Kezdőlap Címkék Bangóné

Címke: bangóné

Csendes megjegyzés

Visszanéztem Bangóné ATV-s nyilatkozatát. Nem vagyok hozzá jóindulatú. Szerintem először neki még tetszett is a patkányozós áthallás.

Az Index érdeklődésére hogyan is volt ez, még mindig nem érezte a dolog súlyát.
„… nem a Fidesz szavazóira gondolt, amikor patkányozott, de a kérdésre, hogy akkor viszont a fideszes politikusokra, aktivistákra gondolt-e, nem válaszolt nemmel, csak többször megismételte, hogy mindenki arra gondol, amire akar.”

Nem tudom ki szólt neki: Te Ildi, ez így nagyon nem „gyerebe”, találj ki valamit, ami elveszi az élét. És lőn, megszülte Facebook bejegyzését:

„Megelőzve minden további félremagyarázást: meg sem fordult a fejemben, hogy szavazókat összefüggésbe hozzak a patkányinvázióval. Patkányhelyzet persze ettől még van, és ezt a krízist azonnal kezelni kell. Erről beszéltem az ATV-ben is. Ha valaki ennek ellenére is megbántódott, akkor bocsánatot kérek!”

Tartalma kábé ennyi: nem mondtam sértőt, nem sértettem meg senkit, de bocsánatot kérek ezért a semmiért, senkitől.

Mintha pár hete hallottunk volna már ilyesfajta bocsánatkérést valakitől. Ja, de az fideszes volt!

Aztán jött Újhelyi István, az MSZP kampányfőnöke és jól odamondta: Patkánykormány.

Az MSZP külön is kiáll Bangóné mellett. Mit is tehetne mást. Bagatellizálja a félrehallható mondatot és mantrázza: maffiakormány, egészségügy, kivándorlás. Ez mind igazi probléma, de most nem ez a volt a kérdés.

Megsúgom: ez is pont olyan „fideszes” vircsaft!

Frissítés: Az MSZP egyik korábbi patkányozós videóját (április 25.) vette észre a Mandiner, vagyis annak egy részletét. Ebben „Ti írtátok” felütéssel kommentekből válogattak, „elvileg” a budapesti patkányhelyzettel kapcsolatos kommentekből, de hát beválogattak oda egy ilyet is:

Szükség van az irtásra, főleg a Lendvay utcában és környékén.

(A Fidesz székháza a Lendvay utcában van.)

No comment…

Másról beszélünk – Déli kávé Szele Tamással

Komoly, férfias duplát kérek, kisasszony, szembenézés következik. Szembenézés a dolgokkal, tettekkel, a politikusainkkal – akiket bizony magunk választottunk meg – és az ő cselekedeteikkel. És ma félretesszük a pártszimpátiákat: ma arról beszélünk, miért beszél ma Magyarországon mindig mindenki másról, ha valami marhaságot tett és arról kérdezik.

Mert másról beszél. Mindenki, mindig. Hosszú ideig hittem, kicsit még most is hajlamos vagyok azt gondolni, hogy ez a kultúránk része, mivel állandósult és gyilkos versenyhelyzetben élünk, amiben a legkisebb tévedésnek is komoly következményei vannak, azért nem vagyunk hajlandóak beismerni, ha valamit eltoltunk, mert ösztönösen tiltakozunk a kudarcnak még a gondolata ellen is. De nem csak ennyiről van szó.

Arról is szó van, hogy a magyar ember, de főleg a magyar politikus gyárilag tévedhetetlennek érzi magát, a pozíciójához szükséges mítosz része a tökéletesség legendája, és képtelen bármiféle tévedést beismerni, úgy érzi, ezzel önmaga ellen kampányolna. Ahogy a mögöttük álló pártok is úgy érzik, hogy ha valaki megírja, miszerint a Fényesorcájú Vezetőjük mondjuk megcsúszott az utcán egy kutyagumin és fenékre esett – ami bárkivel előfordulhat – akkor az illető szerző már azonnal az ellenség ügynökévé lépett elő, levette álarcát és minimum le kell hazaárulózni. Nálunk a ceruzát is malomkővel hegyezik, csak fehérek és feketék vannak,  még szerencse, hogy az amerikaiak feltalálták a színes televíziózást, mert mi fel nem találtuk volna – nekünk elég, ha fekete-fehér a világ.

De térjünk a tárgyra, ne kerülgessük, mint macska a forró kását (ha már az állatos hasonlatoknál tartunk). Arról jut eszembe ez a számtalan, szebbnél szebb, hogy tegnap Bangóné Borbély Ildikó, az MSZP országgyűlési képviselője az ATV Start című műsorában szaknyelven szólva „elnyilatkozta” magát. Elnyilatkozás az, amikor – többnyire élő adásban, de néha másként is – az interjúalany olyasmit mond, amit aztán hetvenhétszer megbán, csak éppen mivel van róla felvétel, nem tagadhatja le utólag. Habár a legtöbben azt is meg szokták próbálni, meg a felvétel hamisításával is szokták vádolni a sajtót – ez most elmaradt. De hát mit bírt mondani Bangóné?

„ATV: Ha ennyire tiszta és egyértelmű kommunikáció az, hogy ellopják az uniós pénzeket, és a kormány, a jelenlegi kormány lopja el ugye az uniós pénzeket, hogyan lehetséges az, hogy a Fidesz támogatottsága folyamatosan emelkedik?

Bangóné: Csak hogy egy mondatot mondjak, ha már szókimondó vagyok: sok a patkány Magyarországon. Ha már a patkánytéma felhozódott itt Budapesten. És nem csak Budapesten.

ATV: Jó, ennek mi az áthallása?

Bangóné: Mindenki úgy gondolja, ahogy akarja. Ezt meg kellene állítani, a patkányinváziót is, mert nagyon sok kárt tudnak okozni Magyarországon, és okoztak is az elmúlt időszakban.”

Hát, azért világos, mi hangzott el: a riporter az ellopott uniós támogatások kapcsán kérdezi a politikust arról, hogy ha a lopás tényével mindenki tisztában van, akkor mégis miért növekszik a kormánypárt támogatottsága? (Mondjuk én erre azt válaszoltam volna, hogy nem vagyok olyan nagyon biztos a támogatottság növekedésében, majd akkor hiszem el, ha én számolom a mutatókat és nem a kormánypárt szakemberei, de hála az Égnek nem is vagyok én Bangóné, meg kell mondanom, rosszul válnék be az ő helyén, minden szempontból).

Nos, a megkérdezett erre minden különösebb kontextus nélkül azt válaszolja, hogy Magyarországon sok a patkány. Ami, mint magában álló tény, kétségbevonhatatlan, csak ebben a szövegösszefüggésben nem jelenthet egyebet, mint az, hogy Bangóné szerint azok patkányok, akiknek körében népszerű a kormánypárt. És mivel sok a patkány, a Fidesz is támogatott.

Nyilván nem azok, legfeljebb megtévesztett, megtévedt polgártársaink, meg aztán hogy is mondjam csak, így hirtelen ellenzéki oldalról sem tudnám kiállítani a Kerekasztal ötven gáncs nélküli lovagját, sőt, egy gáncs nélküli lovag előkerítésével is bajban volnék – de hát elvben a politika célja nem is az, hogy legyőzzük vagy megsemmisítsük az ellenfél szavazótáborát, az a háború, ami így működik: a politikában meggyőzni kéne a túloldali szavazókat, semmiképpen sem a betonba döngölni őket. Már csak azért sem, mert ők is az állam polgárai, mi több, emberi lények, az igaz, hogy kissé hiszékenyek, de attól még emberek, nem patkányok.

Nos, nem az első eset a magyar belpolitikában, nem is az utolsó, hogy politikus elnyilatkozza magát. Nyugodtan el tudnánk venni több száz példát, kezdve Kövér akasztós beszédétől Pócs János romaellenes videójáig vagy disznótoráig, ahol Sorosnak nevezte el a sertést (a helyszín és a felvétel időpontja a fotó alapján máig kérdéses, ugyanis én még akkor utánanéztem, és a kérdéses településen aznap méteres hó volt, a fényképen meg ennek nyoma sincs, de felőlem el is takaríthatták, ha valaki nagyon akarja), de visszamennek ezek a spontán és kevésbé spontán gyalázkodások az 1990-es hordó-ügyig, melynek résztvevője voltam (mint a felvétel készítője). No, annak sem lett gazdája a végén. Ahogy a többinek sem:

Pócs sosem kért valójában bocsánatot, szamárságokat zagyvált össze a kazánba dugott cigány ember és az ő régi barátságáról,

arról, hogy csak vicc volt az egész, nem létező törvényekre hivatkozott, böjtben nem nyilatkozott, szóval eget-földet megmozgatott annak érdekében, hogy úgy tessen annak, aki nagyon úgy akarja látni: ő nem tett semmi rosszat. Sőt, mi több: valahogy mintha még jót is tett volna saját maga szerint. Ha sokáig nyüstölik, eljutott volna odáig, hogy köszönet illeti őt ezekért az aljas gesztusokért.

Na jó, mondja erre az ellenzéki olvasó, kormánypárti, ők ilyenek, mást ne is várjunk tőlük. Rendben: de az ellenzéki képviselőtől azért csak várhatok mást, nem? Elvben különbek kéne legyünk.

Várhatok, de nem kaphatok. Lássuk, mit tett Bangóné a történtek után, mikor megindult a közfelháborodás? Először is kiposztolta a Facebookra, miszerint:

„Megelőzve minden további félremagyarázást: meg sem fordult a fejemben, hogy szavazókat összefüggésbe hozzak a patkányinvázióval. Patkányhelyzet persze ettől még van, és ezt a krízist azonnal kezelni kell. Erről beszéltem az ATV-ben is. Ha valaki ennek ellenére is megbántódott, akkor bocsánatot kérek!”

és ezzel elintézettnek is vélte az egészet. Később, az Index kérdésére már sértődötten válaszolt:

„A Fidesz szavazóit én nem bántom, de ha Magyarországon az rendben van, hogy Budapestet elárasztják a patkányok, ha Magyarországon rendben van az, hogy kiforgathatják, a kormánymédia kiforgathatja minden ellenzéki politikusnak így a mondatát, úgy a mondatát, ha Magyarországon rendben van az, hogy az egészségügyet ilyen szinten rombolták le (…) vagy hogy teszik tönkre a gyerekeink jövőjét, akkor hadd legyen véleményem erről a kialakult helyzetről.”

Hölgyem, persze hogy legyen véleménye, azért választották meg. Azonban amint az ATV a korrupciós ügyekről és a népszerűségi listáról kérdezte, úgy most

az Index a patkányozásról kérdezte. Nem a kormánymédiáról, nem az egészségügyről, nem a gyermekeink jövőjéről: a patkányozásról.

Arra nem tetszett válaszolni, illetve a válasz valami olyasmit jelent, hogy ha a túloldal égrekiáltó bűnöket követhet el, akkor az innensőn is elfér egy kis patkányozás – ha ők lehetnek becstelenek, akkor nekünk is szabad.

Izé. Nem szabad. Nem fér bele. Nemtelen eszközzel nemes célt nem lehet elérni. De a Bangóné-féle mentalitást látszik erősíteni az MSZP hivatalos nyilatkozata is, amelyet szintén az Indexnek adott:

„A mondaton nincs mit mentegetni, mert nyilván minden mondat rossz, ami ennyire félreérthető, félremagyarázható. Ezért az MSZP-Párbeszéd szövetségben sem jár kitüntetés. Tisztában vagyunk azzal is, hogy egy kampány kellős közepén valójában nem egy félreérthető mondat miatt támadják az összefogásunkat. (…) Bangóné Borbély Ildikó egy Facebook-posztban világossá tette az álláspontját, és mindenkitől bocsánatot kért, akit akaratlanul is megbántott. (…) Az MSZP az a párt, amelyik még azt a fideszes szavazót sem nevezte patkánynak, amelyik valóban harapott. Ilyet mi soha nem tennénk, azt viszont nagyon furcsának találjuk, hogy egy ilyen rosszul sikerült mondat nagyobbat fut, mint bármelyik gyalázatos fideszes ügy: a Pócs-ügy, a feleségverés, a Simonka-ügy, az Elios-ügy, stb. (…) Ezt a kérdést – egy félreérthető mondat kapcsán – mindaddig értelmezni sem tudjuk, amíg a Fidesz padsoraiban olyan politikusok ülnek, mint a jogerősen elítélt Simonka György, vagy a cigányokat megfenyegető Pócs János.” (Index)

Hm. Ebből csak annyi következik, hogy 1. Bangóné nem fog ezért Signum Laudist kapni, de a sajtó ne támadjon „félreérthető” mondatokat (talán akkor nem kéne kimondani őket) ilyenkor, dologidőben, aratás, jaj, bocsánat, kampány idején. 2. Ha mégis szóba kerül a mondat, ahelyett hogy összehajtogatnánk, ráülnénk egyelőre, majd egy alkalmas időpontban a szőnyeg alá suvasztanánk, amúgy magyarosan, akkor a sajtó részéről ezt „furcsának találják”, mert miért nem a kormánypárti gazemberkekel foglalkozunk. Hát kérem, foglalkozunk azokkal is, jó kedvvel, bőséggel. Kapnak azok tőlünk rendesen – de akkor úgy tetszenek gondolni, hogy a bal szemünk legyen vak, a bal fülünk süket, arrafelé ne is lássunk-halljunk, csak a másik irányba?

Igen, úgy tetszenek gondolni.

Mi meg nem.

A független sajtónak ugyanis nem a pártpropaganda a feladata. A pártsajtónak igen, a függetlennek nem. Az már most körvonalazódik, hogy Bangóné elszólásáról természetesen a sajtó tehet majd, mert foglalkozott az esettel – amint Pócs videójáról is természetesen a sajtó tehet, ugyanezért.

Azok, akik elszólták magukat, akik elkészítették a vérlázító felvételt (megjegyzem: a Pócs-párhuzamot sem én vettem elő, hanem az MSZP), no, azok mind ártatlanok, a gonosz sajtó áldozatai. Mely sajtó nem tudna róluk rosszat írni, ha ők nem cselekednének rosszakat. De ők politikusok, ők tökéletesek, így tévedni sem képesek: a sajtó a rossz, meg a választók, meg mindenki más.

Ez azért az óvodai kiscsoport szintje. Senki sem bűnös, az ablak kitörte saját magát, az a labda magától repült ki rajta, Pistike ártatlan, inkább piros pontot kéne kapjon.

Mindenki szeplőtelen, mindenki másról beszél, csak a gonosz sajtó, az feszegeti a kínos kérdéseket.

Kérem tisztelettel, mi történik a magyar politikában?

Az egyik politikus azt képzeli a másik szavazóiról, miszerint azok patkányok.

Ezzel szemben a másik ugyanezt képzeli az egyik szavazóiról.

Én meg egy nagy, kövér, rojtos fülű, kóbor kandúrnak képzelem magamat. Az a nevem, hogy „Szavazópolgár”.

És csak olyan politikusra fogok szavazni, aki ismeri, sőt, használja a „kérem”, „köszönöm”, „bocsánat” és főleg a „tévedtem” szavakat.

Nem mi vagyunk értük, nem az az életünk célja, hogy rájuk szavazzunk.

Ők vannak értük, a szolgálatunkra, képviseletünkre választjuk őket.

Kérném szem előtt tartani.

A Tízparancsolattól az Éjjeli Őrségig a Parlamentben

0

Napirend előttiekkel kezdődött meg ma délelőtt az Országgyűlés ülése. A nap folyamán azonnali kérdések is elhangzanak.  A Parlamentből jelentjük.

„Nem helyénvalók a feltételezések, hogy a kormány el akarja vonni a településektől a TOP-os forrásokat, ezek  információhiányról, esetleg rossz szándékról tanúskodnak” – szögezte le az LMP-s Hohn Krisztina napirend előtti felszólalásában feltett kérdésre Bodó Sándor államtitkár. Az Országgyűlés mai ülésszakénak első megszólalójaként az ellenzéki képviselő azt firtatta, hogy mi a valódi oka annak, hogy az önkormányzatoknak az elnyert uniós támogatások 50 millió forint feletti, még fel nem használt részét szeptember végéig s Magyar Államkincstár (MÁK) szálájára kell utalni, s majd onnan kell lehivogatni az éppen aktuális összeget. Bodó Sándor válaszában állította, hogy elvonásról nincs szó, ahogy arról a polgármestereket és a polgármesteri hivatalokat tájékoztatták is, pusztán egy a MÁK által vezetett, de az ő számukra szóló számlára kerül a pénz a projekt megvalósításáig.

A változás a korábbiakhoz képest pusztán annyi, hogy az eddigi alszámla helyett államkincstári számlán lesz a pénz.

Az egészségügy sanyarú helyzetével és a területért felelős miniszternek a Tízparancsolatot, mint népegészségügyi programot érintő nézeteivel foglalkozott napirend előtti felszólalásában Bangóné Borbély Ildikó szocialista képviselő. Hosszan sorolta az elmúlt két hét egészségüggyel kapcsolatos rossz híreit, majd az államtitkári válasz vádaskodásainak elébe menve sorolta a 2010 előtti kormányok egészségügyi statisztikáit, összehasonlítva az azóta leromlott adatokkal.

A Tízparancsolatnak arra a parancsolatára hívta fel a kormány és a miniszter figyelmét, amely úgy szól: Ne ölj!

Rétvári Bence válaszában azzal vádolta meg az ellenzéki médiát, hogy utasításra naponta egy rossz hírt próbál lehozni az egészségügyről, majd forintmilliárdokkal dobálózott, amelyet  Fidesz kormány ölt az egészségügybe. Végül felháborodottan utasította vissza a Kásler Miklós elleni ellenzéki támadást, leszögezve: azért támadják, mert hiteles keresztény ember.

Még le sem ült Rétvári Bence, máris ismét szólásra felszólalásra emelkedett – ezúttal ő mondta el napirendi előtti beszédét a Nyílt Társadalmakról. Soroshoz és a Nyílt Társadalom alapítványhoz egy egyenes úton jutott el: az Éjjeli Őrség párt alapításánál kezdte.

„Az Éjjeli Őrségre nincs szükség Magyarországon, a magyarok már elmondták  véleményüket a bevándorlási politikáról”

– szögezte le, azzal vádolva az alapítás alatt lévő pártot, hogy adóelkerülés miatt jön létre,  amiatt, hogy ne legyen átlátható a működése, mint amire a Soros-féle szervezetek mindig is törekszenek. „Egy ilyen szervezet, amely kerítésvágóval járna a déli határzár mentén, veszélyt jelenten Magyarországra, hiszen, mint ahogy  neve is elárulja, nem a határt akarják őrizni, hanem a bevándorlást elősegíteni” – szögezte le. Természetesen ő is kapott választ a kormány részéről – a válaszadó Tuzson Bence egyetértett Rétvári Bencével.

Nyilvántartanak minket, mert nyilván tartanak tőlünk

„Szavazzanak a demokratikus ellenzék remélhetőleg egyetlen jelöltjére; ha nem így lesz, akkor a lelkiismeretükre hallgassanak, amikor Bangóné Borbély lldikó és Szabó Szabolcs közül választanak” – ezzel buzdította szavazásra Csepelt Gyurcsány Ferenc.

 

A Demokratikus Koalíció elnöke csepeli utcafórumán utalt rá, hogy „félhivatalos tárgyalást hoztunk össze a barátaink között”, akiknek meg kellene állapodniuk. Nem lehet a demokratikus oldalon testvérháborút folytatni a Fidesszel szemben.

Bármekkora is lehet a távolság az egyes pártok között, az meg sem közelítheti azt a távolságot, amekkora elválaszt minket a Fidesztől.

Bejelentette, hogy két nap szünetet tartanak a kampányban – mondván, a Húsvét legyen a családé és a barátoké. Ám arra kérte a polgárokat, hogy ezaltatt egymás között vitassák azért meg  az ország dolgait, hiszen nem szabad tűrni azt a fajta háborús hangulatot, amit a kormány kialakított.

Kemény szavakkal illette Orbán Viktort, ezúttal a listázási ügy miatt. „A szembenállókat nem listázni kell! Aki felhatalmazás, bírósági engedély nélkül nemzetbiztonsági veszélyt kiáltva illegálisan adatok gyűjt, az nem csak jogokat sért, hanem sérti az emberi méltóságot és a magánéletünket is” – szögezte le.

„Nyilvántartanak, mert nyilván tartanak tőlünk”

– szögezte le Gyurcsány, hozzátéve: nyilván tarthatnak is, mert az ország többsége ma már velük szemben van.

A skótok miatt nem kapnak pénzt a beteg csepeli gyerekek

Bangóné Borbély Ildikó a szocialisták csepeli képviselőjelöltje még a skótok elleni meccs előtt jelentette be, hogyha nyer a magyar labdarúgó válogatott, félmillió forintot ajánl fel a beteg gyerekeket gyógyító Szent László Kórháznak.

A csapat kikapott, jelen állás szerint tehát egy vasat sem kapnak a csepeli kórházban ápolt gyerekek a szocialisták ottani jelöltjétől.

Tetszettek volna a fiúknak megnyerni a mérkőzést! Akkor lenne félmillió a gyerekekre. Mely pénz nyilván most is megvan, különben nem ajánlották volna fel a győzelem esetére.

A skót válogatott drukkerei nem kötötték feltételekhez a segítséget. A Tartan Army szurkolócsoport Sunshine Appeal nevű alapítványa 2003 óta minden idegenbeli válogatott mérkőzés előtt gyűjtést szervez, és az összeget egy helyi ügy támogatására fordítja.

Most is így volt, a Tartan Army a meccs kapcsán Budapestre látogatva a helyi skót alapítványok közvetítésével (Robert Burns Nemzetközi Alapítvány, St. Andrews Association) a hátrányos helyzetű családok gyermekeivel foglalkozó Wesley János óvodának adományozott több mint 1.7 millió forintot a Magyarország–Skócia mérkőzés előtt.

Minden előzetes feltétel nélkül. Azaz, ha veszítenek, akkor is odaadták volna a pénzt az óvodásoknak.

Karácsony-Szigetvári: folytatódnak a tárgyalások

Karácsony Gergely a PM és az MSZP közös és Szigetvári Viktor, az Együtt miniszterelnök-jelöltje az ATV stúdiójában, egymást váltva megállapodtak abban, hogy folytatják a tárgyalásokat a pártok a lehetséges együttműködéséről.

 

Karácsony a csepeli jelöltállítást egyelőre nem látja megoldhatónak – mint a FüHü is beszámolt róla, a Demokratikus Koalíció és az MSZP közötti megegyezés értelmében az egyik csepeli körzetben a négy éve Csepelen nyer Szabó Szabolcs indulna teljes ellenzéki támogatással, de az Együtt színeiben, ám az MSZP Bangóné Borbély Ildikót mégis elindítaná.

Azonban könnyen lehet, hogy ha ezen a ponton nem tudnak túljutni, akkor a többi választókerületben is reménytelenné válik a megegyezés.

Nyilvános öngyilkosságra készül a hazai ellenzék, vagy tényleg a Fidesz irányítja az MSZP döntéseit?

Ha ma a szocialista párt elnöksége is rábólint, akkor Bangóné Borbély Ildikó beszáll a csepeli képviselőjelöltek küzdelmébe, rontva ezzel az ellenzék választási esélyeit. Négy éve ugyanis Szabó Szabolcs, az Együtt színeiben – s persze a teljes demokratikus oldal támogatásával – megverte Németh Szilárdot, aki pedig akkor a Fidesz színeiben még helyi polgármester is volt. Miután az ellenzéki jelöltek egymás szavazatait igyekeznek megszerezni, könnyen előfordulhat, hogy a Fidesz alelnöke Németh (Rezsi ) Szilárd lesz az áprilisi választások helyi győztese. Juhász Péter az Együtt elnöke szerint Bangóné indítása kizárólag a Fidesz érdeke. A Demokratikus Koalíció szóvivője Gréczy Zsolt azt nyilatkozta, hogy Szabó Szabolcs csepeli, és Kész Zoltán veszprémi indulásában a DK egyezséget kötött a szocialista párttal, s ezt az egyezséget rúgják fel Bangóné indításával. Az MSZP elnökségének tagja Bangóné a Független Hírügynökségnek a leghatározottabban cáfolta, hogy lenne ilyen megállapodás, Gréczy viszont a leghatározottabban fenntartotta állítását. Bangóné egyébként célzott arra, hogy ha az Együtt nem hajlandó közös listán szerepelni a szocialistákkal, akkor a jelölt indításról sem lehet egyezkedni. Bárkinek van igaza, a civakodás csak az ellenzéket gyengíti, mert – ahogy olyan sokszor elhangzott – közös egyéni jelöltek, s a demokratikus ellenzék együttműködése nélkül az Orbán rezsim a helyén maradhat.

 

Először a 24. hu írta meg, hogy a szocialista párt országos elnöksége Bangóné Borbély Ildikót kívánja indítani Csepelen a Fidesz jelöltjével, Németh Szilárddal szemben. Mindez azért volt meglepetés, mert a választási kerületben négy éve Szabó Szabolcs, az Együtt politikusa legyőzte Németh Szilárdot, aki akkoriban ugyan még nem lehetett elnöke a Magyar Birkózó Szövetségnek, viszont a város polgármestereként óriási előnnyel indult a választási küzdelemben. Ennek ellenére Szabó Szabolcs legyőzte, s idén áprilisban is jó eséllyel készült erre. Egészen máig, amikor kiderült, hogy Bangóné személyében a szocialista párt színeiben is vetélytársat kap. Holott nyilvánvaló, hogy csak akkor lehet megbuktatni az Orbán kormányt, ha az ellenzék megegyezik az egyéni jelöltekről. Az egyezség elmaradásának okairól kérdeztük Bangóné Borbély Ildikót.

„Csak közös jelölt, közös lista, közös miniszterelnök-jelölt esetén tárgyalunk az Együtt vezetővel” (Bangóné, Borbély Ildikó)

Miért vállalta azt a szerepet, hogy Csepelen gyengíti az ellenzék választási esélyeit?

A Magyar Szocialista Párt a koordinált indulás lehetőségét lezárta, addig lehetősége volt minden politikai pártnak, hogy csatlakozzon. Miután az Együtt a jelzett időpontig elzárkózott a lehetőségtől, ezért érvényesítjük az álláspontunkat, vagyis: közös lista, közös miniszterelnök-jelölt.

A hírek szerint Juhász Péter több esetben levélben kezdeményezett egyeztetés, de nem is reagáltak rá?

Az egyeztetésre elmúlt év októberéig minden politikai szereplőt vártunk.

De hiszen a DK-val is csak később egyeztek meg. Ez nem számít?

Vissza tudja keresni Juhász Péternek az elutasító nyilatkozatait. Akár a koordinált indulás, akár a közös lista, akár a közös miniszterelnök-jelölt került szóba, teljes mértékben elzárkózott.

Visszakerestem, egyéni kerületben tárgyalt volna.

Ugye nem gondolja ma egyetlen politikai párt sem, hogy ezek után a szocialista párt feltartja a kezét, s lemond bármelyik körzetről is? Nem mondunk le a csepeli emberekről.

Ha jól értem, akkor arra szeretnék rászorítani az Együtt politikusait, hogy igenis állítsanak közös listát az MSZP-vel, különben ellenfelet állítanak az ő esélyes jelöltjeiknek? Ez nem felrúgása a koordinált indulás elvének?

Azt gondolom, hogy minden politikai pártnak megvan a felelőssége, hogy a választásokon Orbán Viktor kormányát elkergessük. Ez nemcsak a Magyar Szocialista párt felelőssége, hanem a többié is.

Ugyanakkor Gréczy Zsolt, a DK szóvivője szerint a Demokrata Koalíció és az MSZP egyezkedésén megállapodtak abban, hogy az esélyes Szabó Szabolcs, illetve Kész Zoltán kerületében nem állítanak jelöltet. Ezt miért rúgják fel?

Ilyen megállapodás nem született, nem tudok ilyen egyezségről. Uram, én a tárgyalódelegációnak nem voltam tagja, de a Magyar Szocialista Párt elnökségi tagja vagyok, ha lenne ilyen megállapodás, akkor tudnék róla.

Azt nyilván tudja, hogy Szabó Szabolcs nyerte a legutóbbi csepeli országgyűlési választást Németh Szilárddal szemben, Önnek pedig még saját választókerületében, Hajdú-Biharban sem sikerült győzni. Esélyes ön egy teljesen ismeretlen terepen?

Remélem, hogy ezt a kérdést minden olyan képviselőnek felteszi, akinek nincs kötődése az adott választókerülethez. Engem a csepeliek egy csoportja kért fel képviselő-jelöltnek, úgy gondolom, hogy a győzelem esélyével indulok majd.

De azt tudja, hogy ha két ellenzéki indul, akkor gyengítik egymást?

Győzni fogok. Kicsit viccesen mondhatom, hogy Németh Szilárd álmodott rólam. Megkapott vetélytársnak.

Ismétlem, Szabó Szabolcs itt már nyert, ön viszont saját kerületében sem. Ezt nem számít?

Őt is le fogom győzni.

Ez nem kincstári optimizmus?

Én is ismétlem, minden politikai párt felelős azért, mert december 31-ig elutasítóan fogadták a kezdeményezéseinket.

Igazán nem kötözködni akarok, de szinte minden újság megírta, hogy Juhász Péter kezdeményező leveleire önök nem is válaszoltak.

Csak azt tudom mondani, hogy nézze meg az elmúlt fél évben megjelent nyilatkozatait. Ezekben egy héten belül is többször hazudtolta meg önmagát. Ha ezt megteszik, akkor rá fog jönni mindenki, hogy Juhász Péter végig elutasító volt minden együttműködéssel kapcsolatban. Nem jött össze az Új Pólus mozgalom sem…

Tudomásom szerint a szocialista párt az Együtt vezetői nélkül egyezkedést kezdeményezett Szabó Szabolccsal, hogy legyen ő az MSZP jelöltje is, és akkor ön nem indul?

Ne haragudjon, nevetnem kell. Mi nem így tárgyaltunk az együttműködésről.

Szabó Szabolcs azt nyilatkozta a Független Hírügynökségnek, hogy nem indítanak ellene szocialista jelöltet, ha ő belép a szocialista pártba. Ehhez mit szól?

Nos, Szabó Szabolcsot nagyra becsülöm, de tudnia kell, hogy nem én tárgyaltam vele, hanem valaki a szocialista párt vezetéséből. És nem hiszem el, hogy ez elhangzott volna.

„Be akartak léptetni a szocialista pártba…” (Szabó Szabolcs, országgyűlési képviselő, Együtt)

Honnan tudta meg, hogy nem egyedül indul majd a csepeli képviselőségért, hanem versenytársat kap Bangóné Borbély Ildikó személyében?

Az interneten robbant a hír, nem túl elegáns megoldás, hiszen hónapok óta arról beszélünk, hogy ellenzéki összefogásra lenne szükség.

Meglepte, hogy vetélytársa lesz?

Az, hogy valakit jelölnek, az nem annyira, de Bangóné személye valóban meglepett, mert semmi köze sincs Csepelhez, vagy Soroksárhoz. Ezek sokkal zártabb közösségek, itt fontos a személyes kötődés, a kapcsolat. Sokkal inkább, mint a belvárosban.

Miből gondolta, hogy jelölnek valakit?

Tudja, korábban nekem a szocialisták ajánlgatták, hogy ha belépek a pártjukba, akkor lehetnék az ő jelöltjük. Akkor támogatnak.

Ez komoly?

Igen.

De hogy megy az ilyesmi, személyesen felkereste a pártelnök, s megpróbálta áthívni az MSZP-be?

Beszélgetések voltak, nem csak velem, másokkal is. Részletkérdés, hogy kikkel tárgyaltam. A lényeg az, hogy kaptam egy belépési ajánlatot az MSZP-től.

Mit válaszolt?

Azt, hogy nem akarom elhagyni a saját politikai közösségemet. Úgy gondolom, hogy az ellenzéknek akkor van esélye, ha a legesélyesebb jelöltet indítja, mögé be kéne állni mindenkinek. Csepelen és Soroksáron – nem nagyképűség – jelen pillanatban én vagyok a legesélyesebb, hiszen már egyszer legyőztem Németh Szilárdot. És nagyon sokat dolgoztam a helyben élő emberek érdekeiért.

Nem tett szemrehányást az Együtt vezetőinek, hogy miért nem egyeztettek a baloldali pártokkal annak érdekében, hogy egyedüli induló lehessen?

Mi próbáltunk a koordinált jelöltállításról tárgyalni minden párttal, közte a szocialistákkal is, de velük nem sikerült.

Persze, mert önök elzárkóztak a közös listától, közös miniszterelnök-jelöltről nem akartak tárgyalni, csak a közös jelöltekről?

Igen, azt mondták, hogy vagy közös lista, vagy semmi! Másról nem akartak tárgyalni, pedig a győzelem az egyéni kerületben dől el, s a koordinált jelöltállítás ennek a legfontosabb része.

A közös lista az egész ellenzék érdeke lenne?

Nem biztos, a legtöbb párt megmondta az MSZP-nek, hogy nem akar velük együtt indulni.

Mekkora esélye van Bangónénak? Ő azt mondja, hogy győzni fog, megveri Horváth Szilárdot.

Ha egyedüli induló lenne, és ha lenne egy éve felépíteni a kampányát, akkor talán lenne. Így a választás előtt három hónappal biztosnak látszik a kudarc. Bízom benne, hogy a pártok észbe kapnak, s ha győzni akarnak, akkor koordináltan indítják a jelöltjeiket. Felelősségteljes döntésre lenne szükség, különben baj lesz a végén.

Ha nincs egyezség, akkor Németh Szilárd lesz a képviselő?

Szerintem meg kell állapodni a koordinált indulásról, mert butaság lenne nyilvános öngyilkosságot elkövetni. A nyerhető körzetekben koordinált indulás kellene, ezt szerintem minden pártnak be kellene látni. Ugyanis, ha 30-40 körzetben nyerünk, akkor nincs abszolút többsége a Fidesznek a parlamentben! Ez a minimál program, mert ezek után már a többséget is elő lehet állítani.

„Kinek az érdeke ez, ha nem a Fideszé?” ( Juhász Péter, az Együtt elnöke)

Miért nem próbáltak megegyezni az MSZP-vel, hogy ne indítsanak jelöltet az Együtt esélyes csepeli jelöltje, Szabó Szabolcs ellen?

Az egyéni választókerületek jelöltjeiről sokszori kezdeményezésünk ellenére sem jött létre semmiféle tárgyalás. Pedig mi evidenciaként tekintettünk arra, hogy a sikeres és esélyes jelöltünkkel szemben nekik eszükbe sem jut versenytársat indítani.

A szocialisták arra panaszkodnak, hogy önök elzárkóznak. De miért?

Utoljára talán karácsony előtt írtam levelet, amikor híre kelt az MSZP-DK megegyezésnek, hogy üljünk le tárgyalni. Még csak választ sem kaptam. De nem ez volt az első levelem, amit válaszra sem méltattak.

Jelen pillanatban hány olyan választási kerület lehet, ahol az Együtt politikusa a legesélyesebb jelölt?

Van jó néhány, ott van Baranyi Kriszta, akinek a nevét elég sokan megjegyezték, amikor a parkolási mutyit, vagy az Illatos úti mérgezést leleplezte, de említhetnék Nyíregyházát, Gyulát vagy Orosházát is. Mindezt nem üzengetésnek szánom, le kéne ülni és beszélni.

A tárgyalás elmaradása nem annak szól, hogy az Együtt nem akar közös listán indulni a szocialistákkal, s nem támogatják a közös miniszterelnök-jelöltet sem?

Pontosan ugyanaz az álláspontja a Demokrata Koalíciónak, mint nekünk, de velük mégis megegyeztek, viszont velünk nem is tárgyalnak.

Van értelmes válasz arra, hogy miért nem?

Még értelmetlen sincs, pedig már azzal is megelégednék. Ugyanis van az MSZP érdekeinél fontosabb érdek, mégpedig Orbán Viktor leváltása, ami csak úgy állhat elő, ha minden egyéni választókörzetben egy, azaz egy demokratikus ellenzékhez tartozó jelölt van.

Azt hallotta, hogy Szabó Szabolcsot le akarta igazolni az MSZP? Tehát ha belépne a szocialista pártba, akkor támogatnák.

Ezt már kommentálni sem akarom.

Állítólag az MSZP és a DK megegyezett Szabó Szabolcs, illetve Kész Zoltán indulásáról. Ezt hallotta?

Nem, de evidensnek tekintem, hogy minden kerületben annak kell indulni, aki a legesélyesebb leváltani a Fideszt.

De mégsem ez történik…

Valóban, ezért én ezt szimpla provokációnak tekintem. Ez a Fidesz kottája.  Ha továbbra is ehhez tartja magát az MSZP, akkor beigazolódni látszik, amit Botka László mondott, hogy az MSZP-t a Fidesz irányítja.

Nem lehet, hogy egyszerűen csak rá akarják kényszeríteni az Együtt embereit, hogy mégis induljanak közös listán az MSZP-vel?

Mi nem akarunk az MSZP-vel közös listán indulni, de le akarjuk váltani Orbán Viktort. Ezt meg kéne már érteni.

Igen, de ha a szocialista párt minden választókerületben háttérbe szorítja az Együtt jelöltjeit, akkor a pártnak esélye sincs bejutni a parlamentbe. Kihullik a semmibe…

Tévedés, a szocialisták nem nekünk tesznek rosszat ezzel, hanem az ellenzéki esélyeket játsszák el, ezért mondom, hogy a Fidesz kottájából játszanak.

Előfordulhat, hogy mielőtt az elnökségi ülésen az MSZP véglegesen kimondja Bangóné csepeli indítását, előtte mégis leülnek egymással tárgyalni?

Ez nem rajtunk múlik, mi készek vagyunk a tárgyalásra.

 

Úgy tűnik, látja ezt a helyzetet Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltje is, aki szerint több, mint tíz olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, aki a legesélyesebb. Úgy tűnik, hogy esélyes jelölteket „szednek le a tábláról”. Gondolja, hogy képesek ezen a helyzeten változtatni?

Ha rajtunk múlik, akkor igen, különben a Fidesz, illetve Orbán Viktor marad hatalmon.

Karácsony Gergely szerint még sok – mintegy tíz – olyan választókerület van az országban, ahol nem az a jelölt indul, akinek kellene. Esélyes jelölteket „szednek le a tábláról” – jegyezte meg.

Elmondta, a Párbeszéd korábban javasolta, hogy tartsanak előválasztást, ez most már nem valósul meg, de a Közös Ország Mozgalomnak van egy kezdeményezése. 20-30 körzetben mérik meg, ki a legesélyesebb jelölt és a pártokat arra sarkallják, hogy őket indítsák – részletezte.

MSZP: A Fidesz áll Botka megfenyegetése mögött

0

Az MSZP szerint bizonyíték van arra, hogy Botka Lászlónak, a szocialisták miniszterelnök-jelöltjének megfenyegetését a Fidesz rendelte meg.

Bangóné Borbély Ildikó országgyűlési képviselő hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón emlékeztetett arra, hogy „Mészáros Lőrinc Echo TV-jében” Szarvas Szilveszter, a Pesti Srácok főszerkesztő-helyettese azt mondta:

Hány Botka László él Magyarországon? Egy él, de az is sok. Tehát egynek sem kell élnie.

A szocialista politikus szerint nyílt fenyegetésről van szó, és a főszerkesztő-helyettes ezt azért mondta, mert a Fidesz fizet neki, bizonyíték is van erre.

Hozzátette: a Pesti Srácokat kiadó céget a Fidesz pénzeli évek óta azért, hogy az online lap azt mondja, amit a nagyobbik kormánypárt diktál.

2013-ban 4,4 millió, majd 3,8 millió forintot kapott a cég a Fidesz-frakciótól – ismertette Bangóné Borbély Ildikó. Közölte:

a kiadó korábban 12 millió forintot kapott a Miniszterelnökségtől, 10 millió forintot a Belügyminisztériumtól és másfélmillió forintot a Földművelésügyi Minisztériumtól.

Bangóné Borbély Ildikó szerint nem kérdés, hogy Botka László megfenyegetését a Fidesz rendelte meg.

 

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK