Botrány Ausztriában: „lépj a gázra német, elbánunk hétmillióval!”

0
789

Furcsa daloskönyvet használ a Germania zu Wiener Neustadt baráti társaság. Sok dal szövege nyíltan antiszemita, sőt a holokausztra buzdít: „lépj a gázra német, elbánunk hétmillióval”. Ez nyílt célzás a gázkamrákra. A holocaustnak több mint hatmillió áldozata volt a náci birodalomban.

A Falter című lap hívta fel a figyelmet a furcsa daloskönyvre – egyáltalán nem véletlenül. Alsó-Ausztriában ugyanis vasárnap választásokat tartanak. A Szabadságpárt egyik jelöltje nem más, mint a Germania zu Wiener Neustadt baráti társaság alelnöke, egy bizonyos Udo Landbauer. A leleplezés után a szélsőjobboldali politikus természetesen igyekezett elhatárolódni. Közölte: a daloskönyvet 1997-ben adták ki, és akkor ő csak 11 éves volt. A maga részéről a daloskönyvből kitépte azokat az oldalakat, melyeken antiszemita és rasszista szövegek vannak.

A helyzet azért különösen kínos, mert Bécsben nemrég alakult meg az új osztrák kormány, melynek koalíciós tagja a Szabadságpárt. Izraelben már közölték: a Szabadságpárthoz tartozó minisztereket nem fogadják. Sebastian Kurz kancellár érzi a veszélyt, ezért nagyon határozottan határolódott el a könyv antiszemita és rasszista dalaitól. „Undorítónak és visszataszítónak” nevezte a náci időket idéző dalokat.

Ausztriában nem volt olyan általános önkritika a második világháború után, mint Németországban. Osztrák felfogás szerint Ausztria is megszállt ország volt. Arról szívesen megfeledkeznek, hogy maga Hitler is osztrák volt. A Szabadságpártot eredetileg náci szimpatizánsok alakították, a párt vezérkarában sok egykori SS-tag volt.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .