Kezdőlap Címkék Légszennyezettség

Címke: légszennyezettség

Botrányos kormányzati válasz a levegőszennyezettségről

0

Az LMP írásbeli kérdést tett fel arról, milyen intézkedéssel mérsékli a légszennyezettséget a kormány. Az agrárminisztérium válasza botrányos: majd 2030-ra eleget tesznek a szigorú uniós irányelveknek.

Amikor minden 16. haláleset a légszennyezettségnek köszönhető, 12 év múlva esedékes megoldásokról beszélni mérhetetlenül cinikus és felelőtlen – olvasható Ungár Péter LMP-s országgyűlési képviselő közleményében.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ legfrissebb jelentésében azt javasolja, hogy az emberek lehetőleg minél kevesebb időt töltsenek a szabadban. Nem 12 év múlva, hanem most 2019-ben. Ismerjük a kormány rajongását az ilyen kifejezésekhez, úgyhogy a nyelvükön fogalmazva, ez a kijelentés azt jelenti, hogy Magyarországon ma légszennyezettségi vészhelyzet van. Itt nem valami titkos hálózattal kell harcolni, hanem egy nagyon is egyértelmű problémával, ami miatt már szakemberek javasolják, hogy az emberek ne töltsenek annyi időt a szabadban.

Az LMP szerint azonnali megoldásokra van szükség. Valódi és érdemi országos épületenergetika-korszerűsítési programot kell beindítani, amihez kapcsolódva az energetikai korszerűsítések pályázatait is le kell egyszerűsíteni. Fel kell számolni az energiaszegénységet, véget kell vetni annak a gyakorlatnak, hogy mindenki azzal fűt, amivel csak tud. Fakivágások helyett pedig nagyszabású faültetési programot kell beindítani, továbbá közösségi közlekedés-barát települési stratégiákat kell kialakítani és végrehajtani.

A mai adatok szerint veszélyes a helyzet

A légszennyezés.hu oldal szerint ma az ország nagy részén, főleg keleten és délen az egészségre káros a légszennyezettség a nagyobb városokban. Hosszú távon jelentős káros egészséghatások jelentkezhetnek, az érzékenyebb csoportoknál már rövid távon is tünetek mutatkozhatnak.

Budapesten a légszennyezettség jelenlegi szintje problémás, már átlépi a jogszabályban meghatározott egészségügyi határértékeket, és ez a szint hosszú távon már számottevő káros egészséghatást okozhat.

Újabb pert indít Magyarország ellen az Európai Bizottság

0

Most a magas légszennyezettség miatt. Összesen hat uniós tagállamot perelnek.

Karmenu Vella uniós környezetvédelmi biztos sajtótájékoztatón közölte, hogy az az évek óta húzódó kötelezettségszegési eljárásokat harmadik szakaszba léptetve az Európai Bíróság elé utalják az ügyben Magyarországot, valamint az Egyesült Királyságot, Franciaországot, Németországot, Olaszországot és Romániát.

Ezekben az országokban ugyanis

túllépik a légszennyezettségi határértékeket,

és nem történtek megfelelő intézkedések az ügyben.

A Reuters szerint a bizottság már januárban jelezte, hogy keményebb álláspontra helyezkedik majd azokkal a tagállamokkal szemben, amelyek még a 2005-ben és 2010-ben meghatározott célokat sem érték el.

Az Egyesült Királyság, Franciaország és Németország esetében a nitrogén-dioxidra vonatkozó határértékek túllépését kifogásolják, Magyarország, Olaszország és Románia ellen a szálló por tartósan magas szintje miatt indul bírósági eljárás. Előbbi elsősorban a közúti közlekedésből és az ipari kibocsátásokból származik, utóbbi pedig az ipari, lakossági fűtési, közlekedési és mezőgazdasági eredetű kibocsátásokból.

Sajtótájékoztatóján Karmenu Vella azt mondta: „A Bizottság arra a következtetésre jutott, hogy a hat tagállam esetében a javasolt intézkedések nem elegendőek ahhoz, hogy a lehető leggyorsabban megfeleljenek a levegő minőségéről szóló előírásoknak.”

Az Európai Bizottság szerint a rossz levegőminőség évi több mint 20 milliárd eurós károkat okoz, és a Guardian szerint

több százezer ember korai haláláért felelős.

Végső esetben a bíróság akár több millió eurós bírság kiszabásáról is dönthet.

Az utóbbi hónapokban több magyar ügy is az Európai Bíróság elé került: például a tranzitzónák, a menedékkérők átvétele, a Lex CEU és a civiltörvény is.

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!