mit mondanak meg írnak róla, külföldön is, meg itthon is, és ahelyett mit kellett volna róla írni meg mondani. Hiába, no, a „mi fiunk”, általa egy kicsit mi is a Liverpoolban focizunk, még ha nem is tudunk egy egyeneset a labdába rúgni, és megvédjük bármitől, mert jaj annak, aki rosszat mer még csak gondolni is róla!

A többi magyart szintén nagy-nagy figyelemmel követi a sajtó, és bár sokszor túlzásba esnek, de egy rajongónak mindez mindennel együtt még elfogadható… lenne, ha nem sugározna nagy erővel mindenfelől, hogy MI szeretjük a focit, MI szeretjük a válogatottat, tehát MI szeretjük a hazánkat, TI meg nem, nyomorult árulók! A Mi meg a TI felismerése remélhetőleg nem okoz gondot senkinek.

Na, ezért hasonlik meg az ember, hiszen ha a magyar csapatoknak drukkol (márpedig nekik), azzal a Gazda hasznát növeli, mert ha siker lesz, ő aratja le. Népszerűség, fölény, többlet FIDESZ szavazat.

Ennek drukkoljunk, tessék mondani?

Egy magyar futballista, aki még Puskásnál is jobb volt

55 évvel ezelőtt halt meg Orth György. Minden idők legjobb magyar labdarúgója Magyarországon az MTK játékosa volt.

Valószínűleg ő lehetett Magyarország egyik első sportcelebritása, ahogy akkor mondták: sportprimadonnája. Aktív társasági életet élt, a sajtóban gyakran jelentek meg róla cikkek, színésznő-feleségei voltak, szerette az elegáns ruhákat, saját autója is volt. Orthról többen is úgy tartották, hogy korának legjobbja, sőt, egyenesen minden idők legjobb magyar labdarúgója volt. Ez utóbbi kép kialakításában komoly szerepe lehetett Barcs Sándornak, aki az 1950–1970-es években MLSZ-elnök, valamint FIFA- és UEFA-alelnök és egy ideig ez utóbbinak megbízott elnöke is volt.

Barcs Puskással összevetve a sokoldalú Orthot találta jobb játékosnak,

és ezt több fórumon is hangoztatta, így például az Alberttől Zsákig című kötet előszavában is. Orth György nevéhez napjainkban is ezeket a jelzőket fűzik, noha ma már aligha él olyan ember, aki látta őt játszani, és emlékezhet is a játékára (Orthról filmfelvétel csak minimális mennyiségben maradt fenn).

Orth György már játékos korában bekerült a kánonba – minden bizonnyal teljes joggal, hiszen a kortárs beszámolók is (külföldön is) egyöntetűen szuperlatívuszokban írtak róla. Neve a médiában is etalon lett, immár egy évszázada, hogy rendre felbukkan újságok hasábjain, illetve az utóbbi években internetes oldalakon. Azonban nemcsak írott médiumok, de emlékművek is emlékeztetik az embert Orth Györgyre. Jelen írás – amely a szerző reményei szerint nem csak egy újabb emlékeztető, de új összefüggéseket és ismereteket is bemutat – ez utóbbiakat veszi röviden sorba, kiemelten foglalkozva Orth mellszobrának „történetével”, levéltári dokumentummal is illusztrálva azt.

Orth György elsőként megalkotott fizikai emlékműve maga a sírja, síremléke, amelyet utolsó klubja, az FC Porto állított.

A sírkövön Orth osztrák feleségének portugál nyelvű búcsúüzenete olvasható: „Gyuri – vivo para te recordar – Anny” (magyarul: „Gyuri, azért élek, hogy rád emlékezzek. Anny”).

A házaspárnak gyermeke nem született, az özvegy (aki később ismét férjhez ment) két évtizeddel később halt meg. A sírkő mögötti részen a portugál klub nemcsak elhunyt edzőjének, de önmagának is emléket állított a felirattal: „A Gyõrgy [sic] Orth – 1901/1962 – o futebol – por iniciativa de Futebol Clube de Porto” (magyarul: „Orth Györgynek /1901–1962/ – a labdarúgás. Az FC Porto kezdeményezésére”).

Az impozáns sír Portóban, a paranhos-i temetőben található, az emlékmű 1963-ra már bizonyosan elkészült. A síremlék (amelynek hátsó traktátusát időközben kissé „eltolták”, és urnafalat építettek melléje) viszonylag ismert, olykor magyarok is látogatják. Az elmúlt évtizedekben többször is felmerült, hogy Magyarországra hozzák Orth György hamvait.

Dupla duplázó párosok az NB 1-ben

0

Az utóbbi 5 NB 1-es idénybe néztünk utána azoknak a játékosoknak, akik egy csapatban legalább 10 gólig jutottak.

A dupla duplát nem könnyű megcsinálni, de azért akadnak rá példák, akiknek sikerült, a tavalyi idényben a Fradiból összejött ez a bravúr Ryan Mmae-nak és Adama Traorénak. Az azóta a Stoke Citybe távozó támadó 12 góllal volt az FTC házi gólkirálya tavaly, Traoré pedig szélsőként tudott 11 gólt szerezni, Bet365 bónusz adatai szerint ráadásul még 9 gólpasszt is kiosztott mellé, így majdnem a gól/gólpassz dupla dupla is összejött neki.

A 2021/22-es szezonban is volt egy duó akik megcsinálták ezt, a Videoton bosnyák válogatott játékosa 15 gólt szerzett ebben az idényben, mellé pedig 10 góllal csatlakozott a már levezetőfélben lévő Nikolics Nemanja, aki azért még odarakott egy ilyen szezont a pályafutása végére. A Fradi se volt messze tőle, hogy ekkor is dupla duplázó játékosokat adjon, Mmae 13 gólja mellé Tokmac 9 találattal csatlakozott.

A 2020/21-es szezon elég kivételesre sikerült ebből a szempontból, hiszen 4 ilyen duó is volt, pedig általában az egy se mindig jön össze az NB 1-ben.

A Paks párosa szerezte a legtöbb pontot, Hahn János 22 gólja mellé Bognár István termelt 10-et, ráadásul még 13 gólpasszt is kiosztott mellé.

Nikolics persze meglőtte a maga 10+ gólját 1 évvel korábban is, 15-ig jutott ekkor, mellé Petryak csatlakozott 12-vel. A Fradi természetesen ekkor is ott volt, Uzuni 12 gólt szerzett, Tokmac pedig 11-et lőtt. Az utolsó ilyen duó ebből az idényből, Gazdag Dániel és Balogh Norbert párosa, ők 13 illetve 10 gólig jutottak.

A Unibet.hu információi szerint 2019/20-ban a ZTE duója csinálta meg a dupla duplát, Radó András 13 gólt lőtt mellé pedig Bobál Gergely nőtt fel 10 góllal. Rajtuk kívül a Fradi és a Videoton párosának is mindössze 1 gól kellett volna csak ehhez.

1 évvel korábban is akadt egy páros, akinek összejött a két 10+ gólos játékosa, ekkor a Fradi támadói közül Davide Lanzafame vágott 16-ot, Varga Roland pedig 12-vel csatlakozott mellé.

MENTSÜK MEG A KIESŐKET – MÉG NEM KÉSŐ!

„Volt egy fiú, árva fiú, nem szerette senki.…. 1973-ban énekelte Cserháti Zsuzsa  egy Csepel teherautó platóján, a Vasas SC Fáy utcai pályája salakján, a Bp. Honvéd elleni meccs szünetében, az akkor még 16 csapatos NBI.-es találkozón.

Miután a Vasas a kommunista időkben Kádár János kedvenc csapata volt, elsősorban Kádár, az 1946. szeptember 12-én elhangzott mondata miatt is: „Azt akarjuk, hogy a Vasas legyen a legnagyobb, legerősebb egyesület az országban!”, sokan szurkoltak ellene. 

A dal „ … hová sietsz mondd hová, jöjj, valaki hív, valaki vár”, versszaka így vonatkozhatna a NBI.-ből már gyakorlatilag kiesett Vasasra, a jelenlegi bajnoki táblázat szerint kiesésre álló, az elképesztő összegekkel dotált MOL Fehérvár FC-re, de akár a csak 2 pontal előtte álló Honvédra is.

A sláger „ Árva fiú jöjj vissza” része pedig az NB.II-ből feljutott két nagy múltú NB.I-es csapatnak szólhat, a Diósgyőrnek és az MTK-nak. A veszélyben lévő csapatokon és a feljutásra várókon akár már most is segíthetne Csányi Sándor a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke és az elnökség, mindössze egy rég óta húzódó adminisztratív döntéssel. Az MLSZ-nek fel kellene emelnie a 12 fős NBI. létszámát ismét 16 csapatosra. Nos, itt a soha nem visszatérő alkalom! Így elegendő lenne akár egy őszi és tavaszi bajnoki forduló is. Ami pedig a legfontosabb; az idén nem lenne kieső az NBI.-ből és vélhetően a komoly hagyományokkal rendelkező, az NB II.-ből feljutó  Diósgyőr és az MTK is, valamint még két további együttes is résztvevője lehetne az őszi bajnokságnak. Remélhetően Csányi Sándor vagy az elnökségi tagok kedvelik Cserháti Zsuzsa dalát és olvassák az FüHü írásait, de amennyiben kiderülne, hogy mégsem;

aki hallja adja át! 

A játék közbeni fogadások előnyei és hátrányai a futballrajongók számára

0

különböző kimeneteleire fogadásokat tegyenek, mindezt ráadásul úgy, hogy a mérkőzés éppen zajlik. Bár a játékon belüli fogadásnak vannak előnyei, főleg mivel így sokkal biztonságosabb a magyar sportfogadás világa, számos hátránya is van, amelyeket figyelembe kell venni.

Ebben a cikkben éppen ezért a játék közbeni fogadások előnyeit és hátrányait vizsgáljuk meg a futballrajongók számára.

Az élő fogadások legfőbb előnyei

Nagyobb izgalom

A játékon belüli fogadások egyik fő előnye, hogy sokkal nagyobb izgalmakat biztosít a futballmérkőzések alatt. A szurkolók a következő gólt szerző csapattól kezdve a mérkőzésen a sárga lapok számáig mindenre fogadhatnak, ami még egy unalmas mérkőzést is érdekesebbé tehet. A játékon belüli fogadások tehát lehetővé teszik a szurkolók számára, hogy jobban belekóstoljanak a mérkőzés igazi világába, azáltal pedig, hogy élőben is követhetik az eseményeket, még inkább közelebb kerülhetnek a focihoz.

Könnyebb jól tippelni

Az élő fogadások jobb esélyeket is biztosíthatnak a mérkőzés előtti fogadásokhoz képest. Ennek oka, hogy az oddsok a mérkőzés során a csapatok teljesítménye alapján változhatnak, amit a hozzáértő fogadók könnyen ki is használhatnak, hogy növeljék nyerési esélyeiket. Ugyanis, ha azután rögzíted a téted, hogy elindult a mérkőzés, van lehetőséged arra, hogy megfigyeld a csapatok eredményét és az alapján fogadj, hogy melyik csapat az erősebb.

Az olyan jelentéktelennek tűnő dolgok ugyanis, mint az időjárás, vagy épp, hogy a csapattagok hogy érzik magukat lényeges változást okozhatnak a mérkőzés alatt.

Stratégiai fogadás

A játékon belüli fogadások lehetővé teszik a rajongók számára, hogy stratégiai fogadásokat tegyenek. Például egy szurkoló észreveheti, hogy egy csapat különösen rosszul játszik, és úgy dönthet, hogy ellenük fogad. Hasonlóképpen, az is könnyebben kiderül az élő fogadások közben, ha valamelyik csapat sokkal jobban teljesít, mint azt gondoltuk, így az is lehet, hogy amíg a mérkőzés elején eszünkbe se jutott, hogy a csapatra fogadjunk, a mérkőzés közepén azt látjuk, hogy nagyobb az esélyünk a nyertes tippre, ha rájuk rögzítjük a tippünket. Éppen ezért, a játék közbeni fogadások lehetővé teszik a szurkolók számára, hogy a csapatok teljesítménye alapján megalapozottabb és stratégiai fogadásokat tegyenek.

A sportfogadásnak viszont egyéb előnyei is vannak:

  • kifejezetten szórakoztató tevékenység
  • a nyereményre való esély
  • új emberek megismerésének lehetősége
  • több készséget is fejleszthet
  • türelemre tanít

Az élő fogadások hátrányai

Függőség kockázata

A játékon belüli fogadások egyik fő hátránya, hogy függőséget okozhatnak. Azáltal ugyanis, hogy folyamatos lehetőséget biztosítanak a fogadások megtételére, sok játékos akarata ellenére is belecsúszik abba, hogy nehezen tud ellenállni. Ez pedig függőséghez vezethet, azaz súlyos következményekkel járhat az illető mentális egészségére és pénzügyi jólétére nézve.

Nagyobb az esély a bukásra

A játékon belüli fogadások a mérkőzés előtti fogadásokhoz képest a pénzvesztés kockázatát is növelhetik. Ennek oka, hogy az esélyek gyorsan változhatnak a mérkőzés során, és egy, a mérkőzés elején biztosnak tűnő fogadás már nem biztos, hogy jó fogadás lesz. A mérkőzés közbeni fogadások megkövetelik a fogadótól, hogy folyamatosan figyelemmel kísérje a mérkőzést, és kiigazítsa a fogadásait, ami időigényes és stresszes lehet.

Sokkal stresszesebb

Azáltal tehát, hogy folyamatosan figyelemmel kell lenni a mérkőzés kimenetelére, egyes játékosok arról vélekednek, hogy nemcsak nagyobb izgalmakat okoznak az élő fogadások a mérkőzés előtt rögzíthetőkhöz képest, de sokkal nagyobb stresszel is járnak.

A játék közbeni fogadások

Az, hogy élőben is elérhető manapság a sportfogadás lehetősége, több előnnyel és hátránnyal is bír, éppen ezért maguknak a játékosoknak kell átgondolniuk, hogy az élő, vagy a mérkőzés előtti fogadások azok, amik sokkal inkább közelebb állnak hozzájuk. Éppen ezért, neked is azt javasoljuk, hogy a fenti lista alapján gondold át, hozzád illő sportfogadási típus-e.

Katar 2022 – francia botrány?

0

Érdekes dokumentumfilmet láthattak a francia közszolgálati csatorna műsorában a nézők arról, hogy Nicolas Sarkozy elnök hogyan szerezte meg a futball világbajnokságot Katarnak, ahol alig volt futballélet, de 2022 november 20-án ennek ellenére ott kezdődik a világbajnokság.

Csak három nemzetiségről tudhatjuk biztosan, hogy az Elysée-palota asztalánál egy asztalnál jelen voltak 2010-ben, és eldöntötték, hogy megszerzik a futball világbajnokságot a dúsgazdag emírségnek. Sarkozy elnök, mint a házigazda, és a Paris Saint Germain lelkes szurkolója, a csapatának akart szponzort találni, Katar emírje, aki akkor még csak trónörökös volt, de máris nemzetközi hírnévre vágyott, és aki mindezt prezentálni tudta az nem volt más mint Michel Platini, a válogatott egykori legendás középpályása, közel sem véletlenül akkoriban az UEFA elnöke és a FIFA alelnöke volt. Mivel ez mégiscsak újságírás, ezért nem ellenőrzött információként le nem írnánk, hogy a negyedik nemzetiség az asztalon lévő orosz hússaláta lehetett, de Rejtő Jenő írói munkássága előtt tisztelegve megjegyezzük a kevéssé dokumentált hússaláta jelenlétét nem áll módunkban teljességgel kizárni.

2019-ben a francia ügyészség vizsgálatot indított az ügyben. Jellemző módon nem a hússaláta kérdése feküdte meg az oknyomozó újságírók gyomrát.

Nyolc hónapig keresték a bizonyítékokat arra, hogy Sarkozy elnök úgy tudta elérni kedvenc futball csapatának szponzorálását, hogy cserébe megígérte Katar akkori trónörökösének, a mostani emírnek a futball világbajnokságot.

A francia ügyészség korrupció ügyében nyomoz (ebből a szempontból még kardinális kérdéssé válhat a hússaláta szerepe, mivel köztudottan meredeken megy föl az élelmiszerek ára, s ilyen embargós időkben fokozottan érvényes ez az orosz importtermékekre), és az újságírók kínos bizonyítékokat találtak: Sophie Dion, aki akkoriban az Elysée-palota sporttanácsadója volt, elismerte, hogy kötött egy 52 ezer eurós konzultációs szerződést Katarral, és ebből 13 ezer eurót akkor vett fel amikor még Sarkozy elnök tanácsadója volt. Sarkozy terve sikerült: kilenc nappal a hármas csúcs után az Elysée-palotában, a FIFA megszavazta: Katar kapja a futball világbajnokságot!

Az amerikai futball vezetői nem láttak a méregtől hiszen ők voltak az esélyesek. El is indították a korrupciós vizsgálatot, melybe belebukott a FIFA egész vezérkara az élen Sepp Blatter elnökkel és az alelnökkel, Michel Platinivel.

Katar azonban megkapta amit akart: a futball világbajnokságot.

Sarkozy is jól járt hiszen a Paris Saint Germain katari tulajdonosa ontja a pénzt a csapatnak, amely így világsztárokat tud venni és megfizetni mint Messi, Neymar vagy Mbappé.

Eladó az egész világ?

A Sunday Times szerint 5 millió dollárt fizettek azért, hogy a FIFA szegényebb tagállamainak képviselői  rábólintsanak Sarkozy elnök és a katari trónörökös mester tervére: 5 millió dollárt kaphattak a szavazatukért. A koldusszegény Szomália például 100 ezer dollárért szavazott.

A FIFA viszont 400 millió dolláros televíziós szerződést kötött az Al Dzsazirával, a katari emír TV-jével nem sokkal azelőtt, hogy megszületett a döntés az emírség javára.

Gianni Infantino, a FIFA jelenlegi vezére, aki már korábban is ott sürgölődött a lebukott Sepp Blatter és Michel Platini körül, túlélte a svájci hatóságok vizsgálatát.

Jelenleg teljesen véletlenül Katarban él, és várja a FIFA szokásos profitját a futball VB-től: 3 milliárd dollárt! Ebből azért egész biztosan telik orosz hússalátára.

Az alkohol tette tönkre a magyar futballt

Törőcsik András temetése apropóján erről beszélt egy legendás békéscsabai futballista, aki jól ismerte a magyar labdarúgás egykori szuper tehetségét, aki nem futotta ki a formáját, mert alkoholista lett.

“Kese 19 éves kora előtt nem ivott csak kólát. De azután bekerült egy olyan társaságba Újpesten, ahol ment a sörözés meg a fröccsözés – ez szinte elvárás volt, és nemcsak Újpesten” – nyilatkozta a ma 68 éves Pásztor József, aki a válogatottságig jutott Békéscsabáról, majd pedig a csapat edzője lett.

“Törőcsik Andris pályafutása egészen másképp alakul, ha nem ide a Kárpát medencébe születik. A hetvenes években a magyar futball eredményei még tiszteletet parancsoltak, de már irtózatosan messze volt a világ élvonalától. Nem játékban, nem tehetségben hanem hozzáállásban, profizmusban. Szomorú ezt kimondani, de

az alkoholizmus a szó szoros értelmében megmérgezte az egész magyar labdarúgást!”

Nemcsak a klubokban nem tiltotta senki a folyamatos ivászatot, de a válogatottban sem.

“Ki lehetett járni a tatai edzőtáborból. Sokan egyenesen a kocsmába mentek. Volt, aki 15 fröccsel enyhítette a szomját” – mondta az egykori válogatott labdarúgó, aki felidézte, hogy az edzők rettentően meghajtották őket, de szinte természetesnek vették, hogy utána alkohollal enyhítik sokan a szomjukat. A kluboknál pedig gyakran előfordult, hogy edzés helyett is inkább ittak a futballisták.

Albert Flóri délután kettő után minden nap részeg volt

Az egyetlen magyar aranylabdás életét is tönkretette az alkohol bár igazán inni csak akkor kezdett amikor felhagyott a futballal. Nem találta helyét a világban, siratta sztár szerepét és egyre mélyebbre merült az alkoholizmusban.

Közben viszont szemléletváltás ment végbe a futballban a nyugati világban miután belátták: ebben nagyon sok pénz van! Az élvonalbeli futballisták ellenőrzés alá kerültek: a sportszerű életmód minimális követelménynek számított holott korábban ott sem volt ritkaság a bohém életforma. Puskás Öcsi legendás visszatérése a Real Madrid színeiben erre az egyik legjobb példa. Franciaországban a muzulmán futballisták felfutását az is magyarázta, hogy a hagyományok miatt számukra tilos volt az alkohol. Zinedine Zidane vagy Karim Benzema családjában ez fel sem merült. Más kérdés, hogy a muzulmán futballisták olykor kábítószert fogyasztottak, hogy leküzdjék a stresszt, de ez már egy másik történet …

5 sportkellék ajándékba focirajongóknak

0

Az ajándékvásárlás mindig nagy fejtörést okozhat, különösen akkor, ha ismerjük a megajándékozottat és tudjuk, hogy valamely sport rajongója és az adott sporton kívül nincs is más hobbija.

Mit is adhatunk annak a személynek, aki imádja a focit és nem csak nézi, hanem űzi is? Természetesen, a legjobb választás nem más, mint a futballal kapcsolatos sportfelszerelés. Mutatunk is 5 olyan ajándékötletet, amelyek boldogságot okozhatnak az ünnepeltnek.

Az 5 legjobb ajándékötlet focit imádóknak

Mivel minden sporttevékenység alapja a kiváló minőségű sportfelszerelés, így az ajándékvásárlás előtt alaposan fel kell térképeznünk azokat a helyeket, ahol valóban minőségi focis ajándékokat tudunk beszerezni. Az egyik legjobb ajándék lehet a futball ruházat, hiszen ebben a kategóriában sokféle felszerelés megtalálható, így akár egy nagyobb, vagy több kisebb ajándékkal is meglephetjük a szívünkhöz közelálló személyt. Milyen futballruházatnak örülhet az ünnepelt? Boldoggá tehetjük egy foci pólóval, egy futball rövidnadrággal, futballinggel, foci edzőruhával, sapkával, kesztyűvel, futball zoknival vagy éppen lábszárvédővel. A futball zokni különösen nagyon jó választás, hiszen ezek mennek talán a leghamarabb tönkre, így akár hobbiszinten, akár profi csapatban játszik valaki, mindenképpen nagy örömet okozhatunk ezzel az ajándékkal. Vásárlás előtt, ne felejtsünk el a megajándékozott méreteivel kapcsolatban érdeklődni.

Ezt mindenképpen és akkor is tegyük meg, ha egy nagyobb értékű ajándékban, például focicipő vásárlásán gondolkodunk. Ez egy komoly beruházás, de biztosak lehetünk benne, hogy óriási boldogságot okozunk ezzel az ajándékkal. Ha a Nike cipők közül szeretnénk válogatni, ezt a https://www.r-gol.com/hu/nike-mercurial oldalon tehetjük meg.

A focicipő egy elég tág fogalom, hiszen sokféle típusú lábbeli tartozik ebbe a kategóriába. Például a stoplis cipők, a teremcipők, a műfüves cipők. Amennyiben nem tudunk dönteni, és szeretnénk több terméket szemrevételezni az ajándékvásárlás előtt, akkor erre a https://www.r-gol.com/hu/adidas-x oldalon is van lehetőségünk.

Mi más jöhet még szóba, ha egy rendszeresen futballozó személynek szeretnénk ajándékot vásárolni? Természetesen, nem más, mint a futball labda. Az ajándék kiválasztása előtt azonban el kell döntenünk, hogy beltéri labdával, műfüves focilabdával, vagy éppen téli labdával lepjük meg a szerettünket.

Ha valóban nehezen hozunk döntést az ajándékvásárlással kapcsolatban, akkor a focilabda kellékek és futball felszerelések között is szemezgethetünk. Egy focizni szerető személynek mindig szüksége lehet foci pumpára, labda táskára vagy éppen táplálék-kiegészítőkre. Akármit is választunk végül, az ünnepelt nem csak meg fog lepődni, de nagyon örömteli is lesz, hogy személyre szabott ajándékkal lepjük meg.

2022-es katari futball világbajnokság

0

Legutóbb 2018-ban Oroszországban került megrendezésre a FIFA világkupa. 32 csapat vett részt rajta június 14 és július 15-e között. 12 helyszínen zajlottak a mérkőzések. A címvédő Németország volt, a győztes Franciaország lett. A döntőt 4-2 re nyerték a franciák a horvátok ellen.

Ez volt az első olyan bajnokság, ami Kelet-Európában került megrendezésre. Amiben még érdekesség, hogy ez a bajnokság volt a történelem legköltségesebb bajnoksága mindezidáig és az első, ahol videóbírót alkalmaztak. Az is érdekesség, hogy ennek a vb-nek a selejtezőjében a FIFA valamennyi tagja részt vett. A tornára 311 klubcsapatból 736 játékos érkezett.

Az első négy helyezett sorrendben Franciaország, Horvátország, Belgium és Anglia lettek. Meglepő módon a címvédő németek a 22. helyen végeztek. Velük együtt nagy meglepetést okozott, hogy Portugália és Spanyolország erős csapatai is csupán az első 16 csapatba jutottak be. A horvátok pedig abból a szempontból voltak nagy meglepetés, hogy egy kis ország válogatottja hogyan tud olyan csodás meccset játszani, ami példaértékű arra nézve, hogy a nemzettudat és a tűz a játékosokban milyen eredményeket tud kihozni. A bet365 sportfogadások tekintetében is igen szerencsések voltak, akik erre a csapatra tették a voksukat.

A Fair Play-díjat Spanyolország nyerte a sportszerűségének elismeréséért. Az arany-, ezüst- és bronzcipő díjakat azok a játékosok hozhatták el, akik a legtöbb gólt szerezték. Ők az angol csapatot erősítő csapatkapitány Harry Kane, a francia válogatott bal hátsó csatárjátékosa, Antoine Griezmann és végül a belga Romelu Lukaku lett. Az arany-, ezüst és bronzlabdát szakmai bizottság szavazatai alapján osztották ki az adott évad legjobb játékosainak. Ezeket a horvát Luka Modric, hozta el, aki mind támadó, mind védő szerepben zseniálisan teljesített. Ezüstlabdás a belga Eden Michael Hazard lett, kinek stílusa vetekszik Lionel Messi és Cristiano Ronaldo stílusával. Végül a francia Antoine Griezmann az ezüstcipő díj mellett elhozta a bronzlabda díjat is szélső támadó csatár szerepéért. Aranykesztyűs a belga Thibaut Courtois belga kapus lett. A legjobb fiatal játékos a francia Paris Saint-Germain csatára, Kylian Mbappé Lottin lett.

Idén is lesz világbajnokság, a szokásostól eltérően november 21. és december 18. között Katarban. Közel-Keleten ez az első ország ahol FIFA játékokat rendeznek. A kvalifikáció jelen cikk írásakor még épp zajlik, de már most lehet tudni, hogy az erős csapatok közül a belgák, németek, franciák, spanyolok, angolok, portugálok természetesen bent vannak a csapatok között.

Idén sok kérdés nyitott lehet, hiszen nagyon sok csapat fiatalította a játékosait, mint a németek és a franciák. Az ő esetükben érdekes kérdés hogyan sikerül ezeket az új játékosokat beépíteni a kiöregedő világsztárok helyére.

A németeknél új a szövetségi kapitány és a menedzsment is megfiatalodott. Hogyan tud Németország újra a világ élvonalába kerülni. A portugál csapatnál is kérdéses, hogy Ronaldo, aki 36 éves meddig marad a pályán. A spanyoloknál már újabb generációs játékosok hogyan szerepelnek majd. Bár az is igaz, hogy egy-egy ilyen világtornán, ami maximum 30 napig tart egy pillanatnyi ingadozás is sokat jelenthet, izgatott várakozással várhatják sokan, hogy a horvátok hogy szerepelnek idén.

Aki biztosra szeretne menni, azt gondolom, hogy érdemes a hosszabb távú teljesítményeket érdemes mindenképpen figyelembe venni és az évek alatt folyamatosan stabil csapatokra adni le a voksot. Természetesen a fogadásoknak sokszor az ésszerű számítások mellett az érzelmi kérdések is sokat nyomnak a latba.

Andy Landy mosolyalbuma – Bubutól-Bolondig csak becéző szavakkal!

Miért beteg a magyar futball? – kérdezte 1974-ben Végh Antal, de akkor még el sem tudta volna képzelni, hogy 2021-ben, a Magyarország OTP Bank Liga NB I-es futballbajnokság csapataiban alig szerepelnek magyar játékosok. A tehetségesebb fiatalok, amilyen korán csak lehet inkább külföldi egyesületekhez szerződnek, sok esetben nem is az élvonabeliekhez.

A nézők a magyar válogatott tagjait ritkán láthatják, többnyire csak a külföldi televíziós közvetítések alkalmából. Így érthető, hogy a szurkolóink személyes kötődése a pályára lépő fiúkhoz nem ideáils, a szurkolás során a játékosok becéző megszólítása szinte szóba sem jöhet. Pedig korábban, akár egy ilyen képzeletbeli válogatott is kifuthatott volna a pályára:

Bubu, Paróka,Szőke Szikla,Kacsa Cucu-Pixi Kapa,Titi,Nyíl,Öcsi, Bolond (Csere: Bamba, Báró, Bimbam, Botond, Csikar, Döme, Fenyő, Gerzson, Kocka, Paripa, Púpos, Törő).

AL

 

 

 

 

 

 

 

 

Kevés olyan szurkoló van, aki előtt nem jelennek meg a felsorolt becenevek tulajdonosai. Hiába remek játékosok a mai válogatottak: Gulácsi, Sallai, Schäfer, Szalai, Szoboszlai, ha őket a nézők csak a válogatott meccseken látják „testközelből”. Kalapot le a nézők előtt akik az összes játékost név szerint felsorolják! Ameddig pedig a hazai csapatok nem adnak a fiataloknak lehetőséget a szereplésre, a mai válogatott játékosaink sohasem kaphatják meg azt a rokonszenvet, amellyel az elődeik felejthetetlenné váltak, és hajtották őket a győzelemért a nézők becéző bekiabálása is.

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK