Beperelték a Rubik-kocka utánzóját

0
2537

A Rubik-kockát gyártó brit vállalat pert indított a játék utánzatát előállító és forgalmazó amerikai cégek ellen. A társaság a törvénytelen haszon és a károk triplájának megfizetését, továbbá az utánzatok bezúzását követeli. A hamis kockát kevesebb, mint harmadáron kínálja a kereskedő, mint az eredetit.

A Rubik-kockát gyártó londoni Rubik’s Brand Ltd a „világ legkeresettebb kirakós játékát utánzó” Quick Cube értékesítésének leállítását követelve perelte be az ohiói Duncan Toys céget – illetve annak anyavállalatát, a wisconsini Flambeau Inc-et -, valamint a forgalmazó New Jersey-i Toys „R” Us céget.

A manhattani kerületi bírósághoz benyújtott kereset szerint a Duncan terméke, amelynek elemei egy 3x3x3-as kockát alkotnak,

„a Rubik-kocka sajátosságait és külsejét utánozza”,

leszámítva az oldallapok színét és azt, hogy a kis kockák sarkai enyhén lekerekítettek.

A keresetlevél szerint azok a fogyasztók, akik a felperes Rubik-kockájára számítanak, „csalódni fognak, amikor használni kezdik az utánzatot”, ami „visszafordíthatatlan károkat” okoz a Rubik brandnek.

A Toys „R” Us

15,99 dollárért (négyezer forint) kínálja a Rubik-kockát és 4,99 dollárért a Duncan Quick Cube-ját

a honlapján.

A Duncan szóvivője kedden megalapozatlannak nevezte az állításokat, és azt mondta, a vállalat minden erejével azon lesz, hogy megvédje magát. A Toys „R” Us nem reagált a megkeresésre.

A kereset a feltételezett illegális haszon megtérítését és

az elszenvedett károk háromszorosának megfizetését követeli,

valamint az utánzatok megsemmisítését.

Rubik Ernő találmánya, a bűvös kocka, 1976. október 28-án kapott szabadalmi engedélyt, majd nem sokkal később világméretű játékőrületet indított el. A Rubik’s Cube 1980-81-ben több országban az év játéka lett, 1981-ben bekerült a New York-i Modern Művészetek Múzeumának építészeti és dizájngyűjteményébe, 2014-ben beválasztották az amerikai Játékok Dicsőségcsarnokába. Máig nagyjából 100 millió darabot adtak el belőle világszerte.

MTI/FüHü

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .