Nácikártya

0
241
Facebook

Azt mondta Magyar Péter a szombati MTVA székház előtti gyűlésen, hogy: „Ismételj egy hazugságot elég sokszor, és az emberek azt fogják hinni, hogy az az igazság. Ez Adolf Hitler tanácsa a Fidesz, az állampárt propagandájának.”

Ha a mondatok igazságtartalmát vizsgáljuk, azt kell mondani, hogy a hazugságból igazság csinálási módszer Göbbels váratlan felfedezése volt. Nyilván beszámolt róla a főnökének, aki a hatalmat meg a pénzt biztosította a propagandához, azaz Hitler is biztos tudott róla, és akár javasolhatná is bárkinek, ha a feltételek adottak lennének hozzá. De ma már nem azok, így aztán ez nem is tanács, hanem csak történelmi példa. Példa egy adott típusú propaganda technikára, mely a megcélzottak gyönge tájékozottságát használja ki.

A hajdani német propagandaminiszter úgy nyilatkozott, hogy őt magát is meglepte a dolog, de a tapasztalatai szerint így van, és ha valaki tudhatta, hát ő igen. Mi, a modern kor gyermekei már nem lepődünk meg, hiszen tudjuk, hogy a nép döntő részének nincs információja, nem is akarja azokat megszerezni, de még ha megszerezné is, nem tudna mit kezdeni velük, azaz ha nincsenek értelmiségi lángoszlopok, akik mutatják az utat a népnek (nincsenek), a ravasz és becstelen politikusok azt etetnek meg vele, amit akarnak. Igaz, ezt nem csak a modern kor gyermekei, hanem már a régi görög is tudhatták volna, de nem tudták, amire bizonyíték, hogy ők alkották meg a demokráciát. További rákfene, hogy Churchill igazat adott a kritikusoknak, ugyanis ő mondta azt, hogy a demokrácia rossz, sőt nagyon rossz, viszont hozzátette, hogy jobbat még nem találtak ki. Mégse voltak ostobák a görögök.

A néppel való megetetés feltétele persze, hogy a hirdetett hazugsággal ellentétes információ még véletlenül se sulykoltassék, de még csak ne is legyen hallható, azaz sokkal nagyobb saját médiakonglomerátum szükséges hozzá, mint amekkora a politikai ellenfélnek van. Hajh, de tudta ezt Simicska, így aztán az ő tanácsára kezdte el építeni a FIDESZ a sajtóbirodalmát, pénzzel, ravaszsággal, fenyegetéssel, és hogy még kövérebb legyen a lúd, 2010-ben hatalomra jutva lenyúlták a komplett közmédiát is, amely már kizárólag FIDESZ propagandát közvetít. A közmédia hatalmas előnye, hogy egyrészt mindenütt fogható, másrészt vidéken ezt szokták meg a népek, ezt nézik meg hallgatják szinte automatikusan.

A közmédiában az még a jó, hogy mivel elvileg a közé, ezért a köz is fizeti. A FIDESZ-nek, az Orbán családnak és a NER arisztokratáknak nem kerül egy fityingjébe se. A jelenlegi juttatás az MTVA-nak 140 milliárd/év, és ugyan kiszámolhatnám, hogy ebből évente hány kórházi klímát lehet felújítani, vagy hány vadiújat lehet telepíteni, de nem számolom ki. Legyen elég annyi, hogy a gyermekkórház a nyáron 10 millióért állt ki a sarokra kunyerálni, amely 10 milliónak a közmédia éves költsége a 14.000-szerese.

Az ellenzéknek az a baja, hogy nekik elhanyagolható mennyiségű médiájuk van. Darabra is, méretre is kevés. Többen vitatkoznak ezzel, mondván, hogy a függetlenek, mivel rosszat írnak Orbánról, ők is ellenzékiek (a FIDESZ szerint „baloldaliak”, hehe), csakhogy a függetlenek az ellenzékről is csak rosszat írnak, őrizvén függetlenségüket. Így mintha még hasznot is hajtanának Orbánáknak, mivel a szavazó azt mondja magában, ha ez is rossz, meg az is, akkor minek váltsuk le a regnálókat? Az, hogy Orbánról sokkal több rosszat, ráadásul nem szubjektív, hanem konkrét rosszat lehet írni, nem érdekel senkit.

Magyar Péternek a jelenlegi helyzet nem tetszik, ezért ment el az MTVA székházhoz, és ezért mondta ott azt, amit mondott. Az óellenzéknek sem tetszett a helyzet, sőt nekik már régóta nem tetszett, például öt évvel ezelőtt (akkor Magyarnak még tetszett) a gonosz óellenzékiek behatoltak az MTVA székházba, és erőszakot alkalmaztak szegény biztonsági őrök ellen, akik testi épségüket nem kímélve próbálták elhárítani a durva támadást. Sajnos az egyik őr komolyan megsérült, amikor csak hatan maradtak a közismert vérivó, pillanatnyilag a földön fekvő Varju László ellen, de még ebben a beszorított helyzetben sem adták föl! Nem is röhögte ki őket senki az „Ezek biztonsági őrök? Hahaha!” lebecsmérlést hangsúlyozva, mert a hősiesség mindig elnyeri jutalmát. A bíróság nem is őket ítélte el, hanem a vérivót!

Az óellenzékről az újellenzékre visszatérve, Magyar fenti mondatairól a FIDESZ sajtó is beszámolt. A Demokrata például azt írta:

„Gyurcsányi retorikát alkalmaz Magyar Péter, elővette a nácikártyát

Magyar Péter szombati tüntetésén Adolf Hitler és a magyar kormány között vont párhuzamot, a zsidószervezetek sorra ítélik el a Tisza Párt elnökének megnyilvánulását. Nem a Tisza Párt elnöke az első azonban a baloldalon, aki előveszi a nácikártyát: korábban Gyurcsány Ferenc, Márki-Zay Péter és Hadházy Ákos is nyilatkoztak hasonlót.”

A párhuzam kapcsán Szalai Kálmán, a zsidó civil szervezet Tett és Védelem Alapítvány (TEV) titkára a Mandinernek elmondta: bár minden politikusnak nyilvánvalóan az a célja, hogy a győzelme érdekében hangzatos kijelentéseket tegyen, a nagyotmondásnak, hatásvadászatnak is van egy határa. Az áldozatok emlékét is sérti Magyar Péter kijelentése… Magyar Pétert mindenképpen arra figyelmeztetnénk, hogy bármiféle párhuzamot vonni és egyenlőségjelet tenni a náci rémuralom és a jelen magyar társadalma között, nem pusztán hiba, hanem az áldozatok emlékét teszi semmissé – mondta. Arról nem is beszélve, hogy a Tisza Párt vezetője akkor nyúlt ehhez az eszközhöz, amikor tudvalevő, hogy az elmúlt tizennégy évben a magyar kormány soha nem látott mértékű forráshoz juttatta a zsidó közösségeket a felvirágoztatásukra.

Értékelve a fenti akármicsodát:

  • Magyar valóban párhuzamot vont Adolf Hitler és a magyar kormány között, mégpedig jogosan. Mindkettő ugyanazt a technikát alkalmazza: lenyúlja a média nagy részét, és ismételgeti a hazugságokat. Mindezt főleg közpénzből fizeti (a nem állami médiumok pénzének nagy része is onnan van, többek közt a Demokratáé is).
  • Magyar nem azt mondta, hogy a magyar kormány náci, hanem hogy ugyanolyan módszert alkalmaz, mint a náci kormány. És ez egyértelműen így is van. Hogy ez a tényszerű hasonlóság mennyiben „teszi semmissé az áldozatok emlékét”, azt a „nagytudományú” Szalai Kálmán úrtól kellene megkérdezni. Az „egyenlőségjel tevést” nem kell megkérdezni tőle, az egyértelműen ostobaság, Magyar ilyet nem csinált.
  • Ha nem kérdezzük meg, a titkár úr utolsó mondata akkor is pontos választ ad elemi felháborodásának okára: „… az elmúlt tizennégy évben a magyar kormány soha nem látott mértékű forráshoz juttatta a zsidó közösségeket a felvirágoztatásukra.”

Aha. Van az a pénz.

  • Gyurcsány Sulyokról: „Ha azonosul náci apjával, akkor mocskolja az egész jobboldalt, melyet képvisel, mocskolja a kormányfőt, aki jelölte őt.

Ha azonosul, akkor a náci kártya elővétele jogos. Egyébként ebből egyértelmű, hogy Gyurcsány Sulyokot nácizta le, őt is csak akkor, ha azonosul apjával, azaz nem „a teljes jobboldalt”. A Demokrata tehát vagy hülye, vagy hazudik.

  • Hadházy 2021-ben: „a magyar miniszterelnök nem egyenlő a német legfőbb vezetővel, bár a magyar propagandisták feltűnően gyakran használják Goebbels módszereit”.

Teljesen ugyanaz az eset, mint Magyaré. Semmiféle lenácizás, semmiféle holokauszt áldozat sértés, csak a módszerek azonosságának megállapítása. Jogosan.

  • Márki-Zay 2020-ban: Egyszerűen az történik megint csak, hogy egy újabb olyan gumicsontot talál Orbán Viktor, ami mentén egyrészt meg lehet osztani az országot, és indulatokat lehet kelteni egy csoport ellen, és majd megmentőként természetesen ismét Orbán Viktor fog megjelenni. Volt már ilyen megmentő a világtörténelemben egyébként, Adolf Hitlernek hívták, ő hasonlóképpen tudott egy rendkívül erős és bátor ellenséget találni a zsidóság személyében, majd őket fényesen le tudta győzni. Orbán Viktor hasonlóan bátran talál mindig ellenfelet…”

Ez is ugyanaz. Semmiféle lenácizás, semmiféle holokauszt áldozat emléksértés, csak a hitleri és az orbáni módszerek azonosságának megállapítása. Jogosan.

A tanulság? Ha valaki arról értekezik, hogy Hitler is lélegzett, meg Orbán is lélegzik, abból még nem kellene rögtön azt gondolni, hogy ez Orbán, plusz a FIDESZ, plusz a teljes jobboldal lenácizása, mert az nem igaz. Abból, hogy a Demokrata mégis ezt sugallja, persze nem lehet megállapítani, hogy a lap hülye vagy át akarja verni a népet, ők ugyanis azt írják, amit mondanak nekik.

Hogy kik mondják, azt mindenkinek a saját fantáziájára bízom.

HOZZÁSZÓLOK A CIKKHEZ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .