Az olaszok egyedül nem tudnak megbirkózni az afrikai bevándorlással

0
703
Angelino Alfano olasz külügyminiszter.

Európa magára hagyta Olaszországot migráns ügyben – véli Angelino Alfano olasz külügyminiszter, aki a Politico című brüsszeli portálnak nyilatkozott.

A megoldás Líbiában van- hangsúlyozta a baloldali politikus. Az olasz kormány megállapodást kötött Líbia parti őrségével, hogy ők állítsák meg a migráns áradatot. A megállapodás működik, a migránsok beáramlása Itáliába csökkent. Róma európai segítségre vár: éppen olyan megállapodást szeretne Líbiával mint amilyet Merkel kancellár kötött Erdogan török elnökkel. Némileg problémát jelent persze, hogy Líbiában nincs egységes kormányzat. Amióta Kadhafi 42 éves diktatúrája megbukott 2011-ben, az egykori olasz gyarmaton teljes a káosz. Berlusconi akkori olasz miniszterelnök rendszeresen egyezekedett Kadhafival: állítsa meg az afrikai migránsok beáramlását Európába! Kadhafi a maga brutális módszerével ezt meg is tette: több embercsempészt elevenen megnyúztak az oázis kellős közepén, hogy lebeszéljék a törzseket a pénzszerzésnek erről a módjáról. Aztán Kadhafi megbukott: elevenen széttépték feldühödött ellenségei. Azóta teljes a káosz, a törzsek jelentős része jelenleg újra az embercsempészetből él.

Olaszország azt szeretné elérni, hogy az EU adjon pénzt Líbiában a gazdaság fejlesztésére, hogy a törzseknek legyen más jövedelmi forrásuk mint az embercsempészet. Az olasz diplomácia vezetője nem bírálta Merkel kancellárt amiatt, hogy 2015-ben szélesre tárta a kapukat a migránsok előtt, de felhívja a figyelmet arra, hogy jelenleg

a bevándorlók zöme nem a Közel Keletről érkezik, ahol háború dúl hanem Afrikából,

ahonnan elsősorban a nyomor elől menekülők jelentik a bevándorlók zömét. Csakhogy, ha egy afrikai bevándorló egyszer eljut Európába, akkor csak nagyon nehezen lehet őt visszaküldeni. Ez komoly probléma Itáliában, ahova a legtöbb afrikai bevándorló érkezik. Ausztria azzal fenyegetőzik, hogy lezárja a határt, mert attól tart, hogy a migránsok hozzá mennek majd. „Ez tiszta választási propaganda”- mondja Olaszország külügyminisztere.

„Olaszországhatárai kiválóan le vannak zárva. Nem fenyeget más országokat migráns invázió Olaszországból!” Ausztriában októberben választásokat tartanak és az egyik legfőbb kampány téma a migráns ügy.

Olaszország azt szeretné, ha az EU egységesen lépne fel az ügyben.

De minthogy ez várat magára, ezért a baloldali kormány tárgyal Líbiával. A különböző fegyveres csoportok betartják amit ígérnek, ha pénzt kapnak. Ezt egyelőre Róma fizeti, de benyújtják a számlát Brüsszelnek. Itália ugyanis úgy érzi, hogy magára hagyták migráns ügyben pedig egyetlen ország sem tudja egyedül megoldani ezt a problémát- hangsúlyozta Angelino Alfano olasz külügyminiszter, aki a Politico című brüsszeli portálnak nyilatkozott.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .