Bajban a bajor sörfőzés

0
520
wikimedia

Kinyitottak a sörkertek egész Németországban, és az elzártságból kiszabadult polgárok ki is használják ezt. A híres bajor sörfőzés mégis gondokkal küzd – írja a Deutsche Welle.

Bajban a sörfőzés. Miért ? Hiányoznak az olyan nagy rendezvények mint az Oktoberfest, mely az idén a járvány miatt elmarad. Ezenkívül akadozik az export, és ez szintén nagy csapás a sörfőzésre. Ráadásul Németországban már itt is van a Covid-19 vírusjárvány második hulláma.

40%-os veszteség a távolságtartás miatt

A népszerű sörkertek most is megtelnek Münchenben, mert mindenki sokkal szívesebben üldögél kint mint bent. Nemcsak a nyári meleg hanem a vírus fertőzés veszélye miatt is. Csakhogy a távolságtartás szabályait a sörkertekben is be kell tartani: kevesebb az asztal, kevesebb a vendég! Ráadásul nagyon hiányoznak a külföldi turisták, akik számára szinte kötelező volt egy két korsó bajor sör legurítása a népszerű sörkertekben.

“Ha nem lesz kedvező változás a következő két hónapban, akkor ezt az évet leírhatjuk” – mondja mélán egy sörkert tulajdonosa a Deutsche Welle videóján. Márpedig kedvező változás aligha várható, mert a Covid-19 járvány nem enyhül Európában sőt egyes helyeken újra erősödik is. Turista csoportok tömeges érkezése a sörkertekbe így aligha várható. Az Oktoberfestet már réges-régen lefújták pedig a legtöbb sörkert akkor csinálta meg az év üzletét az állandó telt ház miatt.

Az export sem megy

A Deutsche Welle videója bemutatja, hogy a Hofbrau gyárában üresek a futószalagok. Máskor ilyenkor csúcsra járatják őket, mert a nyár a sörözés legnépszerűbb időszaka. De ez a nyár most más: sokan óvakodnak kimozdulni. A Hofbrau sörök 90%-a exportra megy. Azt ilyenkor a mediterrán tengerpartokon szokták elfogyasztani a német turisták illetve a Hofbrau külföldi kedvelői. Most ott sincs akkora tolongás. Sőt Spanyolországból inkább kifelé tartanak a turisták a megújuló Covid-19 járvány miatt.

A bajor sörfőzők ezért nincsenek könnyű helyzetben annak ellenére, hogy kapják az állami támogatást. A járvány veszélynek persze relatív előnyei is vannak: a bajorok a nyári világjáró programok helyett inkább a hazai sörkertekben üldögélnek és a régi Oktoberfesteken méláznak…

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .