Az Iszlám Államnak akart drónt csempészni egy amerikai őrmester

0
889
Forrás: Pixabay

A 34 éves őrmester, aki a Hawaii szigeteken szolgált, katonai titkokat próbált eljuttatni az iszlamista terrorszervezetnek. Ezen kívül olyan apró drónokat akart megszerezni, melyek tankok kilövésére alkalmasak.

Az Iszlám Állam egymás után szenvedi el a súlyos vereségeket: az uralma alatt álló legnagyobb város, Moszul nemrég felszabadult. Fővárosa, Rakka ostrom alatt áll. Amerikai különleges alakulatok is részt vesznek a harcokban Irakban.

Itt szolgált korábban Ikaika Érik Kang őrmester is és valószínűleg ekkor került az Iszlám állam hatása alá. Értesülések szerint letette a hűségesküt az önjelölt kalifának, Abubakr al Bagdadinak.

Az FBI ügynökei egy éven át nyomoztak utána, és végül úgy csalták csapdába, hogy az Iszlám állam harcosainak adták ki magukat.

Az őrmester ellen négy vádpont van, mindegyikért maximum 20 év fegyházat kaphat. Lehet, hogy az amerikai őrmester egész hátralevő életét rács mögött tölti majd. Ügyvédje szerint az FBI meg nem engedett módszereket használt a nyomozás során. Kihasználta azt, hogy az őrmester, aki éveket szolgált Afganisztánban és Irakban poszt traumatikus stresszben szenved, vagyis nem tud megszabadulni a háborús emlékeitől. Hétfőn kezdődik a tárgyalás Hawai szigetén, az őrmester szülőföldjén. Az amerikai sajtó nagy figyelemmel követi az eseményeket, hiszen a kémelhárítók rémálma az, hogy az USA fegyveres erőinek egyik vagy másik tagja szimpatizálni kezd egyik vagy másik terrorista szervezettel, és így veszélybe sodorhatja nemcsak bajtársait, de Amerika biztonságát is. Az Iszlám állam egyik bevallott célja ugyanis az, hogy bosszút álljon azokon az országokon, melyek Irakban és Szíriában  egymás után mérik a súlyos csapásokat az iszlamista terrorszervezetre.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .