Aszad szerint közel volt egy amerikai-orosz háború

0
831

Közel álltunk egy amerikai-orosz háborúhoz Szíriában – mondta Bassár el-Aszad szír elnök Damaszkuszban. Az orosz propagandacsatornának, az Rt.com-nak nyilatkozva kifejtette, hogy a szír kormány egy éven belül legyőzte volna hazai ellenségeit, ha őket a Nyugat és mindenekelőtt az Egyesült Államok nem támogatta volna.

A hét éve tartó polgárháború kapcsán arról is beszélt, hogy az oroszok közbelépésének köszönhetően álltak el a nyugati hatalmak attól a tervtől, hogy nagyszabású légi offenzívát indítsanak Damaszkusz ellen. Az oroszok ugyanis bejelentették: ha ilyen légitámadás indul Szíria ellen, akkor az orosz légierő válaszcsapást mér azokra a támaszpontokra, ahonnan a az akciókat indították. Ugyan nyugati légitámadások ezután is voltak, de sokkal visszafogottabbak, olyannyira, hogy azok nem változtattak a háború menetén.

Asszad szerint egyébként a hadserege azon a ponton van, hogy megnyerheti a polgárháborút.

Kényes kérdésekről nem nyilatkozott a szír elnök, a többi között arról sem, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter figyelmeztette Szíriát és Iránt: a Golán fennsíkon csakis hazai csapatok tartózkodjanak. Az elmúlt napokban ugyanis Hezbollah milicisták és iráni katonák támadták Izraelt a Golán fennsíkról. Avigdor Lieberman izraeli hadügyminiszter emiatt személyesen tiltakozott Moszkvában. Korábban Benjamin Netanjahu miniszterelnök pedig arra kérte Putyin elnököt: ne szállítsák le az S 300-as rakétavédelmi rendszert Szíriának – erre pozitív visszajelzést kapott.

Ám Asszad mindennek ellenére továbbra is számíthat Oroszország támogatására, ami létfontosságúnak bizonyult a hétéves polgárháborúban Szíriában.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .