A tartózkodás nem lesz „nem”?

0
1066
Fotó: Pixabay

„Bennfentes információim szerint az Európai Parlament Jogi Szakszolgálata néhány perccel ezelőtt arra az álláspontra jutott, hogy a „magyar ügyben” a szavazásnál a tartózkodás nem befolyásolja a végeredményt, ezzel a jogi vita le is zárult. A Fidesz hiába próbált egy 1979 óta érvényben lévő szabályt kijátszani!” – írja a Facebookon Újhelyi István.

 

❗️❗️❗️BREAKING NEWS❗️❗️❗️Bennfentes információim szerint az Európai Parlement Jogi Szakszolgálata néhány perccel…

Közzétette: Ujhelyi István dr. – 2018. szeptember 10., hétfő

 

A Magyar Szocialista Párt európai parlamenti képviselőjének információját hivatalosan még nem erősítették meg, azt a parlament elnökétől várják a  mai nap folyamán. Megfigyelők szerint ez annyit jelenthet, hogy meglesz a 7. cikkely szerinti eljárás elindítására a lehetőség. Ehhez a képviselők kétharmadának a jóváhagyása kell.

A Fidesz ugyanakkor azt állítja, hogy különleges szavazás lévén, a tartózkodást a nemek közé kell elszámolni. Ezt próbálja elérni Strasbourgban.

Holnap lesz az Európai Parlamentben a magyar jogállamiságról szóló Sargentini-jelentés vitája, majd szerdán szavaz róla a parlament. Ha kétharmaddal megszavazza, akkor elindulhat a 7. cikkely szerinti eljárás.

A Fidesz és a kormány úgy próbálja beállítani a szavazást, hogy az Magyarország ellen irányul és kizárólag a menekültügy miatt kerültünk „veszélybe”. Ám a jelentés általában az emberi jogi helyzettel és a demokrácia állapotával foglalkozik, s nem az országot, hanem a kormányt bírálja.

Az MSZP elnöksége ma dönt arról, hogy megszavazza-e a jelentést, ám a FüHü úgy tudja, a válasz igen lesz. A Párbeszéd képviselője, Jávor Benedek hasonlóan voksol majd, miként a Demokratikus Koalíció is így döntött. Az LMP holnap jelenti be döntését, a Jobbikról eddig úgy lehetett tudni, hogy nem vesz részt a voksoláson.

Megfigyelők nem csak Magyarország számára látják kiemelkedően fontosnak a szerdai szavazást. Az Európai Unió és maga a Néppárt jövőjét is befolyásolni fogja az, ahogy elemzésünkben olvasható.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .