Aki megvette Simicska vagyonát

0
1012

A 30 milliárdnál nagyobb vagyonú Nyerges Zsolt vásárolta meg a Simicska-érdekeltségeket, ezzel az egykori hű társhoz került az Orbán Viktorral szembekerült Simicska Lajos vagyona. A cégbirodalom állítólag mintegy hatvan cégből áll.

Az a későbbiekben kiderül, hogy valóban csak stróman Nyerges Zsolt, az egykor szolnoki ügyvéd, és a Simicska Lajostól megvásárolt vagyon Mészáros Lőrinchez kerül.

Két napja robbant a hír, hogy Nyerges megveszi eddigi üzlettársa Simicska és családja saját és közös tulajdonában lévő építőipari, mezőgazdasági, média- és közterületi reklámpiaci, illetve vagyonkezelői üzleti érdekeltségeit. Az érintett cégek egy részében Nyerges Zsolt eddig tulajdonostárs, másokban pedig vezető tisztségviselő volt. A vételár üzleti titok.

Nyerges mostanra a 34. leggazdagabb magyarrá vált a Napi.hu által kiadott 100 leggazdagabb listája alapján,

vagyonát 33,5 milliárd forintra becsülik.

Nyerges 1967-ben született Szolnokon, 1986-ban érettségizett ugyanott (és együtt Lévai Anikóval, Orbán későbbi feleségével), 1992-ben lett jogász a szegedi egyetemen. Még abban az évben ügyvédjelölt, két évre rá önálló ügyvéd szintén Szolnokon. Gyerekkorában vízilabdázott, később váltott kosárlabdára. Az élvonalbeli Szolnoki Olaj férfi kosárlabdacsapat elnöke 1998 óta. Érdekelt a fociban is, a Szolnoki MÁV FC tulajdonosa; a csapat újjáépített stadionjának átadására személyesen Orbán is elment.

Mindez 2016 tavaszán volt, vagyis

Nyerges a szoros Simicska-kapcsolat ellenére se esett ki teljesen a pixisből a G-nap után.

Már a kezdeti ügyvédi évek elejétől

közel kerül a fideszes gazdasági érdekkörhöz,

az Axon csoport ügyvédje lett. Így került bele a Várhegyi Attila volt fideszes politikus és akkori szolnoki polgármester perébe. A cég egyik vezetőjét védte abban a perben, amelyben Várhegyi volt az egyik vádlott és lett egyedüli elítélt hűtlen kezelésért; az Axon mint tiltott kampányfinanszírozó szerepelt a perben.

Nyerges és Simicska az ezredforduló előtt, az első Orbán-érában kerül szoros üzleti kapcsolatba, amikor Nyerges állami segítséggel felfutott cége beolvadt a Közgépbe. Ettől kezdve a Közgép közismert módon tízmilliárdos bevételt ért el évente. (Nyerges első tíz éves pályájáról az Átlátszó írt bővebben pár éve).

Nyerges Simicskától átvett cégei közt a legismertebbek: a Közgép, a Hír TV, a tévés műsorgyártással foglalkozó Hungister, a Mahir Cityposter, a Publimont közterületi reklámcég, a Neo-Met Vagyonkezelő és a Mezort Zrt. agrárcég.

Utóbbi viszont önmaga is vállalatcsoportot takar, ide tartozik a Sárvári Mezőgazdasági Zrt., a Lajta-Hanság Mezőgazdasági Zrt., a Szombathelyi Tangazdaság Zrt., a Dél-Pest Megyei Mezőgazdasági Zrt. is. Ezek egy része az úgynevezett „piszkos 12” tagja, azon agrártársaságoké, amelyeket az első Orbán-kormány privatizált 2001-ben gáláns állami hitellel megtámogatva. A Mezorthoz tartozó cégek 37 ezer hektáron gazdálkodnak.

Ez az öt agrárcég 2017-ben 16,3 milliárd forint nettó árbevételt ért el.

Nehéz azonban felbecsülni, pontosan hány cég tartozik most a teljes portfólióba. A G7 minapi összeállítása szerint állítólag közel 60 cégből áll a csomag, amit Nyerges átvesz, és ez teljes egészében Mészáros Lőrinchez kerülhet. A számbavett Simicska-Nyerges-érdekeltségek

nettó eszközértéke körülbelül 50 milliárd forint,

és 2010-től a tavalyi év végéig 60 milliárdot meghaladó osztalékot vettek ki összesen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .