A szocialista Sassoli az Európai Parlament elnöke

0
578
Forrás: Európai Parlament

Az olasz szociáldemokrata David-Maria Sassolit választotta elnökévé az Európai Parlament (EP) szerdán. A strasbourgi plenáris ülésen a második fordulóban érvényesen leadott 667 szavazatból Sassoli 345-öt kapott. Megválasztásához abszolút többségre, vagyis legalább 334 voksra volt szükség.

Az egykori televíziós újságíró két és fél éven keresztül lesz az Európai Parlament (EP) első embere, majd átadja a helyet az Európai Néppárt (EPP) képviselőjének. Valószínűleg Manfred Webernek, aki jelenleg az EPP frakcióvezetője az EP-ben.

David Sassoli, az olasz kommunista párt utódának parlamenti képviselője Brüsszelben. Ez a második legerősebb szocialista csapat az EP-ben. Korábban a szocialisták listavezetője volt az esélyes a brüsszeli bizottság elnöki posztjára, de ezt a visegrádi országok és Olaszország megfúrták. “Kommunisták és szocialisták semmiképp sem vezethetik a brüsszeli bizottságot – akármit is gondol erről Angela Merkel kancellár”- jelentette ki Olaszország erős embere, Matteo Salvini Rómában. Így viszont egy olasz szocialista lett az Európai parlament elnöke.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .