“A zsidók önként mentek be a gettóba Lengyelországban”

0
340

Izraelben nagy felháborodást keltett, hogy a lengyel miniszterelnök édesapja a zsidókat is részben felelősnek tartja a holokausztért. A lengyel kormány elhatárolódott a
nyilatkozatoktól.

Kornel Morawiecki, aki korábban maga is szenátor volt, úgy nyilatkozott a zsidók gettóba zárásáról:

“oda nem kényszerből, hanem önként mentek”.

Szerinte a zsidók így akartak elkülönülni a “piszkos lengyelektől”, mert önmagukat a kiválasztott nép tagjainak nevezték. Bartosz Cichoki külügyminiszter-helyettes ma kijelentette, hogy Kornel kijelentései nem tükrözik a lengyel kormány álláspontját.

Mateusz Morawiecki lengyel miniszterelnök korábban Münchenben arról beszélt, hogy a zsidók kiirtásáért nemcsak a náci Németország a felelős, hanem voltak olyan lengyelek, oroszok vagy épp zsidók, akik hozzájárultak a holokauszthoz. Erre válaszul Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök kijelentette:

a lengyel kormányfő nem ismeri a történelmet!

Arra azonban már nem volt hajlandó, hogy visszahívja Izrael varsói nagykövetét. Netanjahu amikor tavaly Budapesten járt, akkor találkozott a visegrádi államok vezetőivel. A kelet-közép-európai országok kormányfői megígérték neki, hogy szembeszállnak mindenfajta antiszemitizmussal. Ehhez képest Magyarországon virágzik a Stop Soros-kampány, Lengyelországban pedig olyan törvényt hoztak, mely hároméves börtönnel bünteti, ha valaki lengyel haláltáborokról beszél vagy ír.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .