Az oroszoknak bizonyítaniuk kell, hogy nem sértették meg az INF szerződést

0
1295
wikipedia

A labda az oroszok térfelén pattog – hangsúlyozta Heiko Maas német külügyminiszter, aki Washingtonban tárgyalt Mike Pompeo-val, az amerikai diplomácia vezetőjével. Trump elnök felmondta a közepes hatótávolságú rakétákra vonatkozó szerződést arra hivatkozva, hogy az oroszok új rakétái megsértik azt.

Az INF szerződést a hidegháború végén Reagan elnök és Gorbacsov írta alá 1987-ben. Németország attól tart, hogy az amerikaiak és az oroszok új fegyverkezési versenybe kezdenek. Ez azt jelentené, hogy megnő Európa fenyegetettsége.

Heiko Maas szerint az oroszoknak tényekkel kell bizonyítaniuk, hogy nem sérti a szerződést az új rakétájuk! Moszkva a maga részéről beéri egy cáfolattal. Közben pedig nyugodtan telepíti a rakétákat olyan orosz támaszpontokon, melyekről a rakéták könnyű szerrel elérhetik szinte egész Európát. A NATO tagállamok egy része épp erre hivatkozva kéri az amerikaiakat, hogy növeljék katonai jelenlétüket Európában. Lengyelország egyenesen két milliárd dollárt ajánlott fel erre a célra. Sőt azt is közölték Washingtonnal a keleti határhoz közeli erődítmény Donald Trump nevét viseli majd. A balti államok hasonló aggodalmakat fogalmaznak meg.

Németország – Franciaországhoz vagy Magyarországhoz hasonlóan – kevésbé tart az orosz fenyegetéstől. Legutóbb Aachenben Merkel kancellár és Macron elnök a közös európai hadsereg mellett tettek hitet. Mindeközben persze elismerték: az USA katonai támogatása nélkül Európa nem képezne megfelelő elrettentő erőt Oroszországgal szemben.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .