Amerikai csapásra számítva az orosz flotta elhagyta szíriai támaszpontját

0
82

Ezt Vlagyimir Samalov, a moszkvai parlament alsó háza védelmi bizottságának az elnöke közölte az Interfax hírügynökséggel. Minden olyan esetben, ha a flotta biztonságát veszély fenyegeti, akkor ez a teendő – hangsúlyozta a befolyásos orosz honatya.

Trump amerikai elnök megfenyegette Oroszországot, de még nincs döntés a szíriai katonai akcióról. Mattis védelmi miniszter óvatosságra intette Trump elnököt azt követően, hogy Oroszország libanoni nagykövete közölte: le fogjuk lőni a Szíriára kilőtt amerikai rakétákat! Trump Twitteren annyit üzent, hogy nincs végleges döntés a katonai akció ügyében: a rakéták mennek, de, hogy mikor, arról nem volt szó – írta az USA elnöke. Trump konzultált May brit miniszterelnökkel és Macron francia elnökkel a Szíria elleni büntető akcióról. Elvben mindketten egyetértettek, de óvatosságot ajánlottak az USA elnökének. Angela Merkel német kancellár viszont kerek-perec nemet mondott Trump kérésére, hogy ők is csatlakozzanak egy Szíria elleni légitámadáshoz.

A nyugati hatalmak egy vegyi fegyveres támadás miatt akarnak újabb büntető akciót végrehajtani Szíria ellen, Putyin váratlanul keményen lépett fel. Libanoni nagykövetén keresztül megüzente: az orosz légvédelem nemcsak az amerikai rakétákat lőheti le hanem célba veheti a kilövőhelyeket is! Ez már nyílt katonai konfliktus lenne az USA és Oroszország között. Ezt mindenki szeretné elkerülni.

Közben Moszkvában kiszivárogtatták: hamarosan sor kerülhet az orosz vezérkari főnök és a NATO európai erőinek amerikai parancsnoka között egy találkozóra. Ilyenre nem volt példa 2013 óta. 2014-ben mérgesedett el Oroszország viszonya a Nyugathoz az ukrajnai konfliktus miatt. Moszkva annektálta a Krím félszigetet, és ezt a nyugati hatalmak nem fogadták el.

Szíriában 2011 óta dúl a polgárháború, melyben Oroszország és Irán Asszad elnököt támogatja míg a nyugati hatalmak az államfő bukását kívánják. Putyin telefonon kérte Netanjahu izraeli miniszterelnököt: maradjon ki a konfliktusból! Az izraeli légierő rendszeresen támadja Irán szíriai támaszpontjait. Netanjahu válaszul azt közölte: Izrael sohasem fogadja el, hogy Irán katonailag berendezkedjen Szíriában!

Kapcsolódó cikkek

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez a weboldal az Akismet szolgáltatását használja a spam kiszűrésére. Tudjunk meg többet arról, hogyan dolgozzák fel a hozzászólásunk adatait..