Kezdőlap Címkék Alkohol

Címke: alkohol

Igyunk az egészségünkért!

Ha ön idősebb, fehér és férfi hetente tizenöt alkalommal fogyasszon mértéket ismerve alkoholt, ha idős, fehér és nő csak nyolcszor – áll a CNN által most ismertetett tanulmányban. Egészségünkre!

Elsősorban az agyműködést befolyásolja kedvezően az alkohol az idősebbek esetében – állítja egy friss tanulmány. Jól tudta ezt Winston Churchill, aki közismerten nagy barátja volt a whiskynek és a konyaknak. A brit oroszlán már túl járt a nyugdíj korhatáron amikor megnyerte a világháborút mint Őfelsége miniszterelnöke. 91 éves koráig élt. A legutolsó időszakban is aktív volt szellemileg – ha kedvelt komornyikja hozta számára a whiskyt vagy a konyakot.

Mit jelent a mérsékelt ivászat?

A hölgyek esetében ez heti nyolcszori alkohol fogyasztást jelent: egy koktélt vagy erősebb italt illetve egy pohár bort alkalmanként. Az urak esetében ez 15 alkalmat jelent egy héten. Gondosan megosztva vagyis nem szabad egy alkalomra koncentrálni a heti fejadagot!

Csak fehéreknek

A tanulmány kimutatja, hogy az alkohol kedvező hatása csakis fehérek esetében mutatható ki. A feketék, az indiánok vagy sárgák e tekintetben hátrányban vannak: számukra a mérsékelt alkohol fogyasztás is kedvezőtlen következményekkel járhat.

Az alkohol fogyasztása idősebb korban csökkentheti a korai demencia kockázatát – nyilatkozta a kutatás vezetője a CNN-nek. Aki felhívta a figyelmet, hogy az alkohol általában nem tesz jót az emberi szervezetnek. A fiatal felnőttek közül minden tizedik idő előtti halálát az alkohol okozta a világon.

Nincs olyan alkoholmennyiség, ami biztonsággal fogyasztható

0

Egy világméretű kutatásnak lett ez az eredménye.

A BBC idézte a Lancet című orvosi hetilapban megjelent tanulmányt, amelynek keretében 195 országban vizsgálták meg az alkoholfogyasztás és az egészség összefüggéseit az 1990 és 2016 közötti időszakban. 15-95 évesek adatait elemezték, összehasonlították az egyáltalán nem ivók egészségét azokéval, akik naponta egy alkoholos italt fogyasztottak.

A szerzők azt elismerték, hogy

a mérsékelt fogyasztás talán véd a szívbetegségekkel szemben, ám ez az előny nem akkora jelentőségű, mint a rák és más betegségek kockázatának emelkedése.

Azt találták, hogy százezer absztinens közül 914-nél alakul ki alkohollal kapcsolatos betegség, többek között rák. Akik napi egy alkoholos italt fogyasztottak, azok közül ennél néggyel többen betegedtek meg, ami 0,5 százalékos emelkedést jelent, akik napi kettőt, azok közül 63-an, ez 7 százalékos növekedés. A napi öt alkoholos italt ivók között 37 százalékkal, vagyis 338-cal többen lettek betegek.

„Korábbi tanulmányok megállapították az alkohol védő hatását egyes betegségekkel szemben, azonban

az alkohollal összefüggő egészségi kockázatok már a legkisebb mennyiséggel is emelkednek.

Ugyan a napi egy itallal kapcsolatos kockázat kicsi, azonban meredeken emelkedik az egyre nagyobb mennyiségekkel – mondta Max Griswold, a kutatás vezetője, a Washingtoni Egyetem egészségügyi mérésekkel és értékeléssel foglalkozó intézetének munkatársa.

Sonia Saxena, a tanulmány egyik szerzője szerint kutatásuk a témában végzett eddigi legnagyobb jelentőségű munka, mert elemezték 694 forrás adatait, amelyek mind egyéni, mind a populációs ivási szokásokról tartalmaztak adatokat, valamint 592 tanulmány eredményeit, amelyek az alkoholfogyasztás kockázatairól szóltak.

Becsléseik a korábbiaknál pontosabbak, mert a bevalláson alapuló egyéni adatokon kívül figyelembe vették az alkoholeladásokat, az otthoni előállítást és a csempészetet.

A legtöbbet ivó nők tízes toplistáját a tanulmány szerint Ukrajna vezeti, napi négy egységet meghaladó mennyiséggel,

A nők között Magyarország nem került az élmezőnybe, azonban a férfiak között a tizedik helyen áll.

Ennek a listának az élén Románia található, ahol átlagosan napi nyolc egységnyi italnál többet fogyasztanak. Egy egységnek számít tíz gramm alkohol, ami egy kis pohár borban, egy doboz sörben vagy egy kis adag röviditalban van.

A világon háromból egy ember fogyaszt alkoholt a becslések alapján. A 15-49 éves korosztályban a halálozások majdnem fele kapcsolatba hozható az alkohollal.

A részeges Juncker levele a mindig józan Orbánhoz

Kedves barátom, Viktor!

Hallottalak a magyarországi közrádióban. Minden pénteken meghallgatlak, hogy stílszerű legyek, iszom a szavaidat. Nagyszerű kollégád, Kősa Lajos említette az ivást velem kapcsolatban Tusványoson. Azt mondta, hogy „az EU-t egy rossz, részeges, alkoholista pasi vezeti. Nem isiász van itt, alkoholista.”

Kedves Viktor, kérlek tolmácsold nagybecsülésem Kósa úr felé. S ha már beszélsz vele, kérdezd meg őt arról az 1300 milliárd forintról, amelyet az általa csengeri háztartásbeliként emlegetett hölgy ígért neki. Nem ismerem pontosan a magyarországi pénz értékét, sem az ottani átlagkereseteket, de úgy sejtem, hogy a Kősa úrral kapcsolatba hozott összeg sok ezer magyar ember sok száz évi jövedelmének felel meg.

Kérdezd meg azt is kedves Viktor Kósa úrtól, hogy debreceni polgármestersége idején miért hívták őt előbb Mr. 10, később Mr. 20 százaléknak. Nem ismerem a magyarországi szokásokat, de mifelénk azokat az embereket nevezik így, akik csúszópénzt szoktak elfogadni, vagyis, megvesztegethetők.

És akkor néhány szót arról, amit az EU-ról mondtál kedves Viktor barátom. Hogy az Európai Bizottság napjai meg vannak számlálva, mert jövő májusban lejár a mandátuma. Nagyon örülök, hogy ennyire jó a memóriád, és nem felejtetted el ezt a fontos dátumot, nem lenne jó, ha pártod, a Fidesz lemaradna a választásról.

Közlöm veled, hogy nincsenek a napjaink megszámlálva. Az lehet, hogy te, mint a sorkatonák – ugye úgy mondták nálatok, amikor mindenkinek kötelező volt bevonulni – vágod már a centit.

Tényleg Viktor: mi igaz abból, hogy bevezetnétek a sorkatonaságot? Tagadjátok, de mindig vannak köztetek olyanok, akik nosztalgiával említik azokat az időket, amikor még a fiúkat elvitték katonának. Tudom, hogy te nem szereted a dagadt katonákat, mint mondtad, az a halálod, most legutóbb pedig az is kiderült, hogy a tetkós katonákat sem díjazod.

Na, de miről is akartam neked írni kedves Viktor! Hát, hogy mint mondtad, erőid végén vagy, fel kell töltened az akkumulátorodat. Ezek szerint neked Viktor barátom, több erőd is van, ezek végén vagy, ezért kell pihenned. Azért csak vigyázz azzal a feltöltéssel, nehogy véletlenül túltöltsenek, akiknek ez lesz a feladatuk. Nem lenne jó, ha túl nagy lenne benned a feszültség, és ezért még a mostaninál is gyorsabban pörögnél.

Szükségünk van rád kedves Viktor az Európai Unióban, és nem szeretnénk, ha történne veled valami. Számítunk rád jövőre is, hallom, újabb stadionokat akartok építeni és a felcsúti kisvasutat is meghosszabbítjátok az uniós polgárok pénzén. Szólj, hogy mennyi pénzre van szükséged a futballpályák fűtéséhez, tudod, milyen vagyok, ha iszom, olyankor még a szokásosnál is nagyobb a szívem, és nem sajnálok tőled semmit.

A régi barátsággal, Jean-Claude

Száz év után újra lehet kocsmázni nagypénteken Írországban

0

Majd száz évig tilos volt alkoholt árulni Írországban nagypénteken. Ez azonban rosszat tett a turizmusnak, így keresztény ünnep ide vagy oda, feloldották a tiltást.

Januárban fogadta el az ír parlament a törvényt, amely lehetővé teszi, hogy ezentúl Krisztus keresztre feszítésének napján is alkoholhoz juthassanak az írek, és persze a turisták. Ezentúl délelőtt fél 11-től egészen éjfél után fél 1-ig nyitva tarthatnak majd a kocsmák – írja a BBC.

Korábban az ünnepekre Írországba utazó turistákat gyakran érte kellemetlen meglepetés, mikor nem ismerve a tiltást, hiába kerestek nyitott kocsmákat Dublinban.

A törvényt pont ezért változtatták meg: a húsvét nagyon fontos ünnep turisztikai szempontból is az országnak, és a plusz egy napnyi alkoholból származó bevétel jelentősen élénkíti majd a várakozások szerint a gazdaságot.

Akár 40 millió eurós összegről is szó lehet.

Az Írországban hagyományosan nagy befolyással rendelkező katolikus egyház viszont nem örül a tiltás feloldásának. A kritikusok szerint az intézkedés azzal sincs összhangban, hogy a kormány az alkoholfogyasztás okozta problémák ellen kíván fellépni. Ahogy egy független parlamenti képviselő, Maureen O’Sullivan fogalmazott: „Biztos, hogy azokhoz a turistákhoz akartunk ragaszkodni, akik 24 órát sem bírnak ki anélkül, hogy nyilvános helyen igyanak?”

Érdekesség, hogy Észak-Írországban eddig is nyitva lehettek a kocsmák nagypénteken, de alkoholt csak 17 és 23 óra között lehet felszolgálni.

A szilveszter negatív mérlege

0

Az idén kevesebben kerültek kórházba túlzott alkoholfogyasztás miatt, ugyanakkor hárman könnyebben megsérültek a petárdázás következtében. Közlekedési balesetek is voltak szép számmal, s a bűnözők sem pihentek.

 

Nem csak a petárdák sokak számára rémisztő, még többek számára irritáló sorozatainak a hangja okozott bosszúságot szilveszter éjjelén Magyarországon (a megrémült állatokról, az elcsavargott kutyákról már nem is szólva), ezúttal sem úsztuk meg sérülés nélkül. Ezen termékek felhasználásához kapcsolódóan 3 könnyű sérüléssel végződő baleset jutott a rendőrség tudomására, az egyik, hogy Százhalombattán tűzijáték repült egy 8 éves kislány arcának, könnyű sérülést szenvedett. Pirotechnikai termékkel kapcsolatos szabálysértés miatt 2017. december 31-én 12 óra és 2018. január 1-jén 6 óra között 15 esetben 12 személlyel szemben indított eljárást – olvasható a rendőrség összesítésében.

Az elmúlt 24 órában a rendőrök 27 személyi sérüléses közúti közlekedési baleset helyszínén intézkedtek, melyből 12 súlyos és 15 könnyű sérüléssel végződött.

A szolgálatot ellátó állomány összesen 121 személyt fogott el, közülük 19 főt az ellenük érvényben lévő körözés alapján, 80 főt bűncselekmény elkövetésén értek tetten. 139 személyt állítottak elő, köztük 58 főt bűncselekmény elkövetésének gyanúja miatt és további 12 személyt ittas vezetés gyanúja miatt. Biztonsági intézkedést 100 esetben foganatosítottak.

Magyarország területén 2017. december 31-én 0 óra és 2017. december 31-én 24 óra közötti időszakban a rendőrök 18 jogellenesen tartózkodó külföldit tartóztattak fel, állítottak elő és kísértek át az ideiglenes biztonsági határzáron.

A rendőrök és a katonák 30 főt megakadályoztak az ország területére történő belépésben a magyar-szerb határon, további 1 személy ellen közokirat-hamisítás miatt indult büntetőeljárás.

Alkoholmámorban
A megszokottnál kevesebben, de a mostani szilveszteren is csaknem hetvenen kerültek kórházba a túlzott alkoholfogyasztás miatt a fővárosban – olvasható az MTI-ben. Az éjszaka folyamán a kórház sürgősségi osztályára 19 beteg érkezett, többségük fiatal, ketten 18 éven aluliak voltak. A Péterfy Sándor utcai kórházba mintegy ötvenen kerültek be a mértéktelen alkoholfogyasztás miatt. Ott még Újév reggelén többen a kórházban voltak, de ők sincsenek súlyos állapotban.

Detoxbuszok – nálunk sem állnának kihasználatlanul

0

Nagy-Britanniában mobil detoxikáló állomásokat használnak, hogy a részegek ne kórházban feküdjék ki az alkoholmérgezést. A példát nem ártana idehaza sem követnünk. Mert inni tudunk, a világon élen járunk az alkoholfogyasztásban.

 

A Euronews számolt be arról, hogy Nagy-Britanniában mobil alkoholmentesítő egységeket vetnek be, a kórházak sürgősségi osztályaira érkezők 15 százaléka ugyanis alkoholmérgezésben szenved, hétvégenként és ünnepnapokon ez az arány pedig akár 70 százalékra is emelkedhet. Minden mobil egység körülbelül 150 millió forintba kerül, és egyszerre 11 beteget tudnak ellátni. A bennük dolgozó egészségügyi személyzet infúziót és újraélesztést tud nyújtani.

A rendőrség, az NHS és a helyi kórházak közös piabuszai nem csak a részegek, hanem minden ideiglenesen segítségre szorulót ellátnak. Britanniában jelenleg 16 ilyen üzemel, de jövőre megsokszorozhatják a számukat, hogy ezzel levegyék a terhet a kórházakról.

A brit egészségügyi ellátó, az NHS vezetője szerint ezek az úgynevezett piabuszok biztonságot nyújtanak azoknak, akiket máskülönben a kórházak sürgősségi osztályára szállítanának.

Magyarországon is megszokott látvány az alkoholmámorban fetrengő ember, köztük amúgy sok a külföldi, különösen Budapesten, a bulinegyedben. De mi magunk sem vetjük meg a piát, ahogy az például az Ipsos – 38 országot vizsgáló – felméréséből kiderül: Belgium, Franciaország és Németország után következünk a sorban: minden egyes magyar évi nem egészen 11 liternyi tiszta alkohol-fogyasztásával.

 

GRAFIKONBAN A VILÁG –  Alkoholfogyasztásban az élen járunk

Végre egy nemzetközi összehasonlítás, amelyben jól áll Magyarország: némi üröm az örömben, hogy ez azért messze nem akkora dicsőség: a tiszta alkoholfogyasztásban sikerült ugyanis felzárkóznunk a világ élvonalához.

 

Az Ipsos – 38 országot vizsgáló – adataiból készült Statista-infogarfikonból az derül ki, hogy Belgium, Franciaországé s Németország után következünk a sorban: minden egyes magyar évi nem egészen 11 liternyi tiszta alkohol-fogyasztásával. A fogyasztás nálunk egyébként durván 30-40 százalék közötti égetett szeszből és sörből, illetve nem egészen 30 százaléknyi borból áll. A belgák azért ránk vernek ebben több, mint két és fél litert. Persze – mint a grafikonhoz fűzött rövid kommentárban olvasható: könnyű a belgáknak, ahol csak sörből 1600 különféle fajtát számoltak meg. Furcsa, de a kutatás szerint az oroszok – akik a magas alkoholtartalmú vodkára esküsznek – csak a hetedik helyre futottak be.

Két áldozata van a dámóci mérgező alkoholnak

0

Szombaton egy nő meghalt, pénteken pedig hárman kerültek súlyos, életveszélyes állapotban kórházba mérgezéses tünetekkel Dámócról.

Mindkét esetben felmerült a gyanú, hogy az ismeretlen összetételű, mérgező folyadékot alkohol helyett fogyasztották a falusiak. A pénteken megmérgezett három ember közül egy később szintén meghalt a kórházban.

A rendőrök először egy helyi férfit vettek őrizetbe, akitől az áldozatok a mérgező folyadékot vásárolták. Később bejelentették, hogy egy másik, lácacsékei férfit is elfogtak, akitől a gyanú szerint az alkoholként árult ital származik.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!