Az LMP feljelent a paksi hitelcsere miatt

0
657

Szél Bernadett feljelenti a kormányt a paksi hitel előtörlesztése miatt, mert ez szerinte annak beismerése, hogy lett volna olcsóbb hitelforrás is. A kormány 24 milliárd forintot előtörleszt a kölcsönből, két százalékpontnyi kamatkülönbséget remélve megspórolni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a magyar kormány 24 milliárd forintot előtörleszt a drága Putyin-kölcsönből. Ezzel a kormány beismerte: az oroszok által folyósított paksi hitel az évszázad legkorruptabb konstrukciója, ezért az LMP miniszterelnök-jelöltje feljelentést tesz – közölte Szél Bernadett.

Ez a tétel egyébként a nemrégiben felvett első részlet (mintegy 30 milliárd) zömével egyenlő.

A nemzetgazdasági miniszter mostani nyilatkozata beismerés arról, hogy piaci alapon lett volna sokkal olcsóbb hitel is, máskülönben nem döntöttek volna az előtörlesztésről – érvel az LMP társelnöke, aki

feljelentést tesz hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arra hívja fel a figyelmet, hogy „az évszázad üzletében a magyar kormány ügyesen kombinálja két hitel költségét, hogy a lehető legtöbbe kerüljön ez nekünk”. Az oroszokkal kötött hitelszerződéstől nem tudnak szabadulni, így fizetni kell az azzal kapcsolatos – akár csak rövid időre is, de felszámolt – kamatok mellett a rendelkezésre állási díjat is. Mindezt csupán azért, hogy aztán

ne használják a hitelt, hanem a piacról vegyenek fel egy másikat

az orosz kölcsön finanszírozására – írja Jávor.

Varga Mihály arról beszélt a Világgazdaságban, hogy a 10 éves forintállamkötvény átlagos hozama 1,93 százalék volt a legutóbbi aukción. A magyar–orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítási időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítást érünk el.

Arról már novemberben írtunk, hogy a Paks II-re kapott orosz kölcsönt a részletek folyamatos visszafizetésével cseréli olcsóbb hitelre a kormány. Mindezt akkor, amikor a paksi kormánybiztos (azóta a tárca nélküli miniszter helyettese) bejelentette: lehívjuk az első részletet, 98 millió eurót (több, mint 30 milliárd forintot).

A hitel kamata egyébként a következő (háromszor hétéves) szakaszokban folyamatosan emelkedik csaknem öt százalékig. A pénzpiacon hozzáférhető alternatív források függvényében tehát akár még növekedhet is a kamatkülönbség. A paksi megállapodás meglehetősen komplikált részleteivel itt ismerkedhet meg.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .