Az év végére egymillió új magyar állampolgár lesz

0
720

Az év végéig egymillióra nő az új magyar állampolgárok lélekszáma – mondta Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára, aki a  Regionális Diaszpóra Tanács clevelandi értekezletén vett részt. Mandátumok sorsát dönthetik el, végső soron akár a választásokét is a külhoni magyarok szavazatok.

Szilágyi Péter tájékoztatta a tanácskozás résztvevőit a magyar kormány 2010. óta folytatott nemzetpolitikájának részleteiről és eddigi eredményeiről, valamint az új lehetőségekről. Beszámolt a Kőrösi Csoma Sándor-program, a Julianus-program és a kulturális értékmentést szolgáló Mikes-program eredményeiről és további lehetőségeiről – tudósított az MTI. A többi között például arról is, hogy már 2018 elejétől igényelhető pályázati támogatás a hétvégi magyar iskolákhoz. A helyettes államtitkár örömmel nyugtázta azt is, hogy 2017 végéig egymillióra gyarapszik az új magyar állampolgárok lélekszáma.

Mandátumokról dönthetnek

Az állampolgárságot elnyert külhoni magyarok közül többszázezer regisztrálta már eddig is magát a jövő évi választásokra, legtöbben Romániából és Szerbiából. Mint korábban megírtuk Semjén Zsolt miniszterelnök helyettes is már egymillió új magyar/kettős állampolgárról beszélt a nyáron. Számítások szerint a külhoniak a négy évvel korábbinál sokkal

tömegesebb jelenlét esetén akár két, három magyar parlamenti mandátum sorsát dönthetik el.

Szoros eredménynél ez akár sorsdöntő is lehet.

 

 

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .