A kínaiak az sarkvidéken is nyomulnának, de Norvégia az orrukra koppintott

0
452
Die Bergführer

Norvégia megakadályozta egy jókora terület eladását Kínának a Spitzbergákon. Az oslói kormány nemzetbiztonsági szempontokra hivatkozott amikor megvétózta az üzletet.

300 millió euróért árusították a hegyes völgyes 60 négyzetmérföldes területet a Spitzbergákon, amely félúton fekszik Norvégia és az Északi sark között. A térség geopolitikai szempontból ugyancsak felértékelődött miután a klímaváltozás miatt olvad a jég, a Nyugat és Oroszország kapcsolatai viszont egyre fagyosabbá váltak az ukrajnai háború miatt – 2022 február.

Hogy vásárolhattak volna földet a kínaiak a Spitzbergákon?

Úgy, hogy egy 1920-as szerződés szabályozza a terület jogállását: eszerint a Spitzbergák norvég felségterület, de néhány nagyhatalomnak így például Oroszországnak és Kínának is joga van a terület egy részének megvásárlásához, hogy ott gazdasági tevékenységet folytasson.

Az orosz állami vállalat, a Trust Arktigugol évtizedeken keresztül szénbányákat üzemeltetett a Spitzbergákon.

Amióta Putyin megtámadta Ukrajnát, a NATO tag Norvégia sokkal szigorúbban figyeli azt, hogy mire is törekszik Oroszország és Kína a térségben. Ezért akadályozták meg a nemzetbiztonságra hivatkozva a kínai földszerzést. Az eset kapcsán Norvégia kereskedelmi és ipari miniszterasszonya kijelentette:

”a föld jelenlegi tulajdonosa kész az eladásra olyan vásárlónak, aki fenyegetheti Norvégia szuverenitását a Spitzbergákon. Ez megzavarná a stabilitást az egész térségben, és veszélyeztetné Norvégia érdekeit.”

Az eladást intéző ügyvéd úgy nyilatkozott a londoni Guardian tudósítójának, hogy a kínai ügyfél igen komolyan érdeklődött a terület megvásárlása iránt. “Ez ugyanis az utolsó még megmaradt privát földtulajdon a Spitzbergákon.”

Miért akarták a kínaiak a földet a Spitzbergákon?

Ezen a távoli kietlen vidéken  semmiféle infrastruktúra sincsen viszont természetvédelmi terület vagyis nem lehet ott építkezni. Kereskedelmi értéke tehát a területnek nincsen, de katonai nagyon is lehet. Peking igen élénken érdeklődik az egész térség iránt, mert a klímaváltozás következtében lehetővé válhat a hajózás Oroszország északi megkerülésére, lerövidítve az utat Európa illetve Amerika felé.

Peking türelmesen nyomul előre ebben a térségben is: már 2016-ban megpróbáltak megvenni egy nagyobb föld darabot a Spitzbergákon. Akkor is közbelépett Norvégia: úgy akadályozták meg a kínai földszerzést, hogy a norvég kormány vette meg a magántulajdonban levő földet a Spitzbergákon.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .