Brüsszelből vizslatják a játszóteret

0
704
A kép forrása: @szederjeskozpont / Facebook

Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő az Európai Bizottsághoz fordult, mert a hajdúhadházi játszótér használatát a roma gyerekeket kirekesztő feltételekhez szabta a helyi önkormányzat.

Hajdúhadházon, az októberi botrányt követően, a Hajdúvitéz Nonprofit Kft. által üzemeltetett sportkomplexumhoz tartozó,

85 millió forint uniós támogatással épült játszótér ingyenes használatát a város vezetése „regisztrációhoz” köti.

A környéken lakó roma családok számára azonban semmilyen információt sem adtak arról, hogy mi a regisztráció módja. Ennek következtében a környékbeli roma gyerekek egyáltalán nem tudják használni a játszóteret, amelynek pedig éppen az integráció elősegítése lenne a szerepe.

Niedermüller Péter európai parlamenti képviselő és a Demokratikus Koalíció alelnöke annak érdekében fordult az Európai Bizottsághoz, hogy megszűnjön ez a kirekesztő gyakorlat.

A kérdésére adott válaszában a Corina Cretu uniós biztos hangsúlyozza, hogy

a diszkriminációmentesség elvét alkalmazni kell az uniós alapokból történő fejlesztések esetén.

Az uniós jogszabályok tiltják a közvetlen és közvetett, faji vagy etnikai származáson alapuló megkülönböztetést több kulcsfontosságú területen, például a nyilvánosság számára elérhető szolgáltatásokhoz való hozzáférés terén.

Emiatt a Bizottság az irányító hatóságnak küldött levelében hangsúlyozta a megkülönböztetésmentesség elvére vonatkozó meglévő jogi rendelkezéseket, és további információkat kért a projekttel kapcsolatban, hogy értékelhesse a diszkrimináció elkerüléséhez szükséges lépéseket.

Időközben pedig a Hajdúhadházi Fiatalok szervezet petíciót indított a játszótér használatáért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .