Botrányos kormányzati válasz a levegőszennyezettségről

0
1031
Illusztráció - Fotó: Pixabay

Az LMP írásbeli kérdést tett fel arról, milyen intézkedéssel mérsékli a légszennyezettséget a kormány. Az agrárminisztérium válasza botrányos: majd 2030-ra eleget tesznek a szigorú uniós irányelveknek.

Amikor minden 16. haláleset a légszennyezettségnek köszönhető, 12 év múlva esedékes megoldásokról beszélni mérhetetlenül cinikus és felelőtlen – olvasható Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő közleményében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentésében azt javasolja, hogy az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Nem 12 év múlva, hanem most 2019-ben. Ismerjük a kormány rajongását az ilyen kifejezésekhez, úgyhogy a nyelvükön fogalmazva, ez a kijelentés azt jelenti, hogy Magyarországon ma légszennyezettségi vészhelyzet van. Itt nem valami titkos hálózattal kell harcolni, hanem egy nagyon is egyértelmű problémával, ami miatt már szakemberek javasolják, hogy az emberek ne töltsenek annyi időt a szabadban.

Az LMP szerint azonnali megoldásokra van szükség. Valódi és érdemi országos épületenergetika-korszerűsítési programot kell beindítani, amihez kapcsolódva az energetikai korszerűsítések pályázatait is le kell egyszerűsíteni. Fel kell számolni az energiaszegénységet, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy mindenki azzal fűt, amivel csak tud. Fakivágások helyett pedig nagyszabású faültetési programot kell beindítani, továbbá közösségi közlekedés-barát települési stratégiákat kell kialakítani és végrehajtani.

A mai adatok szerint veszélyes a helyzet

A légszennyezés.hu oldal szerint ma az ország nagy részén, főleg keleten és délen az egészségre káros a légszennyezettség a nagyobb városokban. Hosszú távon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon is tünetek mutatkozhatnak.

Budapesten a légszennyezettség jelenlegi szintje problémás, már átlépi a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértékeket, és ez a szint hosszú távon már számottevő káros egészséghatást okozhat.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .