A hatékony áruszállítás szabályai

0
1360
Flickr

A logisztika azokat a folyamatokat összesíti, amelyek során a nyersanyagok, a késztermékek vagy a munkaerő egyik pontból a másikba szállítása történik. Magába foglalja nemcsak a fuvarozást, hanem az azt megelőző tervezési munkálatokat is. A hétköznapi életben is találkozhatunk a logisztikával, gyakorlatilag az élet minden területén. Hiszen nem csak a boltok polcaira kerülő termékek mögött húzódik meg számos logisztikai feladat, hanem az internetről rendelt áruk, a postai levelezések vagy egy-egy szervezett nyaralás alkalmával is.

A fogyasztó elvárása az, hogy a terméket a lehető leghamarabb és lehetőleg minél kevesebb szállítási költségért kapja kézhez. Ezért a cégek számára kiemelkedően fontos a hatékony áruszállítás megszervezése.

A szállítmányozás a logisztikában

A szállítmányozás a logisztika egyik részegysége. A tervezési folyamatokat foglalja magába, tehát nem a termékek fizikai mozgatását. A szállítmányozó szakember, a speditőr megtervezi azt, hogy az adott árut, hogyan lehet a leghatékonyabban eljuttatni egyik helyről a másikra. A folyamat során meghatározó szerepe van, hogy milyen földrajzi távolságot kell áthidalnia az áruszállításnak.

Fontos szempont az is, hogy a terméknek milyen fizikai tulajdonságai vannak.

  • Igényel-e különleges szállítási körülményt?
  • Romlandó termékek esetén rövid szállítási idővel és hűtéssel is kalkulálni kell.
  • Veszélyes anyagok szállítása során fokozottan be kell tartani a vonatkozó előírásokat.
  • Emellett a jog- és vámszabályokat is szem előtt kell tartani.

A jól megtervezett szállítmányozás eredménye, hogy a termékek a lehető legrövidebb idő alatt, költséghatékonyan jutnak el a rendeltetési helyükre.

A szállítmányozás fajtái

A szállítmányozás fajtáit a fuvarozás módja szerint határozzuk meg. A legelterjedtebb a közúti szállítmányozás. Országon belül ez a legköltséghatékonyabb forma. Ideális esetben nincs szükség további szállítmányozási módokat bevonni. Hiszen akár a gyárból közvetlenül a fogyasztóhoz juthat el a termék. 

Nemzetközi viszonylatban a légi- és tengeri szállítmányozást alkalmazzák leggyakrabban. A légi szállítmányozás a legbiztonságosabb és leggyorsabb, a tengeri szállítmányozás bár lassabb, de több áru fuvarozását teszi lehetővé. A vasúti szállítmányozás alkalmazása szóba jöhet belföldi- és nemzetközi viszonylatban is. Utóbbi három esetében a termékek kikötőbe, repülőterekre, raktárakba érkeznek. Figyelembe kell venni, hogy a rendeltetési helyre történő fuvarozáshoz közúti szállítmányozás beiktatására is szükség lesz!

Hogyan tehető költséghatékonnyá az áruszállítás?

Az áruszállítás során a legfontosabb szempont, hogy a termék sérülésmentesen, minőségromlás nélkül jusson el a célállomásra. Ezért fontos, hogy az áruk megfelelő módon csoportosítva legyenek, így a hasonló termékek szállítása összevonható. Fontos szempontok közé tartoznak, hogy a termék romlandó-e, törékeny-e, érzékeny-e a hőmérsékletváltozásra, esetleg veszélyes lehet a környezetre.  A veszélyes anyagokat nem, vagy csak szigorú korlátozások mellett engedélyezik közúton szállítani. A kényesebb termékek fuvarozása tehát drágább. A hűtött csomagtér, a sérülést megakadályozó csomagolás, vagy az óvatosabb rakodás mind-mind növelik a költségeket.

A másik tényező, amely az áruszállítás költségeit meghatározza az a szállítmányozás módja. A légi úton történő szállítás gyorsabb, viszont a legdrágább is. A tengeri szállítmányozás olcsóbb, viszont hosszú szállítási idővel kell kalkulálni. A vasúti szállítmányozás költséghatékonyabb, mint a közúti, de sokkal rugalmatlanabb, hiszen kötöttpályás. Egy bizonyos ponton közúton történő szállítmányozásra is szükség lesz.  A szállítási útvonalak és módok észszerű összehangolása nagy szakértelmet igénylő feladat, amelyre számos cég specializálódott. Nem véletlen tehát, hogy sok esetben a vállalatok kiszervezik ezeket a feladatokat szállítmányozással foglalkozó cégekhez.

Az áruszállítás folyamatának pontos megtervezése kulcskérdés a költséghatékonyság szempontjából. A termék biztonságos szállításához igazított fuvarozási módok és az optimális szállítási útvonalak megtervezése, együttesen járulnak hozzá ahhoz, hogy az áruszállítás folyamata gyors és hatékony lehessen.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .