Boldoggá avatják Brenner Jánost

0
570

Boldoggá avatják Brenner Jánost, a vértanúhalált halt rábakethelyi káplánt – közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) csütörtökön. A fiatal papot 1957. december 15-én éjjel brutális kegyetlenséggel, 32 késszúrással gyilkolták meg, máig tisztázatlan körülmények között.

A közlemény szerint Ferenc pápa szerdán kihallgatáson fogadta Angelo Amato bíborost, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusát, akit felhatalmazott nyolc dekrétum közzétételére, melyekben két vértanúság és hat Isten szolgája hősies erényeinek elismerése szerepel – írja az MTI.

Brenner József kanonok, címzetes apát, a vértanú pap testvére megáldja Brenner János emlékművét a körmend-horvátnádaljai templom kertjében 
MTI Fotó: Kászoni László

A két vértanú közül az egyik Brenner János, akinek

boldoggá avatási szertartása előreláthatóan jövő nyáron, Szombathelyen lesz.

Brenner János 1931. december 27-én született Szombathelyen. A gimnázium elvégzése után 1950-ben jelentkezett novíciusnak a ciszterci rendbe. 1951-ben tette le első fogadalmát, és a Szombathelyi Egyházmegye kispapjai közé került. 1955-ben szentelték pappá, ezután pedig a mai Szentgotthárdhoz tartozó Rábakethelyen lett káplán. A fiatal, munkáját lelkiismeretesen és nagy lelkesedéssel végző papra hamar felfigyelt a kommunista hatalom. Az állami egyházügyi megbízott el akarta helyeztetni, de Brenner János püspöke segítségével szolgálati helyén maradt.

Brenner Jánost 1957. december 15-én éjszaka azzal, hogy haldoklóhoz hívják, elcsalták a plébániáról, útközben többször is megtámadták, végül annak a háznak a közelében, ahová gyalogosan igyekezett, hogy elvigye a betegek szentségét, harminckét késszúrással megölték. A közlemény szerint meggyilkolásával a rendszer a papokat akarta megfélemlíteni, tevékenységüket, egyházi szolgálatukat a templomok falai közé rekeszteni.

Boldoggá avatási eljárása 1999-ben kezdődött meg, emlékét a Szombathelyi Egyházmegyében számos helyen és módon őrzik.

Veres András az MKPK elnöke – korábbi szombathelyi megyés püspök – 2017-et Brenner János-emlékévvé nyilvánította, így jelenleg az egyházmegye minden templomában minden szentmisén imádkoznak boldoggá avatásáért.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .