Britannia részt vesz az EP-választáson, de máris kimennének

0
1109
alsóház szavaz

Nagy-Britannia kifutott az időből, ezért nem tudják életbe léptetni a Brexitet – nyilatkozta Theresa May helyettese. Azt remélik, hogy képviselőik nem fognak részt venni az EP munkájában.

Nagy-Britanniának részt kell vennie az európai parlamenti választásokon május 23-án, mert nincs elég idő ahhoz, hogy a parlament korábban ratifikálja a kilépési megállapodást – jelentette ki a Reutersnek David Lidington, Theresa May miniszterelnök de facto helyettese (magyar megfelelőjében a miniszterelnöki hivatal vezetője).

Lidington reméli, hogy elkerülhetik a szavazáson való részvételt,

de az ellenzéki Munkáspárttal zajló tárgyalásokon eddig nem sikerült eredményt elérniük. „Sajnálatos módon nem lehet befejezni a Brexitet az európai parlamenti választásokra jogszerűen felmerülő időpont előtt” – mondta David Lidington.

Egy kis időre ülnének be

Megduplázzák erőfeszítéseiket annak érdekében, hogy a csúszás a lehető legrövidebb legyen. Ideális esetben azt szeretnék, ha olyan helyzetben lennének, hogy az Egyesült Királyságból érkező európai parlamenti képviselők

soha nem vesznek részt az Európai Parlament munkájában

– mondta Lidington.

A végeérhetetlen sagává dagadt Brexit ügyében jelenleg október 31-e a végső határidő arra, hogy a britek megegyezéssel távozhassanak az EU-ból. Az első terminus azonban május 22-e, addig kellene aláírniuk a tavaly az Európai Bizottsággal létrejött kormányközi megállapodást, amit azonban a brit alsóház eddig háromszor leszavazott, legutóbb március végén.

Gyorsan kéne megállapodni arról, amiről eddig nem sikerült

Ennek alapján – ahogyan Lidington most bejelentette – a szigetországnak meg kell tartania a május 23-26. közötti európai parlamenti választásokat. Ha ezután létrejön az alku a királyság és az EU között, akkor állhat elő az a brit reménybeli helyzet, hogy a megválasztott képviselők azelőtt távoznak az EP-ből, hogy annak érdemi munkája ősszel elkezdődik.

Ez komoly zavart okozhat az EP működésében, mert a tavaly nyári alkuban kialakították a britek nélküli új „leosztást”, 751-ről 705-re csökkentve az EP létszámát. Ezt boríthatja fel az, ha a britek 73 képviselője bekerül a parlamentbe, de pár hónap elteltével mégis kivonulnak. Ez abban is fennakadást eredményezhet, hogy a jelenlegi terv szerint júliusban megtartja alakuló ülését az új EP, majd megválasztják az Európai Bizottság új elnökét. Ebben pedig a britek is részt vesznek, ha képviselőik bekerülnek az EP-be, és egy hónap alatt nem sikerülne „élesíteni” a Brexitet.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .