Kezdőlap Címkék Fenyeget

Címke: fenyeget

Peking óva inti Európát a kínai cégek bojkottjától

  • Peking uniós nagykövete fenyeget

  • A szakértők a kritériumok szigorítását javasolják

  • Magyarország az elsők között szavazott a Huawei-re, hivatkozva azokra akik még nem döntöttek

  • Németország és Franciaország még nem döntött

Ha az Európai Unió akadályozza a Huawei ötödik generációs rendszerének bevezetését, akkor ennek „szörnyű” következményei lehetnek Európa számára! – Erről nyilatkozott Peking uniós nagykövete a londoni Financial Timesnak. Zsang Ming nagykövet kifejtette, hogy bízik benne: az európaiak kitartanak a szabadpiaci elvek és a multilaterális kereskedelem mellett.

De hogyha nem ezt teszik, akkor abból Kína levonja a következtetéseket. Ez elsősorban azt jelentheti, hogy Peking csökkenti a beruházásokat az uniós országokban illetve a saját piacán éppúgy diszkriminálja az európai cégeket ahogy azt az EU tenné a Huawei-jel és más kínai vállalkozásokkal. Mindezt nem véletlenül most közli Peking uniós nagykövete hiszen januárban teszi közzé álláspontját az a szakértői csoport, amely az ötödik generációs rendszerek bevezetésével foglalkozik az Európai Unióban. A szakértők a kritériumok szigorítását javasolják – értesült a brüsszeli Politico. Ez pedig azt jelentheti, hogy Németország és Franciaország nehéz döntés elé kerül: vagy szuverén módon dönt, és ezzel kivívja az USA rosszallását vagy pedig háttérbe szorítja a kínaiakat, akik viszont retorziókkal fenyegetnek.

Magyarország már megoldotta a problémát: a Huawei-re bízta az ötödik generáció rendszer bevezetését

annak ellenére, hogy Mike Pompeo amerikai külügyminiszter személyesen lobbizott ellene Budapesten. Orbán Viktor miniszterelnök akkor azt válaszolta neki, hogy Magyarországnak a két uniós nagyhatalom: Németország és Franciaország az irányadó ebben az ügyben. Csakhogy sem a németek sem a franciák nem döntöttek még miközben Magyarország elkötelezte magát a Huawei mellett.

Van-e nemzetbiztonsági kockázat ?

Washington azzal érvel, hogy az európai szövetségesek nagy nemzetbiztonsági kockázatot vállalnak akkor, ha a Huawei ötödik generációs technológiáját választják. Az európai szakértők megosztottak ebben a kérdésben, de a döntés elsősorban politikai. Trump rá akarja kényszeríteni európai szövetségeseit arra, hogy vegyék meg az amerikai technológiát akkor is, ha az még nincsen kész és minden bizonnyal drágább lesz mint a Huawei. Az európaiak többsége nem vállalja a többéves késlekedést ezen a kulcsfontosságú területen. Míg az Egyesült Államok stratégiai ellenfélnek tekinti Kínát addig az európaiak partnert látnak a kínaiakban, akik ellensúlyozhatják Trump brutális nyomulását. Ilyen feltételek mellett kell dönteniük a németeknek és a franciáknak az ötödik generációs technológiáról és egyben az USA-hoz és Kínához fűződő viszonyról. A hosszú időszakra szóló döntést hamarosan meg kell hozni Párizsban és Berlinben miközben senki sem sejti: marad-e Trump a Fehér Házban és vele a brutális önzésen alapuló amerikai politika? Vagy felváltja azt egy mérsékeltebb vonal, mely együttműködésre és nem konfrontációra törekszik Európával és Kínával ?

Kit fenyeget Magyarország miniszterelnöke?

Március 15-én Orbán Viktor megfenyegette a nemzet egy részét. Úgy fogalmazott: „Erkölcsi, politikai és jogi elégtételt is fogunk venni a választások után”.

De kit fenyeget konkrétan a miniszterelnök? Kikre vonatkozik az a kijelentése, hogy a választás után elégtételt veszünk? A még megmaradt független sajtót fenyegeti? Mely sajtó éppen azt teszi, ami a dolga, és ami a közmédiának is feladata lenne? Hogy tájékoztasson arról, hogy mi történik Magyarországon és a világban, valamint, uram bocsá’, ellenőrizze a hatalmon lévőket?

Ez a sajtónak mindenhol és minden időkben a feladata. Nem holmi úri huncutság a valóság bemutatása, hanem munkaköri kötelesség.

Ha azt látja, hogy a kormányfő helyettese helikopterrel jár vadászni – ami túl azon, hogy gusztustalan, a korrupció gyanúját is felveti, – megírja.

Ha a volt debreceni polgármester – jelenleg miniszter – ezerháromszáz milliárd forintos üzletről tárgyal egy „csengeri háziasszonnyal”, köteles ezt is megírni. Mint ahogyan azt is, ha a miniszterelnök veje kétes üzleti ügyletekbe keveredik, milliárdos kárt okoz Magyarországnak, miközben ő maga milliárdokat keres az ügyleten.

Azokat fenyegeti az ország miniszterelnöke, akik bemutatják a valóságot? Ahelyett, hogy a magyar sajtó napján köszönetet mondana a sajtó munkatársainak, hogy feltárják a visszásságokat, és ezzel segítik a közélet megtisztulását?

Kit fenyeget Magyarország miniszterelnöke?

Az ellenzéki pártokat és azok politikusait? Akiknek természetes állapotuk, hogy bírálják a kormányt, mert úgy gondolják, hogy ők másként, jobban csinálnák? Demokratikus viszonyok között erről szól a politika. Hogy a pártok megmutatják a programjaikat, elmondják, hogy mit kezdenének az egészségüggyel, az oktatással, a gazdasággal és úgy általában: Magyarországgal. Kiteszik a pultra a portékájukat, hogy a választók láthassák, mit kínálnak nekik, és kiválaszthassák a számukra legszimpatikusabbat.

Nem haragudni kellene, nem harcolni és másokat fenyegetni, hanem kormányozni.

Magyarország miniszterelnöke miért fenyegeti Magyarország polgárait?

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK