Kezdőlap Címkék Orosz hitel

Címke: orosz hitel

Az LMP feljelent a paksi hitelcsere miatt

Szél Bernadett feljelenti a kormányt a paksi hitel előtörlesztése miatt, mert ez szerinte annak beismerése, hogy lett volna olcsóbb hitelforrás is. A kormány 24 milliárd forintot előtörleszt a kölcsönből, két százalékpontnyi kamatkülönbséget remélve megspórolni.

Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter bejelentette, hogy a magyar kormány 24 milliárd forintot előtörleszt a drága Putyin-kölcsönből. Ezzel a kormány beismerte: az oroszok által folyósított paksi hitel az évszázad legkorruptabb konstrukciója, ezért az LMP miniszterelnök-jelöltje feljelentést tesz – közölte Szél Bernadett.

Ez a tétel egyébként a nemrégiben felvett első részlet (mintegy 30 milliárd) zömével egyenlő.

A nemzetgazdasági miniszter mostani nyilatkozata beismerés arról, hogy piaci alapon lett volna sokkal olcsóbb hitel is, máskülönben nem döntöttek volna az előtörlesztésről – érvel az LMP társelnöke, aki

feljelentést tesz hivatali visszaélés és hűtlen kezelés miatt.

Jávor Benedek, a Párbeszéd európai parlamenti képviselője arra hívja fel a figyelmet, hogy „az évszázad üzletében a magyar kormány ügyesen kombinálja két hitel költségét, hogy a lehető legtöbbe kerüljön ez nekünk”. Az oroszokkal kötött hitelszerződéstől nem tudnak szabadulni, így fizetni kell az azzal kapcsolatos – akár csak rövid időre is, de felszámolt – kamatok mellett a rendelkezésre állási díjat is. Mindezt csupán azért, hogy aztán

ne használják a hitelt, hanem a piacról vegyenek fel egy másikat

az orosz kölcsön finanszírozására – írja Jávor.

Varga Mihály arról beszélt a Világgazdaságban, hogy a 10 éves forintállamkötvény átlagos hozama 1,93 százalék volt a legutóbbi aukción. A magyar–orosz államközi hitelszerződés alapján a paksi beruházás megvalósítási időszakában a kamat 3,95 százalék, így az előtörlesztéssel számottevő kamatmegtakarítást érünk el.

Arról már novemberben írtunk, hogy a Paks II-re kapott orosz kölcsönt a részletek folyamatos visszafizetésével cseréli olcsóbb hitelre a kormány. Mindezt akkor, amikor a paksi kormánybiztos (azóta a tárca nélküli miniszter helyettese) bejelentette: lehívjuk az első részletet, 98 millió eurót (több, mint 30 milliárd forintot).

A hitel kamata egyébként a következő (háromszor hétéves) szakaszokban folyamatosan emelkedik csaknem öt százalékig. A pénzpiacon hozzáférhető alternatív források függvényében tehát akár még növekedhet is a kamatkülönbség. A paksi megállapodás meglehetősen komplikált részleteivel itt ismerkedhet meg.

Paks II: kölcsönlehívás és visszafizetés

0

Lehetséges, hogy a Paks II-re kapott orosz kölcsönt a részletek folyamatos visszafizetésével cseréli olcsóbb hitelre a kormány – derült ki Lázár János szavaiból a kormányinfón.

A kormány azt a feladatot adta az Államadósság-kezelő Központnak (ÁKK), hogy mindig keresse a legkedvezőbb finanszírozási lehetőséget Paks II hitele ügyében – mondta Lázár János. Az a cél, hogy a lehívott részleteket

minél előbb visszafizesse a kormány,

és a jelenlegi piaci kamatok mellett érdemes azonnali visszafizetést alkalmazni.

Ez érvényes arra a 98 millió euróra is, amelyet most terveznek lehívni az előkészületekre és az első számlák kifizetésére.

Megvizsgálták azt is, hogy máshonnan vegyenek fel kölcsönt, de úgy látták, hogy nem célszerű 30 évre egyösszegű hitelt választani.

Paks II igen bonyolult finanszírozásáról mai cikkünkben még több megtudható.

Kezdődik a paksi pénz költése

0

Elkezdik a Paks II orosz hitelének első részletének, 30 milliárd forintnak lehívását és kifizetését – jelentette be a beruházás kormánybiztosa egy konferencián. Először a tervezésért fizetnek.

Megkezdődött a Paks II beruházás első tíz, 98 millió euró (30,3 milliárd forint) összértékű fővállalkozói számlájának kifizetése – jelentette be Aszódi Attila egy energetikai konferencián. Hozzátette: a napokban megkezdik az orosz hitel lehívását.

Az erőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár elmondta: eddig nem hívták le az orosz hitelt, de a helyzet a napokban megváltozik. Az első, a tervezési munkákért járó kifizetések elindításával együtt megemelik a Paks II. Atomerőmű Zrt. alaptőkéjét – közölte Aszódi Attila. Hozzátette: a fővállalkozói számlák

80 százalékát az orosz államközi hitelből, 20 százalékát hazai költségvetési forrásból fedezik.

Az atomerőmű két új blokkjának megépítéséért és üzembe helyezéséért felelős tárca nélküli miniszter, Süli János hétfőn döntött úgy, hogy megkezdődhet a számlák kifizetése.

A paksi beruházáshoz mintegy 3000 milliárd forintnyi hitelt vesz fel Magyarország.

MTI/FüHü

FRISS HÍREK

A Független Hírügynökség kiadásai meghaladják bevételeinket.
A pártoktól független újságírás egyre nehezebb helyzetben van Magyarországon.

A hagyományos finanszírozás modelleket nem csak a politika lehetetleníti el, de a társadalmi kihívások is.

A fuhu.hu fennmaradásához, hosszútávú működéséhez, szerkesztőségünk rászorul támogatásotokra.
Segítségetekkel lehetőség nyílik arra, hogy munkánkat továbbra is az eddig megszokott színvonalon végezhessük tovább.

Ide kattintva megtalálod bankszámlaszámunkat!

NÉPSZERŰ HÍREK