Az első erdélyi metoo-ügy eddig egy főszerkesztő lemondásával járt

0
950

A Fidesz-klienssé vált Romániai Magyar Demokratikus Szövetség közvetlen befolyása alól kikerült Transindex portál főszerkesztője indította el a lavinát egy vélt vagy valós zaklatási ügy feltárásával. A nyilvánosságra hozatal módja vagy a kiváltott reakciók miatt Kulcsár Árpád levonta a következményeket és lemondott.

A Transindex főszerkesztője egy héttel ezelőtt „Erdélyben nem merült fel senkinek a neve szexuális zaklatások kapcsán? Akkor íme egy történet” címmel közölt egy cikket. Ennek a lényege, hogy Kulcsár egyik régi barátja, Szabi felkereste, hogy írna egy cikket. Végül nem írt, helyette Kulcsár mesélt el, saját tapasztalata alapján egy történetet, amelynek lényege, hogy Váta Rólánd színész molesztálta az említett Szabit. A bántalmazott végül nem a Transindexen, hanem egy facebook bejegyzésben írt a történtekről, a többi között a következőket: „Viszont pár napja, azzal a természetes kíváncsisággal kerestem rá romániai lapokra, hogy megtudjam, kik azok, akiket szexualis zaklatással vádolnak, hogyan vannak az egyes sztorik elmesélve, karakterek leírva. Srácok, odab…tt. Tényleg, senki?

Erdély tényleg az a mesés hely, aminek a Duna TV-n tűnik, ahol az emberek családtervezési céllal közösülnek csak?

Persze, közben elítéli mindenki Weinsteint, mert ő egy g..i, és, milyen jó, hogy nálunk ilyenek nincsenek… Nincsenek, mert Váta Lóri például, ő nem olyan, ő csak nyomulós.”

Kulcsár ezzel zárja a történetet: „Ennek körülbelül nyolc éve, Szabi azt mondja, azért jött elő a történettel, mert nem ő az egyetlen szereplő, akivel szemben Váta így lépett fel, és károsnak tartja, hogy ez mindenféle következmény nélkül maradhat. Szabi elmondása szerint Váta Lóránd azóta nem kért bocsánatot.”

A cikk számtalan reakciót váltott ki és közlése másnapján a Transindex még egy tanú beszámolóját hozta le:

„Barta Máté keresett meg minket az ő történetével Váta Lórándról: röviden arról van szó, hogy több, mint két éven keresztül lakótárs voltam Váta Lórival, egészen most szeptember elsejéig.

Körülbelül fél év után kezdett el szexuálisan zaklatni,

és amikor megfenyegettem, hogy feladom a rendőrségen, akkor írt egy panaszlevelet a lakástulajdonosnak, és kidobtak a lakásomból. Az elején nem is jöttem rá, hogy ilyesmiről lenne szó, aztán próbáltam kerülni, amennyire tudtam, de ő meg egyre jobban nyomult. SMS-eseket írt, meg ilyesmi, aztán miután megfenyegettem, még jobban erőlködött, de már azt is mondta, hogy menjek el, ha nem akarom ezt csinálni. Letiltottam vagy három telefonszámát is, de folyton megváltoztatta, írt, hívott, aztán megírta a panaszlevelet és engem pedig kidobtak.”

Váta Lóránd Facebookon reagált a személyét érintő vádakra:

„Határozottan kijelentem, hogy mindkét esetet rágalomnak és a szándékos befeketítésnek tekintem.

A hamis tényeken alapuló írásokat közlő médiacsatornának ezért vállalnia kell a jogi következményeket.”

Négy nappal a Transindexben megjelent első írás után Kulcsár Árpád lemondott.

„Mindezeket figyelembe véve és a hibákat elismerve lemondok a főszerkesztői pozíciómról. Mentségemre szolgáljon, hogy sosem volt precedens arra, amit megpróbáltam, az erdélyi magyar sajtó hasonló eseteket nem tárt még fel.

Lemondásom nem valamilyen nyomásra történik, leszámítva a felém irányuló lincshangulat bizonyos nyomását.

Ez természetesen nem jelenti azt, hogy kihátrálnék az általam felvállalt esetek mögül. Fenntartom, hogy a két megszólaló bátor személy történetét figyelmesen meg kell hallgatni. És az ellenem irányuló támadások pontosan erről terelik el a figyelmet. Ugyanakkor a Transindex garanciát vállal rá, hogy továbbra is felvállalja a bántalmazottak, szexuálisan zaklatottak eseteit.”

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .