Abramovics válik, pácban az orosz művészvilág

0
899

Roman Abramovics és harmadik neje, Dasa Zsukova nem olyan oligarcha pár mint a többi. Őket a művészet támogatása érdekelte elsősorban.

Oroszországban most pácban a művészvilág hiszen, ha a pár válik, akkor kérdés, hogy ki finanszírozza majd őket a gazdasági gondokkal küzdő országban?

Roman Abramovics vagyonát a Forbes 9 milliárd dollárra becsüli.

Neje, aki 14 évvel fiatalabb nála, szintén nem koldusszegény. Édesapja az orosz olaj biznisz egyik koronázatlan királya. Közös szenvedélyük a művészetek támogatása volt Oroszországban.

Roman Abramovics Londonban először azzal keltett feltűnést, hogy megvette a Chelsea futball csapatát. Azóta is a VIP lelátón fogadja fontos üzleti partnereinek egy részét. Másodszor akkor esett le a londoniak álla amikor Abramovics és harmadik neje megvette Lucian Freud festményét a Christie’s- nél. 33,6 millió dollárt fizettek Sigmund Freud unokájának festményéért. Ilyen sok pénzt élő festő képéért még senki sem adott! Ráadásul mindezt 2008-ban a világméretű pénzügyi válság kellős közepén.

De az Abramovics-Zsukova páros ezután sem állt le: 86,3 millió dollárt fizettek Francis Bacon egy három részes képéért. A tippet mindkét esetben az új asszonyka adta, Abramovics pedig fizetett mint a katonatiszt. Már a lánykérés sem volt semmi: Giacometti egyik szép szobrát kapta Dasa Zsukova csekély 14 millió dollárért! Ezek csak a leghíresebb vásárlások. A pár a huszadik század művészetének legnagyobb vásárlójának számított Oroszországban és valószínűleg az egész világon.

Valahol persze ki is kellett állítani a megszerzett orosz és külföldi kincseket.

2008-ban megnyílt Moszkvában a Le Garage művészeti centrum. Az orosz főváros egykori zsidó negyedében egy busz garázs helyére épült – innen a név. Amy Winehouse énekelt a megnyitón.

Aztán a Le Garage költözött. A Gorkij parkban a japán építesz Shigeru Ban tervezte az épületet. Egy másik szovjet barokk épületet csekély 17 millió dollárért alakítottak át művészeti centrummá Moszkvában. Itt a tervező a szintén világhírű Rem Koolhas. Ilyet nem látott még Moszkva. Szentpétervártól sem vontak meg semmit. Putyin elnök szülővárosában 400 millió eurót  fektetett be Roman Abramovics. Csakhogy itt kezdődtek a problémák: a férj ugyanolyan nagy és reprezentatív művészeti központot akart mint a moszkvai Le Garage.

Az ifjú feleség viszont inkább a világ legnagyobb diszkóját szerette volna létrehozni Szentpétervár kellős közepén. A Kommerszant című lap szerint Ibiza járt Dasa Zsukova fejében. Mi lesz ezekkel a központokkal? Ki pénzeli majd őket? 2010-ben amikor a Wynn házaspár vált barátságosan megosztoztak a nagyértékű műkincseken pedig a Las Vegas-i kaszinó tulaj és neje homlokegyenest más stílust kedvelt. Mi Roman Abramovics és Dasa Zsukova több milliárd dolláros örökségével? Az 50 éves Abramovics már a jövőjét építgeti, ezúttal Amerikában. Putyin kedvenc oligarchája egy társaságban tölti az estéket Jared Kushnerrel. Trump elnök zsidó ortodox vejével, aki főtanácsadó a Fehér Házban. És aki olykor orosz ügyekkel is foglalkozik.

Ami végképp nem közömbös Roman Abramovics számára, akit Putyin elnök helikopteren keresett fel amikor legutóbb Londonban járt …

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .